Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 09 /21:19

Elektrėnų ralį laimėjo V.Žala, G.Notkus apmaudžiai virto, čempionu taps M.Samsonas

Šeštadienį, rugsėjo 9 d. startavęs „Alburnus Rally Elektrėnai“ intrigavo puikiu oru, dulkių debesimis, devyniais greičio ruožais ir greičiausiais Lietuvos ralio meistrais. Tiesa, V.Žala/I.Pukis nedalyvavo Lietuvos ralio čempionato įskaitoje.

Ralio eiga – tekste žemiau. Vaizdus siųskite gazas@15min.lt.

Rezultatai

Ralio eiga

GR9, Finišas. Ralį laimėjo puikų greitį demonstravęs Vaidotas Žala, kuriam tai buvo daugiau treniruotė prieš artėjantį Dakaro ralį. 3:03.81 min. nuo jo atsiliko Martynas Samsonas, kuris šiame ralyje siekė užsitikrinti Lietuvos čempiono vardą ir, kaip visuomet, išbandyti savo techniką. jJam nebuvo prasmės rizikuoti. Trečias – Rokas Steponavičius. Štai rezultatų lentelė. Kairėje – GR9 rezultatai, dešinėje – bendri ralio:

Elektrėnų ralio finišas
Elektrėnų ralio finišas

GR6. V.Žala ir I.Pukis toliau diktuoja tempą, R.Steponavičius/D.Ketvirtis įsitvirtina trečioje pozicijoje:

po gr6
po gr6

GR5. Giedrius Notkus ir Dalius Strižanas nulėkė nuo kelio.

Labai apmaudus ir skaudus apvirtimas, regis, lygioje vietoje. Tęsti kovos negalės.

Giedriaus Notkaus avarija (Rally fanatikai)
Giedriaus Notkaus avarija (Rally fanatikai)

GR3. Ilgis 6,5 km. V.Žala/I.Pukis ir vėl greitesni, bet ne tokia didele persvara – 1,74 s lenkia G.Notkų/D.Strižaną. Toliau rikiuojasi M.Samsonas/E.Snitkas, L.Vaškys/L.Paškevičius, N.Radišauskas/J.Vičiūnas. Kol kas rezultatai atrodo taip:

Elektrėnų ralio TOP10 po GR3
Elektrėnų ralio TOP10 po GR3

„Elektrėnų apylinkės jau dulka! Dalyviams rytas nebuvo lengvas. Davėme vieną trumpesnį ir visiems puikiai pažįstamą greičio ruožą prasibudinti, o tuomet – 22 km rimto darbo“, – sako organizatoriai.

GR2. 22,18 km greičio ruože V.Žala/I.Pukis Giedrių ir Dalių lenkė 7,48 s. Martyno ir Ervino ekipažą – 19,92 s.

Rally Fanatikai nuotr./S.Zurlys ir A.Kropas
Rally Fanatikai nuotr./S.Zurlys ir A.Kropas

Pasitraukė: S.Zurlys/A.Kropas, D.Stašaitis/M.Ližaitis (degalų siurblio gedimas), T.Balaišis/L.Balaišis (reduktoriaus gedimas), I.Ačas/B.Lazdauskas, A.Kepalas/D.Alekna (perkaito variklis).

GR1. Užtikrintas V.Žalos/I.Pukio tempas. Antroje vietoje likusius G.Notkų/D.Strižaną 6,5 km ilgio ruože aplenkė 6,27 sekundės. Dar beveik sekunde atsiliko M.Samsonas/E.Snitkas.

Jau po šio ruožo iš ralio pasitraukė du ekipažai. J.Čiplys/A.Laukys su BMW vertėsi, o M.Buteikis/U.Vainevičius sustojo dėl techninio gedimo.

Įpusėjus raliui pirmavo V. Žala, M. Samsonas mokėsi važiuoti ramiai

Įpusėjus dienai, į lyderio poziciją gana nesunkiai išsiveržė Vaidotas Žala, tačiau Martynas Samsonas jam ir nebando priešintis. Jau beveik ranka čempiono titulą siekiantis uteniškis nenori rizikuoti. Nustebino į greičiausiųjų trejetuką patekęs Deividas Gezevičius.

8 ryto pradėję lenktynes sportininkai iki pietų įveikė pusę „Alburnus Rally Elektrėnai 2023“ distancijos, nors jiems teko pravažiuoti vos du greičio ruožus po du kartus. Pirmasis, 6,5 km ilgio ruožas buvo skirtas atsibusti, o antrajame jau reikėjo gerai pasidarbuoti: organizatoriai itin vaizdingose Elektrėnų apylinkėse susuko vieną ilgiausių Lietuvos ralio čempionate, 22,18 km greičio ruožą. Keleliai siauri, gausūs aklų posūkių, tramplynų, tad pavojingi. Iš ralio jau pasitraukė 13 dalyvių.

Nemaža dalis žiūrovų tikėjosi grandų – Martyno Samsono ir Vaidoto Žalos dvikovos, tačiau visi norai išgaravo jau pirmajame greičio ruože. Po keturių greičio ruožų Vaidoto ir Ivo Pukio ekipažas antroje vietoje esančiam Martyno ir Ervino Snitko ekipažui „krauna“ jau daugiau nei minutę. Tiesa, Martynas nė nebando kovoti su Vaidotu. Uteniškis, garsėjęs tuo, kad net ir turėdamas ryškią persvarą prieš varžovus „neatleidžia geležies“, dabar mokosi važiuoti ramiai, susirinkti reikalingą taškų kraitį ir dar labiau priartėti prie Lietuvos ralio čempiono titulo.

„Pirmą kartą gyvenime tokia situacija čempionate, tad būtų kvaila elgtis kitaip. Ne vienas dirbu, ne vienas gyvenu ir sportuoju, tad tikslas rinkti taškus ir nekvailioti. Sudėtinga taip važiuoti, reguliuoti tempą, lengviau, kai reikia kovoti. Ritmas geras, važiuojam „nusimetę“ 10 proc., bet pažiūrėjus į rezultatus atrodo, kad puse „gazo“ važiuojam“, – savo pasirodymą Elektrėnuose apibūdino M. Samsonas iškart atsiprašęs žiūrovų, kad važiuos saugiai, taigi ir mažiau efektingai.

Tuo tarpu Vaidotas Žala skrieja it ant sparnų ir mėgaujasi Elektrėnų, Trakų bei Kaišiadorių rajonų žvyrkeliais bei apylinkėmis.

„Superiniai“ greičio ruožai, vieni techniškiausių iš to, ką turime Lietuvoje. Ne veltui šiose apylinkėse ralis vyksta ne vieną dešimtmetį. Keliai siauri, vingiuoti, ir dar reljefas prideda papildomų užduočių“, – džiaugėsi Vaidas, kuris ir toliau ruošiasi spausti.

Žalą labai norėjo pavyti Giedrius Notkus, tačiau ketvirtajame „Bags & More“ greičio ruože pernelyg rizikuodamas pramušė ratą, turėjo stoti jo keistis ir prarado beveik keturias minutes.

Dideliam netikėtumui į trejetuką prasibrovė tik antrąjį ralį su „Ford Fiesta N5“ automobiliu važiuojantis Deividas Gezevičius. Ilgus metus standartiniu „Honda Civic“ į dešimtuko duris beldęs lenktynininkas įrodė, kad su rimta technika gali būti greitas.

„Automobilis leidžia labai daug, tačiau man su juo – tik antras ralis, dėl to stengiuosi neperžengti ribų ir mokytis juo važiuoti“, – komentavo Deividas.

Įpusėjus dienai, D. Gezevičiaus ir T. Nenartavičiaus ekipažas nuo Žalos atsilieka beveik pusantros minutės, nuo Samsono – pusę minutės. Deividą spaudžia Rokas Steponavičius su Dovydu Ketvirčiu. Nepaisant techninių problemų ir dviejų pramuštų ratų jiems trečioji vieta – vos už 20 sekundžių.

Kova dėl trečiosios „Alburnus Rally Elektrėnai 2023“ pozicijos lieka atvira. Kelios ar keliolika sekundžių skiria toliau išsirikiavusius T. Abramovskį, E. Blūmą, P. Beniušį ir M. Vėgelę.

Greičiausiai tarp viena ašimi varomų automobilių važiuoja Saulius Trapuila. Tačiau jo BMW M3 gaudo Justas Simaška su BMW 328.

Lenktynininkams liko dar pusšimtis sportinių kilometrų Elektrėnų, Trakų ir Kaišiadorių rajonų žvyrkeliuose. Paskutinis ralio greičio ruožas vyks Elektrėnų miesto gatvėmis. Startas – 19:10. Po jo – šventinis koncertas, lazerių šou ir greičiausiųjų apdovanojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas