Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulė 1“ Imoloje: tragiška diena „Ferrari“, pažemintas L.Hamiltonas ir laimingas L.Norrisas

Emilijos-Romanijos Grand Prix Imolos trasoje – labai įdomus. Jau vien todėl, kad lenkimams palankių vietų mažai, kad „Red Bull“ mirtinai reikėjo taškų. O Maxo Verstappeno ir Charleso Leclerco įtempta dvikova Sprinte parodė, kad abu komandų lyderiai yra puikūs pilotai, vairuojantys greitus bolidus.
Imoloje podiumą iškovojo M.Verstappenas, S.Perezas ir L.Norrisas
Imoloje podiumą iškovojo M.Verstappenas, S.Perezas ir L.Norrisas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Autodromo Enzo e Dino Ferrari (Imolos) trasa grįžo į F1 kalendorių 2020 m. Ji mėgiama dėl greitos konfigūracijos. 2020 m. čia laimėjo L.Hamiltonas (Mercedes), o 2021 m. – M.Verstappenas (Red Bull).
  • Po juodojo savaitgalio 1994 m., kai per tris dienas įvyko daugybė avarijų, kai žuvo legendinis Ayrtonas Senna, Imolos trasa buvo iš esmės perdaryta. Greitojo „Tamburello“ posūkio vietoje įrengta trijų vidutinio greičio posūkių kombinacija.
  • Trasos ilgis – 4909 m. 19 posūkių ir 63 ratai. Asfalto temperatūra – 18 laipsnių.

Reto grožio ir įtampos lenktynes laimėjo Maxas Verstappenas su Sergio Perezu. Video nuorodą rasite čia.

Dabar „Red Bull“ labai smarkiai prisivijo „Ferrari“ komandinėje įskaitoje. Nes „raudoniesiems“ nesisekė nuo pat starto, kai C.Sainzas po avarijos įstrigo žvyre ir nebegalėjo tęsti lenktynių vos joms prasidėjus.

Ch.Leclercas po prasto starto turėjo realių šansų pakovoti dėl podiumo. Bet viską sugadino išlėkdamas iš trasos ir nusilauždamas priekinį sparną pačioje lenktynių pabaigoje, kai važiavo P3 pozicijoje.

Tačiau klaidinga manyti, kad Lando Norrisas (McLaren) nevertas podiumo. O ir G.Russelas (Mercedes) bent šiek tiek reabilitavo „Mercedes“. Skirtingai, nei L.Hamiltonas... Paskui George'ą finišavęs V.Bottas (Alfa Romeo) – dar vienas malonus siurprizas.

Apskritai, tiek kvalifikacijos eigą penktadienį, tiek lenktynes sekmadienį gerokai pakoregavo drėgna trasa ir greitai besikeičiančios sąlygos.

Po šių lenktynių komandinėje įskaitoje „Ferrari“ turi 124, Red Bull 113, „Mercedes“ 77 tšk.

Pilotų įskaita: Ch.Leclercas 86, M.Verstappenas 59, S.Perezas 54.

Lenktynių eiga

Finišas. M.Verstappenas (greičiausias ratas) ir S.Perezas (abu Red Bull) užtikrintai finišuoja pirmoje ir antroje vietoje. Lando Norrisas (McLaren) – trečias. Toliau – G.Russelas ir V.Bottas. O Lewisas – 14-as...

„Red Bull“ pelno net 58 taškus per vieną savaitgalį, o iki šiol po trijų etapų turėjo 55. Taigi skirtumas iki „Ferrari“ – labai nedidelis.

54/63. Ch.Leclercas pasikarščiuoja, išlekia iš trasos, nusilaužia priekinį sparną. Per smarkiai šoko per kerbus. Grįžta remonto į boksus. Praranda visus šansus kovoti dėl podiumo, krenta į P9.

50/63. Ch.Leclercas eina va bank. Stoja ir dedasi minkštas raudonas padangas. Jį aplenkia L.Norrisas, bet, tikėtina, tik kol įšils monakiečio padangos.

S.Perezas daro lygiai tą patį. Įkandin padangas „raudonomis“ keičia M.Verstappenas. Jam dabar teks lenkti ilgą lėtųjų traukinuką.

48/63. Y.Tsunoda (Alpha Tauri) aplenkia K.Magnusseną. Puikus japono savaitgalis!

41/63. M.Verstappenas lenkia L.Hamiltoną visu ratu!!! Kas galėjo prieš metus apie tokią situaciją pagalvoti...

34/63. Esminis momentas, įjungiama DRS sistema, bus lenkimų.

32/63. D.Ricciardo kažkodėl renkasi kietąsias padangas. Galėjo dar pasilaikyti už L.Hamiltono ir pabaigoje dėtis minkštąsias.

25/63. DRS vis dar neįjungtas dėl drėgnos trasos. Tad Ch.Leclercas negali atakuoti „bulių“.

17/63. Stoja Danielis Ricciardo ir renkasi slick padangas. Jis niekuo nerizikuoja, nes buvo paskutinis. Ar pagerės tempas? S.Perezas daro tą patį, paskui jį seka G.Russelas ir V.Bottas, renkasi „geltonas“.

12/63. G.Russelas pagaliau aplenkia K.Magnusseną. Daną atakuoja V.Bottas ir taip pat įveikia.

11/63. „Williams“ praneša, kad po 10 ratų bus lietaus.

8/63. Ferrari lyderis Ch.Leclercas aplenkė L.Norrisą (McLaren). Dabar jis galės vytis abu „bulius“.

7/63. F.Alonso gana lengvai aplenkė Lewisas Hamiltonas. Ispanas iš karto stoja pituose – bolidas likęs be dešinio šono. Tai – M.Schumacherio smūgio starto metu pasekmė. Lenktynės „Alpine“ pilotui baigėsi.

5/63. Lenktynės atnaujintos. „Red Bull“ turi idealias sąlygas – abu pilotai lekia priekyje ir gali džiaugtis geru matomumu.

Startas. Tragiškas Ferrari startas. C.Sainzas ne tik prarado poziciją, bet nebaigs antrų lenktynių iš eilės... Jį užkabino Danielis Ricciardo ir Carlosas liko ant žvyro. Visiška tragedija. Nes Ch.Leclercas prarado savo P2, praleisdamas į priekį S.Perezą. Gerokai šoktelėjo į priekį S.Vettelis, L.Strollas ir G.Russelas. Saugos automobilis trasoje, o lyderių penketukas toks: Verstappenas, Perezas, Norrisas, Leclercas, Magnussenas.

Visi be išimties startuoja žaliomis tarpinėmis padangomis. „Alpha Tauri“ inžinieriai sako, kad gali būti nedidelio lietaus.

F1 com. nuotr./Emilijos-Romanijos GP
F1 com. nuotr./Emilijos-Romanijos GP

Pažvelkime į starto rikiuotę po įspūdingo šeštadienio Sprinto:

Oro sąlygos sekmadienį, prieš lenktynes, žadėjo didelę intrigą, bet lietus nurimo prieš startą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas