Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Formulės 1“ pirmasis pusmetis: analizė, naujienos ir gandai

Sunku patikėti, bet pusė F1 sezono – jau praeityje. Laikas pusmečio apžvalgai: kas įvyko, kas vyksta, kas galbūt įvyks, esminės naujienos ir gandai.
Lando Norrisas laimėjo Ispanijos GP kvalifikaciją
Lando Norrisas laimėjo Ispanijos GP kvalifikaciją / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Red Bull“ sudėtis 2025-aisiais

Sergio Perezas
Sergio Perezas

Atrodo, Sergio Perezo ateitis yra užtikrinta nauju 2-jų metų kontraktu. Tačiau ypač prasta meksikiečio forma ir atsilikimas nuo Maxo Verstappeno suteikia galimybę komandai atsisakyti sportininko paslaugų dar šio sezono metu.

Gandų gandai šį savaitgalį sustiprėjo – vėl minima Danielio Ricciardo pavardė, kuris, prieš metus išbandęs „Red Bull“ automobilį, puikiai su juo susitvarkė ir, pasak Christiano Hornerio, „buvo lėtesnis už Maxą vos 0,1 s“.

„Red Bull” nuotr./Danielis Ricciardo
„Red Bull” nuotr./Danielis Ricciardo

Kalbant apie sutarties sąlygas, padoke šnabždamasi, kad buliai turi teisę nutraukti sutartį su Checo, jei po Belgijos GP jo atsilikimas nuo Maxo bus daugiau nei 100 taškų ir daugiau nei 5 pozicijos pilotų įskaitoje.

Blogos naujienos Checo – taškais jis jau dabar atsilieka, o pozicijomis, galimai, atsiliks jau po lenktynių Silverstoune.

F. Briatore sugrįžimas

Po įžymiojo 2008 m. Singapūro GP skandalo, kuomet Flavio Briatore nurodė Nelsonui Piquet sudaužyti automobilį, idant jo komandos partneris Fernando Alonso laimėtų lenktynes, italas buvo pašalintas iš „Formulės-1“. Netikėtai prieš kelias savaites „Alpine“ pranešė įdarbinusi Flavio – jis bus ekipos vykdantysis patarėjas.

GETTY/Flavio Briatore su Michaeliu Schumacheriu 1994-aisiais
GETTY/Flavio Briatore su Michaeliu Schumacheriu 1994-aisiais

Įdomus niuansas – kalbama, kad „Renault“ CEO Luca de Meo kreipėsi į Briatore po pokalbio su buvusiu F 1 vadu ir savininku Bernie Ecclestone’u. Būtent Bernie rekomendavo Lucai kviestis Briatore gelbėti „Alpine“ komandos.

Kur kelsis C. Sainzas?

Wikipedia.org nuotr./Carlosas Sainzas jaunesnysis
Wikipedia.org nuotr./Carlosas Sainzas jaunesnysis

Po sezono paliekantis „Ferrari“ Carlosas Sainzas buvo siejamas su keliomis ekipomis. Iš pradžių manyta, kad jis tiesiog „susikeis vietomis“ su Lewisu Hamiltonu ir atstovaus „Mercedes“ – Toto Wolffas jam siūlė vienerių metų kontraktą, bet ispanas atsisakė, mat norėjo ilgalaikės partnerystės.

Vėliau buvo kalbama apie „Audi“, dar vėliau (ir labai netikėtai) apie „Williams“, tačiau dabar vėl kalbama apie „Mercedes“. Toks scenarijus galėtų įvykti, jei Toto nerizikuotų į ekipą kviestis jaunojo Kimi Antonelli (jam debiutinis sezonas F2 kol kas sekasi prastokai) net po metų išbandymo „Williams“, tad Carlos galėtų lenktyniauti vokiečių komandoje mažiausiai du sezonus.

Tačiau tai ne paskutinė komanda, su kurią siejamas Sainzas. Dabar šnekama, kad ispanas jau susitarė su… „Alpine“! Prie komandos prisijungus Flavio Briatore, bei suderinus „Mercedes“ variklių naudojimą nuo 2026 m., šis variantas pasirodė tinkamiausias Carlosui. Ar taip yra iš tikrųjų? Tikėtina, dar iki vasaros pertraukos turėtume apie tai sužinoti.

Beje, Sainzui nepasinaudojus „Williams“ pasiūlymu, britų ekipa vis labiau žvalgosi į… Danielį Ricciardo. Darosi vis įdomiau!

Dar viena įdomybė – Toto Wolffas šį savaitgalį atskleidė, atsilaisvinusią Lewiso Hamiltono vietą yra siūlęs Fernando Alonso, tačiau ispanas atsisakė ir pasirinko ilgalaikės partnerystės pratęsimą su „Aston Martin“.

O. Bearmanas atstovaus „Haas“

Ko reikia, kad F1 komanda tau pasiūlytų piloto vietą? Pakanka vienąkart sudalyvauti „Grand Prix“ lenktynėse, pavyzdžiui pakeičiant sunegalavusį Carlosą Sainzą ir Saudo Arabijos GP finišuoti 7-je pozicijoje.

To fantastiškai Ollie Bearmanui susiklosčiusio savaitgalio pasekmė – vieta „Haas“ ekipoje 2025 m. sezonui. Puiki naujiena ir sėkmės naujokui, jos tikrai prireiks!

Imago / Scanpix nuotr./Saudo Arabijos Formulės 1 GP, Oliveris Bearmanas
Imago / Scanpix nuotr./Saudo Arabijos Formulės 1 GP, Oliveris Bearmanas

E. Ocono prancūziškos kelionės pabaiga

Dažnokai kritikuoju Estebaną Oconą, taip pat esu minėjęs, kad „Alpine“ komandos vadovybės pompastiškumas jų toli nenuves. Panašu, buvau teisus, nes pastaraisiais metais ekipa atsveikino su nemažai vadovų – CEO Laurent Rossi, komandos vadovu Otmaru Szafnaueriu, sporto direktoriumi Alanu Permane, technikos direktorium Pat Fry.

Estebanas Oconas/ David Merrett nuotr. Wikipedia CC BY 2.0
Estebanas Oconas/ David Merrett nuotr. Wikipedia CC BY 2.0

Dabar atėjo laikas atsveikinti su vienu iš dviejų nuolat į tarpusavio incidentus įsiveliančių pilotų – Estebanui buvo parodyta į duris. Prie sprendimo prisidėjo jo agresyvus lenkimas prieš kolegą Pierre‘ą Gasly Monake, pasibaigęs avarija ir Ocono pasitraukimu iš lenktynių.

Buvo kalbama, kad Estebanas kitąmet lenktyniaus WEC čempionate, tačiau pasirodė pranešimų, jog jis prisijungs prie abu lenktynininkus keisiančios „Haas“ ekipos. Kiek netikėtas karjeros posūkis, tačiau… F1 yra geriau už ne F1 ?

Filmas apie F1 pavadinimu „F1“

Penktadienį buvo paskelbtas oficialus filmo apie F1 pavadinimas. Jerry Bruckheimerio, Brado Pitto ir, be kitų, Lewiso Hamiltono prodiusuotas filmas vadinsis „F1“.

Režisavo Josephas Kosinski („Top Gun: Maverick“, „Oblivion“, „Tron: Legacy“), muziką filmui kūrė Hanzas Zimmeris („Dune“, „Interstellar“, „Inception“, „Gladiator“), galutinį produktą išvysime tik 2025 birželį, mat dar vyksta baigiamieji filmavimai – taip pat ir šį savaitgalį Silverstoune.

Pusės sezono rezultatai/pajėgumai

Prieš sezoną taip spėjau komandų pajėgumus:

  • „Red Bull“ | Nepavejami
  • „McLaren“ | Užtikrinti
  • „Ferrari“ | Atsigavę
  • „Mercedes“ | Susitelkę
  • „Aston Martin“ | Nesusipratę
  • „Visa RB“ | Nustebins
  • „Alpine“ | Išsiblaškę
  • „Williams“ | Užsiboostinę
  • „Haas“ | Pasiruošę
  • „Kick Sauber“ | Nepasiruošę.

„Red Bull“ taip ir būtų nepavejami, jei ne silpnoki Sergio Perezo rezultatai bei atakai susitelkę „McLaren“ pilotai. Verstappenas tikriausiai taps čempionu ir šįmet, bet dėl Konstruktorių taurės buliams teks rimtai pakovot.

Sezoną pradėję kiek suklupę, „McLaren“ atgavo mano pranašautą užtikrintumą. Tikiuosi, gale sezono šią komandą matysime antroje pozicijoje, o prie to prisidės dar kelios Lando Norriso ir Oscaro Piastri pergalės.

„Mercedes“ susitelkimas duoda vaisių – trys podiumai iš eilės, įskaitant pergalę. Tiesa, dažniausiai komandos pilotams reikia pataikyti su oru arba automobilio nustatymais. Arba sudėti abu faktorius. Bet kokiu atveju, „Mercedes“ sugrįžta.

Tiesą sakant, ne tik „Aston Martin“ yra nesusipratę, mat mažai kas supranta, kaip komandos pajėgumas gali taip žaibiškai kristi – anąmet net šeši podiumai per pusmetį, o geriausias kol kas rezultatas šįmet – vos 5-oji vieta. Gandai apie iš „Red Bull“ pasitraukiančio Adriano Newey perviliojimą „Ferrari“ iš po nosies, galimai, ne iš piršto laužti.

„Visa RB“ ne kažin kiek nustebino, tačiau laikosi toje pat šeštoje vietoje į kurią, beje, vis dažniau žvalgosi „Haas“.

„Alpine“ šiek tiek atsigavo, bus įdomu stebėti, kaip atrodys antroji jų sezono dalis. Bet kuriuo atveju, ekipos ateitis yra miglota – kalbama, apie atsiskyrimą nuo „Renault”/pardavimą, bei apie kito gamintojo (!) variklių kontraktą ( „Mercedes“).

Kalbant apie „Williams“, komanda „dreifuoja“, aukodama šį sezoną ateities perspektyvai. Bent keliems taškams atvežti trūksta pastovumo ir sėkmės, o vieno Alexo Albono tam nepakanka. Panašu, netrukus ekipa paskelbs, kad Logano Sargeanto paslaugų bus atsisakyta. Galimai tai įvyks dar sezono metu, tačiau 2025-aisiais tikrai nebematysime amerikiečio komandoje.

„Kick Sauber“ vis dar atrodo nepasiruošę – lygiai taip pat, kaip prieš sezono pradžią. Akivaizdu, visas dėmesys sutelktas į 2026 metų sezoną ir naujų ekipos savininkų „Audi“ debiutą.

Šis sezonas ekipai yra tarsi pereinamasis, dauguma patobulinimų yra nereikšmingi, didesnę dėmesio dalį komanda skiria 2025-iems, norėdama deramai pasiruošt naujam savo istorijos etapui su „Audi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas