Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gravel Challenge“ finalas „Viada“ trasoje: garsios pavardės, virtimas ir ugnis

Sekmadienį Ukmergės pašonėje esančioje „Viada“ autokroso trasoje surengtas paskutinis šių metų „Gravel Challenge“ etapas. Tryliktą sezoną iš eilės šią varžybų seriją organizuojantis „Subaru Klubas“ čia pasveikino ne tik finalinio etapo, bet ir visos metinės įskaitos laimėtojus. Tiesa, varžybose netrūko aštrių momentų ir incidentų.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Rūtos Markelevičienės nuotr.

Sekmadienį „Viada“ autokroso trasoje rinkosi „Subaru Klubo“ organizuojamos „Gravel Challenge“ varžybų serijos dalyviai. Jų čia laukė paskutinysis iš trijų šio sezono etapų. Finalinis sezono mūšis dėl pozicijų ir metinės įskaitos taškų šįkart buvo išties intriguojantis ir nenuspėjamas.

Darganotas oras nelepino tik žiūrovų, kadangi renginio dalyviams varžytis sąlygos buvo kone idealios. Drėgna, bet ne per šlapia trasos danga visiškai nedulkėjo, todėl dalyviai galėjo koncentruotis į vairavimą ir kovą dėl sekundžių ar net jų dalių.

Įdomu tai, kad šiame renginyje buvo galima išvysti ne tik nuolatinius šios varžybų serijos dalyvius, bet ir naujus, tačiau gerai žinomus automobilių sporto pasaulio žmones. Varžybose dalyvavo ir vienas garsiausių mechanikų Lietuvoje, su „Volkswagen Motorsport“ WRC automobiliais dirbęs Vytautas Obolevičius.

Be to, čia startavo ir Lietuvos ralio čempionate matomi veidai – Paulius Novakas bei Tadas Pupeikis. Pastarasis čia pasirodė naujuoju savo pirkiniu. Jo komanda įsigijo „Mitsubishi Lancer EVO IX“, kuriuo Lietuvos ralio čempionu yra tapęs Giedrius Notkus. Kaip pasakojo Tadas Pupeikis, į „Gravel Challenge“ varžybas jis atvyko būtent išbandyti savo naująjį automobilį.

„Gravel Challenge“ trečiame etape dalyviai tradiciškai varžėsi paskirstyti į klases pagal varančias ašis – AWD, FWD ir RWD. Taip pat buvo rengiami ir „Sport“ bei „Open“ klasių važiavimai. Dalyviams per dieną reikėjo įveikti tris važiavimus, iš kurių du geresni pasirodymai buvo traukiami į įskaitą, o vienas blogiausias rezultatas – anuliuojamas. Viso sezono įskaitoje dėl metinių taurių galėjo pretenduoti tik tie klasių dalyviai, kurie nepraleido nė vieno iš trijų etapų.

Diena šįsyk prasidėjo tylos minute, kuri buvo skirta pagerbti anapilin išėjusiai ilgametei „Subaru Klubo“ narei bei nuolatinei pagalbininkei organizuojant renginius Elvyrai Kušlevič. Iš karto po to trasoje suriaumojo varikliai, kadangi prie starto stojo AWD klasė, subūrusi šešiolika dalyvių. Šioje klasėje užfiksuotas ir rimčiausias dienos incidentas. Stabdymo kelio po finišo čia nepakako Andriui Tubiui. Jo „Subaru“ trenkėsi į trasos šlaitą, virto ant stogo ir nusileido ant ratų. Incidento metu sportininkas rimtesnių traumų išvengė, tačiau jo „Subaru“ buvo nemenkai aplamdytas.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

Visai netrukus trasos personalui teko panaudoti ir gesintuvus, mat jau po finišo užsiliepsnojo „Audi A3“. Tačiau liepsnas suvaldyti pavyko ir ugnis pasiglemžti automobilio nespėjo.

Šios klasės trečiojo etapo nugalėtoju tapo tauragiškis Justas Šimaitis su „Subaru Legacy“, kuris per du važiavimus sukaupė 0,7 sek. persvarą prieš antroje vietoje finišavusį savo kraštietį Rimvydą Mankų, vairavusį „Subaru Impreza“. Trečias su dviejų sekundžių atsilikimu finišavo „Audi A3“ vairavęs Matas Patėjūnas iš Ukmergės.

Po apdovanojimų už pasiekimus šiame etape buvo išdalintos ir metinės taurės. Būtent šio etapo laimėtojui Justui Šimaičiui sekmadienio pergalė garantavo trečią vietą sezone, nors iki tol jis buvo klasifikuojamas tik šeštoje pozicijoje. Antrąją metinės įskaitos vietą su 25 taškais iškovojo Rimvydas Mankus, o šiame etape be taurės likęs Vytautas Grubliauskas metinėje įskaitoje išsaugojo pirmąją vietą ir tapo sezono nugalėtoju. Jo sezono rezultatas – 31 taškas.

FWD klasėje, kurioje startavo devyni dalyviai, geriausią tempą demonstravo vilnietis Paulius Grinbergas su „Toyota Celica“. Nuo jo beveik keturiomis sekundėmis atsiliko Arnoldas Gricius iš Ukmergės su „Ford Puma“, o trečiosios vietos taure džiaugėsi dar vienas ukmergiškis Lukas Labutis, sėdęs prie „Peugeot 206“ vairo.

Šioje klasėje startavo ir dešimtmetis sportininkas iš Vilkaviškio Kernius Šulinskas, vairavęs „Suzuki Swift“. Jį organizatoriai apdovanojo antrosios vietos taure Jaunių rikiuotėje. Be to, šis sportininkas buvo vienintelis visuose etapuose važiavęs FWD klasės dalyvis, todėl jis tapo „Gravel Challenge“ sezono nugalėtoju.

RWD įskaitoje, kur BMW automobiliais varžėsi dešimt vairuotojų, paskutiniame etape triumfavo penkiolikmetis sportininkas iš Ukmergės Markas Buteikis. Jis taip pat buvo apdovanotas ir Jaunių kategorijos pirmosios vietos taure. Lyderis galutinėje sekmadienio rikiuotėje kiek daugiau nei trimis sekundėmis pranoko kaunietį Povilą Vasiliauską, o ant trečiosios vietos laiptelio žengė iš Utenos atvykęs Laisvūnas Karklas. Visgi pirmąją vietą sezono rikiuotėje išsaugojo visuose trijuose etapuose startavęs ir 25 taškus surinkęs Martynas Simaška. Virginijus Laurušaitis su 23 taškais sezoną baigė antroje, o Jonas Simaška su 15 taškų – trečioje pozicijoje.

„Sport“ klasėje, subūrusioje keturiolika dalyvių, intrigos buvo kur kas daugiau ir čia kiek mažiau nei vienos sekundės pranašumu pergalę šventė Paulius Novakas su „Subaru Impreza“. Jis už savęs paliko naująjį savo pirkinį „Viada“ trasoje testavusį Tadą Pupeikį bei trečiosios vietos laimėtoją Tadą Gombrevičių, vairavusį penktosios kartos „Mitsubishi Lancer EVO“.

Pauliui Novakui ši pergalė garantavo ir aukščiausią poziciją metinės įskaitos rikiuotėje. Jis per metus surinko 34 taškus. Šiame etape per žingsnį nuo podiumo likęs Tomas Smirnovas su 24 taškais išsaugojo antrąją vietą, o jam sezone vos tašku nusileidęs Tadas Gombrevičius kopė ant trečiosios vietos laiptelio.

Pačioje gausiausioje klasėje „Open“ tarp dvidešimties dalyvių geriausią dviejų važiavimų laikų sumą užfiksavo Tadas Gombrevičius. Ji už savęs paliko Tadą Pupeikį bei Paulių Novaką. Tiesa, pastarąjį čia stabdė techninės problemos, mat vėl kaprizus demonstruoti pradėjo jo „Subaru“ turbina, o viename iš važiavimų smūgio į duobę neatlaikė ratlankis.

VIDEO: „Gravel Challenge“ trečiasis etapas

Tačiau Pauliui Novakui trečiosios vietos taškų pakako tam, kad metinėje įskaitoje su 26 taškais jis iškovotų nugalėtojo titulą. Dviem taškais nuo jo sezone atsiliko Tomas Smirnovas su „Subaru“, o dar vienu mažiau surinko ir trečioje vietoje įsitvirtino Liudas Šimkus, taip pat vairavęs „Subaru“.

„Moterų“ įskaitoje nė vien etapo nepraleido vienintelė Daiva Užurkaitė-Voronovič, kuri tapo 2021-ųjų metų „Gravel Challenge“ sezono laimėtoja tarp damų.

Visų klasių nugalėtojai ir prizininkai šiame etape bei sezono rikiuotėje buvo apdovanoti ne tik taurėmis, bet ir varžybų partnerių „Liqui Moly“, „Spark Energy“ bei „Karlandas“ įsteigtais prizais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas