Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką daryti, jeigu vaiko svajonių darbo vieta – lenktyninko „krėslas“ automobilyje

Kai šešerių atžala pareiškia tėvams, kad nori lenktyniauti, natūralu, tėvams kyla klausimas, ar galima tokį vaiko norą pradėti pildyti jau iškart. Žinovai pabrėžia, kad nors tapti lenktynininku niekuomet nėra vėlu, visgi kuo anksčiau bus pradėta eiti šiuo keliu, tuo bus geriau, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Kartingo subtilybių Plytinės kartodrome mokomi patys mažiausi
Kartingo subtilybių Plytinės kartodrome mokomi patys mažiausi / Organizatorių nuotr.

Vienu atveju tai gali būti tik vaikiškas noras, kuris galbūt išgaruos po vienos savaitės ar mėnesio treniruočių, kitu atveju – tai gali būti duota pradžia talento atradimui ir labai įdomiai lenktynininko karjerai. Lietuvoje veikia ne vienas lenktynininkus nuo mažų dienų ruošiantis būrelis – kartingas. Tai sporto šaka, kuri nereikalauja didelių investicijų ir kuri leidžia tėvams įsitikinti, ar jų vaikas tikrai labai nori ir gali būti lenktynininku.

Svarbu tai, kad važiuoti galima pradėti bet kada: ir nuo šešerių, ir nuo penkiasdešimties metų. Ši sporto šaka puikiai tinka bet kokioms amžiaus grupėms, bet kokius įgūdžius turintiems vairuotojams.

Daugybė gerai žinomų Lietuvos automobilių sporto atstovų savo karjeras pradėjo būtent nuo kartingo, o tik po to persėdo į kėbulinius automobilius ir pasuko į ralį, žiedą ar šonaslydį.

Štai Vilniuje jau 51 metus gyvuojančiame, seniausiai be pertraukos veikiančiame Lietuvoje „Plytinės kartodrome“ pirmus žingsnius į automobilių sportą žengti pradėjo Ramūnas Čapkauskas, Kazimieras Vasiliauskas, Simas Juodviršis, broliai Ignas ir Jonas Gelžiniai bei daugelis kitų Lietuvos vardą automobilių sporto padangėje garsinančių tautiečių.

Įgūdžiai visam gyvenimui

Į kartingo mokyklą atėjęs vaikas nebūtinai taps lenktynininku, tačiau jau nuo mažens turės suformuotus vairavimo įgūdžius, kaip elgtis ekstremaliose situacijose. Čia vaikai išmoksta ne tik lenktyniavimo pagrindų, saugaus elgesio trasoje, bet jie mokomi būti saugiais ir už trasos ribų.

„Kartingo akademija, kurią organizuojame „Plytinės kartodrome“ turi dvi esmines reikšmes. Pirma, tai yra vaiko užimtumas ir jo lavinimas. Antra, nepriklausomai nuo to, ar vaikas lenktyniaus, ar nelenktyniaus, jis nuo pat mažens gaus pačius svarbiausius vairavimo įgūdžius. Vaikai yra labai imlūs, taigi kol jie nėra „sugadinti“, jie gaus pačius teisingiausius vairavimo įgūdžius“, – mintimis dalinosi „Plytinės kartodromo“ vadovas Darius Jonušis.

Kartingo subtilybės – ištisus metus

Vilniuje, „Plytinės kartodrome“, įkurta „Kartingo akademija“ jau gyvuoja beveik 10 metų. Tradiciškai užsiėmimai čia visada vykdavo nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio – panašiai tiek laiko trunka ir mokslo metai. 2018 metais buvo nuspręsta akademijos veiklą vykdyti ir per vasarą – t. y. ištisus metus.

Akademijos auklėtiniai įgauna ne tik teorines žinias bei praktinius įgūdžius, bet ir kiekvieno mėnesio pabaigoje laiko egzaminus. Į juos įeina tiek teorinė, tiek praktinė dalis, įvairūs testai bei lenktynės dėl pozicijų.

Būsimieji lenktynininkai (ir ne tik) užsiėmimų metu supažindinami su kartais, lenktynių pagrindais, jie išmoksta teisingai naudoti saugumo įrangą, sukuriamos įvairios lenktyninės situacijos, daroma viso to analizė.

Lietuvoje veikiančios kartingo mokyklos kviečia pas save vaikus nuo 4 iki 18 metų, kurie yra suskirstomi į grupes pagal amžių bei turimus vairavimo įgūdžius. Tai leidžia instruktoriams paruošti specialias programas kiekvienai grupei ir atrasti geriausią būdą kuo greičiau ugdyti jų sugebėjimus. Mažieji užsiėmimuose važiuoja su silpnesniais, o vyresni bei labiau pažengę su galingesniais kartais.

„Kartingo akademijoje“ su vaikais būreliuose dirba patyrę „Lenktynių linija“ komandos treneriai, profesionalūs lenktynininkai bei daugkartiniai Lietuvos kartingo čempionai.

„Kiekvienas vaikas širdyje nori tapti čempionu, o mūsų užduotis suteikti jam reikalingas žinias bei įgūdžius, kurie jį nuves pergalingais keliais, kaip ne vieną mūsų komandos auklėtinį“, – sako vienas trenerių Martynas Tankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas