Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko tikėtis Portugalijos WRC: įspūdingi tramplinai ir kova dėl lyderio titulo

Pasaulio ralio čempionato bolidai jau šį savaitgalį skros Portugalijos žvyrą. Kol kas kova dėl pasaulio čempiono titulo yra labiausiai įtempta nuo pat 2001 metų. Kviečiame sužinoti, ko galime laukti artimiausiame WRC etape.
Thierry NEUVILLE Meksikos WRC
Thierry NEUVILLE / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Portugalijos ralis tradiciškai kasmet pažeria staigmenų. Vien ko vertas faktas, kad per paskutinius septynis kartus rengtus Portugalijos WRC etapus laimėjo vis kitas pilotas.

Po įsimintinos pergalės Kroatijoje, į šį ralį Elfynas Evansas atvyksta bendroje turnyrinėje lentelėje dalindamasis pirmą vietą su savo komandos („Toyota“) draugu Sebastienu Ogieru.

2021 m. sezone Portugalijoje laimėjęs E.Evansas galės kiek lengviau atsikvėpti, nes ne visuose čempionato etapuose dalyvaujantis S.Ogier šiame nestartuos.

WRC bendra įskaita po keturių etapų
WRC bendra įskaita po keturių etapų

Prie starto linijos pamatysime ir vos vienu tašku bendroje įskaitoje nuo E.Evanso atsiliekantį Kalle Rovanpera. Nors ir suomis gina čempiono titulą, kol kas 2023 m. jo sezonas be skambių pasiekimų – paskutinė suomio pergalė iškovota dar prieš septynis mėnesius Naujoje Zelandijoje. Vis dėl to 22-iejų metų amžiaus ralio vunderkindas Portugalijoje bus stiprus, būtent jis pernai ir laimėjo šį ralį.

Paskutinę vietą prie „Toyota“ automobilio vairo užims Takamoto Katsuta. Japonas tikrai norės čia iššauti, ypač dar turint omenyje tai, kad jis praeityje Portugalijoje visada rodydavo neblogą tempą.

„Hyundai“ stovykloje, vietoj Kroatijoje tragiškai žuvusio Craigo Breeno startuos D.Sordo. Keturiasdešimties metų amžiaus veteranas praeityje ant podiumo šiame ralyje yra lipęs net šešis kartus. Todėl konkurencingas rezultatas iš jo – tikrai nebus staigmena.

Vis dėl to komandos lyderio vadžias šiame etape laikys Thierry Neuville. Užimdamas penktą vietą bendroje įskaitoje, jis „Hyundai“ gretose kol kas stabiliausias.

Prie pat lyderių bendroje įskaitoje įsitaisęs estas Ottas Tanakas atvažiuoja į Portugalija jausdamasis gana užtikrintai. 2019 m. Portugalijos ralyje laimėjęs, šiemet jis taip pat stengsis pratęsti savo puikių pasirodymų seriją. 2023 metais iš pradžių pergalė Švedijoje, tada praeitą mėnesį užimta antra vieta Kroatijos ralyje suteikia jo fanams nemažai vilčių. Būtina prisiminti ir 2021 m. Portugalijos ralį, kai jis užtikrintai pirmaudamas pasitraukė tik dėl gedimo.

Anksčiau jau rašėme , kad šiame etape startuos ir ekipažas iš Lietuvos. Prie starto linijos stos ir į šalies autosporto metraščius norintys savo vardus įrašyti Audronius Gulbinas bei Vytis Pauliukonis.

Kuo mus įprastai stebina Portugalijos WRC etapas?

Portugalijos WRC etapas turi gilią istoriją. Dar inauguraciniame 1973 m. WRC sezono kalendoriuje buvusį etapą galima drąsiai įvardinti kaip jau klasikinį ralio etapą. Šiemet jis bus organizuojamas Porto miesto apylinkėse, kuriose nusidrieks šio Portugalijos regiono užmiesčio keliais.

Dėl savo įspūdingų vaizdų, tramplinais išsiskiriančio legendinio „Fafe“ greičio ruožo, padovanojančio žiūrovams bene įspūdingiausius šuolius žemėje, šis WRC etapas pelnė populiarumą tarp ralio fanų.

Iki aštuntojo praeito amžiaus dešimtmečio šis ralis turėjo tiek žvyrinių, tiek asfaltine danga pasižymėjusių greičio ruožų, tačiau ilgainiui organizatoriai susikoncentravo į žvyrinės dangos kelius. Tarp 2002 ir 2006 metų čia buvo neorganizuojamos WRC varžybos, tačiau nuo 2007 m. jos grįžo į Algarvės regioną, o nuo 2015 m. į Porto miesto apylinkes.

Greičio ruožai čia stebina savo paviršių įvairumu bei dažnai besikeičiančiomis oro sąlygomis. Dėl aštrių uolų, taip pat dažnai pasitaikančių gilių provėžų komandos norėdamos išvengti bolidų apgadinimų Portugalijoje dažnai būna privertos kilstelti savo bolidus į viršų.

Tarp tituluočiausių Portugalijoje kada nors startavusių WRC pilotų pirmą vietą dalinasi S.Ogier ir suomių ralio ikona Markku Alenas. Abu jie čia yra laimėję po penkis kartus.

Prie starto linijos lenktynininkai stos tokia eilės tvarka:

#33 Elfynas Evansas/Scottas Martinas
#69 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunenas
#8 Otto Tanakas/Martin Jarveoja
#11 Thierry Neuville/Martijnas Wydaeghe
#4 Esapekka Lappi/Janne Fermas
#18 Takamoto Katsuta/Aaronas Johnstonas
#6 Dani Sordo/Candido Carrera
#7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul

SS1 greičio ruožas prasidės penktadienį.

Ankstesnių metų vaizdai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas