Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskutinis Dakaro etapas: diena, kai pralošti galima daugiau nei laimėti

Dešimtasis greičio ruožas – paskutinysis šių metų Dakaro maratone. Iš Pisko į Limą važiuosiantys dalyviai čia turės įveikti 358 km, iš kurių tik 112 drieksis greičio ruožu. Atrodytų, lengvas pasivaikščiojimas po devynių pragariškų dienų, tačiau varžybos baigsis tik tada, kai bus pervažiuotas finišo podiumas.
Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai
Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai / „Scanpix“/AP nuotr.

Daugiau Dakaro 2019 naujienų rasite paspaudę čia.

Kas laukia paskutinę dieną, papasakojo „Agrorodeo“ komandos šturmanas Saulius Jurgelėnas. Jo teigimu, paskutinis greičio ruožas bus panašus į pirmąjį etapą, dalis vietų kartosis.

„Dominuos smėlis, bus apie 40 procentų kopų, bus upės vaga su dideliais akmenimis. Yra neblogų, dinamiškų kopų. Organizatoriai įspėjo, kad bus labai minkštų kopų, galima įklimpi ir pasikasti. Iš esmės tie 112 kilometrų neturėtų sudaryti didelių bėdų tam, kas jų neturėjo per pastarąsias dienas. Viskas priklausys nuo to, kas kokiu tempu lėks ir ką bandys atkovoti at neatkovoti. Visgi, šimtas kilometrų – šioks toks atstumas. Ne tik vieną, kitą, bet ir kelioliką minučių gali išgaudyti“, – sakė Saulius Jurgelėnas.

VIDEO: Saulius Jurgelėnas pasakoja, kuo ypatingi bus paskutiniojo etapo kilometrai

Lietuvis Arūnas Gelažninkas, esantis per vieną žingsnį nuo geriausio mūsų šalies motociklininko pasiekimo Dakare, tvirtina, kad šiandien reikės važiuoti atsargiai. Per paskutinius greičio ruožo kilometrus daug nelaimėsi, bet pralošti galima viską.

„Rytoj laukia 90 procentų smėlio ir kopų. Pora vietų buvo pažymėta, kad suktume pilna rankena, nes kalnas labai klampus ir galima užstrigti. Pasižymėjau kelio knygoje, kad gazuoti į kalną kaip reikalas. Galima daug prarasti, jei technika paves ar pats padarysi klaidą. Mano tikslas – važiuoti atsargiai, surinkti visus kelio taškus ir atvažiuoti į finišą“, – sakė Arūnas Gelažninkas.

VIDEO: Arūnas Gelažninkas apie paskutinį etapą: tikslas važiuoti labai atsargiai

Motociklų įskaitoje likus vienam greičio ruožui pirmauja Toby Price`as, tačiau jo persvara prieš Pablo Quintanillą siekia vos minutę. Vos šešiomis minutėmis nuo lyderio atsilieka praėjusių metų Dakaro nugalėtojas Matthias Walkneris, tad panašu, jog paskutiniame greičio ruože jokių kompromisų nebebus ir Toby Price`as turės atlaikyti psichologinį spaudimą.

Likus vienam etapui Arūnas Gelažninkas klasifikuojamas 25-oje vietoje. Iki artimiausio varžovo lietuviui trūksta 17 minučių. Artimiausias oponentas už Arūno Gelažninko atsilieka beveik valanda, tad lietuvis turi puikią progą atversti naują puslapį Lietuvos autosporto istorijoje ir finišuoti tarp 25 greičiausių dalyvių iš beveik pusantro šimto startavusių motociklininkų.

Balys Bardauskas „Original by Motul“ įskaitoje šiuo metu šešioliktas, tačiau šansai pakili ar nukristi į kitą poziciją yra tik teoriniai. Aukščiau Balio Bardausko lentelėje esantis sportininkas pirmauja dviem valandomis, o artimiausias žengiantis po lietuvio atsilieka net 11 valandų.

VIDEO: Priešpaskutinį etapą įveikęs Balys Bardauskas: įstrigus pagalbos ranką ištiesė amerikietis

Automobilių įskaitoje šiandien bus karšta. Lyderiaujantis Nasseras Al-Attiyah turi 50 minučių pranašumą prieš Nani Romą. Trečias žengiantis Sebastienas Loebas lyderiui pralaimi dvi valandas. Tačiau šiam prancūzui ant kulnų mina lenkas Jakub Przygonski. Šiuos sportininkui skiria pusvalandis.

11-oje vietoje klasifikuojamas Benediktas Vanagas turi realius šansus patekti į dešimtuką, mat prieš jį važiuojantis prancūzas Ronanas Chabotas pirmauja tik keturiomis minutėmis. Įmanoma ir dar aukštesnė pozicija, nes iki devintosios pozicijos Benediktui Vanagui trūksta 14 minučių.

Vaidotui Žalai iki dešimtuko reikėtų „atlošti“ bent valandą, o nuo persekiotojo belgo Stephane`o Henrardo lietuviai yra atsiplėšę daugiau nei 40 minučių.

Antanas Juknevičius kol kas klasifikuojamas 37-oje vietoje ir viena pozicija aukščiau galėtų pakilti jei būtų 40 minučių greitesnis nei Xavieras Fojus, esantis pozicija aukščiau. Tiesa, realus ir kritimas pozicija žemyn, nes tik 20 minučių nuo lietuvio atsilieka italė Camelia Liparoti.

Šiandien starto tvarka bus kitokia nei įprastai – rikiuotė pagal rezultatus bus apsukta ir pirmiausia pasirodys tie dalyviai, kurie bendroje įskaitoje užima prasčiausius rezultatus. Taigi, lyderiai startuos vėliausiai.

Lietuviai šiandien startuos tokiu laiku: Balys Bardauskas – 13.16 val., Arūnas Gelažninkas – 13.39 val., Antanas Juknevičius – 14.21 val., Vaidotas Žala – 15.02 val., Benediktas Vanagas – 15.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas