Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pergalingas M.Matukaičio sezono startas: per vienas varžybas – 5 podiumai

Savaitgalį vykusiose pirmosiose Lietuvos žiedinių lenktynių varžybose „Ring Challenge“ lenktynininkas Mantas Matukaitis laiko veltui nešvaistė: su trimis automobiliais dalyvavo penkiuose skirtingų įskaitų važiavimuose ir visuose juose iškovojo vien tik 1 ir 2 vietas, rašoma pranešime.
„Ring Challenge“ lenktynėse - 5 Manto Matukaičio podiumai
„Ring Challenge“ lenktynėse - 5 Manto Matukaičio podiumai / E.Babelio nuotr.

Trasoje išbuvo ilgiau nei ilgų distancijų lenktynėse

Sudėtingiausiomis ištvermės lenktynėmis Lietuvoje laikomos Palangoje vykstančios „Aurum 1006 km“ lenktynės, kai keliems vairuotojams tenka kone 9 valandas lieti prakaitą pirtimi tampančioje automobilio kabinoje vairuojant sudėtingai valdomą sportinį automobilį finišo link. Sportininkai ten trasoje praleidžia po 2-3 valandas per dieną. Žiedinėse Lietuvos čempionato sprinto lenktynėse kiek lengviau: lenktynininkams tenka važiuoti viso labo du važiavimus po 10 ratų per dieną. Gerokai mažiau. Tik koncentracija turi būti gerokai aštresnė, nes čia svarbu ne ištvermė, o kai įmanoma greičiau iškovotos pozicijos.

Tačiau „Dynami:T Energy“ komandos lenktynininkas Mantas Matukaitis šeštadienį nusprendė sau pasidaryti dar didesnį vakarėlį trasoje, nei kad per ištvermės lenktynes. Jis greitai šokinėdamas iš vieno automobilio į kitą sudalyvavo net 5-ių įskaitų važiavimuose. Skaičiuoja, kad iš viso į trasą buvo išlėkęs 7 kartus ir joje važiuodamas maksimaliai greitai praleido beveik 4 valandas.

Rezultatai buvo pakibę ant plauko

Didžiausią dėmesį jis skyrė „Dynami:T“ Lietuvos žiedinių lenktynių čempionato R3000 klasei, jau eilę metų pasižyminčiai dalyvių gausa ir itin aršia konkurencija. Čia jis pirmą kartą itin sėkmingai startavo 2017-ųjų sezone, važiavęs tik dviejuose etapuose iš keturių ir abiejuose nugalėjęs. Vis tik pusės surinktų taškų nepakako užimti aukštų pozicijų čempionato įskaitoje. Praėjusiais metais siekti titulo ir net podiumo sutrukdė techniniai gedimai ir avarijos. Tad šiemet ant čempiono taurės R3000 klasėje jis pastatė visas kortas, atnaujinto „Dynami:t Energy by C-Bet“ BMW M3 automobilį. Ir pasisekė. Mantas Laimėjo abu važiavimus. Nors jei ne „MV Sport“ meistrų komanda, Mantas šiuos tikslus galėjo ir palaidoti.

„Time Attack“ važiavimuose nutrūko alkūninio veleno skriemulio varžtas ir pramušė radiatorių. Tai nutiko važiuojant greičiausią savo ratą. Vėliau dar paslydau ant į trasą iš mano automobilio išbėgusio aušinimo skysčio, bet kažkaip net ir su klaidele sugebėjau parodyti antrą geriausią dienos rato įveikimo laiką. Nusileidau tik Ramūnui Čapkauskui. O vėliau komandos mechanikai turėjo mažiau nei valandą sutvarkyti automobilį. Ačiū Danui Azikejevui, kuris paskolino reikiamą detalę iš savo sugedusio automobilio, į startą suspėjau išvažiuoti paskutinę minutę“, – apie ant plauko pakibusias lenktynes pasakojo Mantas Matukaitis.

Galiausiai jis abu R3000 klasės važiavimus laimėjo, nors Mantui intensyviai priešinosi Aurimas Mištautas. Pašnekovas džiaugiasi, kad jie kartu tuo pačiu automobiliu važiuos „Aurum 1006 km“ lenktynės.

Šokinėjo iš vieno automobilio į kitą

Iš karto po R3000 įskaitos važiavimų vos pastatęs automobilį į uždarą parką teisėjams prižiūrėti Mantas tekinas skuodė per visą dalyvių parką ir sėdo į naują „Dynami:t Energy by Baltic Petroleum“ amerikietišką „Chevrolet Corvette Z06“ bolidą, išjudėjo į jungtinius R3000+ ir OPEN įskaitų važiavimus.

„Vieną kartą pagavau save, kad iš trečios pavaros į ketvirtą bėgių svirtį norėjau grūsti nenaudodamas sankabos, kaip tai darau BMW automobilyje, turinčiame sekvencinę greičių dėžę, tad tik peršokus iš vienos mašinos į kitą dar reikėjo perkalibruoti smegenis“, – juokėsi Mantas Matukaitis.

E.Babelio nuotr./„Ring Challenge“ lenktynėse - 5 Manto Matukaičio podiumai
E.Babelio nuotr./„Ring Challenge“ lenktynėse - 5 Manto Matukaičio podiumai

Superautomobilis dar naujas, tačiau labai pajėgus. 7,1 litro darbo tūrio V8 variklis, išvystantis 505 AG pasižymi didele trauka visame sūkių diapazone, o žemas svorio centras ir jo paskirstymas suteikia geras valdymo savybes. Tad nors automobilis ir standartinis, o pirmosios varžybos buvo skirtos tik apsipratimui, startavęs net iš paskutinės vietos Mantas sugebėjo nugalėti abiejuose važiavimuose OPEN įskaitoje.

Išnaudojo net treniruočių automobilį

Galiausiai – Lietuvos „Time Attack“ čempionato startas, kur dalyviai varžosi kiekvienas su savimi, laimi greičiausiai pravažiavęs vieną ratą. Kiekvienam dalyviui parodyti geriausią laiką trasoje buvo skiriami du važiavimai po pusę valandos. Mantas neatsisakė PRO3000 ir PRO3000+ kategorijose išnaudoti abu „C-bet“ BMW ir „Baltic Petroleum Corvette“ automobilius. Su BMW – nugalėjo, su „Chevrolett“ – nusileido tik „DHL Racing“ lenktynininkui Ramūnui Čapkauskui, pilotavusiam „Cupra TCR“ modelį.

Negana to, jis rytą pradėjo anksčiausiai lėkdamas „Time Attack“ važiavimą su „SEMI PRO 3000“ įskaitos mėgėjais.

„Juk reikia kažkur panaudoti mūsų treniruočių „kregždę“, – nusijuokė užsimindamas apie senutį BMW E36 modelį, kuris naudojamas visos „Dynami:t Energy“ komandos narių treniruotėms. Su juo Mantas iškovojo dar vieną prizinę vietą – savo kategorijoje liko antras.

„Daug kartų teko lipti ant nugalėtojų pakylos, tačiau kad tiek kartų per vienas lenktynes, ir kad visuose važiavimuose iškovočiau tik aukščiausias pozicijas – to dar nebuvo. Šį kartą visus tikslus pavyko įgyvendinti visu 100 procentų, o tai suteikia tik dar daugiau motyvacijos siekti pagaliau iškovoti čempiono titulą“, – pasiekimais džiaugėsi M. Matukaitis, šiemet dar kartą kovosiantis dėl Lietuvos čempiono karūnos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai