Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjera artėja: filme apie žiedinių lenktynių sezoną – ir Palangoje degęs BMW

Naujienų portalo 15min rubrika Gazas.lt autosportui skiria daugiausiai dėmesio. Todėl komandos „Dynami:t Energy“ įkūrėjas, lenktynininkas Mantas Matukaitis, ieškodamas, kur surengti virtualią filmo „Leiskit mums važiuoti“ premjerą, neabejojo: vasario 20 d. autosporto gerbėjai kviečiami į virtualią 15min.lt erdvę.

Kaip sako komandos vadovas Mantas Matukaitis, režisieriaus Mindaugo Urbiko filme bus galima išvysti ne tik „Dynami:t Energy“ ekipos narių pasirodymą, bet įdomiausius operatorių užfiksuotus epizodus sezono metu.

„Mes norime augti ne tik tobulindami lenktynių techniką ar ugdydami vairuotojų sugebėjimus. Norime džiuginti gerbėjus bei rėmėjus ir media sprendimais. Todėl pamatę, kad kasmet nufilmuojame daugybę medžiagos, kuri yra ne vien tik apie mūsų komandą, pagalvojome, kad tai gali išaugti į gerokai didesnį dalyką – filmą apie visą žiedinių lenktynių sezoną“, – prisimena Mantas Matukaitis.

Vienas iš dramatiškiausių epizodų filme – praėjusių metų „Aurum 1006 km“ lenktynėse Palangoje įvykęs gaisras. Jo metu važiuodamas užsiliepsnojo „Techninis Projektas – Viada“ komandos BMW M3. Automobilis užsidegė per penktadienio treniruotes, tad komandos mechanikai buvo priversti sukurti stebuklą.

„Antros treniruotės pabaigoje komandos vadovas Simonas Kazakevičius tuo metu vairavusiam Vygandui Urbanui pranešė, kad aušintų automobilį ir po dviejų ratų važiuotų į pitus, nes treniruočių sesija baigiasi. Tuo metu aš buvau pituose ir išgirdau šūksnius, kad automobilis dega. Atsisukęs matau, kad pusė automobilio paskendę liepsnose. Sunku buvo suvokti, kad tai vyksta.

Gerai, kad Vygandas sustojo trasoje ties pitais. Greitai subėgo teisėjai, atskubėjo ugniagesiai ir puolė gesinti. Užsidegė automobilio galinė dalis. Greičiausiai tai buvo problema su kuro sistema. Išsiaiškinti po to jau buvo sunku, nes viskas labai apdegė. Ugniagesiai užgesino automobilį. Jis visas nesudegė, bet gesinant į vidų buvo pripilta labai daug vandens. Taigi, mūsų BMW ne tik degė, bet ir skendo. Vandens buvo pilnas salonas. Nuskendo kompiuteriai, kita elektronika“, – pasakojo Giedrius Notkus.

Pasak Giedriaus Notkaus, po tokios situacijos galvoje sukosi įvairios mintys. Galimybių sutvarkyti automobilį iki starto buvo nedaug. Visgi komanda užsispyrė lenktynėse pasirodyti bet kokia kaina. BMW sutvarkymui buvo likusi mažiau nei para, tad šalies mastu buvo pradėtos atsarginių dalių paieškos ir logistika iki remonto vietos, o mechanikai Gytis Juozėnas, Donatas Barsčiauskas, Arnoldas Plačenis, Edmundas Lipskis, Deividas Šimkus, Bartekas Rubczewski ir Tomas Čipkus kibo į darbus.

„Daug kas sakė, kad jau viskas, eikite gerti alaus. Neįmanoma per mažiau nei parą prikelti apdegusio ir nuskendusio automobilio. Tačiau mes esame kovotojai ne tik trasoje, bet ir už jos ribų. Aš pats irgi esu iš tų žmonių, kur nenuleidžia rankų, jei yra nors mažiausia viltis. Pasitariau su mechanikais, kurie jau ir praėjusią naktį miegojo tik kelias valandas, ar yra galimybė sutvarkyti automobilį. Jie priėmė šį iššūkį, o tai reiškė, kad jų laukia dar viena bemiegė naktis.

Didžiausia problema buvo, kad nebeturėjome degalų bako, sudegė kitos degalų sistemos dalys, visokios pusašių, kardano gumos, ABS sistemos dalys, laidai. Paskendo kompiuteriai. Tačiau turėjome gerą inžinierių, kuris išmano elektrą, tai jis vieną kompiuterį prikėlė. Kitą mums paskolino lenktynininkas Vitalijus Plastininas iš savo sportinio „Peugeot“ automobilio, baką paskolino Maris Simson, ištraukęs iš savo sportinio „Civic“. BMW dalis vežėme iš Klaipėdos, Panevėžio, taip pat atsivežėme ir naujus diržus, iš Vilniaus atsigabenome sėdynę, nes teisėjai panaikino buvusiųjų homologaciją dėl viduje buvusios ugnies. Darbo buvo velniškai daug.

Buvo pajungta visa Lietuva – kas ką turėjo, tas tą davė, atvežė ar atsivežėme. Visi padėjo apart vieno dėdės, kuris nenorėjo paskolinti tokio pat bako kaip mūsų. Tačiau labai smagu, kad mūsų mechanikai per naktį dirbo be jokio poilsio ir automobilį pabaigė likus penkiolikai minučių iki to, kai jis turi būti pastatytas į starto rikiuotę trasoje. Nors likus valandai iki starto automobilis dar net nesivedė, tačiau mechanikų komanda padarė viską, kad mes startuotume“, – tuomet pasakojo Giedrius Notkus, kuris po gaisro su komanda sugebėjo pakilti tarsi feniksas iš pelenų ir iškovojo trečią vietą klasėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento