Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Profesionalūs lenktynininkai įvertino, kas galėjo lemti mirtiną avariją Utenos ralyje: tai – pasekmė

Po mirtimi pasibaigusio „Samsonas Rally Utena“ etapo situacijos vertinimu pasidalijo profesionalūs lenktynininkai. Per įvykusį incidentą mirė vienas žmogus, o sužeista dar keturiolika.

Tragedija ralyje: automobiliui nulėkus nuo kelio, žuvo žiūrovas

Profesionalus lenktynininkas Benediktas Vanagas pabrėžia, kad „profesionaliose varžybose, kaip ir aviacijoje, retai būna viena tragedija tapusio įvykio priežastis“.

Pasak jo, dažnai tai būna daugelio sudėtinių klaidų pasekmė.

„Ekipažas akivaizdžiai padarė klaidą. Tačiau turime žinoti, kad lenktynininkai negali būti kalti dėl tragedijos, jei tai nėra tyčinis veiksmas“, – feisbuke rašo B.Vanagas.

Jis pasidalijo faktoriumi, kuris galėjo lemti tragišką incidentą.

„Svarbiausia – žiūrovų ten būti negalėjo. Automobilių sporto bendruomenės laukia sunkus moralinis etapas. Daugeliui dalyvių, sprendimų priėmėjų – ilgas teisinis procesas.

Turime nepamiršti – automobilių sporte negali tapti kompromisų su saugumu. Tuomet jis gali būti pavojingas.

Užjaučiu žuvusiojo šeimą. Sužeistiems linkiu greito atsistatymo“, – sako B.Vanagas.

Tuo metu lenktynininkas Vaidotas Žala neslepia, kad skaudu matyti tokias žinias apie mirtiną avariją „Samsonas Rally Utena“.

„Žiūrovai neturėtų tapti pavojaus smaigaliu – jie neturi šalmų, saugos diržų ir saugos lankų.

Užuojauta žuvusio jaunuolio šeimynai, linkime pasveikti visiems pakliuvusiems į šią nelaimę“, – feisbuke skelbia V.Žala.

Rally Freaks nuotr./Artūras Daunoravičius
Rally Freaks nuotr./Artūras Daunoravičius

Šiame ralyje startavęs ir dešimtį minučių prieš nelaimę šiuo naktiniu miesto ruožu važiavęs lenktynininkas Artūras Daunoravičius 15min pateikė savo įžvalgas.

„Didelė klaida, kad miesto greičio ruožas buvo surengtas naktį. Visų pirma, žiūrovus akina ryškios šviesos, jiems sunkiau vertinti situacijos pavojingumą. Antra, meteorologinės sąlygos. Jau mes važiuodami gerokai posūkyje slystelėjome – vėstant orui susidarė rasos taškas, danga tapo slidi. Todėl, net ir pamačius šiaudų kūgį, buvo sunku laiku sustabdyti automobilį, vienu ratu nuslydome nuo kelio. Tai – labai pavojinga vieta, tiesiai už posūkio akligatvyje tikrai neturėjo būti žiūrovų. Tie, kas vertino saugumą, padarė klaidą.

Tačiau kitas svarbus niuansas – pilotas galimai nepamatė to šiaudų kūgio, nes jį nustumė prieš tai slystelėję ekipažai. Įsivaizduokite, jei stenogramoje užrašyta „300 (metrų – red. past.), šiaudų kūgis, kairys 5 (staigus posūkis – red. past.)“. O jeigu šiaudų kūgio pilotas nepamatė, tai tokiom sudėtingom sąlygom ir negalėjo sustabdyti automobilio.

Išvada – negalima naktį rengti greičio ruožo mieste, jei negali užtikrinti žiūrovų saugumo. Jei GR būtų vykęs dieną, nelaimės buvo galima išvengti“, – įsitikinęs A.Daunoravičius.

Šeštadienį savo oficialią poziciją su išsamesniais komentarais išsakė ir ralio organizatoriai. Jų teigimu, „Samsonas Rally Utena“ varžybose buvo imtasi visų aukščiausio lygio saugumo priemonių. Anot organizatorių, tragediją galėjo lemti paties latvių ekipažo klaida.

„Sėlių aikštė“ patikslino, kad „Samsonas Rally Utena 2024“ greičio ruože lenktyninis automobilis „Ford Focus“, vairuojamas Latvijos ekipažo vairuotojo, gimusio 1987 metais, posūkyje nesuvaldė automobilio ir nuvažiavęs nuo kelio kliudė šalikelėje stovinčius žiūrovus.

Žuvo renginį stebėjęs jaunuolis, gimęs 2002 metais, sužalota 14 žiūrovų. Žuvęs jaunuolis yra zarasiškis, šiuo metu gyveno Vilniuje. Sužeisti žmonės gydomi ligoninėje ir ambulatoriškai.

Policija praneša, kad dėl šios avarijos pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas