Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stulbinantis lietuvio pasiekimas: triumfavo Europos motokroso čempionato etape

Laurynas Mikalauskas nugalėjo Europos motokroso čempionato etape. To iki šiol nėra pavykę padaryti jokiam Lietuvos sportininkui. „Quad“ klasėje keturračiais besivaržantis sportininkas užfiksavo istorinį pasiekimą.
Laurynas Mikalauskas. Asmeninio archyvo nuotr.
Laurynas Mikalauskas (centre). Asmeninio archyvo nuotr.

Kelias į pergalę

Praeitais metais per treniruotes Laurynas virto nuo keturračio ir buvo rimtai sužalotas (trūko kaklo slankstelis). Patirta trauma gerokai apsunkino pasiruošimą debiutui Europos čempionate.

Pirmajame čempionato etape Estijoje L.Mikalauskas startavo praktiškai be treniruočių, o lenktynių metu pasiekti bent kiek aukštesnį rezultatą sutrukdė pamesta keturračio sėdynė. Lietuvis užėmė 14-tą bendrą (overall - anglų k.) vietą.

Antrame etape Lenkijoje jis vėl susidūrė su problemomis – sugedo varžyboms skirtas keturratis. Priverstas važiuoti su treniruotėms skirtu, mažesne galia pasižyminčiu keturračiu Laurynas tuomet liko aštuntas.

Tuo tarpu Šiaurės Airijoje organizuotame trečiame čempionato etape lietuvis sensacingai laimėjo. Tai pirmas toks atvejis Lietuvos motokroso istorijoje, varžantis keturračiais.

Pradėjo varžytis atsitiktinai

L.Mikalauskas pasakoja: „Niekada neplanavau varžytis, kol kartą broliui parduodant sau priklausiusį keturratį, jo pirkėjas pasiūlė mums kada nors atvykti į Rokiškį ir pasivažinėti specialiai motokrosui pritaikyta trasa. Galiausiai išbandžius ir užsikabinau, iškart supratau, kad puikiai tikčiau šiam sportui.“

Kas yra Laurynas Mikalauskas?

Šalies motokroso vunderkindui yra vos devyniolika. Laurynas aktyviai sportuoja nuo 15-kos metų, kai jau debiutiniame savo Lietuvos čempionato sezone, mėgėjų tarpe liko antras. Kitais metais jis tapo Lietuvos mėgėjų čempionu, o trečiame sezone važiuodamas jau prieš profesionalus Baltijos čempionate užėmė antrą vietą. Norėdamas didesnės konkurencijos jis 2023-aisiais nutarė startuoti jau Europos čempionate.

„Šiame sezone dar tikrai negalvojau apie pergales, tiesiog norėjau išbandyti save aukščiausiame lygyje ir paspartinti savo tobulėjimą. Tiesiog istorinių lenktynių metu pradėjus lyti pajaučiau, kad galiu įkasti lyderiams ir būtent tai pavyko. Jei prieš sezoną galėjau nebent tik pasvajoti apie vietą greičiausiųjų dešimtuke, dabar nori nenori imu dairytis ir į TOP5 vietą bendroje įskaitoje“, - iškeltais tikslais pasidalino Laurynas.

Linkęs į savęs tobulinimą

Interviu metu pasirodė, kad L.Mikalauskas yra itin susitelkęs į savęs tobulinimą. Nerasdamas tinkamos pagalbos Lietuvoje, sportininkas pasamdė trenerį iš Latvijos. Didžiąją dalį žiemos Laurynas praleido treniruodamasis Liepojoje (Latvija). Kadangi keturračių vairuotojams labai svarbus fizinis pasiruošimas, perspektyvus sportininkas sporto salėje įprastai praleidžia net šešias dienas per savaitę. Tris dienas salėje sunkiai plušėdamas ir tris skirdamas lengvesnėms treniruotėms (atsistatymui). Bėgimas, važiavimas dviračiu - L.Mikalauskas stengiasi daryti viską, kas tik padeda gerinti ištvermę.

L.Mikalauskas puse lūpų prasitarė, kad iki 2025-ųjų yra sau iškėlęs ambicingą tikslą – kautis dėl Europos motokroso čempiono titulo keturračių klasėje.

Kokia technika varžomasi?

Paprastai sportininkai turi bent du keturračius. Vieną skirtą treniruotėms (apie 50 AG galios) ir galingesnį, su kuriuo važiuoja varžybose (apie 75 AG galios). Taip yra todėl, kad sportinių keturračių variklių resursas yra labai mažas. Kai kurios svarbios jo dalys geba atlaikyti tik iki 15 valandų apkrovas trasoje. Lenktynėms skirta technika yra brangi, todėl sportininkai ją itin tausoja.

Dažniausiai varžomasi „Yamaha“ sportiniais keturračiais, kurie turi 450 kub. cm darbinio tūrio variklius.

Į priekį veda tautiečių palaikymas

Kaip vieną iš pačių maloniausių prisiminimų Laurynas paminėjo ne sensacingą pergalę, tačiau palaikymą, kurio sulaukė iš Šiaurės Airijoje gyvenančių lietuvių.

„Kadangi Didžiojoje Britanijoje gyvena ir dirba tikrai nemažai lietuvių, varžybų dieną buvau stipriai nustebintas, pamatęs kiek daug tautiečių susirinko manęs palaikyti. Pasijaučiau kaip namie, su malonumu bendravau su visais atėjusiais man ištarti palaikančių žodžių. Tikiuosi, ko nors panašaus sulaukti ir artimiausiame čempionato etape Didžiojoje Britanijoje“, - džiaugsmu spinduliavo ryškiai blykstelėjusi naujai iškepta motokroso žvaigždė.

Ketvirtasis Europos čempionato etapas bus liepos 29 dieną surengtas Didžiojoje Britanijoje, o paskutinysis rugpjūčio 19-20 dienomis Čekijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas