Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 12 /20:13

Paskutiniame rate aplenkęs varžovą pasaulio F1 čempionu tapo Maxas Verstappenas

Sekmadienio vakarą baigėsi paskutinės F1 sezono lenktynės, vykusios Abu Dabyje. Naujuoju pasaulio „Formulės 1“ čempionu sensacingai tapo Maxas Verstappenas. Jis Lewisą Hamiltoną aplenkė pačiame paskutiniame varžybų rate. Tai buvo galbūt įspūdingiausia sezono pabaiga šio sporto istorijoje.
Maxas Verstappenas – Formulės 1 pasaulio čempionas
Akimirka iš F1 varžybų Abu Dabyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Permainingos lenktynės

Lenktynės prasidėjo itin įdomiai. Sėkmingiau startavęs L.Hamiltonas iškart aplenkė M.Verstappeną. Vos po kelių posūkių olandas kontratakavo. Buvo itin agresyvus lįsdamas į vidinę posūkio dalį. Buvo lengvas kontaktas. Vengdamas didesnės žalos, L.Hamiltonas paliko trasą ir grįždamas į ją kirto kampą. Taip išlaikydamas pirmą poziciją. Teisėjai netrukus pranešė, kad viskas buvo legalu ir jam nereikia olandui grąžinti pozicijos.

LENKTYNIŲ AKIMIRKOS YOUTUBE

Nuo tada Lewisas ėmė tolti nuo varžovo. 37-ajame rate VSC (virtualios saugos automobilio) fazės metu abiem „Red Bull“ pilotams mechanikai sumontavo naujas kieto mišinio padangas. M.Verstappenas tuoj pat ėmė vytis varžovą.

Po pačioje lenktynių pabaigoje N.Latifi patirtos avarijos į trasą išvažiavo saugos automobilis. SC fazės metu Maxas skubiai užsuko į boksus minkšto mišinio padangų. Lenktynės buvo atnaujintos likus vos vienam ratui iki jų pabaigos. Ši SC fazė iš esmės pakeitė situaciją ir suteikė Maxui vilties. Juo labiau kad teisėjai leido penkiems automobiliams, važiavusiems paskui saugos automobilį, susigrąžinti prarastą ratą ir aplenkti saugos automobilį. Tai leido Maxui priartėti prie Lewiso.

Maxas pasinaudojo savo padangų pranašumu ir aplenkė Lewisą taip pirmą kartą karjeroje tapdamas pasaulio čempionu!

„Mercedes“ po lenktynių pateikė du protestus: dėl teisėjų sprendimo leisti daliai sportininkų susigrąžinti prarastą ratą ir dėl to, kad SC fazėje Maxas buvo trumpam korpuso dalimi aplenkęs Lewisą. Tačiau abu protestai atmesti.

58/58 Paskutiniame rate buvo atnaujintos lenktynės. M.Verstappenas aplenkė L.Hamiltoną ir laimėjo pasaulio čempiono titulą!

53/58 Saugos automobilio fazė! Viskas keičiasi iš esmės. N.Latifi sudaužo savo bolidą. Maxas Verstappenas suka į boksus. „Red Bull“ mechanikai jam montuoja minkšto mišinio padangas.

50/58 Maxas Verstappenas vejasi L.Hamiltoną, bet juos vis tiek skiria 11 sek. Atrodo, kad nieko nebus. Laikas tiksi Lewiso naudai.

43/58 Liko vos penkiolika ratų. Maxas turės kiekvieną ratą važiuoti tartum stengdamasis iškovoti pole poziciją kvalifikacijoje. Juos skiria 13,8 sek. Ar jis sugebės pasivyti L.Hamiltoną?

37/58 Po to, kai A.Giovinazzi sustojo trasoje. Prasidėjo VSC (angl. virtual safety car) fazė. Abu „Red Bull“ komandos pilotai tuo pasinaudoję suka į boksus montuotis naujas kieto mišinio padangas. Maxas bandys vytis L.Hamiltoną. Intriga lenktynėse atgyja.

29/58 Lenktynės baigėsi ir G.Russellui. Jis traukiasi.

29/58 Kimis išlekia iš trasos. Atrodo, kad jis turi problemų su stabdžiais. Palengva grįžta į techninio aptarnavimo zoną. Atrodo, kad jam lenktynės jau baigtos. Žiūrovai ploja jam atsistoję. Visi jie taip dėkoja už tai, kad jis tiek metų buvo su mumis.

24/58 L.Hamiltonas toliau tolsta, Maxas negali palaikyti tokio paties tempo. Juos skiria jau 2,7 sek. Turėtų būti labai sunku psichologiškai matyti prieš pat savo akis, kaip tolsta išsvajotas pasaulio čempiono titulas.

20/58 Užverda kova tarp S.Perezo ir L.Hamiltono. Meksikietis dėl komandos draugo laikosi iš paskutiniųjų. Lewisas galiausiai jį lenkia, tačiau S.Perezas jį itin sulaikė. Prie brito priartėjęs Maxas dabar atsilieka tik 1.2 sek.

18/58 M.Verstappenas lenkia C.Sainzą. Jis jau trečias. Kol kas pirmauja į boksus dar neužsukęs jo komandos draugas S.Perezas. Pretendentus į čempiono titulą skiria 8.5 sek.

16/58 M.Verstappenas suka į techninio aptarnavimo zoną. Mechanikai vos per 2,1 sek. pakeičia padangas. Pasirinktas, savaime aišku, kieto mišinio apavas. Tuo pačiu atsako ir L.Hamiltonas.

12/58 Skirtumas tarp lyderių jau 4.6 sek. Lewisas tolsta.

8/58 S.Perezas važiuoja trečioje pozicijoje, o Lewiso komandos draugas V.Bottas vos aštuntas.

7/58 L.Hamiltonas fiksuoja greičiausią ratą lenktynėse. Jį ir M.Verstappeną jau skiria 2.3 sek. Po šių lenktynių dėl įvykių pirmame rate garantuotai bus daug kontraversijos.

3/58 Teisėjai teigia, kad viskas buvo legalu. Ir Lewisui nereikia grąžinti grįžtant į trasą išlaikytos pirmos pozicijos. Komanda Maxui pataria susitelkti atgal į lenktynes.

1/58 L.Hamiltonas geriau startuoja ir lenkia Maxą Verstappeną. Olandas vos po kelių posūkių lenkia britą ir tuo metu jų bolidai lengvai susiduria! Jie toliau važiuoja. Tikėtina, kad Lewisas turės grąžinti poziciją, nes išlėkė iš trasos ir buvo priverstas į ją grįžti kertant trasos ribas.

Startas!

Anksčiau jau rašėme, kad kartojasi 1974 metų istorija, kai abu pretendentai į titulą likus paskutiniam etapui sezone turi po vienodą taškų skaičių. Ir geriau pasirodęs taps pasaulio čempionu.

Lenktynėse nestartuos naujokas N.Mazepinas. Po teigiamo COVID-19 testo jis traukiasi iš lenktynių.

Taip pat svarbu, kad tai bus paskutinės karjeroje lenktynės F1 legendai Kimiui Raikkonenui. Jau apie tai rašėme pirmoje dalyje apie garsųjį suomį. Būtina paminėti, kad jis treniruočių metu gerokai apdaužė savąjį „Alfa Romeo“ bolidą.

Žemiau Lewiso Hamiltono komentaras prieš lenktynes. Lewisas mano, kad jo pasirinkimas dėl padangų teisingas ir jis pasitiki pasirinkta taktika bei savo komandos nariais.

Maxas Verstappenas taip pat pasitiki savo pasirinkimu. Jis mano, kad minkšto mišinio padangos yra geresnis pasirinkimas. Netrukus prasidės svarbiausios lenktynės jo gyvenime. Kuris iš pretendentų į titulą dienos pabaigoje pasirodys, kad buvo teisus?

Trasoje matysime ne tik dėl čempiono titulo lenktyniaujančius pilotus. Ne mažiau įdomesnė situacija yra ir varžantis dėl konstruktorių taurės.

Spaudos konferencijos metu „Red Bull“ vadovas C.Horneris pasakojo: „Mercedes“ jaučia didesnį spaudimą. Jie vienas didžiausių automobilių gamintojų pasaulyje. Mes žinome, kad mus laiko tik kažkokia energetinių gėrimų komanda. Bet mes turime nuostabią lenktynininkų porą ir visiškai fenomenalų pretendentą į titulą. Tai mūsų stiprybė.“

Šiuo metu komandos rikiuojasi tokia tvarka:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas