Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trumpiausios lenktynės per „Formulės 1“ istoriją: kovą nutraukia gamta ir avarijos

Lietus Belgijoje lėmė naują rekordą. Praėjusį sekmadienį vykęs „Formulės 1“ etapas buvo trumpiausias per ilgą šio sporto istoriją, o iš viso šiose elitinėse lenktynėse yra buvę 13 atvejų, kai varžybos buvo nutrauktos ir nepratęstos.
Lietus paskandino Formulės 1 startą Belgijoje
Lietus paskandino Formulės 1 startą Belgijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį Belgijos „Spa-Francorchamps“ trasoje vykusios „Formulės 1“ lenktynės įėjo į istoriją kaip pačios trumpiausios.

Jos truko vos 3 minutes ir 27 sekundes, o nutrauktos buvo dėl itin prastų oro sąlygų, kurios neleido lenktynių pratęsti ir pabaigti.

Nugalėtoju buvo paskelbtas „RedBull“ komandai atstovaujantis Nyderlandų lenktynininkas Maxas Verstappenas, kuris trijų minučių lenktynėse važiavo pirmas.

Nors varžybų rengėjai nusprendė skirti lenktynininkams taškus, jie buvo sumažinti per pusę.

Dėl tokio renginio susiklostymo labiausiai nukentėjo žiūrovai, kurie ilgą laiką lietuje laukė lenktynių pratęsimo, kuris buvo žadamas, tačiau jo sulaukti taip ir nepavyko. „Formulės 1“ lenktynininkai ir FIA (Tarptautinė automobilių federacija) atstovai dėkojo sirgaliams už kantrybę bei jų atsiprašė. FIA taip pat paskelbė ketinanti iš naujo peržiūrėti „Formulės 1“ taisykles ir pasimokius iš šių lenktynių pabaigos ieškoti sprendimų, kurie galėtų padėti kitoje panašioje situacijoje.

Absoliutus lenktynių nutraukimas yra labai retas reiškinys. Dažniausiai toks sprendimas priimamas, kai oro sąlygos kelia per didelį pavojų lenktynininkams arba trasoje įvyksta didelė avarija, kurioje nukenčia bolidų vairuotojai arba stebėtojai. Per visą jau 71-erius metus skaičiuojamą „Formulės 1“ istoriją lenktynės nutrauktos ir nepratęstos buvo tik 13 kartų.

Iš pirmos trumpiausių lenktynių sąrašo vietos sekmadienį buvo išstumta 1991 metais vykęs Australijos etapas, trukęs 24 minutes ir 34 sekundes. Tose lenktynėse dėl pirmos vietos atkakliai kovojo automobilių sporto legendos Nigelas Mansellis ir Ayrtonas Senna. Tada lenktynės buvo nutrauktos pravažiavus 16 ratų dėl labai stipraus lietaus. Nors varžybas buvo bandoma pratęsti, oro sąlygos to neleido. Taškai buvo išdalinti pagal 14 rate buvusią važiavimo eilę ir nugalėtoju buvo paskelbtas N.Manselis.

Nors dažniausia lenktynių nutraukimo priežastis yra pavojingos oro sąlygos, „Formulės 1“ istorijoje pasitaikė ne vienas liūdnesnis incidentas, kurio pasekmės reikalavo lenktynių nutraukimo.

1975 metais, Ispanijos trasoje lenktynininkas Rolfas Stommelenas trenkėsi į barjerus, o netrukus į jį įvažiavo Carloso Pace'o vairuojamas bolidas.

Ši tragiška avarija pareikalavo 4 žiūrovų gyvybių, o R.Stommelen‘as patyrė rimtų kūno sužalojimų – sulaužyta koja, riešas ir šonkauliai. Lenktynės buvo sustabdytos, tad kova dėl čempiono vardo Ispanijoje truko 42 minutes ir 53 sekundes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas