Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avarijomis ir gedimais paženklintą pirmąją „Halls Winter Rally“ dieną laimėjo D.Butvilas

Penktadienio vakarą Utenos apylinkėse prasidėjo Lietuvos ralio čempionatas. Pirmame etape – „Halls Winter Rally“ varžybose prie starto stojo 37 ekipažai. Jau sutemus sportininkai varžysis šešiuose greičio ruožuose. Dar tiek pat bus surengta šeštadienio dieną. Šiame tekste galėsite gyvai sekti pirmosios ralio dienos rezultatus.
 „Halls Winter Rally 2017“ 1 greičio ruožas
„Halls Winter Rally 2017“ 1 greičio ruožas / Aliaus Koroliovo nuotr.

Šeštasis GR

Šeštąjį greičio ruožą laimėjo M.Samsonas. Nuo jo kiek daugiau nei sekunde atsiliko G.Notkus. Tempą šiek tiek sumažinęs D.Butvilas finišavo trečias, tačiau išsaugojo lyderio vaidmenį vertinant rezultatus po šešių greičio ruožų.

Pirmąją dieną antroje vietoje baigė M.Samsonas, kuris nuo lyderio dabar atsilieka 7,7 sek. Treti – G.Notkus su D.Strižanu. 17,1 sek. lyderiams pralaimintis ekipažas kiek daugiau nei 6 sek. lenkia jiems į nugarą kvėpuojantį latvį J.Vorobjovą.

„Halls Winter Rally 2017“ 4 greičio ruožas
„Halls Winter Rally 2017“ 4 greičio ruožas

Pirmąją ralio dieną prie starto stojo 37 ekipažai, tačiau per šešis greičio ruožus vienuolika iš jų pasitraukė. Dalyvių sąrašui gerokai praretėjus tikimasi, kad kai kurie dalyviai šeštadienį nuspręs startuoti pagal „Super Rally“ taisyklę.

Šeštadienį dalyvių laukia dar šeši greičio ruožai. Visi jie vyks šviesiu paros metu. Septintojo GR startas šeštadienį numatytas 11.45 val.

„Halls” festivalio miestelyje bus galima pasišildyti prie laužų, gyvai išgirsti naujausią informaciją iš ralio trasų. Žiūrovai galės išmėginti jėgas padangų slalomo, virvės traukimo, regbio kamuolių ir pasagų mėtymo rungtyse, pažaisti diskogolfą, kroketą ir lankinį, laimėti vertingų prizų.

Pirmąsyk žiūrovams skirtoje zonoje veiks vaikų pramogų erdvė. Mažieji žiemos linksmybių gerbėjai šildomoje palapinėje galės sudalyvauti piešinių konkurse, pažaisti smiginį, išmėginti 3D akinius. Vaikai taip pat galės pajodinėti ant ponio, stebėti stulbinantį chemikų šou.

Išalkę žiūrovai galės rinktis net keturių šalių: Lietuvos, Gruzijos, Italijos ir Vokietijos – patiekalus.

„Halls” festivalio miestelį žiūrovai patogiai gali pasiekti nuo kelio Utena-Kuktiškės (nr. 111). Važiuojant iš Vilniaus A14 keliu reikėtų sukti Kuktiškių link. Kelias bus pažymėtas specialiomis nuorodomis.

VIDEO: „Halls Winter Rally 2017“ pirma diena

Penktasis GR

Penktame greičio ruože vėl nugalėjo D.Butvilas su R.Vaitkevičiumi. 9,2 km atstumą jie įveikė per 5 min. 54,3 sek. Lygiai dešimt sekundžių nuo jų atsiliko panevėžietis G.Notkus. Trečią laiką užfiksavo J.Vorobjovs. Tuo metu M.Samsonas finišavo ketvirtas, nuo lyderio D.Butvilo atsilikęs 18,1 sek.

Po penkių greičio ruožų kol kas lyderiauja D.Butvilas su R.Vaitkevičiumi. Jie prieš artimiausius persekiotojus – M.Samsoną su M.Varžą pirmauja 15,3 sek. Trečią poziciją kol kas išlaiko latviai J.Vorobjovs ir I.Pūkis. Šiam duetui ant kulnų mina G.Notkus ir D.Strižanas. Kitų ekipažų atsilikimas nuo šios ketveriukės siekia beveik minutę ir daugiau.

Aliaus Koroliovo nuotr./ „Halls Winter Rally 2017“ 1 greičio ruožas
Aliaus Koroliovo nuotr./ „Halls Winter Rally 2017“ 1 greičio ruožas

Šiame greičio ruože iš kovos turėjo pasitraukti stulbinančiai greitai važiavęs Evaldas Joteika. Jis su šturmanu Donatu Palepšaičiu ir antrosios kartos „Volkswagen Golf“ iki tol sugebėjo išsilaikyti lyderių dešimtuke ir aplenkė ne vieną galingesnį bei brangesnį automobilį – „Škoda Fabia R5“, BMW M3, „Mitsubishi Lancer EVO IX,X“. Deja, tačiau demonstruojamo tempo neatlaikė technika. Ekipažas pasitraukė dėl važiuoklės pažeidimo.

„Ne avarija, tiesiog atsirėmus į sušalusį gruntą lūžo galinio rato ašis“, – trumpai patvirtino E.Joteika „Facebooke“.

E.Joteikos nuotr./E.Joteikos automobilis
E.Joteikos nuotr./E.Joteikos automobilis

Ketvirtasis GR

Ketvirtasis greičio ruožas pažymėtas avarija. GPS sekimo sistemoje matyti, kad trasoje stovi Egidijaus Gelūno ir Dominyko Veršinsko automobilis. Gretimoje eilutėje rašoma, jog ekipažas patyrė avariją.

15min žiniomis, dueto automobilis vertėsi. Medikams teko į ligoninę gabenti pilotą E.Gelūną, kuris, pirminiais duomenimis, galėjo patirti stuburo traumą.

Greičio ruožas yra atšauktas, mat dar nestartavę sportininkai važiuoja bendrojo naudojimo keliais tolyn nuo starto, link penkto greičio ruožo.

„Facebook“ grupėje „Rally Fanatikai“ E.Gelūno automobilio nuotrauka pasidalijo žiūrovas Matas Čypas.

Mato Čypo nuotr./E.Gelūno automobilis po avarijos
Mato Čypo nuotr./E.Gelūno automobilis po avarijos

Trečiasis GR

Trečiame greičio ruože, kurio ilgis 6,5 km, savo lyderystę išlaikė M.Samsonas su M.Varža. Tiesa, situacija už jų nugaros keičiasi. Trečiame „dope“ vėl prabilo latvis, praėjusių metų Lietuvos čempionas Janis Vorobjovs, kuris finišavo antras. D.Butvilas su R.Vaitkevičiumi, finišavo atsilikę 11 sek. ir greičio ruože buvo treti.

Po trijų greičio ruožų vis dar pirmauja D.Butvilas. Jo persvara prieš M.Samsoną – 11,5 sek., tačiau ekipažas gavo 10 sek. baudos už vėlavimą į laiko kontrolės punktą, todėl dabar jų persvara prieš persekiotojus – vos 1,5 sek. Net tris minutes vėlavo ir 30 sek. baudos gavo ir J.Pipiras. Trečioje vietoje klasifikuojami latviai J.Vorobjovs ir I.Pūkis.

Jaučiuosi važiuodamas kaip sapne.

„Šitame ralyje apie rezultatą per daug negalvojame, nes važiuojame tam, kad susipažintume su automobiliu. Pirma vieta aišku yra gražus prizas, bet iki jo dar didelis kelio gabalas.

Per rūką sunku važiuoti. Antrame, trečiame greičio ruože kai kur nieko nematau. Nežinau, kur praradau to laiko, bet kai kur turime mažai matomumo. Galbūt dėl žibintų, dėl rūko. Nesinori rizikuoti. Tokiomis sąlygomis labai svarbi stenograma ir šturmano darbas. Jaučiuosi važiuodamas kaip sapne, nes dar reikia išmokti jausti šio automobilio dinamiką ir prisitaikyti prie esamų sąlygų“, – teigė ralyje po trijų greičio ruožų pirmaujantis Dominykas Butvilas.

VIDEO: D.Butvilo komentaras po trijų greičio ruožų

Tokio lėto ralio turbūt dar nesu gyvenime važiavęs.

Po trijų greičio ruožų dalyviai grįžta į serviso zoną, kur šiek tiek laiko paplušėti prie automobilių turės mechanikų brigados. Vėliau ekipažai šiuos greičio ruožus pakartos.

„Tokio lėto ralio turbūt dar nesu gyvenime važiavęs, nes labai prastas matomumas. Tiek akyse raibuliuoja, kad nebeatrenku nieko. Nei kur esu, nei kur važiuoju. Aišku, turi įtakos ir pertrauka, baimė.

Nesitikėjau, kad bus tokios sąlygos. Jei būčiau žinojęs, kad jos tokios bus, būčiau dar pagalvojęs ar startuoti“, – serviso zonoje sakė M.Samuitis, kuris po trijų greičio ruožų klasifikuojamas tik 11-oje vietoje.

VIDEO: M.Samuičio komentaras po trijų greičio ruožų

Beje, trečiame greičio ruože nestartavo su technikos problemomis susidūrę lenkai R.Kocik ir G.Rybak-Ostojski.

Antrasis GR

Antrasis greičio ruožas driekėsi 7,45 km. Čia greičiausi buvo iš BMW M3X į „Mitsubishi Mirage“ persėdę Martynas Samsonas su Mindaugu Varža. Jie trasoje sugaišo 5 min. 9,6 sek. Jiems įkandin finišavo G.Notkus su D.Strižanu, atsilikę beveik 9 sek. Trečią laiką pademonstravo D.Butvilas, G.Notkui nusileidęs viena sekunde.

Po dviejų greičio ruožų savo lyderystę kol kas išlaiko D.Butvilas. Jis beveik 16 sek. laimi prieš G.Notkų. Trečioje vietoje klasifikuojamas praėjusių metų Lietuvos ralio čempionas J.Vorobjovs, kuris šiame ralyje pasirinko strategiją startuoti iš rikiuotės vidurio.

„Halls Winter Rally“ nuotr./„Halls Winter Rally 2017“ techninė komisija
„Halls Winter Rally“ nuotr./„Halls Winter Rally 2017“ techninė komisija

Pirmasis GR

Pirmame greičio ruože geriausio laiko autoriais tapo Dominykas Butvilas su Renatu Vaitkevičiumi. Jie 9,2 km atkarpą įveikė per 6 min. 11,1 sek. Duetas net 16 sek. aplenkė Giedriaus Notkaus ir Daliaus Strižano tandemą. Trečią vietą kol kas užima J.Vorobjovs ir I.Pūkis.

Ketvirti – čekai A.Tlustak ir I.Vybiral. Penktą laiką pademonstravo ir daugelį ralio gerbėjų aikčioti privertė Egidijus Valeiša su Povilu Reisu, kurie vairuoja BMW M3.

Taip pat maloniai nustebino į keturiais ratais varomą automobilį sėdęs Jonas Pipiras, kuriam stenogramą skaito Ričardas Baubinas. Duetas parodė šeštą rezultatą. Jų atsilikimas nuo lyderio – 25,5 sek.

Deja, bet ir taip kuklų dalyvių sąrašą jau spėjo praretinti gedimai ir avarijos. Pirmame greičio ruože nuo kelio nulėkė ir į pasitraukusių ekipažų gretas buvo priskirtas Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko duetas. 15min žiniomis, ekipažas patyrė „stogą“. Tai sportininkų žargonu reiškia virtimą.

Po švelnaus nuslydimo nuo kelio kvalifikacijoje dingo vairo stiprintuvas.

Varžybas baigė ir Justas Tamašauskas, kurį pavedė technika. Sportininkas patvirtino, kad sugedo jo BMW generatorius.

„Liūdnos žinios mums. Po švelnaus nuslydimo nuo kelio kvalifikacijoje dingo vairo stiprintuvas. Servise keitėme siurblį. Panašu, kad pabloginome situaciją, nes vairo stiprintuvas nepradėjo veikti, o galiausiai jis pradėjo klininti. Negalime važiuoti, nes nesukama aušinimo pompa ir generatorius. Grįšime į servisą, keisime vairo kolonėlę ir siurblį vėl ir rytoj startuosime pagal „Super rally“ taisyklę. Rytoj laukia daugiau nei puse ralio, laukiame!“, – nenuleidžia rankų J.Tamašauskas.

Justo Tamašausko nuotr./Justas Tamašauskas
Justo Tamašausko nuotr./Justas Tamašauskas

Pirmojo greičio ruožo neįveikė ir dar vienas duetas. Varžybų pradžia nesėkminga Giedriaus Firanto ir Mato Valiulio duetui.

Ties jų pavardėmis rezultatų puslapyje rašoma „Out of road“. Paaiškėjo, kad ekipažas rėžėsi į medį.

Pauliaus Kulionio nuotr./Giedriaus Firanto avarija
Pauliaus Kulionio nuotr./Giedriaus Firanto avarija

Pasitraukusių sąraše atsirado ir A.Kazlauskas su A.Petruškevičiumi. Jie susidūrė su stabdžių problemomis. Nė vieno greičio ruožo neįveikė gedimą patyrę A.Gulbinas su D.Urbonavičiumi.

Lenkai L.Wylega ir L.Wloch, nusprendę startuoti Utenoje, greitai apsigalvojo. Su ekipažo šturmanu bendravęs15min žurnalistas Paulius Sviklas pranešė, jog komandos vairuotojas pabūgo sunkių naktinio ralio sąlygų ir nusprendė, kad lenktyniaus tik antrąją ralio dieną. Anot šturmano, vairuotojui tai vienos pirmųjų varžybų, tad nesinori jų pabaigti griovyje.

Kvalifikacija

Penktadienio popietę vyko „Halls Winter Rally 2017“ bandomasis greičio ruožas ir kvalifikaciniai važiavimai. Pagal čia parodytus laikus ralio dalyviai rinkosi starto pozicijas, iš kurių pradėjo lenktynes.

Geriausiai kvalifikacijoje pasirodė Dominyko Butvilo ir Renato Vaitkevičiaus ekipažas, 4,2 km ilgio trasą įveikęs per 2 min. 31,55 sek.

Tiesa, rinkdamiesi pozicijas sportininkai nenustebino ir visas dešimtukas apsisuko – D.Butvilas startuos paskutinis, L.Vaškys – pirmas.

„Nakties metu važiuoti pirmam yra sudėtinga. Tikimės, kad važiuojant vėliau trasa jau bus pravažinėta ir bus geriau”, – sakė greičiausiai kvalifikacinį ruožą įveikęs Dominykas Butvilas, kuris pasirinko 10-ąją poziciją.

Nakties metu važiuoti pirmam yra sudėtinga.

Antrąją dieną – šeštadienį – ralio žiūrovai kviečiami į „Halls” festivalio miestelį, esantį vos už 10 km nuo Utenos. Prie festivalio miestelio drieksis net keturi greičio ruožai, tad žiūrovai galės nuolat stebėti pralekiančius lenktynininkus.

„Halls” festivalio miestelyje bus galima pasišildyti prie laužų, gyvai išgirsti naujausią informaciją iš ralio trasų. Žiūrovai galės išmėginti jėgas padangų slalomo, virvės traukimo, regbio kamuolių ir pasagų mėtymo rungtyse, pažaisti diskogolfą, kroketą ir lankinį, laimėti vertingų prizų.

Andriaus Lauciaus nuotr./„Halls Winter Rally“ 2017 m. Sausio 27 d.
Andriaus Lauciaus nuotr./„Halls Winter Rally“ 2017 m. Sausio 27 d.

Pirmąsyk žiūrovams skirtoje zonoje veiks vaikų pramogų erdvė. Mažieji žiemos linksmybių gerbėjai šildomoje palapinėje galės sudalyvauti piešinių konkurse, pažaisti smiginį, išmėginti 3D akinius. Vaikai taip pat galės pajodinėti ant ponio, stebėti stulbinantį chemikų šou.

Išalkę žiūrovai galės rinktis net keturių šalių: Lietuvos, Gruzijos, Italijos ir Vokietijos – patiekalus.

„Halls” festivalio miestelį žiūrovai patogiai gali pasiekti nuo kelio Utena-Kuktiškės (nr. 111). Važiuojant iš Vilniaus A14 keliu reikėtų sukti Kuktiškių link. Kelias bus pažymėtas specialiomis nuorodomis.

Sportininkai greičio ruožuose startuos kas dvi minutes.

Rezultatai gyvai

Ralio rezultatus gyvai galite sekti žemiau pateiktoje lentelėje.

Peržiūrėti turinį naujame langeRezultatų lentelė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito