Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čempionatas ant Baltijos bangų: buriavimas – tai džiazas ant vandens

„Buriavimas – tai tas pats džiazas, tik ant vandens“, – sako jachtos „Tegu“ kapitonas Jurgis Janulionis, šį savaitgalį Klaipėdoje dalyvavęs Lietuvos ORC čempionate-Klaipėdos džiazo regatoje. Ant vandens, pašonėje aidint Klaipėdos pilies džiazo festivalio ritmams, varžėsi septynios stiprios komandos.
Lietuvos ORC čempionato - Klaipėdos džiazo regatos akimirkos
Lietuvos ORC čempionato - Klaipėdos džiazo regatos akimirkos / D.Rimeikos nuotr.

Į varžybas J.Janulionis kartu su bičiuliais atvyko iš sostinės. Šioje regatoje su savo jachta dalyvauja trečiąjį kartą, anksčiau bangas skrodė kartu su brolio jachta „Keturi vėjai“.

Pernai regatoje vilnietis su komanda užėmė antrąją vietą, nugalėtoju tapus „Cool Water“ komandai su kapitonu R.Šiugždiniu priešaky. Po pirmosios dienos ilgojo plaukimo šįkart „Tegu“ išsiveržė į lyderius, tačiau pergalės nuskinti nepavyko.

„Kaip sako Darius Kašėta (buriuotojas, red.past.), iš principo mes gi dėl malonumo plaukiam, nors laimėti, aišku, malonu. Pernai buvome antri“, – šypsosi J.Janulionis.

Anot jo, svarbiausia laive komanda, jei prie jos pritampi, buriavimas yra vienas malonumas, tad jei tik laisvas savaitgalis ir vyksta regata, planas aiškus. Šįkart kartu su juo varžosi ir bičiuliai, kai kurie jų pažįstami dar nuo vaikystės. Kol vyrai supasi ant bangų, žmonos bei vaikai šį karštą savaitgalį pramogauja pajūry.

J.Janulionis pasakoja buriuojantis jau 37 metus, o su šiuo sportu jį supažindino tėtis.

„Jis mus užkrėtė. Mane gal nuo 5 metų pradėjo imt į laivelį, laikau, kad čia buvo pradžia. 8 metų su „Optimist“ laiveliu pradėjau plaukioti ir iki dabar. Čia gerybinė liga, – šypteli kapitonas. – Vilniuje nėra jūros, važiuojam ir į Kauno marias, vaikai ten auga, irgi buriuoja. Sūnui 18 metų, bet šįkart negalėjo dalyvauti, jam stojamieji. Jis jau dešimt metų atburiavo, dukra kokius ketvirtus buriuoja, bet ji pasirinko Trakus, ten daugiau draugių, kompanija geresnė“.

Improvizacijų kupinas sportas

„Aš tai sakau, kad džiaze improvizuoji, taip ir su jūra – improvizacijos reikia daug. Čia labai panašu, nes jūroje nėra nieko nustatyto“, – sako Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentas kreiseriniam buriavimui Raimundas Daubaras.

Aš tai sakau, kad džiaze improvizuoji, taip ir su jūra – improvizacijos reikia daug.

Anot jo, jau tampa tradicija, jog vykstant įvairioms šventėms krante, ant vandens reginį sukuria ir bures išskleidžia jachtos. Tokia praktika pastebima visame pasaulyje.

„Čempionate dalyvauja 7 komandos po aštuonis žmones, susirinkusios stipriausios jūrinių-kreiserinių jachtų komandos. Penktadienį vyko ilgosios lenktynės, labai reikšmingos, turinčios padidintą koeficientą, šeštadienį yra keturi plaukimai, rytoj dar du. Tai labai intensyvios varžybos, išvargina, daug manevrų, reikia daug meistriškumo“, – sakė R.Daubaras.

Džiazuojančioje Klaipėdoje buriuotojai dalyvavo itin griežtas taisykles turinčiame ORC čempionate.

Toks čempionatas šiomis dienomis vyksta Viduržemio jūroje ties Kroatijos krantais. ORC pasaulio čempionate Lietuvai su jachta „Dia“ atstovaujančią įgulą sudaro: kapitonas Tauras Rymonis, buriuotojai Dangis Babikas, Adomas Valavičius, Kristoforas Akromas, Ramūnas Bložė, Gintautas Gailius, Mindaugas Baltrūnas, Klaudio Kliučinskas.

Šiam startui įgula ruošėsi jau nuo 2017 metų, kai buvo pasirašyta sutartis lenktyninės „Neo 350“ klasės jachtos „Dia“ statymui. ORC pasaulio ir Europos čempionatai vyksta kasmet Baltijos ir Viduržemio jūrose. Šių varžybų idėja – į vieną vietą suburti net ir labai skirtingomis jachtomis buriuojančias įgulas ir, vadovaujantis specialia ORC skaičiavimo sistema, leisti joms varžytis vienoje distancijoje jachtų techninius skirtumus išlyginant specialiais skaičiavimais.

Klaipėdoje vykusiame čempionate pirmąją vietą iškovojo jachta „Nida 3” iš Neringos su kapitonu Arūnu Burkšu priešaky. Įnirtingoje kovoje antri liko pernai nugalėtojais buvę „Cool Water“, o trečioji vieta atiteko jachtai „Keturi vėjai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas