Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 06 /20:21

Su vėju ir per bangas: Klaipėda sulaukė – grįžo jachta „Ambersail2“, ją krikštijo olimpietė G.Volungevičiūtė

Liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, Klaipėdos kruizinių laivų terminale skambėjo „Tautiška giesmė“. Ją kartu su susirinkusiais traukė ir po daugiau nei savaitės plaukimo į Lietuvą grįžusios jachtos „Ambersail2“ įgula, atplaukusi išties ekstremaliomis sąlygomis iš Talino. Ją pakrikštijo olimpietė Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt.
„Ambersail2“ grįžo į Klaipėdą
„Ambersail2“ grįžo į Klaipėdą / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Renginys Klaipėdos kruizinių laivų terminale – pagrindinis minint iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ dešimtmetį. Čia pastatyta įspūdingo dydžio – apie 40 m pločio ir 27 m aukščio – scena, kurios dalimi tapo legendinė „Ambersail“ jachta.

VIDEO: Buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt tapo „Ambersail2“ krikštamote
VIDEO: „Ambersail2“ grįžo į Klaipėdą

Minint pasaulio lietuvių metus koncertuoti į Klaipėdą pakviesti tie, kurie turi lietuviškas šaknis, save laiko lietuviais, tačiau jų gyslomis teka ir kitų tautų kraujas: Jurgis Didžiulis, Eduardo Gimenezas, Oneida Kunsunga, Darius Mileris-Nojus, Sasha Song, Edgaras Lubys, Jurijus Veklenko, grupė „B’Avarija“.

Savo tradicinę „What a wonderful world“ sudainavo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, jam akomponavo Lietuvos KAM karinių jūrų pajėgų orkestras.

Po tautiškos giesmės, kuri visame pasaulyje giedota liepos 6-osios 21 val., vyksta Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ koncertas.

Jachtos krikštynos

Tačiau įspūdingiausias renginio akcentas – jachtos „Ambersail2“ sutiktuvės. Daugiau nei prieš savaitę Lietuvą palikusi jachta dalyvavo „AF Offshore Race“ lenktynėse, kur lietuviai iškovojo antrąją vietą.

Klaipėdoje jachtos laukė krikštynos. Organizatoriams renginio išvakarėse teko ieškoti išeičių, nes pajūryje siautęs stiprus vėjas penktadienio popietę nulaužė 22 m aukščio tautinei vėliavai skirtą vėliavos stiebą. Simboliška, kad stiebas 2009 m. buvo pastatytas jachtai „Ambersail“ grįžus iš „Tūkstantmečio odisėjos“ ir tuomet čia buvo iškelta 40 kv. m. ploto trispalvė, kurią buriuotojai, kvietę lietuvių bendruomenes giedoti „Tautišką giesmę“, apiplukdė aplink pasaulį.

Koncerto prodiuseris Dalius Abaris tikino, kad teko improvizuoti – didžioji Lietuvos trispalvė iškelta ant jachtos „Ambersail“ stiebo.

Plaukė iš Talino

Paskutinė „Ambersail2“ atkarpa – nuo Talino iki Klaipėdos. Kaip pripažino komandos vadovas Arvydas Paunksnis, tai buvo ekstremalu.

„Nebijokime to žodžio, tai buvo ekstremalus, greitas, šlapias plaukimas. Greitis siekė daugiau nei 30 mazgų, prie tokio greičio mažesni laivai ieško užuovėjos, o mes skridom – nebijom tokio vėjo. Galima pasidžiaugti profesionalios įgulos darbu, tačiau džiaugiamės, kad pavyko į aktyvų laivo valdymo procesą įtraukti turinčius mažiau patirties.

Ši proga – labai simbolinė, tai odisėja į dešimt metų. Juolab, kad šiandien ir laivo krikštynos. Krikštamote tampa Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt – Lietuvos buriavimo žvaigždė“, – 15min sakė A.Paunksnis.

Penktadienio pavakarę, apie 16 valandą, „Ambersail2“ atsišvartavo Talino jūrų uoste ir pajudėjo Lietuvos link – lietuvių jachtos laukė beveik paros kelionė per Baltijos jūrą.

Šeštadienį trumpam stabtelėję pailsėti Liepojoje, būriuotojai Klaipėdą planuoja pasiekti apie 20 valandą. Orai „Ambersail2“ išties „lepina“ – netruko vėjo, bangų, lietaus, o Taline net ir krūša nuskalbė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Ambersail 2“ kelionė per Baltijos jūrą: iš Talino - į sutiktuves Klaipėdoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Ambersail 2“ kelionė per Baltijos jūrą: iš Talino - į sutiktuves Klaipėdoje

Lyg skalbyklėje

Du „Ambersail2“ įgulos nariai – 15min žurnalistė Monika Svėrytė ir fotografas Lukas Balandis – irgi įveikė šį išbandymą. L.Balandis jachtoje praleido daugiau nei savaitę, nuo praeito trečiadienio, kai „Ambersail2“ išplaukė iš Klaipėdos, o M.Svėrytė prisijungė Taline, plaukiant į Klaipėdos uostą.

„Galvojau, kad netruks adrenalino, žinojau, kad bus ekstremalu, tačiau planai viršijo lūkesčius – išplaukę į atvirą jūrą pajutome, kas yra tikrasis buriavimas. Kuo saulė leidosi žemiau, tuo vėjas stiprėjo, bangos didėjo, jachta plaukė milžinišku greičiu. Ir jei pirmi bangų aptaškymai sufleravo, kad plaukimas bus šlapias, nesitikėjau, kad kas antra banga maudys kaskart kiekvieną iš mūsų apliedamas po kone keliais kibirais vandens. Vėliau kibirai virto voniomis, o denis priminė baseiną – vanduo plaukė kriokliais maudydamas mus lyg skalbyklėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Svėrytė jachtoje „Ambersail2“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Svėrytė jachtoje „Ambersail2“

Sušlapę iki apatinių, pavargę , bet labai laimingi – vėjas prapūtė galvas, išvaikė bet kokias negatyvias mintis, o jūra negailėjo įspūdžių, kurie niekada nepamiršime“, – dar plaukdama Klaipėdos link emocijas liejo Monika.

„Ambersail2“ vairą iki Klaipėdos laiko kapitonas Linas Ivanauskas, iš viso įguloje – 16 žmonių. Dalis buriuotojų šią kelionę pradėjo dar praėjusį trečiadienį, kai laivas iš Klaipėdos pajudėjo į Švediją, kur birželio 30-ąją vyko „AF Offshore Race“ lenktynės. Ten lietuviai iškovojo antrąją vietą. Kiti komandos nariai prisijungė Taline.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Paunksnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Paunksnis

Prieš išplaukiant į Klaipėdą „Ambersail2“ komandos vadovas Arvydas Paunksnis ir žadėjo, kad plaukimas bus itin greitas, ekstremalus, netrūks adrenalino. „Vairuoti bus sunku, bet bus daug gerų emocijų – laukia nemažos bangos. Pavėjiniuose kursuose vairuoti yra daug sunkiau nei prieš vėją, tačiau manome, kad puikiai susitvarkysime“, – patikino jis.

„Įguloje turime pakankamai patyrusių buriuotojų, taip pat – jaunimo, dar du jaunuoliai prisijungė plaukti kartu. Tačiau duosime vairuoti visiems – ir naujokams, kad jie irgi pajustų malonumą“, – kalbėjo A.Paunksnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito