Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donatas Puslys: rusai sumalė į miltus Čekiją

Pirmoji Europos čempionato diena turtinga įvarčiais – net 7 tikslūs smūgiai. Penki įmušti per Rusijos ir Čekijos dvikovą, kuri baigėsi lengva A.Aršavino ir kompanijos pergale. Peršasi išvada, kad čekams čempionatas gali baigtis jau po grupės etapo, o rusai dar gali nustebinti.
 

Rusijos treneris D.Advocaatas ištęsėjo duotą žodį žaisti atakuojantį futbolą. Pasirinkta taktinė schema 4-3-3. Puolimo smaigalyje rungtyniavo Aleksandras Keržakovas, o kraštuose jam talkino A.Aršavinas ir A.Dzagojevas.

Tuo tarpu čekai pasirinko labiau gynybinę schemą 4-2-3-1. Du atraminiai saugai – Martinas Jiračekas ir Jaroslavas Plašilas – turėjo užduotį griauti rusų atakas aikštės viduryje. Šis sumanymas neišdegė. Čekų puolime žaidė tik Milanas Barošas.

P.Čechas Čekijos rinktinėje žaidė 91 rungtynes ir pavijo Pavelą Nedvedą bei Janą Kollerį. Už šiuos futbolininkus daugiau rungtynių yra sužaidęs tik Karelas Poborskis – 118. Tačiau šios rungtynės P.Čechui paliks kartų prisiminimą.

Aikštėje, išskyrus pirmąsias kelias minutes, dominavo rusai. Nors statistika to akivaizdžiai nerodo, tačiau rusai buvo aštresni, greitesni, kūrybingesni. Čekai turėjo daug problemų prie savo vartų. Tos problemos būdavo itin akivaizdžios, kai kuris nors čekų gynėjas nuspręsdavo jungtis į puolimą ir jo užnugaryje atsiverdavo plačios erdvės greitiems rusų išpuoliams.

Pirmojo įvarčio atveju čekų gynėjai visiškai pametė savo pozicijas ir iš pat pradžių A.Keržakovas laisvas galva kirto kamuolį į virpstą, o po to A.Dzagojevas pakartotiniu smūgiu pasiuntė kamuolį į tuščius vartus. Tai buvo penktasis jo įvartis žaidžiant už rinktinę.

Antrasis įvartis pasiektas panašiai. Vienas tikslus ir aštrus perdavimas sudraskė čekų gynybą ir Romanas Širokovas, atsidūręs vienas prieš vartininką, padvigubino rusų persvarą.

Kalbant apie antrąjį kėlinį, verta paminėti „Castroledge.com“ svetainės padarytą klaidą. Tiesioginės transliacijos metu buvo minima, kad po pirmosios rungtynių dalies Čekija padarė keitimą – Janas Režekas užleido vietą Dimitriui Salpingidžiui, kuris prikėlė blankiai rungtyniavusią Graikijos rinktinę rungtynėse su Lenkija. Čekijai taip pat reikėjo savo gretose rasti panašų žaidėją.

Šio vaidmens ėmėsi Pilzeno „Victoria“ žaidėjas Vaclavas Pilaras. Pasinaudojęs šiurkščia rusų gynėjų klaida darant dirbtinę nuošalę jis sušvelnino rezultatą. Šis jaunasis čekas ir toliau buvo aktyvus. Kurį laiką net atrodė, kad čekai gali kibti rusams į atlapus. Bene įsimintiniausias momentas – pavojingas tolimas T.Rosicky smūgis.

Tačiau visos M.Bileko komandos viltys pakovoti bent dėl taško žlugo per tris minutes. Iš pradžių A.Dzagojevas 79 min. pasiekė dublį, o 82 min. tašką taikliu smūgiu padėjo Romanas Pavliučenko.

M.Barošas buvo visiškai nepastebimas. Kyla klausimas, kodėl M.Bilekas jį taip ilgai laikė aikštėje. Ar todėl, kad tikėjo puolėju, ar todėl, kad ant atsarginių čekų žaidėjų suolelio paprasčiausiai nėra deramos pamainos?

Tarp rusų vertėtų išskirti Andrejų Aršaviną ir A.Dzagojevą. Pirmasis spėdavo visur – ir padėti  gynėjams, ir kurti atakas. Pažiūrėjus į A.Aršaviną nebuvo galima pasakyti, kad praėjęs sezonas jam buvo nenusisekęs. Rusas buvo greitas ir kūrybingas. Ekipos kapitonas nė karto nesmūgiavo į vartus, tačiau atliko du tikslius perdavimus.

A.Dzagojevas tapo antru jauniausiu žaidėju per visą Europos čempionatų istoriją, sugebėjusiu įmušti du įvarčius. A.Dzagojevą lenkia tik anglas Wayne‘as Rooney.
Nuvylė čekų gynyba. Rusų gynėjai taip pat nėra patys greičiausi, tačiau jie, išskyrus vieną epizodą, bent jau sugebėdavo užsiimti tinkamas pozicijas ir pasaugoti vienas kitą. Čekijos gynyba buvo padrika ir vargiai spėjanti paskui aukštesnę pavarą įjungusius rusų saugus. Rusai atakoje daug judėjo, keitė pozicijas, nevengė improvizuoti, o tai čekams buvo mįslė.

Iš rusų nuvylė A.Keržakovas. Septyni smūgiai šalia vartų. A.Keržakovas turėjo kelias neblogas galimybes, vieną kartą pataikė į virpstą, tačiau dažnai perlaikydavo kamuolį, o smūgiai skriedavo į dausas.

Kirbėjo klausimas, kada baigsis D.Advocaato kantrybė ir A.Keržakovas bus pakeistas. Galiausiai keitimas pribrendo ir tai išėjo rusams į naudą – aikštėje pasirodęs R.Pavliučenko baigė čekų triuškinimą puikiu solo pasirodymu ir taikliu smūgiu į viršutinį vartų kampą.

Mačui teisėjavęs H.Webbas, priešingai nei pirmajai dvikovai vadovavęs jo kolega iš Ispanijos Carlozas Velasco Carballo, daug dėmesio nesulaukė. Viena vertus, ir varžybos nebuvo tokios įtemptos, tačiau svarbiausia tai, kad anglas išvengė klaidų, kokias padarė be reikalo kortelėmis žarstytis nusprendęs C.V.Carballo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas