Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija – Graikija: čempionato atidaryme jaunystė žais prieš patirtį

Laukimas baigtas – penktadienį Varšuvos Nacionaliniame stadione pakils Europos čempionato uždanga. Per 24 dienas bus sužaisti 24 susitikimai. Pirmojoje dvikovoje susikaus šeimininkai lenkai ir vienas tamsiųjų šio čempionato arkliukų graikai.
Varšuvos nacionalinis stadionas
Varšuvos nacionalinis stadionas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ar namų sienos taps lenkų pranašumu? Treneris Franciszekas Smuda teigia tikįs, kad jo komanda padarys viską, jog šis futbolo mėnuo taptų garbingu įrašu šalies futbolo istorijoje. „Atmosfera kasdien tampa vis geresnė. Mes tai matome savo treniruočių metu, mes jaučiame palaikymą gatvėse, žmonės mums ploja ir mojuoja ir tai nuostabu. Viliuosi, kad tai tęsis iki pat čempionato pabaigos“ – svetainei uefa.com teigė F.Smuda.

frantiszekassmuda
Frantiszekas Smuda būtų patenkintas ir lygiosiomis. Uefa.com nuotr.

Strategas nestokoja pasitikėjimo savo komanda. Tačiau istorija primena, kad per pastaruosius 30 metų lenkai laimėjo vos tris susitikimus didžiuosiuose turnyruose. Lenkija iš praėjusio Europos čempionato pasitraukė jau po grupės turnyro patyrusi du pralaimėjimus ir kartą sužaidusi lygiosiomis.

Tačiau F.Smuda dėl to labai neišgyvena: „Ar aš gerai miegosiu naktį prieš varžybas? Taip, tikrai miegosiu. Problemų dėl miego turiu tik prieš pačias svarbiausias rungtynes, tačiau ši ekipa mane įtikino, kad galiu vaikinais pasitikėti. Per pastaruosius pustrečių metų jie užsitarnavo visišką mano pasitikėjimą. Aš tik viliuosi, kad kartu mes pasieksime tai, ko trokštame.“

Lenkija nepralaimėjo pastarųjų šešių savo rungtynių, per kurias iškovotos penkios pergalės. Laukiama, kad F.Smuda į aikštę leis tą pačią sudėtį, kuri pradėjo ir pastarąsias dvikovas su Slovakija ir Andora.

Tačiau pirmųjų čempionato mačų istorija šeimininkams nieko gero nežada. Tiek Šveicarija 2008, tiek Portugalija 2004 metais pralaimėjo pirmąsias savo rungtynes. Portugalai pralaimėjo ne kam kitam, o būtent graikams. F.Smuda teigia, kad šiose rungtynėse galima tikėtis lygiųjų: „Pirmieji mačai dažnai baigiasi lygiosiomis. Jei mes sužaisime lygiosiomis, vadinasi išsaugosime visas galimybes keliauti toliau.“

Abi ekipos pastaruoju metu demonstruoja gerą gynybą. Lenkija įvarčio nepraleido per pastaruosius penkis susitikimus, o graikai atrankos metu per 10 rungtynių varžovams leido įmušti vos penkis įvarčius. „Graikai yra puikūs gynyboje. Bus didžiulis iššūkis tą gynybą pralaužti“ – teigė F.Smuda.

Tačiau graikų treneris Fernando Santosas nesutinka, kad jo komandos sėkmės receptas yra tik gynyba: „Manau, kad

Uefa.com/Fernando Santosas. Uefa.com
Uefa.com/Fernando Santosas.

gynyba buvo šios komandos sėkmės raktas, tačiau puolimas ir gynyba yra vienodai svarbūs. Jei mes mokėtume tik gintis, tai nebūtume čia.“

Tai bus pirmas F.Santoso turnyras vadovaujant Graikijai. Trenerio poste jis pakeitė 2004 metais Europos čempionatą laimėjusį vokietį Otto Rehagelį. F.Santosas pripažįsta, kad graikai išlieka pragmatiška komanda. „Mes žinome savo galimybes“ – nedaugžodžiavo graikų strategas.

Pagrindiniu graikų koziriu kovoje prieš Lenkiją gali tapti patirtis. Lenkija yra viena jauniausių čempionato ekipų, o graikai Giorgas Karagounis ir Kostas Katsouranis žaidė jau 2004 metų čempionate.

15min.lt prognozė: nulinės lygiosios, nes nė viena ekipa nerizikuos suklysti jau pirmajame mače ir vadovausis patarle, kad geriau žvirblis rankoje, o ne briedis kažkur girioje. Briedžių paiešką miške ekipos atidės kitoms rungtynėms.

Scanpix nuotr./Lenkija ir Graikija pradės Europos futbolo čempionatą
„Scanpix“ nuotr./Lenkija ir Graikija pradės Europos futbolo čempionatą

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas