Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 17 /2012 06 18

Oranžinė tragedija: Cristiano Ronaldo užčiaupė kritikus ir užbaigė Nyderlandų agoniją – 2:1 (statistika, komentarai)

Oranžinė tragedija – vidinių rietenų išdraskyta Nyderlandų rinktinė baigė juodžiausią Europos čempionatą šalies istorijoje. Pasaulio vicečempionų agoniją sekmadienį užbaigė tikrąjį savo veidą pagaliau parodęs Cristiano Ronaldo, atvedęs Portugaliją į pergalę 2:1 (1:1) ir „Euro 2012“ ketvirtfinalį.
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo įmušė du kartus. / „Scanpix“ nuotr.

Vienais didžiausių „Euro 2012“ favoritų laikyti olandai B grupę baigė paskutiniai – neiškovoję nė taško. Tokio košmaro oranžiniai dar niekada nebuvo patyrę – aštuoniuose ankstesniuose Europos čempionatuose jie tik kartą buvo neperžengę grupės etapo, bet ir tada surinko 4 taškus (1980 m.).

Scanpix nuotr./Nyderlandų nusivylimas
„Scanpix“ nuotr.
Tokio košmačo Nyderlandų rinktinė dar nebuvo patyrusi

Peikti olandus dabar galės ir C.Ronaldo kritikai. Portugalijos rinktinės superžvaigždė pagaliau parodė tikrąjį savo potencialą – pelnė abu komandos įvarčius ir užčiaupė jam laidytus priekaištus.

Portugalijos (6 tšk.) rinktinė B grupėje, vadintoje mirtininkų grupe, užėmė antrąją vietą ir ketvirtfinalyje kausis su geriausia A ekipa – Čekija.

B grupę laimėjo vieninteliai tik pergales „Euro 2012“ čempionate skinantys vokiečiai (9 tšk.), kurie paskutiniame mače 2:1 (1:1) sudaužė išsišokėlių danų (3 tšk.) svajones. Vokiečiai ketvirtfinalyje kausis su vieną stebuklą šiose pirmenybėse jau sukūrusiais graikais.

Oranžinių agonija

Treneris Bertas van Marwijkas – tas pats, futbolininkai – tie patys, bet kas nutiko Nyderlandų futbolo rinktinei, kuri 2010-aisiais žaidė pasaulio čempionato finale, o atrankoje į „Euro 2012“ be gailesčio traiškė varžovus?

Kaltas aš, bet apie savo ateitį dar negalvoju, – sakė B.van Marwijkas.

„Komandoje per daug didelių egoistų“, – dar prieš mačą atsakė vienas lyderių Arjenas Robbenas. Jis vylėsi, kad komandos draugai nustums savo ego į šalį ir mače su portugalais kausis išvien.

Taip turbūt manė ir Nyderlandų rinktinės treneris Bertas van Marwijkas, kuris pirmą kartą šiame čempionate nuo starto į aikštę įleido, anot pranešimų, didžiausius komandos maištininkus – su vaidmeniu ant suolo nesusitaikusius Rafaelį van der Vaartą ir Klaasą Janą Huntelaarą.

Nors kapitono raištį perėmęs R.van der Vaartas įmušė įvartį, išvedusį olandus į priekį (11 min.), tai buvo tik trumpas vilties blyksnis juodoje naktyje.

Po šio įvarčio portugalai dominavo aikštelėje. Oranžiniai, žaidę komandos nuotaiką puikiai atspindindėjusia juodos spalvos apranga, tiesiog atrodė bejėgiai. Jie nepajėgė atimti kamuolio iš užtikrintai žaidusių varžovų ir nespėjo paskui kritikų supykdytą C.Ronaldo.

Šis pagaliau žaidė taip, kaip moka geriausiai. C.Ronaldo draskė olandų gynybą ir įmušė abu rungtynių įvarčius (28 ir 74 min.). Galėjo įmušti ir daugiau – dar dukart pataikė į virpstą, bet futbolo dievai pasigailėjo bejėgės Nyderlandų rinktinės.

Komentarai

Scanpix nuotr./Bertas van Marwijkas
„Scanpix“ nuotr.
Bertas van Marwijkas prisiėmė atsakomybę dėl oranžinių tragedijos.

Nyderlandų rinktinės treneris Bertas van Marwijkas: „Aš atsakingas už mūsų nesėkmę, tačiau šiuo metu dar negalvoju apie savo ateitį. Esame nusivylę savo žaidimu. Aš nusivylęs, aš dėl to kaltas.

Nyderlandų rinktinės kapitonas Rafaelis van der Vaartas: „Pralaimėjome visus tris mačus ir nenusipelnėme laimėti. Galite sakyti, kad turėjome daug progų įmušti, bet tai nieko nereiškia. Visi komandoje žaidė blogai. Visi turi ilgai ir nuoširdžiai žiūrėti į save veidrodyje. Viskas, ką mes galime pasakyti, yra tai, jog mums liūdna dėl mūsų sirgalių.“

Portugalijos rinktinės saugas Miguelis Veloso: „Dar kartą įrodėme, kokia vieninga komanda mes esame. Nebuvo lengva čempionatą pradėti pralaimėjimu (0:1 vokiečiams, – red. past.). Mūsų paslaptis – gynyba ir nuoširdi pagalba vienas kitam.“

Portugalijos rinktinės treneris Paulo Bento: „Ketvirtfinalyje prieš Čekiją nebus lengva. Privalėsime vėl žaisti taip gerai, kaip šitame mače, kad patektume į pusfinalį.“

Rungtynių reportažas:

Švieslentė
Stadionas: Charkovo „Metalist“ (Ukraina). Teisėjas: Nicola Rizzoli (Italija) 
Nyderlandai 1 2 Portugalija
11' [1 – 0] Rafaelis van der Vaartas

28' [1 – 1] Cristiano Ronaldo
74' [1 – 2] Cristiano Ronaldo

90+4 min. Rungtynės baigiasi. C.Ronaldo ir Portugalija triumfuoja – jie ketvirtfinalyje. Nyderlandų košmaras baigiasi. Kitą mačą 2:1 laimi vokiečiai, kurie vieninteliai „Euro 2012“ dar neprarado nė taško.

90+2 min. Geltona kortelė portugalui J.Pereirai.

90 min. Pridedamos keturios minutės, bet šiame mače jau viskas aišku. Oranžiniai nebededa vilčių išsigelbėti.

89 min. C.Ronaldo dar pataiko ir į virpstą.

87 min. Nani rungtynės baigiasi – jį keičia gynėjas Rolando.

86 min. Savo šansą turi K.J.Huntelaaras, bet nepataiko į vartus.

85 min. Nyderlandai demoralizuoti. Portugalai drasko varžovų gynybą, o savo įvarčio labai nori Nani, kuris dukart imasi iniciatyvos pavojingose atakose, bet šauna virš vartų.

83 min. Kitame B grupės mače į priekį 2:1 išsiveržia vokiečiai. Jeigu abu mačai taip ir baigsis, į ketvirtfinalį žengs Vokietija ir Portugalija.

82 min. R.van der Vaartas tolimu smūgiu pataiko į virpstą.

78 min. Portugalai gali padėti galutinį tašką rungtynėse, tačiau N.Oliveira pagaili perdavimo C.Ronaldo, o kitoje atakoje kamuolį vėl gaudo M.Stekelenburgas.

Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr.
Cristiano Ronaldo

74 min. ĮVARTIS!!! Cristiano Ronaldo muša antrą įvartį. Šį kartą jau iš Nani perdavimą gavęs portugalų kapitonas šaltakraujiškai kamuolį susistabdo ir ramiai jį siunčia į oranžinių vartus, sudaužydamas paskutines jų sirgalių viltis.

72 min. Šimtaprocentinė proga portugalams. Idealus C.Ronaldo perdavimas, bet vienas prieš vartus atsidūręs Nani nesugeba pergudrauti M.Stekelenburgo.

71 min. R.Meirelešas dėl traumos nebegali tęsti mačo. Jį keičia Custudio.

67 min. Pirmasis keitimas ir Nyderlandų rinktinėje. Bertas van Marwijkas eina „va bank“. Vietoje gynėjo J.Willemso į aikštelę leidžiamas dar vienas atakuojantis žaidėjas Ibrahimas Afellay.

65 min. R.Meirelešas nekyla nuo vejos, bet kamuolio Nyderlandai neišmuša. Žaidimo nestabdo ir portugalai, nes C.Ronaldo nuskuba į puolimą, atiduoda perdavimą F.Coentrao, bet šio bandymą sustabdo M.Stekelenburgas.

64 min. Pirmasis keitimas. Portugalijos rinktinėje vietoje H.Postigos žais Nelsonas Oliveira.

59 min. H.Postiga muša antrą įvartį portugalams, bet jis teisingai neįskaitomas dėl nuošalės.

57 min. Nyderlandai išlygina žaidimą. Tačiau nuo ketvirtfinalio juos skiria net trys įvarčiai – bent du į portugalų ir vienas į danų vartus. Esant tokiai situacijai grupėje (lygu 1:1 olandų ir portugalų bei vokiečių ir danų rungtynėse) į ketvirtfinalį keliautų vokiečiai ir portugalai.

53 min. Šimtaprocentinė proga oranžiniams. Dar vienas idealus W.Sneijderio perdavimas, bet laisvas prie portugalų vartų paliktas R.Vlaaras galva nepataiko į kamuolį, o smūgis pečiu skrieja už vartų. 

50 min. Jetro Willemsas šiurkščiai prasižengia prie J.Moutinho. Portugalai reikalauja raudonos, bet teisėjas iš Italijos Nicola Rizzoli rodo geltoną kortelę jauniausias „Euro 2012“ dalyviui – 18-mečiui.

48 min. Kryptis aikštelėje nesikeičia – portugalai toliau spaudžia Nyderlandų rinktinę prie jų vartų.

46 min. Petraukos metu keitimų neatliko nė viena rinktinė.

Pirmasis kėlinys

45 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Portugalai mačo pradžioje atsitraukė į gynybą ir olandai tuo pasinaudojo. Po R.van der Vaarto įvarčio oranžinių viltys atgijo, bet neilgam. Portugalai perėmė kamuolio kontrolę ir ėmė dominuoti aikštelėje. Itin aktyviai žaidė Cristiano Ronaldo, kuris ir išlygino rezultatą, pelnydamas pirmąjį savo įvartį čempionate.

42 min. C.Ronaldo grasina varžovų vartams kone kiekvienos portugalų atakos metu. Olandai atrodo sutrikę ir nežinantys, ką daryti su kamuoliu. Kur dingo komanda, kuri 2010-aisiais žaidė pasaulio čempionato finale, o atrankoje į šį čempionatą triuškino varžovus?

37 min. Nyderlandai priversti žaisti be kamuolio. Portugalai dominuoja aikštėje.

32 min. Portugalai į gynybą nebesitraukia. Nors pergalės labiau reikia oranžiniams, aikštelėje dominuoja portugalai. Itin aktyvus Cristiano Ronaldo turi dar dvi progas, bet jo koja smūgiuotą kamuolį atmuša vartininkas, o galva į vartus nepataiko pats portugalas.

Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo džiaugsmas po įvarčio
„Scanpix“ nuotr.
Cristiano Ronaldo džiaugsmas po įvarčio

28 min. ĮVARTIS!!! Cristiano Ronaldo dar kartą iššoka vienas prieš vartininką ir šį kartą portugalų lyderio koja nesudreba. Pagaliau įmušęs C.Ronaldo demonstratyviai tildo kritikus.

25 min. Kitame tuo pačiu metu vykstančiame B grupės mače jau 1:1. Vokiečiai pirmavo, bet danai išlygino.

22 min. Dar viena proga C.Ronaldo. Portugalų kapitonas smūgiuoja galva, tačiau M.Stekelenburgas gelbsti oranžinius.

19 min. Atviras futbolas tęsiasi. Progą vėl turi H.Postiga, bet perlaiko kamuolį ir jį praranda.

18 min. Į vartus smūgiuoja jau A.Robbenas, bet pataiko į savo žaidėją.

17 min. G.van der Wielis nedovanotinai klysta gynyboje, atiduodamas kamuolį varžovų puolėjui, bet vienas prieš vartininką iššokęs H.Postiga pasižymėti nesugeba.

15 min. Cristiano Ronaldo pabėga nuo gynėjų, smūgiuoja, kamuolys pataiko į virpstą, tačiau lekia ne į vartus, o į užribį. Portugalijos rinktinės lyderis turėjo auksinę progą išlyginti rezultatą, bet lieka be įvarčio šiame čempionate.

11 min. ĮVARTIS!!! Startinėje sudėtyje pasirodęs Rafaelis van der Vaartas pateisina į jį dėtas viltis. Technišku smūgiu iš už baudos aikštelės ribų oranžinių kapitonas šiame mače siunčia kamuolį į portugalų vartų kampą.

7 min. Gaisras prie Nyderlandų vartų. Bruno Alvešas bando permesti kamuolį per M.Stekelenburgą, bet prieš tai fiksuojama pražanga prieš olandų vartininką.

6 min. Žaibiška portugalų kontrataka stabdoma pražanga. Baudos smūgis iš maždaug 30 metrų. Cristiano Ronaldo šauna lyg iš patrankos, bet kamuolys kliudo Nyderlandų išrikiuotą sienelį. Kampinis.

2 min. Mačas prasideda žvalgyba. Kamuolys kol kas daugiausia laiko praleidžia aikštelės viduryje. Nyderlandai, kurie nebeturi kur trauktis, bando perimti iniciatyvą, bet portugalai kol kas drausmingai ginasi.

Vidaus nesutarimų draskoma Nyderlandų rinktinė imasi permainų. Starto sudėtyje pirmą kartą čempionate pasirodo, anot pranešimų, didžiausi maištininkai – su vaidmeniu ant suolo nesusitaikę Rafaelis van der Vaartas ir Klaasas Janas Huntelaaras. Jie pakeitė Marką van Bommelį ir Ibrahimą Afellay.

Portugalijos rinktinėje pokyčių nėra. Paulo Bento į aikštelę išleidžia tą pačią starto sudėtį, kaip ir mače su Vokietija bei Danija.

Komandų sudėtys
Nyderlandai Vokietija
Vartininkas: Maartenas Stekelenburgas Vartininkas: Rui Patricio
Gynėjai: Gregory van der Wielis Gynėjai: Bruno Alvešas
Joris Mathijsenas Pepe
Ronas Vlaaras Fabio Coentrao
Jetro Willemsas (67' I.Afellay) Joao Pereira
Saugai: Rafaelis van der Vaartas (kapitonas) Saugai: Miguelis Veloso
Nigelis de Jongas Joao Moutinho
Wesley Sneijderis Raulis Meirelešas (71' Custudio)
Robinas van Persie Puolėjai: Nani (87' Rolando)
Arjenas Robbenas Cristiano Ronaldo (kapitonas)
Puolėjas: Klaasas Janas Huntelaaras  Helderis Postiga (64' N.Oliveira)
Atsarginiai: Michelis Vormas, Timas Krulas, Wilfredas Bouma, Johnas Heitinga, Khalidas Boulahrouzas, Stijnas Schaarsas, Kevinas Strootmanas, Markas van Bommelis, Dirkas Kuytas, Luukas de Jongas, Luciano Narsinghas, Ibrahimas Afellay Atsarginiai: Eduardo, Beto, Ricardo Costa, Rolando, Miguelis Lopes, Custudio, Quaresma, Micael, Viana, Almeida, Oliveira, Varela 
Treneris: Bertas van Marwijkas Treneris: Paulo Bento

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai