Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

25-eri metai viename klube – Romos gladiatoriaus Francesco Totti istorija

Sekmadienio vakarą Romos „Stadio Olimpico“ žada būti sausakimšas. Daugiau nei 70 tūkst. Italijos sostinės futbolo gerbėjų ateis atsisveikinti su „AS Roma“ ir šalies futbolo legenda, daugiau nei 25-erius metus toje pačioje komandoje praleidusiu futbolo gladiatoriumi Francesco Totti.
Francesco Totti
Francesco Totti / „Scanpix“/AP nuotr.

25 sezonai aukščiausioje Italijos futbolo lygoje, 785 rungtynės „Roma“ ekipos gretose, per kurias pelnyti 307 įvarčiai. Jauniausio visų laikų kapitono Italijoje laurai, 2006 metų pasaulio čempiono karūna, „Capocannoniere“ titulas ir futbolo legendos statusas.

40 metų F.Totti šeštadienį rungtynėse su „Genoa“ ekipa užbaigs savo įspūdingą karjerą, kuri ne visada buvo rožėmis klota. Nepaisant to, pastarosiomis savaitėmis pagarbą Italijos futbolo ikonai reiškia ne tik buvę kolegos, bet ir varžovai.

Neseniai Diego Maradona pavadino F.Totti „geriausiu žaidėju, kokį aš esu matęs“. Gražių žodžių italui negailėjo ir „Liverpool“ legenda Stevenas Gerrardas, o praėjusiais metais prieš draugiškas rungtynes „Barcelona“ žvaigždė Lionelis Messi iš anksto paprašė F.Totti marškinėlių ir bendros nuotraukos.

„Futbolo fenomenas, didis žaidėjas“, – savo „Instagram“ paskyroje rašė L.Messi.

Per savo karjerą F.Totti užsitarnavo ne vieną pravardę, rodančią kitų pagarbą – Il Re di Roma (Romos karalius), Il Gladiatore (Gladiatorius) arba Il Bimbo d'Oro (Auksinis berniukas).

Pirmieji žingsniai

Francesco Totti gimė Romoje, vidurinės klasės šeimoje. Jo tėvas Lorenzo buvo banko tarnautojas, mama Fiorella – namų šeimininkė. Motina vaikus Francesco ir vyresnėlį Ricardo auklėjo pagal griežtas katalikiškas vertybes ir tradicijas.

„Ne visada buvau geras vaikas. Iš kiemo vaikų vogdavau kamuolius, nors paskui visus grąžinau. Nebuvau geriausias mokykloje, tačiau visada buvau dėmesingas ir gerai elgiausi, viskas dėl mamos“, – 2016 metų vasario mėnesio žurnalui „FourFourTwo“ sakė F.Totti.

Jaunasis Francesco vaikščioti pradėjo vos 9 mėnesių, o jau ketverių metų buvo matyti, kad jis turi talentą futbolui. Jo tėvas pasakoja, kaip kartą paplūdimyje sūnus paprašė dvigubai už save vyresnių vaikų priimti žaisti kartu. Nors pastarieji nenorėjo, tačiau Lorenzo įtikino priimti sūnų – aštuonmečiai atvėpusiais žandikauliais žiūrėjo, kaip dvigubai jaunesnis berniukas šoko su kamuoliu.

Nuo pirmosios treniruotės supratau, kad tai būsima legenda.

Dešimtmetis Francesco buvo nedidelio ūgio, bet labai greitas. Romoje netrukus ėmė sklisti kalbos apie talentingą berniuką, į vaiką nusitaikė „Juventus“ ir „Milan“, susidomėjimą reiškė ir „Lazio“.

F.Totti šeima visą gyvenimą palaikė „Roma“, o ne „Lazio“, tačiau mažas Romos miesto klubas „Lodigiani“, kuriame sportavo tuomet 13-metis Francesco, jau buvo sutaręs su „Lazio“.

Gildo Giannini, kuris tuomet buvo atsakingas už „Roma“ jaunimo komandas atsimena, kaip Francesco motina Fiorella atėjo pas jį į biurą ir pareikalavo, kad „Giallorossi“ pakviestų jos sūnų į komandą. Prašymas buvo išgirstas ir beveik trijų dešimtmečių istorija prasidėjo.

VIDEO: Francesco Totti - Top 10 Goals Ever - 1993-2016 - HD

„Roma“ – debiutas, pirmasis įvartis ir noras išvykti

Būdamas 13 metų F.Totti jau žaidė „Roma“ ekipos 15-mečių komandoje (nors tai draudė taisyklės). 1991 metais jis su „Giallorossi“ U-17 komanda laimėjo jaunimo pirmenybes, nors buvo tik 15 metų.

„Turėjau jį savo komandoje tik kelis mėnesius, prieš jam prisijungiant prie U-20 komandos. Jis iškart atkreipė mano dėmesį, niekada nebuvau matęs tokio jauno žaidėjo, galinčio išdarinėti tokius dalykus. Nuo pirmosios treniruotės supratau, kad tai būsima legenda“, – „FourFourTwo“ sakė anuomet „Roma“ jaunimo komandą treniravęs Ezio Sella.

„Po pirmųjų dešimties minučių treniruotėje paskambinau komandos sporto direktoriui Giorgio Parinetti ir pasakiau, kad niekada neleistų šiam čempionui palikti klubo“, – atsimena tuomet U-20 komandą treniravęs Luciano Spinosi.

1993 metų kovą „Roma“ treneris Vujadinas Boškovas pasikvietė tuomet 16 metų F.Totti į pagrindinę komandą. „Roma“ turėjo vykti į išvykos rungtynes su „Brescia“. Likus žaisti penkias minutes „Roma“ pirmaujant 2:0 jaunasis Francesco debiutavo pagrindinėje komandoje.

Kitą sezoną F.Totti pagrindinėje komandoje sužaidė 8 mačus, o 1994–95 m. jau nuolat pasirodydavo rungtynėse, „Serie A“ čempionate sužaidė 21 susitikimą, įmušė keturis įvarčius. 1994 m. rugsėjo 4-ąją mače su „Foggia“ puolėjas pelnė savo pirmąjį įvartį. Iki 18-ojo gimtadienio dar buvo likusios trys savaitės.

Po pirmųjų dešimties minučių treniruotėje paskambinau komandos sporto direktoriui ir pasakiau, kad niekada neleistų šiam čempionui palikti klubo.

1996–97 m. sezonas „Roma“ ekipai buvo labai prastas, o ir pats F.Totti nerado savęs, per 26 susitikimus įmušė tik 5 įvarčius. Tuometis treneris Carlosas Bianchi vos nepadarė klaidos, kuri „Roma“ būtų kainavusi labai brangiai – jau buvo sutarta dėl F.Totti persikėlimo į Genujos „Sampdoria“.

„Aš mintyse jau buvau Genujoje, jeigu būčiau išvykęs – niekada nebūčiau grįžęs“, – atsimena futbolininkas.

Vis dėlto klubo vadovas Franco Sensi sandėrį vetavo, neilgai trukus C.Bianchi buvo atleistas, o naujasis treneris Zdenekas Zemanas padėjo Francesco sužydėti. 1997–98 m. sezoną puolėjas baigė su 13 įvarčių, kitais metais pelnė 12. Jau tada išryškėjo 22 metų F.Totti lyderio savybės, jis imtas laikyti vienu „Roma“ klubo simbolių ir 1998-ųjų spalį oficialiai paskirtas kapitonu – jauniausiu „Serie A“ istorijoje.

„Ne aš jį paskyriau – kapitonu išrinko žaidėjai. Daugiausiai balsų tada gavo brazilas Aldairas, tačiau jis nenorėjo prisiimti šios atsakomybės. Tada žaidėjai pamatė, kad lyderiu gali būti Francesco, nors jis tuomet dar buvo tylus, kone intravertas. Vis dėlto jis buvo puikis lyderis“, – „FourFourTwo“ sakė Z.Zemanas.

VIDEO: How the world has changed since Totti made his Roma debut

10 – ir numeris, ir pozicija

Per dvejus Z.Zemano metus (1997–99 m.) F.Totti savo klubui pelnė 30 įvarčių ir atliko 26 rezultatyvius perdavimus.

Itin techniškas, puikiai aikštę matantis ir žaidimą galintis organizuoti puolėjas „Roma“ žaidė tiek puolimo smaigalyje, tiek kairiajame atakos krašte. Iki pat dabar F.Totti laikomas klasikiniu „10-ojo numerio“ pozicijos žaidėju. Jis buvo ir puolėjas, ir žaidimo organizatorius, angliškai vadinamas „playmaker“, itališkai „trequarista“.

2000–01 m. sezone tuomet Fabio Capello vadovaujamas „Roma“ klubas iškovojo vienintelį F.Totti Italijos čempionų titulą. Tuomet 4-3-3 taktika žaidusioje komandoje žibėjo įspūdingas puolimo trejetas, pelnęs 47 iš 68 lygos įvarčių – F.Totti, Vincenzo Montella ir Gabrielis Batistuta. Argentinietis tuomet įmušė 20 įvarčių, tačiau vėliau komandoje jau nebežibėjo.

F.Totti pergalingame sezone pelnė 13 įvarčių, tai tuomet buvo jo rekordas, buvo išrinktas geriausiu Italijos futbolininku, 2000 ir 2001 metais buvo nominuotas „Ballon d'Or“ apdovanojimui.

„Roma“ į 2001 metų aukštumas daugiau nebesugrįžo – net 8 kartus ekipa „Serie A“ liko antra, tiesa 2007 ir 2008 metais iškovojo Italijos taurę.

Vis dėlto F.Totti visada liko ištikimas savo komandai, 2004–2009 m. žaidė tikruoju puolėju, „9-uoju numeriu“ ir 2006–2007 m. „Serie A“ sezoną sugebėjo baigti su 26 įmuštais įvarčiais ir rezultatyviausio lygos puolėjo titulu – „Capocannoniere“.

VIDEO: Francesco Totti ● All Italy Moments in Major Tournements ● 2000-2006 IHDI

Rinktinė

Italijos nacionalinėje komandoje F.Totti debiutavo prie Dino Zoffo dar 1998 metais, o pirmą kartą rimtai sužibėjo 2000 metų Europos čempionate, kurio finale italai nusileido Prancūzijai.

Čempionate jis pelnė du įvarčius, atliko rezultatyvų perdavimą ir, nepaisant pralaimėjimo, buvo pripažintas geriausiu finalo žaidėju.

2002-ųjų pasaulio čempionate iš Giovanni Trapattoni vadovaujamos Italijos ir paties F.Totti buvo tikimasi daug, tačiau svajonės subliuško. „Roma“ kapitonas pelnė tik vieną įvartį 11 m baudiniu, atliko tris rezultatyvius perdavimus. Pasirodymą F.Totti vainikavo raudona kortele aštuntfinalio mače su Pietų Korėja. Tai buvo skandalingas ir neteisingas sprendimas, tačiau prasta F.Totti forma čempionato metu suteikė daug peno kritikai.

Dar tragiškiau italams baigėsi 2004 metų Europos čempionatas. Pirmosios grupės rungtynėse su Danija varžovui Christianui Poulsenui į veidą spjovęs F.Totti buvo diskvalifikuotas iki pusfinalio, tačiau italai neišėjo net iš grupės.

Savo karjeros rinktinėje viršūnę F.Totti pasiekė 2006 metais, kai pasveikęs po traumos kone paskutinę minutę prisijungė prie Marcello Lippi rinktinės, tapusios pasaulio čempione. Gladiatorius žaidė visose rungtynėse, įvarčių nepelnė, nes rungtyniavo po puolėjais, tačiau atliko net 4 rezultatyvius perdavimus ir buvo išrinktas tarp 23 geriausių čempionato žaidėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Francesco Totti – Romos karalius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Francesco Totti – Romos karalius

Pasiekimai ir rekordai

  • 2000–01 m. „Serie A“ titulas
  • 2007 ir 2008 Italijos taurės laimėtojas, 2001 ir 2007 m. Supertaurės laimėtojas
  • Euro U-21 laimėtojas 1996 m., Euro-2000 sidabras, 2006 m. pasaulio čempionas
  • 2000 ir 2003 m. geriausias „Serie A“ futbolininkas
  • 2006–07 m. sezono „Serie A“ rezultatyviausias žaidėjas. Atliko daugiausiais rez. perdavimų lygoje 1998–99, 2006–07 ir 2013–14 m.
  • 2006–07 m. Europos Auksinio batelio laimėtojas
  • Šešis kartus nominuotas „Ballon d'Or“ rinkimuose, 2001 m. liko penktas
  • Visų laikų rezultatyviausias (307 įvarčiai), daugiausiai rungtynių sužaidęs (785 rungt.) „Roma“ žaidėjas. Visi šie rekordai F.Totti priklauso tiek bendrai, tiek „Serie A“, tiek Čempionų lygoje
  • Vyriausias visų laikų Čempionų lygos įvarčio autorius – 38 metų ir 59 dienų.

Parengta pagal žurnalą „FourFourTwo“, ESPN, goal.com ir „La Gazetta dello Sport“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas