Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A grupė: pakrikusi Rusija, Urugvajaus žvaigždės, Egipto snaiperis ir Saudo Arabijos norai

Kremliaus rūmuose Maskvoje penktadienį ištraukti burtai padalino 2018 metų vasarą pasaulio čempionate Rusijoje žaisiančias komandas į aštuonias grupes. Pristatome A grupę, kurioje rungtyniaus turnyro šeimininkė Rusija, Urugvajus, Egiptas ir Saudo Arabija.
Rusijos futbolo rinktinė
Rusijos futbolo rinktinė / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Rusija

Kai Rusija pirmą kartą pareiškė norą organizuoti pasaulio čempionatą, ji buvo pasiekusi įspūdingą rezultatą – pateko į 2008 metų Europos čempionato pusfinalį.

Tačiau laikai pasikeitė. Rusija yra žemiausiai reitinguojama tarp visų 32 čempionato komandų. Vos 65 vietą pasaulio reitinge šiuo metu užimantys rusai nuo 2008 metų jokiame turnyre neperžengė grupių etapo.

Sklando gandai, kad komandoje kyla nesutarimų tarp trenerio ir žaidėjų. Rusijos reputaciją sugadino ir chuliganiški sirgaliai, kurie siautėjo 2016 metų Europos čempionate.

Svarbiausias žaidėjas: Igoris Akinfejevas (Maskvos CSKA) – talentingas vartininkas ir kapitonas, tačiau neišvengė klaidų svarbiuose turnyruose.

Treneris: Stanislavas Čerčesovas — po brangių eksperimentų su užsieniečiais Fabio Capello ir Guusu Hiddinku, Rusija nusprendė čempionate remtis patyrusiu gynybos specialistu ir buvusiu vartininku, tarp kurio asistentų yra ir lietuvis Gintaras Staučė, Rusijos rinktinėje dirbantis vartininkų treneriu.

Gintaras Staučė ir Stanislavas Čerčesovas
Gintaras Staučė ir Stanislavas Čerčesovas

Urugvajus

Už Urugvajaus komandą solidžiau Pietų Amerikos atrankoje į pasaulio čempionatą pasirodė tik Brazilija. Nors kai kurios senosios žvaigždės jau yra prigesusios, šalyje atsiranda naujų talentų.

Diego Godinui – 31-eri, 30-ties yra Edinsonas Cavani ir Luisas Suarezas, tačiau jie vis dar įrodinėja savo vertę ne tik rinktinėse, bet ir klubuose. Jiems padeda ir tokie perspektyvūs žaidėjai kaip saugas Federico Valverde, kuriam yra vos 19 metų, arba Nahitanas Nandezas, atšventęs 21-ąjį gimtadienį.

Treneris tiki, kad komandos renovacijos vaisius nusiraškys 2022-ųjų čempionate.

Svarbiausias žaidėjas: Edinsonas Cavani („Paris Saint-Germain“). 10 įvarčių per 18 rungtynių užkėlė puolėją į rezultatyviausių Pietų Amerikos atrankos turnyro žaidėjų viršūnę. Jis buvo rezultatyvesnis net už „Barcelona“ žvaigždę Luisą Suarezą.

Treneris: Oscaras Tabarezas. Nuo 2006-ųjų Urugvajaus nacionalinei komandai vadovaujantis treneris važiuos į ketvirtą savo pasaulio čempionatą. 70-metis veteranas nuo 2016 dėl sveikatos problemų juda invalido vežimėlyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Edinson Cavani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Edinson Cavani

Egiptas

Šios akimirkos Egiptas laukė labai ilgai. Septynis kartus Afrikos čempionai su stipriausiomis planetos komandomis nežaidė nuo 1990-ųjų.

Patekimas į pasaulio čempionatą Egiptui leido užmiršti pastarųjų metų skaudulius. „Faraonai“ visai neseniai buvo nepatekę į Afrikos čempionatą, nors dominavo žemyne 2012-2015 metais.

Bet panašu, jog reikalai gerėja. Šiemet Egiptas žaidė Afrikos pirmenybių finale, o įpusėjus metams dar ir uždėjo vyšnią ant torto – iškovojo kelialapį į planetos pirmenybes.

Svarbiausias žaidėjas: Mohamedas Salah („Liverpool“) – finalinėje atrankos grupėje per šešis mačus pelnė penkis įvarčius, įskaitant ir lemiamą 11 metrų baudinį paskutiniame mače, kuris atvėrė kelią į Rusiją.

Treneris: Hectoras Cuperas – nors argentinietis neretai kritikuojamas dėl pernelyg pragmatiško futbolo, rezultatai rodo, kad šis specialistas puikiai žino, kaip iš žaidėjų išspausti maksimumą. Pasaulio čempionatas bus dar vienas turnyras, kai strategas galės demonstruoti savo taktinę brandą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Salah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Salah

Saudo Arabija

Kelias į Rusiją toli gražu nebuvo sklandus – penktą kartą į pasaulio pirmenybes patekusi Saudo Arabija pakeliui atleido du trenerius.

Edgardo Bauza buvo išvytas likus devynioms dienoms iki burtų traukimo ceremonijos, komandai vadovavęs tik per penkerias kontrolines rungtynes. Komanda pralaimėjo Portugalijai ir Bulgarijai šį mėnesį.

E.Bauza buvo paskirtas rugsėjį, kad pakeistų Bertą van Marwijką, kuris buvo atleistas nepaisant to, kad išvedė Saudo Arabijos futbolininkus į pasaulio čempionatą pirmą kartą nuo 2006 metų.

Juanas Antonio Pizzi tapo naujuoju treneriu praėjusį antradienį. Iš jo norima, kad jis pagerintų Saudo Arabijos geriausią pasirodymą planetos pirmenybėse – iki šiol juo buvo antrasis etapas 1994 metų čempionate JAV.

Svarbiausias žaidėjas: Mohammadas Al-Sahlawi („Al-Nassr“) – 30-metis puolėjas buvo svarbiausias Saudo Arabijos komandos ginklas. Atrankos varžybose jis įmušė net 16 įvarčių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas Al-Sahlawi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas Al-Sahlawi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito