Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Afrikos futbolo čempionato gidas: viskas, ką reikia žinoti

Sekmadienį penkiuose Kamerūno miestuose ir šešiuose stadionuose prasidės 33-asis Afrikos futbolo čempionatas – Tautų taurė. 15min paruošė išsamų gidą apie šį turnyrą.
Oficialus turnyro plakatas
Oficialus turnyro plakatas / CAF nuotr.
Temos: 1 AFCON

Iš pradžių planuota, jog šis turnyras Kamerūne vyks dar 2019-aisiais, tačiau Centrinėje Afrikoje įsikūrusi valstybė nesugebėjo laiku pastatyti stadionų ir turnyras buvo perkeltas į Egiptą, o Kamerūnui patikėta teisė organizuoti kitą turnyrą – 2021-aisiais.

Jis turėjo vykti 2021 m. birželio ir liepos mėnesiais, tačiau 2020 m. sausį Afrikos futbolo konfederacija (CAF) paskelbė, kad dėl siekiant išvengti drėgnojo sezono liūčių šiuo laikotarpiu turnyras perkeliamas į sausio–vasario mėnesius. 2020-ųjų birželį turnyras buvo perkeltas dar kartą – šį kartą dėl COVID-19 pandemijos padarinių visame žemyne.

Rinkodaros tikslais čempionatui paliktas „AFCON 2021“ pavadinimas, jame tradiciškai dalyvaus 24 stipriausios Juodojo žemyno komandos, o čempionų titulą gins prieš trejus metus Egipte triumfavęs Alžyras.

Visi Afrikos čempionai
Komanda Titulų skaičius
Egiptas 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
Kamerūnas 5 (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)
Gana 4 (1963, 1965, 1978, 1982)
Nigerija 3 (1980, 1994, 2013)
Dramblio Kaulo Krantas 2 (1992, 2015)
Alžyras 2 (1990, 2019)
Kongo DR 2 (1968, 1974)
Zambija 1 (2012)
Tunisas 1 (2004)
Sudanas 1 (1970)
Etiopija 1 (1962)
Marokas 1 (1976)
Pietų Afrikos Respublika 1 (1996)
Kongas 1 (1972)

Šiemetinis turnyras Kamerūne kelia ypač daug aistrų ne tik todėl, kad rengiamas žaibišku greičiu plintant pandeminio viruso omikron atmainai. Ne mažiau būgštaujama dėl to, kad geriausioms žemyno rinktinėms teks kautis ypač prieštaringai vertinamoje aplinkoje.

Net likus kelioms dienoms iki pirmenybių pradžios, ginkluoti anglakalbiai separatistai viešai grasino sužlugdyti sekmadienio vakarą prasidedančią futbolo šventę.

Grasinančius laiškus gavo visos keturios F grupės komandos: Tunisas, Malis, Mauritanija ir Gambija. Čempionato rungtynes jos žais Limbėje ir treniruosis Buea, pajūrio kurorte ir pietvakarių regiono sostinėje.

Baimindamasi neramumų, šalies vyriausybė beveik visose šių miestų sankryžose dislokavo ginkluotąsias pajėgas.

Pastaruosius ketverius metus Kamerūno pietvakarių ir šiaurės vakarų regionuose, kuriuose daugiausia gyvena anglakalbė mažuma, vyksta kruvinas konfliktas tarp nepriklausomybės reikalaujančių ginkluotų grupuočių ir valstybės saugumo pajėgų.

Tarptautinių nevyriausybinių organizacijų ir Jungtinių Tautų duomenimis, dėl smurto regione jau žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. gyventojų, o daugiau kaip 700 tūkst. civilių buvo priversti palikti savo namus.

Grėsmės akivaizdoje vyriausybė nuolat tvirtina, kad saugumas čempionato metu bus užtikrintas, bet prezidento Paulo Biya absoliutus nelankstumas anglakalbių regionų klausimu kelia ypač daug nerimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno prezidentas Paulas Biya
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno prezidentas Paulas Biya

Pažymėtina tai, jog P.Biya Kamerūno prezidento pareigas eina nuo 1982-ųjų – būtent tais metais šios šalies rinktinė debiutavo pasaulio čempionate Ispanijoje.

Dabar 88-erių vyras yra antras ilgiausiai šalį valdantis prezidentas Afrikos žemyne (po Ekvatorinės Gvinėjos vadovo Teodoro Obiango Nguema'os Mbasogo) ir seniausias valstybės vadovas kontinente. Šalies konstitucija prezidentui suteikia plačias leidžiamąsias ir vykdomąsias galias, jis netgi turi viršenybę prieš teismų organus – teismai tegali patikrinti, ar įstatymas neprieštarauja konstitucijai.

Miestai ir stadionai
Miestas Stadionas Žiūrovai
Duala Japoma 50 tūkst.
Jaundė Olembe 60 tūkst.
Jaundė Ahmadou Ahidjo 42,5 tūkst.
Garua Roumde Adjia 30 tūkst.
Bafusamas Koekong 20 tūkst.
Limbė Limbe 20 tūkst.

Nerami situacija šalyje – tik viena raudona vėliava. Kita – COVID-19.

Iš 26,5 mln. Kamerūno gyventojų pilnai paskiepyti yra tik 2,5 proc. Turnyro organizatoriai jau anksčiau buvo pranešę, jog stebėti čempionato kovas galės tik žiūrovai, parodė vakcinacijos pasą. Panašu, jog dėl to iš Afrikos futbolo šou dings visos ryškiausios spalvos, o tai yra ypač apmaudu, nes Kamerūnas, kitaip nei daugelis ankstesnių turnyro šeimininkų, turi stiprią futbolo rungtynių lankymo kultūrą.

Dėl pasaulinės pandemijos komandoms vietoje 23 futbolininkų buvo leista registruoti 28. Čempionato išvakarėse Afrikos futbolo konfederacija (CAF) paskelbė naują taisyklių rinkinį, kuriuo Kamerūne bus vadovaujamasi.

Jame rašoma, jog komandos žaisti turės netgi tokiu atveju, jei turės bent 11 žaidėjų ir visai nesvarbu, jei nė vieno iš jų nebus vartininko.

Bet kuriai negalinčiai rungtynėse dalyvauti komandai bus įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:2. Tiesa, CAF pasiliko teisę „išskirtiniais atvejais priimti atitinkamą sprendimą“.

CAF nuotr./„AFCON 2021“ grupės
CAF nuotr./„AFCON 2021“ grupės

Tautų taurės nugalėtojams atiteks 5 mln. dolerių prizinis fondas, t. y. 500 tūkst. dolerių daugiau nei 2019 m.

Antrosios vietos laimėtojai gaus 2,75 mln. dolerių, o pusfinalio ir ketvirtfinalio dalyviai – atitinkamai 2,2 mln. ir 1,175 mln. dolerių. Bendrą priziinio fondo suma nuo pastarojo turnyro ūgtelėjo 1,85 mln. dolerių.

24 žemyno komandos suskirstytos į šešias grupes. Į aštuntfinalį pateks po dvi stipriausias kiekvienos grupės komandos bei keturios geriausios trečias vietas užėmusios ekipos.

Trumpai pristatome visas čempionate dalyvausiančias rinktines.

A grupė

Kamerūnas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 20 kartą Geriausias pasiekimas: auksas (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)
Treneris: Antonio Conceicao (Portugalija) Kapitonas: Vincentas Aboubakaras
FIFA reitingas: 50 Pravardė: Nesutramdomieji liūtai

Prieš trejus metus Kamerūnas pasitraukė Tautų taurės aštuntfinalio etape, tad šiemet savoje žemėje turnyrą pasitinka kur kas didesnėmis ambicijomis.

Portugalas Antonio Conceicao komandai vadovauja nuo 2019-ųjų rugsėjo ir Afrikos žemyne išsiskiria tuo, jog mėgsta kontroliuoti žaidimo tempą nuo pat pirmos iki paskutinės minutės. Vadovaujant jam, Kamerūnas vėl stengiasi žaisti ypač intensyvų futbolą, krašto gynėjai A.Conceicao schemose vaidina ypač svarbų vaidmenį, nes yra svariai išnaudojami tiek atakuojant, tiek ginantis.

Visgi didžiausias „Nesutramdomųjų liūtų“ privalumas – kokybė aikštės viduryje. Čia šešis kartus Afrikos čempionai turi pakankamai žaidėjų, kurie gali sėkmingai dominuoti bei diktuoti rungtynių tempą. Viena svarbiausių figūrų dabartinėse Kamerūno schemose – „Napoli“ atstovas Zambo Anguissa, išsiskiriantis tuo, jog sugeba meistriškai atlikti perdavimą netgi stipriai spaudžiamas oponentų.

Puolimo linija taip pat nekelia klausimų, o pagrindiniais smuikais joje griežia Miuncheno „Bayern“ atstovas Ericas Maximas Choupo-Motingas ir Karlas Toko Ekambi („Lyon“).

Nors Amsterdamo „Ajax“ vartininkas Andre Onana tik lapkričio mėnesį sugrįžo į aikštę po diskvalifikacijos, jo autoritetas Kamerūno rinktinėje yra neginčijamas. Kad vartų sargas neprarado geriausių savo savybių, buvo galima įsitikinti ir pasaulio čempionato atrankos lemiamose grupės rungtynėse su Dramblio Kaulo Krantu.

15min prognozė: ketvirtfinalis

Burkina Fasas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 12 kartą Geriausias pasiekimas: sidabras (2013)
Treneris: Kamou Malo Kapitonas: Issoufou Dayo
FIFA reitingas: 60 Pravardė: Eržilai

Burkina Fasas praleido pastarąjį Afrikos čempionatą Egipte, todėl į Kamerūną atvykta ypač kovingai nusiteikęs.

Prieš A grupės kovas specialistai „Eržilus“ įvardija kaip komandą, kuri turi labai gerus šansus žengti į atkrintamąsias.

Į Kamerūną Burkina Fasas atsiveža jauną sudėtį, kurioje pagrindiniais smuikais turėtų griežti Herve Koffi, Edmondas Tapsoba, Issa Kabore, Bertrandas Traore ir Gustavo Sangare.

Metų pradžioje treneris Kamou Malo pasamdė psichologą, kuris turnyro metu jauniems komandos futbolininkams taip pat turėtų padėti siekti užsibrėžtų tikslų.

15min prognozė: aštuntfinalis

Etiopija

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 11 kartą Geriausias pasiekimas: auksas (1962)
Treneris: Wubetu Abate Kapitonas: Getanehas Kebede
FIFA reitingas: 137 Pravardė: Laukiniai ožiai

Walia ibex – niekur kitur pasaulyje nesutinkama laukinių ožių rūšis. Būtent ja vadinama ir Etiopijos futbolo rinktinė, bet didžiojoje Afrikos futbolo scenoje šios šalies vardas skambėjo jau seniai.

1962 metais Etiopija tapo Afrikos čempione, bet dabar į žemyno pirmenybes grįžta po devynių metų pertraukos ir yra pasirengusi parodyti, kad turi ką pasiūlyti.

Wubetu Abate mėgsta, kai jo komanda žaidžia vienu lietimu, o pasaulio čempionato atrankoje ir Tautų taurės kvalifikacijoje beveik visada naudojo 4-3-3 taktinę schemą.

Patekimas į aštuntfinalį W.Abate vyrams būtų dar vienas kokybinis žingsnis į priekį, tačiau milijonai etiopų šalyje ir už jos ribų vien sugrįžimą į pirmenybes jau vertina kaip didžiulį laimėjimą.

Komandos lyderių naštą pasiruošę nešti puolėjas Shimelis Bekele ir kapitonas Getanehas Kebede, jiems turėtų talkinti Abubekeras Nassiras ir Dawa Hotessa.

15min prognozė: po grupės etapo – kelionė namo

Žaliasis Kyšulys

Cape Verdean Football Federation.png

Dalyvauja: 3 kartą Geriausias pasiekimas: ketvirtfinalis (2013)
Treneris: Bubista Kapitonas: Ryanas Mendesas
FIFA reitingas: 73 Pravardė: Mėlynieji rykliai

Žaliojo kyšulio futbolui lemtingi buvo 2013-ieji, kai Portugalijos kolonija pirmą kartą dalyvavo Afrikos čempionate.

Debiutuodami žemyno pirmenybėse „Mėlynieji rykliai“ pasiekė ketvirtfinalį, o po metų FIFA nacionalinių rinktinių reitinge užėmė rekordiškai aukštą 27 vietą.

Patyręs ir gerai Afrikos futbolo subtilybes išmanantis treneris Bubista į Kamerūną atsiveža jauną komandą, kurios stiprybė – gerai organizuota gynyba ir žaibiškos atakos.

Žaliasis Kyšulys su Burkina Fasu yra pasiruošęs kovoti dėl antros vietos grupėje bei tiesioginio kelialapio į atkrintamąsias.

15min prognozė: aštuntfinalio barjeras bus per aukštas

B grupė

Senegalas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 16 kartą Geriausias rezultatas: sidabras (2002, 2019)
Treneris: Aliou Cisse Kapitonas: Kalidou Koulibaly
FIFA reitingas: 20 Pravardė: Terangos liūtai

Senegalas jau 36 pastaruosius mėnesius užima aukščiausią poziciją FIFA reitinge tarp visų Afrikos komandų. Ir tai yra geriausias nuoseklaus darbo atspindys.

Tačiau faktas toks, kad Senegalas dar niekada nėra tapęs žemyno čempionu, nors į kelis pastaruosius turnyrus Terangos liūtai važiavo turėdami aiškų tikslą – laimėti.

2019-aisiais Senegalas krito finale, bet federacija ir toliau pasitikėjo Aliou Cisse ir pratęsė sutartį iki 2022-ųjų pasaulio čempionato pabaigos. A.Cisse yra fantastiškas lyderis, tačiau ribotas taktikas.

Per trejus metus Senegalo komandos stuburas nepasikeitė: Edouardas Mendy – patikimas vartininkas, kapitonas Kalidou Koulibaly – gynybos lyderis, Idrissa Gana Gueye – vidurio generolas, o Sadio Mane – pagrindinė puolimo žvaigždė.

Ant popieriaus Afrikoje tikrai nėra geresnės komandos. Tačiau Senegalo problema niekada nebuvo talento trūkumas – visada trūko nugalėtojų mentaliteto.

Problemų Senegalui nebent gali kelti sudėties gylis, nes „Monaco“ puolėjui Krepinui Diatta sezonas po kelio operacijos jau baigėsi, o kita kylanti žvaigždė, „Watford“ atstovas Ismaila Sarras, taip pat gydosi kelio traumą ir gali praleisti turnyro pradžią.

Praėjus dvidešimčiai metų po pirmojo pasirodymo finale, Senegalas tikisi pagaliau parsivežti trofėjų namo.

15min prognozė: suklups finale

Zimbabvė

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 5 kartą Geriausias pasiekimas: Grupės etapas (2004, 2006, 2017, 2019)
Treneris: Normanas Mapeza Kapitonas: Knowledge Musona
FIFA reitingas: 121 Pravardė: Kariai

Zimbabvė į penktąjį Tautų taurės turnyrą keliauja šalies futbolo asociacijai neišbrendant iš skandalų liūno. Zimbabvės futbolo asociacijos vadovybė neseniai buvo suspenduota, o Normano Mapezos paskyrimą vyriausiuoju treneriu daug kas šalyje laiko neteisėtu.

Į Kamerūną Zimbabvė atvyksta stipriai nukraujavusi: vidurio gynėjas Marvelous Nakamba (Birmingemo „Aston Villa“), Brendanas Galloway („Plymouth“) ir Marshallas Munetsi („Reims“) neatvyks dėl traumų, o komandos ramsčiu buvęs Khama Billiatas lapkritį pranešė apie tarptautinės karjeros pabaigą.

Svarbiausi komandos žaidėjai bus Saudo Arabijoje žaidžiantis kapitonas Knowledge Musona ir „Lyon“ puolėjas Tino Kadewere.

Zimbabvė per pastarąsias 18 rungtynių visose varžybose iškovojo tik vieną pergalę – išvykoje Botsvanoje. Būtent ši pergalė komandai atvėrė duris į žemyno pirmenybes.

Paskutinę pergalę Tautų taurėje Zimbabvė iškovojo 2006-aisiais, kai 2:1 nugalėjo Ganą. 2017 ir 2019 m. kampanijas „Kariai“ paliko iškovoję po tašką.

Zimbabvės Kamerūne laukia dar vienas sunkus turnyras.

15min prognozė: keliaus namo po grupės etapo

Gvinėja

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 13 kartą Geriausias pasiekimas: sidabras (1976)
Treneris: Kaba Diawara Kapitonas: Naby Keita
FIFA reitingas: 81 Pravardė: Syli National (Drambliai)

Pasaulio čempionato atranka Gvinėjai klostėsi ne per geriausiai, tad šalyje tvyro nepasitenkinimo nuotaikos. Po trijų atrankos rungtynių darbo neteko prancūzas Didier Sixas, o komandos vairą perėmė jo asistentas ir buvęs nacionalinės rinktinės žaidėjas Kaba Diawara.

Naujas treneris dar nelaimėjo nė vieno mačo, tad Kamerūne jo laukia ypač status kalnas. Tikėtina, kad viskas ir šiemetiniame turnyre gali pasibaigti taip pat, kaip prieš trejus metus, kai Gvinėją aštuntfinalyje eliminavo būsimas čempionas Alžyras (0:3).

Komandos lyderiai Amadou Diawara („Roma“), Mady Camara (Pirėjo „Olympiakos“) ir Naby Keita („Liverpool“) gauna nemažai kritikos.

Taigi naujo trenerio laukė sunkus darbas, pirmiausia komandos rūbinėje. Savo valdžią strategas parodė išbraukdamas M.Camarą iš žaidėjų sąrašo, tačiau kokį efektą tai turės, pamatysime tik Kamerūne.

Dar visai neseniai audros siautė ir Gvinėjos futbolo federacijoje. FIFA netgi buvo įsikišusi į federacijos veiklą ir paskyrusi specialų komitetą. Pirmasis naujos valdžios tikslas aiškus – išvengti nusivylimo, koks ištiko nacionalinę komandą prieš trejus metus.

15min prognozė: suklups aštuntfinalyje

Malavis

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 3 kartą Geriausias pasiekimas: Grupės etapas (1984, 2010)
Treneris: Mario Marinica (Rumunija) Kapitonas: Johnas Banda
FIFA reitingas: 129 Pravardė: Liepsnos

Malavis didžiausiame žemyno futbolo festivalyje dalyvaus tik trečią kartą. Ankstesniuose 1984 ir 2010 m. vykusiuose turnyruose jiems nepavyko įveikti grupių etapo.

Meckas Mwase buvo apdovanotas dvejų metų sutarties pratęsimu už tai, kad tapo tik trečiuoju treneriu, atvedusiu šalį į finalinį etapą, tačiau vėliau jam sekėsi labai sunkiai.

Pasaulio čempionato atrankoje „Liepsnos“ laimėjo tik vienerias iš šešių grupės rungtynių ir šie rezultatai Malavio futbolo asociaciją privertė skubiai imtis pokyčių. Malavio techninės grupės vadovu buvo paskirtas rumunas Mario Marinica, o M.Mwase pažemintas į trenerio asistento pareigas.

M.Marinica tiki, kad Malavis grupės etape gali pranokti Zimbabvę ar Gvinėją, tačiau Kamerūne bus tikrai nelengva.

„Dideli lūkesčiai paprastai veda prie kartaus nusivylimo. Mes nenorime, kad taip nutiktų, todėl stengsimės ištaisyti savo trūkumus ir AFCON pasirodyti kuo geriau“, – prieš turnyro pradžią žadėjo rumunas.

15min prognozė: trys grupės rungtynės ir namo

C grupė

Marokas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 18 kartą Geriausias pasirodymas: auksas (1976)
Treneris: Vahidas Halilhodžičius (Bosnija ir Hercegovina) Kapitonas: Romainas Saissas
FIFA reitingas: 28 Pravardė: Atlaso liūtai

2019-aisiais vykusiame čempionate Marokas aštuntfinalyje pralaimėjo Beninui. Šis nuviliantis rezultatas privertė šalies futbolo vadovus imtis permainų. Vyriausiojo trenerio postą patikėjus puikiai žemyne žinomam specialistui Vahidui Halihodžičiui, Maroko futbolas išgyveno daug pokyčių.

Bosnis labai greitai primetė savo pragmatišką požiūrį, išvaikė „senąją gvardiją“ bei į komandos sudėtį įliejo daug jaunimo.

Dabar „Atlaso liūtai“ gali pasikliauti labai talentinga naująja karta, kurią į priekį veda „Paris Saint Germain“ žvaigždė Achrafas Hakimi.

Įdomu tai, kad dėl kitose šalyse vykdomų valstybinių perversmų ar varžovams neturint tinkamų stadionų, visas pasaulio čempionato atrankos rungtynes Marokas žaidė namuose ir nesunkiai pateko į paskutinį atrankos etapą.

Visgi šios aplinkybės palieka atvirą klausimą, kaip komandai teks tvarkytis su sunkumais, kai Marokui teks žaisti ne šiltnamio sąlygomis.

Dar viena nerimo grimasa prieš pirmenybes – klausimas, ar pavyks užlopyti spragą, kuri liko po to, kai komandą po konflikto su V.Halihodžičiumi paliko Londono „Chelsea“ puolėjas Hakimas Ziyechas.

15min prognozė: ketvirtfinalis

Gana

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 23 kartą Geriausias pasirodymas: auksas (1963, 1965, 1978, 1982)
Treneris: Milovanas Rajevacas (Serbija) Kapitonas: Andre Ayew
FIFA reitingas: 52 Pravardė: Juodosios žvaigždės

Gana yra keturis kartus laimėjusi Afrikos čempionatą, tačiau pastarąjį kartą tai padarė labai seniai – 1982-aisiais. Nuo to laiko „Juodosios žvaigždės“ tris sykius žaidė finale, bet laimėti taip ir nepavyko.

Pastarajame žemyno čempionate Gana krito aštuntfinalyje, kai pralaimėjo Tunisui, o rugsėjį pratęsus sutartį su Milovanu Rajevacu iškeltas ambicingas tikslas – laimėti Kamerūne.

2010 m. serbas subūrė jauną komandą, kuri pasiekė finalą, bet 0:1 pralaimėjo Egiptui. Toje komandoje žaidė dabartinis kapitonas Andre Ayew, o gynėjas Jonathanas Mensah irgi vis dar žaidžia rinktinėje.

M.Rajevacas noriai dirba su jaunimu, todėl drąsiai pasitikės tokiais Europoje žaidžiančiais talentais kaip Kamaldeenas Sulemana („Rennes“), Mohammedas Kudusas (Amsterdamo „Ajax“) ar Edmundas Addo (Tiraspolio „Sheriff“).

Septyniolikmetis Abdulas Fatawu Issahaku vadinamas naujuoju Abedi Pele ir sužibėjo per savo debiutinį sezoną Ganos aukščiausioje lygoje, tad Kamerūne gali būti vienu turnyro atradimų.

15min prognozė: ketvirtfinalis

Komorai

Komorų komandos herbas

Dalyvauja: pirmą kartą Geriausias pasirodymas: -
Treneris: Amiras Abdou (Prancūzija) Kapitonas: Nadjimas Abdou
FIFA reitingas: 132 Pravardė: Latimerijos

Tarp Madagaskaro ir Mozambiko Indijos vandenyne esančių salų komanda Afrikos čempionate žais pirmą kartą. Amiro Abdou vyrai Kamerūne gali tik laimėti ir neturi ką prarasti.

Pirmenybes „Latimerijos“ pradės akistata su Pierre'o-Emericko Aubameyango vedamu Gabonu. Labai tikėtina, kad tai bus svarbiausias grupės mačas, lemsiantis kelialapio į atkrintamąsias likimą.

Čempionato naujokai atvyksta neturėdami kompleksų, tad „mirtininkų“ grupėje gali nustebinti.

Komandos lyderio našta guls ant Belgrado „Crvena zvezda“ žaidžiančio El Fardou Ben Nabouhane'o pečių, bet Komorai turi ir visą būrį kitų Europoje žaidžiančių futbolininkų, iš kurių didžioji dalis rungtyniauja Prancūzijos žemesnėse lygose.

15min prognozė: paskutinė vieta grupėje

Gabonas

Fédération Gabonaise de Football.png

Dalyvauja: 8 kartą Geriausias pasiekimas: ketvirtfinalis (1996, 2012)
Treneris: Patrice'as Neveu (Prancūzija) Kapitonas: Pierre'as-Emerickas Aubameyangas
FIFA reitingas: 89 Pravardė: Panteros

Gabonas yra turnyro „juodasis arkliukas“. Čempionatą „Panteros“ pradės akistata su debiutantais iš Komorų, o po to sutiks žemyno futbolo sunkiasvorius Ganą ir Maroką.

Jei pavyks išeiti iš grupės, nutikti gali visko, bet po pažadų ir netikrumo kupinos pasaulio čempionato atrankos, Gabonas dabar atrodo galintis tiek pat užkariauti kalnus, kiek ir tėkštis tiesiai į sieną.

Trenerio Patrice'o Neveu ir jo jaunos komandos tikslas – „atiduoti visas jėgas ir garbingai atstovauti šaliai“. Tikslas nėra ambicingas, bet kitaip vargu ar gali būti, žinant, kad prieš trejus metus Egipte Gabono visai nebuvo tarp 24 stipriausių žemyno komandų.

Šį sausį Gabonui nebus lengva. Treneris iš Prancūzijos tapo vietos futbolo visuomenės priešu, kai už borto paliko Didier Ndongą.

Komandos lyderiu, žinoma, bus jos kapitonas Pierre'as-Emerickas Aubameyangas. 32-ejų puolėjas žais jau penktajame Afrikos čempionate ir Kamerūne turės ambicingą tikslą įrodyti Londono „Arsenal“ komandai, kad jie suklydo, kai gruodį iš jo atėmė kapitono raištį, o galiausiai ir išvis išbraukė iš komandos.

15min prognozė: aštuntfinalio barjeras bus per aukštas

D grupė

Nigerija

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 19 kartą Geriausias pasiekimas: auksas (1980, 1994, 2013)
Laikinas treneris: Augustine'as Eguavoenas Kapitonas: Ahmedas Musa
FIFA reitingas: 36 Pravardė: Superereliai

Tas, kas sukūrė posakį apie šaudymą sau į koją, turbūt turėjo omenyje Nigeriją, nes „Superereliai“ dažniausiai patys prisideda prie savo nelaimių.

Prieš svarbius turnyrus ar jų metu Nigerija reguliariai spaudžia savęs sunaikinimo mygtuką. Taip nutiko ir šį kartą – treneris Gernotas Rohras buvo atleistas likus vos keturioms savaitėms iki Tautų taurės turnyro...

Buvęs komandos kapitonas Austinas Eguavoenas perima rinktinę į savo rankas trečią kartą, tačiau šiemet jo paskyrimas į karščiausią Afrikos futbolo kėdę sulaukė nemažos sirgalių kritikos.

Visgi A.Eguavoenas jau atvedė komandą į bronzą 2006 m. čempionate ir į spekuliacijas nekreipė dėmesio, tik pareiškė, kad komandos tikslas Kamerūne yra vienas – tapti čempionais.

Komandą iš jo po turnyro perimsiantis portugalas Jose Peseiro į pirmenybes keliauja tik kaip „stebėtojas“.

Nigerija tradiciškai laikoma viena didžiausių Afrikos žemyno futbolo jėgų, bet pirmenybes pradės gana sudėtingoje grupėje. Tad norint išeiti iš jos, pirmiausia reiks užmiršti savo vidines problemas.

Netikrumas dėl vartininko pozicijos, trapi gynyba, silpnoka saugų linija – šios problemos buvo akivaizdžios tiek atrankoje į pasaulio čempionatą, tiek kvalifikacijoje į žemyno pirmenybes.

Komandos lyderiais Kamerūne turėtų būti pastaruoju metu neblogą formą demonstravęs Kelechi Iheanacho, po traumos sugrįžtantis Samuelis Chukwueze bei vienintelė patikima figūra aikštės viduryje Wilfredas Ndidi.

15min prognozė: tik aštuntfinalis...

Egiptas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 25 kartą Geriausias pasiekimas : auksas (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
Treneris: Carlosas Queirozas (Portugalija) Kapitonas: Mohamedas Salahas
FIFA reitingas: 45 Pravardė: Faraonai

Egiptas yra pati tituluočiausia žemyno komanda, pirmenybes lamėjusi net septynis kartus. Tiesa, pastarąjį kartą tai nutiko senokai – 2010-aisiais, kai „Faraonai“ nuskynė trečią titulą iš eilės.

Visgi, nepaisant laimėjimų ir svorio, šiemet Egipto galimybėmis kovoti dėl aukščiausių pozicijų stipriai abejojama.

2019-aisiais per namuose vykusį turnyrą Egiptas krito aštuntfinalyje prieš Pietų Afrikos Respublikos komandą.

Šį pralaimėjimą egiptiečiai sutiko ypač skaudžiai, bet prie komandos vairo stojęs portugalas Carlosas Queirozas, panašu, kad rinktinei padėjo atgauti pasitikėjimą savo jėgomis.

Tai aiškiai parodė neseniai pasibaigęs FIFA Arabų taurės turnyras, kuriame Egiptas pasiekė pusfinalį, nepaisant to, kad šioje varžybose komandai nepadėjo jos lyderiai Mohamedas Salahas iš „Liverpool“, Mohamedas Elneny iš Londono „Arsenal“ ir Mostafa Mohamedas iš Stambulo „Galatasaray“.

Visi jie bus Kamerūne, tad Egiptas vėl pagrįstai bus įvardijamas tarp tų komandų, kurios gali triumfuoti vasario 6-ąją vyksiančiame finale.

15min prognozė: M.Salahas į Liverpulį parsiveš bronzos medalį

Sudanas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 9 kartą Geriausias pasiekimas: auksas (1970)
Laikinas treenris: Burhanas Tia Kapitonas: Ali Abu Eshreinas
FIFA reitingas: 125 Pravardė: Paukščiai sekretoriai

Sudanas į Tautų taurės turnyrą grįžęs po dešimties metų petraukos atrankos varžybų grupėje netikėtai užėmė antrąją vietą, į priekį praleidęs Ganą, bet aplenkęs Pietų Afrikos Respubliką.

Visgi Kamerūne Burhano Tia vyrams bus sunku.

„Paukščiai sekretoriai“, kaip Afrikoje vadinama Sudano rinktinė, neseniai vykusiame Arabų taurės turnyre pasirodė apgailėtinai, pralaimėję visus tris mačus, neįmušę nė karto ir praleidę 10 įvarčių.

Po tokio fiasko likus kelioms savaitėms iki turnyro pradžios buvo atleistas Hubertas Veludas ir jo štabas, o naujasis treneris Burhanas Tia atsisveikino su keliais komandos veteranais.

Visgi Sudano futbolas kartais pateikia staigmenų. Ši šalis yra viena Afrikos futbolo konferederacijos (CAF) įkūrėjų ir surengė pačias pirmąsias žemyno pirmenybes 1957-aisiais.

Sudanas du kartus yra laimėjęs sidabrą, o 1970-aisiais netgi tapo čempionu. Šalies stipriausios komandos „Al-Hilal“ ir „Al-Merrikh“ neretai neblogai pasirodo Afrikos klubų turnyruose.

15min prognozė: kelionė namo – jau po grupių etapo

Bisau Gvinėja

Shirt badge/Association crest

Davauja: 3 kartą Geriausias pasiekimas: grupė (2017, 2019)
Treneris: Baciro Cande Kapitonas: Jonas Mendesas
FIFA reitingas: 106 Pravardė: Laukiniai šunys

Į trečią iš eilės Tautų taurės turnyrą patekusi Bisau Gvinėja svajoja pirmą kartą įveikti grupės etapą.

2019 m. „Laukiniai šunys“ vienodu rezultatu 0:2 nusileido Kamerūnui ir Ganai bei sužaidė nulinėmis lygiosiomis su Beninu.

Per paskutines ketverias pasaulio čempionato atrankos rungtynes Bisau Gvinėja neįmušė nė vieno įvarčio, tad žemyno pirmenybes vietos futbolo bendruomenės pasitinka ypač neramiomis nuotaikomis.

Kritikai teigia, kad treneris Baciro Cande neturi žaidimo plano. Strategas kritikuojamas už tai, kad komanda pernelyg susitelkusi į gynybą ir akivaizdžiai stokoja idėjų puolime.

Dauguma komandos narių žaidžia Portugalijos ir Prancūzijos antruosiuose ešelonuose, o ekipos lyderiais Kamerūne turėtų būti saugai Moreto Cassama („Reims“) ir Alfa Semedo (Gimarainso „Vitoria“) bei Saudo Arabijoje žaidžiantis puolėjas Piqueti.

Keletą pastarųjų metų į Bisau Gvinėjos rinktinę reguliariai buvo kviečiamas ir „Kauno Žalgirio“ gynėjas Rudinilsonas Silva, bet šiais metais po konflikto su treneriu Roku Garastu afrikietis buvo pasiųstas į rezervinę klubo komandą, o galiausiai ir prarado vietą nacionalinėje ekipoje.

15min prognozė: pirmą kartą išeis iš grupės, bet kris aštuntfinalyje

E grupė

Alžyras

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 19 kartą Geriausias pasiekimas: auksas (1990, 2019)
Treneris: Djamelis Belmadi Kapitonas: Riyadas Mahrezas
FIFA reitingas: 29 Pravardė: Dykumų lapės

Alžyras į Kamerūną vyksta ne tik norėdamas apginti titulą, bet ir vaikydamasis naujo pasaulio rekordo – daugiausiai iš eilės nepralaimėtų rungtynių.

Šis pasiekimas (37 rungtynės) priklauso pernai Europos čempionatą laimėjusiai Italijai, bet Šiaurės Afrikos šalies komanda jau turi įspūdingą 33 nepralaimėtų mačų seriją ir rimtai kėsinasi istorijos metraščius keisti dar kartą.

Per šią atkarpą Alžyras įveikė Kolumbiją, Meksiką, Senegalą, Nigeriją ir Tunisą ir į Kamerūna atvyksta turėdamas favorito etiketę.

Vietos sirgaliai vėl tikisi, kad Riyadas Mahrezas lemiamais momentais muš įvarčius ar skirstys rezultatyvius perdavimus, kaip tai buvo prieš trejus metus Egipte.

Jis, trisdešimtmetis Youcefas Belaili, ir Bagdadas Bounedjahas yra dabartinės komandos lyderiai, ant kurių pečių guls didžioji dalis atsakomybės.

Treneris Djamelis Belmadi grįžta beveik su ta pačia startine sudėtimi, kuri padėjo jam laimėti 2019 m. titulą. Nors Egipte jis laikėsi dinamiškos 4-3-3, dabar retsykiais strategas pereina į tiesmukesnę 4-4-2, kuri puikiai veikė atrankoje.

Alžyras pasižymi taktiniu lankstumu, hermetiška sudėtimi ir patyrusių žvaigždžių jėga. Niekas nenustebs, jei vasario 6-ąją R.Mahrezas savo šaliai padovanos trečią Afrikos čempionų titulą.

15min prognozė: apgins čempionų titulą

Siera Leonė

Siera Leonės komandos Crest

Dalyvauja: 3 kartą Geriausias pasiekimas: grupė (1994, 1996)
Treneris: Johnas Keisteris Kapitonas: Umaru Bangura
FIFA reitingas: 108 Pravardė: Žvaigždės

Siera Leonė grįžta į didžiausią žemyno futbolo turnyrą po 26 metų pertraukos.

Trečią kartą turnyre dalyvaujančios „Žvaigždės“ viliasi pirmą kartą peržengti grupės etapą, tačiau, norėdamos įgyvendinti savo svajonę, Kamerūno stadionuose turės būti pačios geriausios formos.

Pasitikdamas šį iššūkį, Mančeteryje gimęs, bet Siera Leonei atstovavęs ir dabar nacionalinę komandą treniruojantis Johnas Keisteris gana stipriai atšviežino komandą.

Visgi komandos lyderio vaidmenį teks prisiimti veteranui Kei Kamarai, kuris visų laikų MLS rezultatyviausių žaidėjų sąraše užima penktąją vietą. Būtent jo realizuotas baudinys užtikrino komandai pergalę prieš Beniną ir kelialapį į žemyno pirmenybes.

Įveikti Alžyrą ir Dramblio Kaulo Krantą Siera Leonei bus sudėtinga, bet pakovoti dėl trečiosios pozicijos komanda gali.

15min prognozė: kelionė namo po grupės etapo

Pusiaujo Gvinėja

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 3 kartą Geriausias pasiekimas: 4 vieta (2015)
Treneris: Juanas Micha Kapitonas: Emilio Nsue
FIFA reitingas: 114 Pravardė: Nacionalinis griaustinis

Pusiaujo Gvinėjai vien patekimas į turnyrą yra didžiulė sėkmė, nes ankstesniuose dviejuose čempionatuose jie žaidė kaip šeimininkai.

Atrankos varžybose ties ekvatoriumi įsikūrusios šalies komanda demonstravo solidžius rezultatus namuose, o komandos vyriausiasis treneris Juanas Micha viliasi, kad šią pergalingą trajektoriją jo vyrams pavyks pratęsti Tautų taurėje.

Pusiaujo Gvinėjos futbolininkų pastarųjų metų pasiekimai – tarsi Pelenės istorija. Žaidėjai nerungtyniauja stipriausiose Europos lygose, bet užtat žaisdami kartu puikiai vienas kitą pažįsta ir tai yra viena sėkmės paslapčių.

Geriausias šalies futbolininkas Pedro Obiangas yra traumuotas, dar pora futbolininkų rungtyniauja Ispanijos „La Liga“ pirmeybėse, o Jose Machinas – Italijos divizione rungtyniaujančiame „Monza“ klube. Komandos kapitonas Emilio Nsue šį sezoną išvis buvo klubo.

Pusiaujo Gvinėja visuomet išsiskirdavo tuo, jog atakoje turi greitų ir pavojingų talentų, tačiau gynyba – problema, kurios nepavyko išspręsti nė vienam treneriui.

15min prognozė: aštuntfinalis

Dramblio Kaulo Krantas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 24 kartą Geriausiais pasiekimas: auksas (1992, 2015)
Treneris: Patrice'as Beaumelle (Prancūzija) Kapitonas: Serge'as Aurier
FIFA reitingas: 56 Pravardė: Drambliai

Pasaulio čempionato atrankos varžybos Dramblio Kaulo Krantui virto visišku nusivylimu, tad į žemyno pirmenybes komanda keliauja revanšinėmis nuotaikomis.

Serge'as Aurier, Ericas Bailly, Maxas Gradelis, Serey Die – tai pavardės, kurios jau nesugeba kurti stebuklų ir pilnyti svajonių.

Netgi Wilfriedo Zaha, Sebastieno Hallero, Maxwello Corneto ir kitų žaidėjų prisijungimas jokio magiško impulso rinktinei nedavė – „drambliai“ ir toliau demonstruoja nuviliančius rezultatus.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad Dramblio Kaulo Krantas turi pakankamai talento ir kokybės visose grandyse, tačiau realybė yra tokia, kad žudikiško instinkto, kokį komanda turėjo Didier Drogbos laikais, jai dabar stinga.

Treneris Patrice'as Beaumelle'as kritikuojamas už tai, jog neturi autoriteto rūbinėje, o jo taktinis pasirengimas – silpnokas.

Taigi Kamerūne „Dramblių“ laukia dar vienas sunkus egzaminas – be didelių sirgalių vilčių.

15min prognozė: kris ketvirtfinalyje

F grupė

Tunisas

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 20 kartą Geriausias pasiekimas: čempionai (2004)
Treneris: Mondheras Kebaieras Kapitonas: Youssefas Msakni
FIFA reitingas: 30 Pravardė: Kartagenos ereliai

„Kartagenos ereliai“ neseniai vykusiame FIFA Arabų taurės turnyre pasiekė finalą, o pasaulio čempionato atrankoje CAF zonoje irgi yra patekę tarp 10 pretendenčių, kurios galiausiai iškovojo penkis laimingus bilietus į Katarą. Visgi nepaisant šių rezultatų, komandos futbolininkai gauna nemažai vietos futbolo specialistų strėlių.

Strategas Mondheras Kebaieras nemažai kritikuojamas tiek dėl žaidimo stiliaus, tiek dėl futbolininkų pasirinkimo.

Galima neabejoti, jog Kamerūne Tunisas išliks ištikimas sau – remsis gynybiniu žaidimo stiliumi, kurį pramušti oponentams bus tikrai nelengva.

Komandos lyderiu išlieka Wahbi Khazri, o „Esperance de Tunis“ atstovaujantis Mohamedas Ali Benas Romdhane'as yra įvardijamas tarp tų žaidėjų, kurie šiame turnyre gali labiausiai nustebinti.

Neabejotinai Tunisas išlieka vienu turnyro favoritų, nors pastaruoju metu jų rezultatai tarptautinėje arenoje nebuvo įspūdingi.

15min prognozė: pusfinalis

Malis

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 12 kartą Geriausias rezultatas: sidabras (1972)
Treneris: Mohamedas Magassouba Kapitonas: Hamari Traore
FIFA reitingas: 53 Pravardė: Ereliai

Žemyno pirmenybėse Malis dalyvauja dvyliktą kartą ir neslepia ambicijų pagaliau užlipti ant aukščiausio pakylos laiptelio.

Pastaruoju metu Mohamedo Magassoubos auklėtiniai demonstravo solidų futbolą. Atrankoje į pasaulio čempionatą jie laimėjo penkis kartus per šešis mačus ir sykį sužaidė lygiosiomis, įmušę 11 įvarčių bei nepraleidę nė karto.

Iki šiol vienintelis Afrikos čempionatas Kamerūne vyko 1972-aisiais ir tas turnyras Malyje minimas geriausiais žodžiais, nes „Ereliai“ pirmą ir kol kas vienintelį kartą iškovojo sidabrą.

Komandos pagrindą sudaro jaunimo varžybose (2015–2017 m.) stipriai apšaudyti žaidėjai, iš kurių nemažai yra tapę Afrikos jaunimo (iki 17 metų) čempionais, tos pačios amžiaus grupės pasaulio čempionate iškovoję sidabro medalius, FIFA U20 planetos pirmenybėse laimėję bronzą.

M.Magassouba su komanda dirba nuo 2017-ųjų ir į rinktinės žaidimą atnešė tai, ko jai pastaraisiais dešimtmečiais labiausiai trūko – stabilumą.

Komandos lyderiu Kamerūne veikiausiai bus iš Norvegijos „Sarpsborg 08“ atvykstantis Ibrahima Kone, kuris pasaulio čempionato atrankoje pelnė penkis įvarčius.

15min prognozė: deja, tik aštuntfinalis

Mauritanija

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: 2 kartą Geriausias pasiekimas: grupės etapas (2019)
Treneris: Didier Gomesas da Rosa (Prancūzija) Kapitonas: Abdoul Ba
FIFA reitingas: 103 Pravardė: Al-Murabitun, Šingečio liūtai

Prancūzijos specialistas Didier Gomesas da Rosa komandos vairą perėmė tik praėjusį lapkritį, pakeitęs tėvynainį Corentiną Martinsą. FIFA Arabų taurės turnyre naujasis treneris turėjo pirmą rimtą progą pačiupinėti savo auklėtinius, o Kamerūne jau tikimasi ir kokybinio žingsnio į priekį.

Reikia pažymėti, kad Arabų taurės turnyre Mauritanija žaidė be kelių svarbių savo žaidėjų (Aboubakaro Kamara (Salonikų „Aris“), Ibrehimo Coulibaly („Le Mans“) ir Aly Abeido („Valenciennes“), o Kamerūne prie jų teks taikytis tiek treneriui, tiek komandos draugams.

„Šingečio liūtai“ F grupės turnyrą pasitinka sutikdami du puikiai pažįstamus priešininkus. Tunisas yra laikomas principiniu Mauritanijos varžovu, o Malis taip pat su jais žaidė vienoje grupėje prieš trejus metus, kai Afrikos čempionatas vyko Egipte.

Tai buvo kol kas vienintelis kartas, kai Mauritanija dalyvavo žemyno pirmenybėse.

Šiemet iš šios komandos irgi labai daug nesitikima – panašu, kad pagrindinis varžovas dėl kelialapio į atkrintamąsias bus Gambijos rinktinė.

15min prognozė: neišeis iš grupės

Gambija

Shirt badge/Association crest

Dalyvauja: pirmą kartą Geriausias rezultatas: -
Treneris: Tomas Saintfietas (Belgija) Kapitonas: Pa Modou Jagne
FIFA reitingas: 150 Pravardė: Skorpionai

Gambija bus viena iš dviejų šio turnyro debiutančių. Senegalo iš visų pusių apsuptos Vakarų Afrikos mažytės valstybės patekimas į Afrikos čempionatą nustebino daugelį.

Atrankoje „Skorpionai“ sutiko kur kas daugiau svorio Afrikos žemyne turinčius Gaboną, Kongo Demokratinę Respubliką ir Angolą, bet sugebėjo išgyventi.

Šios sėkmės architektu laikomas 2018-ųjų liepą prie komandos vairo stojęs Tomas Saintfietas. Tų pačių metų lapkritį Gambija laimėjo prieš Beniną ir tai buvo pirmoji šios šalies pergalė tarptautinėje arenoje per penkerius metus.

Nors rezultatai akivaizdūs, buvęs Togo ir Namibijos treneris gana aršiai kritikuojamas tiek dėl žaidimo stiliaus, tiek dėl pasirenkamų futbolininkų.

Tunisas ir Malis yra grupės favoritai, tačiau keturios iš šešių trečiąsias vietas užėmusių komandų taip pat gaus kelialapius į atkrintamąsias. Būtent į šias pozicijas taikosi turnyro debiutantai.

Komandos lyderiu įvardijamas „Zurich“ puolėjas Assanas Ceesay. Jo svarbiausi ginklanešiai – Musa Barrow („Bologna“), Ablie Jallow („Seraing“), Omaras Colley (Genujos „Sampdoria“) ir „Manchester United“ akademijoje žibėjęs Saidy Janko.

15min prognozė: po grupės varžybų – namo

Parengta pagal The Athletic, BBC, Reuters ir AFP publikacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas