Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alų viskiu Paryžiaus gatvėse užgeriantys airiai nori pamiršti šešerių metų senumo košmarą

Pirmadienio vakarą Sen Deni „Stade de France“ stadione pradės ir ketvirtoji už La Manšo esanti „Euro 2016“ dalyvė. Airijos futbolininkai grįžta į Paryžių – miestą, kuris jiems kelia ypač skaudžius prisiminimus.
Airijos futbolo gerbėjai
Airijos futbolo gerbėjai / „Scanpix“ nuotr.

Alus liejasi laisvai

Pirmaisiais Martino O‘Neillo auklėtinių varžovais bus Švedijos futbolininkai. Šis E grupės mačas abiem komandoms bus ypač svarbus, kadangi bet kuriai ekipai pergalė būtų didelis žingsnis aštuntfinalio link.

Sen Deni gatvėse aplink „Stade de France“ stadioną esančios kavinės ūžė nuo pat ankstyvo pirmadienio ryto. Nors paprastai vietiniai gyventojai čia dieną pradeda puodeliu espreso ir kruasanu, šį kartą viskas kitaip.

Žaliais arba baltais marškinėliais su stilizuotu trečiu numeriu pasipuošę pilvoti airiai į kavą nesidairo. Kone kiekvienas šalia savęs arba rankoje laiko šviesaus lagerio bokalą, o neretai ant miesto svečių staliuko galima pamatyti dar ir nediduką viskio butelaitį.

Nors iki rungtynių dar buvo likę beveik aštuonios valandos, savo komandos pradžią „Euro 2016“ turnyre airiais švenčia audringai. Ir, malšindami troškulį, viliasi, kad šešerių metų istorija, nutikusi tame pačiame „Stade de France“, stadione, tikrai nepasikartos.

„Scanpix“ nuotr./Airijos futbolo gerbėjai
„Scanpix“ nuotr./Airijos futbolo gerbėjai

Žaizdos neužgijo

Vienose kontroversiškiausių praėjusio dešimtmečio rungtynių dėl vietos 2010 metų pasaulio čempionate airiai kovojo su prancūzais. Po pirmųjų rungtynių Airijoje 1:0 pranašumą turėjo „Galijos gaidžiai“, bet „Stade de France“ stadione airiams pirmiesiems pavyko įmušti įvartį ir išlyginti bendrą rezultatą.

Ir tuomet Thierry Henry varžovų baudos aikštelėje pasimetė kamuolį ranka, įmušė įvartį ir pateko į pasaulio čempioną.

Nors airiai labai niršo dėl šio epizodo, FIFA sprendimo nepakeitė, o vėliau Airijos futbolo asociacijos atstovas Johnas Delaney net prasitarė, kad airiai gavo iš FIFA apie 5 mln. eurų už tai, kad dėl šio skandalingo epizodo nepradėtų teisinių veiksmų.

VIDEO: Skandalingasis Thierry Henry žaidimas ranka

„Šį kartą viskas bus kitaip, pamatysite. Švedija – geras varžovas pradžiai, tad reikia laimėti ir šansai patekti į aštuntfinalį bus geri“, – eidamas per perėją link „Stade de France“ kalbėjo žaliais marškinėliais pasipuošęs Jimas.

Įdomu, jog daugumos airių aistruolių oficialius rinktinės marškinėlius puošia ant krūtinės išpaišytas stilizuotas trejetas, nors nacionalinės komandos marškinėliai yra be jo. Priežastis paprasta – 3 yra sparčiausiai auganti Airijos telekomunikacijų bendrovė. Ji su šios šalies futbolo federacija yra pasirašiusi labai griežtą rėmimo sutartį, pagal kurią visa oficiali rinktinės apranga prekyboje turi būti pažymėta jos logotipu.

Net šalia „Stade de France“ esančioje oficialioje „Euro 2016“ sirgalių parduotuvėje Airijos marškinėliai parduodami su šiuo reklaminiu trejetu.

Mariaus Bagdono nuotr,/Airijos futbolo rinktinės marškinėliai
Mariaus Bagdono nuotr./Airijos futbolo rinktinės marškinėliai

Istorija nesikliauja

Kalbėdamas apie šių rungtynių svarbą, Jimas teisus. Kiti du grupės varžovai italai ir belgai popieriuje atrodo kur kas galingiau, tad suklupus pirmadienį, kapstytis iš šio sudėtingo ketverto gali būti nelengva.

Airiai puikiai prisimena ir ketverių metų košmarą, kai Ukrainoje ir Lenkijoje vykusiame žemyno čempionate pralaimėjo visus tris mačus ir grupėje liko paskutiniai. „Joks kitas rezultatas, išskyrus pergalę, šiose rungtynėse mūsų netenkins“, – aiškiai savo ekipos tikslus mačo išvakarėse nurodė Airijos rinktinės strategas M.O‘Neillas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijos rinktinės treneris Martinas O'Neillas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijos rinktinės treneris Martinas O'Neillas

Ir net į istorinius faktus, kurie sako, kad airiai oficialiose rungtynėse niekada nėra įveikę švedų (2 lygiosios ir 4 pralaimėjimai), jis yra linkęs numoti ranka.

Ne vieno žaidėjo komanda?

Švedijos stovykloje – nuotaikos taip pat pakilios. Šios komandos gerbėjai Sen Deni gatvėse galbūt ir nešūkaliojo kaip jų varžovai iš britų salyno, tačiau skandinaviškas santūrumas tuoj pat išgaruodavo barmenui ar padavėjai pateikiant užsakymus.

„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius
„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius

Vaizdas „Stade de France“ papėdėje akivaizdžiai prasilenkia su tuo, kurį oficialiai nurodo Pasaulio sveikatos organizacija. Anot jos, airiai pagal Europoje suvartojamo alkoholio kiekį, tenkantį vienam gyventojui, užima vos 21-ąją vietą, o švedai išvis yra vos 32-i.

Rinktinės futbolininkai sieks saviškių nenuvilti. Pirmajame grupės mače skandinavai žada parodyti, jog nėra „vieno“ žaidėjo komanda, tačiau visi puikiai supranta, kad tas „vienas“ gali bet kurią akimirką nulemti rungtynes.

Zlatanas Ibrahimovičius pastaruosius penkerius metu buvo Paryžiaus futbolo dievas, ir nors „Paris Saint Germain“ savo namų rungtynes žaidžia ne „Stade de France“, o pačioje sostinės širdyje esančiame „Parc des Princes“ stadione, galima neabejoti, jog pirmadienio vakarą sulauks ypač šilto palaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas