Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amsterdame kuriama futbolo pasaka: kodėl visas pasaulis vėl kalba apie „Ajax“?

„Atrodo, kad visas pasaulis vėl kalba apie „Ajax“. Būtų nuostabu laimėti titulą“, – sako legendinis vartininkas Edwinas van der Saras, su žavesiu stebintis Amsterdamo klubo žygį Čempionų lygoje.
Amsterdamo „Ajax“
Amsterdamo „Ajax“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

48-rių E.van der Saras dabar yra „Ajax“ klubo generalinis direktorius.

Legendinį vartininką su Amsterdamo klubu sieja itin glaudus ryšys. Pirmą kartą prie „Ajax“ E.van der Saras prisijungė dar 1990-siais, kai jam buvo 20 metų.

Su „Ajax“ komanda vartų sargas laimėjo keturis šalies čempionatus, tris šalies taures, UEFA taurę 1991-siais ir Čempionų lygą 1995-siais.

Vėliau E.van der Saro karjera buvo pasisukusi į Turino „Juventus“, Londono „Fulham“ ir „Manchester United“ klubus.

Dabar legendinis futbolininkas, sėdėdamas 55 tūkstančių vietų stadione, vėl gali galvoti apie titulus.

„Scanpix“ nuotr./Edwinas van der Saras
„Scanpix“ nuotr./Edwinas van der Saras

Jauna ir neįtikėtinai talentinga „Ajax“ komanda šį sezoną iš Čempionų lygos jau išspyrė Madrido „Real“ ir Turino „Juventus“ klubus. Antradienį Amsterdamo kariauna Londone pradės turnyro pusfinalio kovas prieš „Tottenham Hotspur“.

BBC apsilankė Amsterdame prieš pirmąją komandų akistatą ir pabendravo su žmonėmis, iš arti matančiais tai, kas šiemet vyksta su „Ajax“ ekipa.

Edwinas van der Saras: „Ajax“ klube mūsų filosofija sukasi ties jaunų žaidėjų tobulėjimu. Tai kartais net ir svarbiau už pergales.

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje iškilo Ruudas Krolas, Johanas Neeskensas ir Johanas Cruyffas, devintajame dešimtmetyje – Marco van Bastenas ir Frankas Rijkaardas, dešimtajame – Edgaras Davidsas, Patrickas Kluivertas, Clarence'as Seedorfas, Frankas ir Ronaldas de Boeriai bei aš.

Dabar turime žaidėjų kaip vidurio gynėjas Matthijsas de Ligtas, kuris mums yra neįtikėtinai svarbus. Jis gyvena už 5 kilometrų nuo treniruočių bazės ir visada atmina į pratybas dviračiu. Nuostabus žaidėjas. Jam dar tik 19 metų, bet jis jau mūsų kapitonas.

„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas
„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas

Aikštės viduryje turime Donny van de Beeką. Jam 22-eji ir jis dar vienas čia išaugęs žaidėjas. 21-rių Frankie de Jongas jau yra susitaręs su „Barcelona“.

De Jongas nėra iš mūsų akademijos, mes jį pasikvietėme, kai jam buvo 17-ka, tačiau techninis direktorius jį sekė nuo tada, kai jam buvo 15-ka. Jis – „Ajax“ stiliaus žaidėjas, pasitiki savo galimybėmis, visada ieško išeičių. Jis niekada nebandys atsikratyti kamuoliu.

Daug klubų mąsto kitaip, tačiau mums visada svarbiausia duoti jaunam žaidėjui šansą. Tai mūsų gyvenimo kelias. Tai mūsų DNR.

1995-siais komandą sulipdyti buvo lengviau. Nuo tada iškilo penkios pajėgiausios lygos Europoje, futbolo pasaulis pasikeitė. Esame maža šalis ir tai mums nepadeda.

Daug klubų mąsto kitaip, tačiau mums visada svarbiausia duoti jaunam žaidėjui šansą. Tai mūsų gyvenimo kelias. Tai mūsų DNR

Mūsų pajamos iš vietinės televizijos siekia 9 milijonus eurų, Nyderlanduose gyvena tik 17 milijonų žmonių. Štai paskutinė komanda „Premier“ lygoje gavo 110 milijonų eurų praėjusį sezoną.

Bet viskas gerai. Mes turime strategiją, savo supratimą, kaip žaisti futbolą. Manau, kad viso pasaulio sirgaliams tai patinka, nes mūsų komanda nėra sukurta tik gauti kuo didesnius pinigus. Tai – ne apie marškinėlių pardavimus. Tai – apie futbolą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“

Mūsų filosofija – auginti jaunimą, duoti jiems galimybę suspindėti. Tai turi tęstis.

Sanderis Zeldenrijkas („Ajax Life“ žurnalo redaktorius): „Ajax“ filosofija visada buvo tokia pati – žaisti gražų futbolą, lavinti jaunus žaidėjus, įtraukti juos į komandą, nusipirkti reikiamų futbolininkų. Tai Johano Cruyffo filosofija.

Vasarą „Ajax“ prijungė Daley Blindą iš „Manchester United“ ir Dušaną Tadičių iš „Southampton“. Šio klubo mastais jie kainavo daug – apie 25 milijonus eurų, bet komandai to reikėjo, nes jie – patyrę žaidėjai, žinantys kaip padaryti savo darbą ir įveikti Čempionų lygos atranką.

Spaudimas sezono pradžioje jautėsi – komanda privalėjo patekti į grupių turnyrą.

Žaista buvo su Belgijos, Austrijos ir Ukrainos klubais, žaidėjai parodė klasę, bet niekas netikėjo, kad jie gali nuveikti tiek, kiek jau nuveikė.

Jie išmetė „Real“ ir „Juventus“ klubus. Tai yra pašėlęs sezonas. Bet dabar, kai esi taip arti, nori ar nenori, pagalvoji ir apie finalą. Labai sunku mintis nukreipti šalin.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“

Komanda jaučia alkį, bet „Tottenham“ bus sunkus varžovas. Didžiulė dabartinė sėkmė gali net pakišti „Ajax“ komandai koją. Tam, kad būtų pasiektas geras rezultatas Londone, komanda turės parodyti 100 proc. savo galimybių.

Žvelgiant į „Ajax“ sudėtį, jie tikrai turi galimybę laimėti titulą po tokio ilgo laiko. Manau, kad po sezono ši komanda tikrai neliks tokia, kokia yra dabar.

E.van der Saras: Mes neturime keturių garantuotų Čempionų lygos vietų kaip Anglija. Mums reikėjo žaisti prieš tris varžovus, kad papultumėme į grupių etapą po to, kai pernai šalies čempionate finišavome antri.

Nuo atrankos buvo augimas – kiekvienose rungtynėse komanda žaidė geriau. Prieš „Real“ ir „Juventus“ mūsų komanda parodė, kad gali nugalėti brangesnius ir labiau patyrusius žaidėjus. Tai suteikia džiaugsmą ir pasididžiavimo jausmą.

Tai taip pat gali būti ir pavojinga. Anksčiau mes buvome autsaideriai ir staigmenos faktorius buvo svarbus. Dabar žmonės tikisi iš mūsų daug, nors ir esame jauniausia turnyro komanda.

Anksčiau mes buvome autsaideriai ir staigmenos faktorius buvo svarbus. Dabar žmonės tikisi iš mūsų daug, nors ir esame jauniausia turnyro komanda

Tačiau nemanau, kad mes jau svajojame apie finalą. Jaučiame, kad esame pasiruošę susitvarkyti su viskuo, kas mūsų laukia. Būtų tiesiog nerealu laimėti titulą.

Sulaukiame daugybės komplimentų dėl klubo veiklos, mūsų filosofijos. Visas pasaulis vėl kalba apie „Ajax“. Tiesa, mes ketverius metus nelaimėjome šalies čempionato, tad jau būtų pats laikas.

Žaidėjai yra susikoncentravę kažką pasiekti, jie nori duoti klubui grąžą už tai, kad „Ajax“ padėjo jiems pasiekti kitą lygį. Gal jie grįš karjeros pabaigoje, gal bus mano pozicijoje, gal treniruos komandą kaip Frankas de Boeras.

Frankas de Boeras (buvęs „Ajax“, „Barcelona“ ir Nyderlandų rinktinės gynėjas. Dabar jis treniruoja MLS klubą „Atlanta United“, 2010-2016 metais treniravo „Ajax“ komandą): Vis dar esu „Ajax“ gerbėjas. Ten praleidau net 25 metus. Negaliu vadinti to darbu, aš tiesiog mėgavausi laiku ten – ir kaip treneris, ir kaip žaidėjas.

Visada akylai stebiu savo buvusio klubo rungtynes. Kai jie žaidžia gerai, esu laimingas, vis dar esu fanatiškas sirgalius.

„Scanpix“ nuotr./Frankas de Boeris
„Scanpix“ nuotr./Frankas de Boeris

„Ajax“ visada dėjo daug pastangų į akademiją, ten sudėta labai daug pinigų. Dabar akademijos žaidėjai duoda grąžą.

Paprastai akademija būna patenkinta savo darbu, kai per metus į pagrindinę komandą persikelia 1-2 žaidėjai.

Jau matote, kaip tai veikia, kaip greitai žaidėjai tobulėja. Nauja karta turės žengti žingsnį į priekį ir tikiu, kad tai padarys. Pamatysime, kas bus kitą sezoną.

Danielis Dwarswaardas („Algemeen Dagblad“ žurnalistas): Pastaruosius 20 metų futbolo situacija labai keitėsi ir mažoms lygoms, kaip mūsų, darosi vis sunkiau. Aš tikrai nežinau, ar per pastaruosius 20 metų buvo išaugusi tokia karta kaip šių metų.

De Jongas jau paliks komandą, gal išvyks Van de Beekas, gal atsisveikinsime ir su Nicolasu Tagliafico.

Manau, daug šansų, kad išvyks De Ligtas. Jis fenomenalus. Jis prieš dvejus metus buvo jauniausias Europos lygos finalo žaidėjas, kai jam tebuvo 17-ka. Dabar jis 19-kos ir jau yra sužaidęs 75 rungtynes Olandijos lygoje.

Tai, kaip De Ligtas žaidžia, kaip jis myli futbolą, kaip kalba... Nesu matęs nieko panašaus. Jis protingas, inteligentiškas, labai stiprus. Kai apie jį kalbi, atrodo, kad jam jau 30 metų.

„Ajax“ žmonės gali svajoti apie pergalę Čempionų lygoje, tačiau didžiausia baimė ta, kad komanda gali išsiskirstyti.

„Ajax“ žmonės gali svajoti apie pergalę Čempionų lygoje, tačiau didžiausia baimė ta, kad komanda gali išsiskirstyti

Kitais metais ši komanda bus visiškai kitokia. Tokia yra situacija. Reikia laimėti šiemet, nes ateinančiais metais taip toli žengti gali nepavykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas