Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos „Premier“ lyga: dešimt 12-ojo turo išvadų

Londono „Arsenal“ apgynė namų tvirtovę – „kanonieriai“ Šiaurės Londono derbyje įveikė principinius ir pastaraisiais metais net geriau rungtyniaujančius „Tottenham Hotspur“ futbolininkus, kurie dabar greičiausiai kovos ne tiek dėl titulo, kiek dėl išlikimo pirmajame ketverte, garantuojančiame vietą kito sezono UEFA Čempionų lygoje. 15min apžvelgia jau 12-ąjį „Premier“ lygos turą.
„Premier“ lygos 12-ojo turo apžvalga
„Premier“ lygos 12-ojo turo apžvalga / „Scanpix“ nuotr.

Prastiems rodikliams – konteksto rūbas

Londono „Arsenal“ – Londono „Tottenham Hotspur“ 2:0

„Arsenal“, žinoma, nugalėjo pelnytai, nors svečių gynėjas Davinsonas Sanchezas tikrai švariai atėmė kamuolį iš Alexio Sanchezo, kai teisėjas Mike'as Deanas skyrė baudos smūgį, po kurio krito pirmasis įvartis. Beje, iš nuošalės, nors ir itin nežymios.

Šiaurės Londono derbyje triumfavo A.Wengeras ir „Arsenal“
Šiaurės Londono derbyje triumfavo A.Wengeras ir „Arsenal“

Pergalė tokiame derbyje visada labai svarbi psichologiškai, tad „Arsenal“ strategas Arsene'as Wengeras gali tikėtis, kad triumfas prieš „Spurs“ įkvėps ekipą skrydžiui į turnyro lentelės viršų.

Tuo metu „Tottenham Hotspur“ klubas priverstas klausytis ne visai pagrįstų priekaištų, kad nuo 2014-ųjų vasaros, kuomet komandos treneriu tapo argentinietis Mauricio Pochettino, prieš kitas didžiojo šešeto ekipas išvykoje laimėjo tik vienerias iš 17 rungtynių.

Taip, tokia statistika teisinga, tačiau yra ir kitokie duomenys – kad nuo 2015/2016 metų sezono mačuose su kitais didžiojo šešeto klubais daugiau taškų nei „Spurs“ (30) surinko tik „Liverpool“ (37) ir „Chelsea“ (34) komandos. „Arsenal“ sąskaitoje – tik 24 taškai.

Kai nesustabdo net dvi sunkios traumos

„Bournemouth“ – „Huddersfield Town“ 4:0

Vienas pirmųjų savo rungtynių „Premier“ lygoje 2015 metų rugpjūtį „Bournemouth“ puolėjas Callumas Wilsonas pažymėjo „hat-trick'u“. Ateitis atrodė itin šviesi.

Tačiau daug žadančią karjerą nutraukė dvi sunkios kelios traumos, sužlugdžiusios du C.Wilsono sezonus. Ne taip sekėsi ir „Bournemouth“ – klubui atakuojant trūko ir greičio, ir tikslumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Callumas Wilsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Callumas Wilsonas

Tačiau vis dar tik 25-erių puolėjas į antraštes grįžo su trenksmu. Jis tiesiog suniokojo bedančių svečių iš Hadersfildo, kurie visą kėlinį turėjo vieno žaidėjo persvarą, gynybą. Kas žino – jei C.Wilsonas ir toliau rodys tokią įspūdingą formą, galbūt juo susidomės ir Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate'as?

40 taškų – dar iki Naujųjų?

„Burnley“ – „Swansea City“ 2:0

„Burnley“ ir Seanas Dyche'as negali nestebinti. Tiesiog puikus šių vidutiniokų iš Anglijos šiaurės startas leidžia klubui rikiuotis 7-ojoje pozicijoje turnyro lentelėje, o nuo pirmojo ketverto ekipą skiria vos taškas.

Iš viso komandos sąskaitoje po 12 turų jau yra 22 taškai, tad visiškai realu, kad „Burnley“ dar iki Naujųjų gali surinkti tradiciškai išlikimą „Premier“ lygoje garantuojančius 40 taškų.

S.Dyche'as apie tokį rodiklį ir kalba: esą pirmiausia surinkime 40 taškų ir išsilaikykime čempionate, o tada pažiūrėsime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vieno „Burnley“ įvarčių autorius Jackas Corkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vieno „Burnley“ įvarčių autorius Jackas Corkas

Prieš dvejus metus atsargios kalbos apie 40 taškų padėjo „Leicester City“ nepastebimai spurtuoti ir galiausiai laimėti pirmenybes. „Burnley“ čempionato nelaimės, tačiau į europines pozicijas žvilgčioti tikrai galima.

Pagrindinio gynybos ramsčio netektis

„Leicester City“ – „Manchester City“ 0:2

Kalbant apie pretendentus laimėti čempionatą, akivaizdūs favoritai – „Manchester City“ futbolininkai, iškovojęs dar vieną pergalę. Tiesa, namie žaidęs „Leicester City“ tikrai neatrodė bedantis.

Visų pirma, už pražangą prie Jamie Vardy, kuris jau bėgo vienas prieš svečių vartų sargą, „miestiečių“ kapitonas Vincent'as Kompany turėjo būti išvarytas iš aikštės, o ne įspėtas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Vincent'as Kompany Lesteryje galėjo būti išvarytas jau 2 mačo minutę, bet už paskutinės vilties pražangą buvo tik įspėtas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Vincent'as Kompany Lesteryje galėjo būti išvarytas jau 2 mačo minutę, bet už paskutinės vilties pražangą buvo tik įspėtas

Antra, akimirką, kai Harry Maguire'as pataikė į virpstą, ir tikslų Kevino de Bruyne smūgį skyrė vos 30 sekundžių – rezultatas tapo ne lygus, o 0:2.

„Manchester City“ futbolininkus nuo artimiausių persekiotojų ir toliau skiria 8 taškai. Dar kiek atsiplėšk, ir intriga čempionate priblės. Tačiau ramybės Pepui Guardiolai neduoda Fortūna – per mačą Lesteryje susižeidė pagrindinis centro gynėjas Johnas Stone'as. Iš rikiuotės šis anglas iškrito šešioms savaitėms.

Žvaigždžių duetas

„Manchester United“ – „Newcastle United“ 4:1

Raudonoji Mančesterio pusė tikrai paniurzga, kai pasižiūri į turnyro lentelę ir įvertina atsilikimą nuo „Man City“. Vis dėlto „raudonųjų velnių“ gerbėjai išties gali švęsti: ekipa ne tik nugalėjo netikėtai į priekį išsiveržusį „Newcastle United“ klubą, bet ir sulaukė į aikštę sugrįžusių Paulio Pogba ir Zlatano Ibrahimovičiaus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius jau žaidžia po traumos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius jau žaidžia po traumos

Prancūzų talentas sugrįžimą po traumos pažymėjo įvarčiu, o Zlatanas, kad ir kokios būtų formos, vis tiek kelia baimę varžovų gynėjams, kurie neretai kartu bėga prie švedo ir pamiršta kitus oponentus. O Z.Ibrahimovičius niekada nepašykštės gero perdavimo.

Šis duetas Jose Mourinho bus reikalingas jau labai greitai. Jei dabar laukia dvi sąlyginai lengvesnės rungtynės su „Brighton & Hove Albion“ ir „Watford“, tai gruodžio pradžioje teks keliauti į „Arsenal“ tvirtovę Londone ir priimti lyderį „Man City“.

Sunkiai sustabdomas M.Salah

„Liverpool“ – „Southampton“ 3:0

Jurgenas Kloppas, treniruodamas „Liverpool“, dar niekada nebuvo nugalėjęs „Southampton“, tačiau šeštadienį abejonių niekam nekilo. Du Mohamedo Salah ir vienas Philippe Coutinho įvartis lėmė svečių sutriuškinimą.

Įmušęs įvarčius šeštadienį, M.Salah pakilo į pirmąją vietą rezultatyviausių „Premier“ lygos žaidėjų sąraše.

Egiptietis pastaruoju metu sunkiai sustabdomas. Įmušęs įvarčius šeštadienį, M.Salah pakilo į pirmąją vietą rezultatyviausių „Premier“ lygos žaidėjų sąraše: pralenktas ir Harry Kane'as, ir Romelu Lukaku, ir Gabrielis Jesusas.

Iš viso per 18 rungtynių „Liverpol“ sudėtyje M.Salah pasižymėjo net 14 kartų, o J.Kloppas, prisiminęs, kad egiptiečiui 2014-2015 metais, kai jis žaidė „Chelsea“, sekėsi kur kas blogiau, pažymėjo: „Dabar jis – vyras, o tada dar buvo vaikas.“

J.Kloppas dar gali džiaugtis ir tuo, kad pirmą kartą šio sezono „Premier“ lygoje kartu startavo visas pagrindinis puolimo ketvertas – M.Salah, Sadio Mane, Ph.Coutinho ir Roberto Firmino.

„Aristokratai“ paskandino T.Pulisą

„West Bromwich Albion“ – Londono „Chelsea“ 0:4

Tony Pulisas prieš rungtynes, tarsi nujausdamas savo likimą, pripažinimo: „Mane nuo atleidimo skiria du pralaimėjimai.“ Visa bėda buvo tai, kad WBA laukė du galingi varžovai – „Chelsea“ ir „Spurs“.

Galiausiai paaiškėjo, kad užteko vienos beviltiškos nesėkmės – neapsikentę klubo savininkai išpildė aistruolių troškimą ir atleido T.Pulisą. Tai turbūt nenuostabu: po 12 turų WBA nuo iškritimo iš „Premier“ lygos zonos skiria vos vienas taškas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Pulisas atleistas iš „West Bromwich Albion“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Pulisas atleistas iš „West Bromwich Albion“

Kas pakeis T.Pulisą, kol kas neaišku – klubo savininkai iš Kinijos teigia neskubėsiantys su apsisprendimu. Tarp kandidatų minimi Nigelas Pearsonas, Alanas Pardew ir Martinas O'Neillas, nors pastarasis dar turi kontraktą su Airijos rinktine.

Nusivylę fanai trukdo dirbti policijai

„Watford“ – Londono „West Ham United“ 2:0

Dirbdamas „Sunderland“ klube, Davidas Moyesas priprato prie pralaimėjimų, o įpročio nekeičia ir naujojoje darbovietėje – „West Ham United“. Slaveno Biličiaus nebėra, tačiau „plaktukų“ žaidimas ir toliau negerėja. Patirta dar viena nesėkmė ir įsitvirtinta 18-ojoje turnyro lentelės vietoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Moyesas pamėgęs pralaimėjimų kartėlį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Moyesas pamėgęs pralaimėjimų kartėlį

Klubo gerbėjus toks futbolas siutina: „Vicarage Road“ jie skandavo įžeidžiančius šūkius, o po mačo ėmė skambinti trumpuoju policijos pagalbos numeriu 999. Juokinga? Pareigūnams – tikrai ne.

„Skambinti 999, nes „West Ham United“ vėl pralaimėjo ir nežinote, ką daryti, yra nepriimtina! Tai visiškas mūsų laiko švaistymas“, – žinutėje „Twitter“ paskelbė policija.

Ar bausti narą, ar ne?

Londono „Crystal Palace“ – Liverpulio „Everton“ 2:2

Svečiai iš Liverpulio dukart lygino rezultatą ir iš Londono išsivežė tašką. Bet „Crystal Palace“ treneris Roy'us Hogdsonas tikriausiai pagrįstai įsiuto ant Oumaro Niasse, kuris suvaidino pražangą baudos aikštelėje, o teisėjas skyrė baudinį į šeimininkų vartus.

O.Niasse poelgį įvertins Anglijos futbolo asociacijos komisija, kurią sudaro trys nariai – buvęs žaidėjas, buvęs treneris ir buvęs teisėjas.

Jei visa trijulė vieningai nuspręs, kad žaidėjas simuliavo pražangą, jam bus skirta dviejų mačų diskvalifikacija.

Galėjo ir laimėti

„Brighton & Hove Albion“ – „Stoke City“ 2:2

Iš šių dviejų klubų labai įdomios kovos ir visų keturių įvarčių tikėjosi nedaugelis, tačiau abu vidutiniokai vėlų pirmadienio vakarą žiūrovams padovanojo įdomų trilerį.

Nugalėjo galėjo ir viena, ir kita ekipa, tačiau labiau nepatenkintas tikriausiai yra šeimininkų strategas Chrisas Hughtonas. Mat prieš pat pertrauką „Stoke City“ gynėjas Ryanas Shawcrossas neabejotinai nukirto Glenną Murray baudos aikštelėje. Teisėjas ne parodė į 11 m žymą, o skyrė smūgį nuo vartų.

Vis dėlto „Brighton & Hove Albion“ labai skųstis negali: klubas nepralaimėjo jau penktose rungtynėse iš eilės ir laikosi pirmajame turnyro lentelės dešimtuke.

Turnyro lentelė:

V.

Komanda

R.

+

=

-

Įm.

Pr.

Skirt.

Taškai

1

Manchester City

12

11

1

0

40

7

+33

34

2

Manchester United

12

8

2

2

27

6

+21

26

3

Chelsea

12

8

1

3

23

10

+13

25

4

Tottenham Hotspur

12

7

2

3

20

9

+11

23

5

Liverpool

12

6

4

2

24

17

+7

22

6

Arsenal

12

7

1

4

22

16

+6

22

7

Burnley

12

6

4

2

12

9

+3

22

8

Watford

12

5

3

4

19

21

−2

18

9

Brighton & Hove Albion

12

4

4

4

13

13

0

16

10

Huddersfield Town

12

4

3

5

8

17

−9

15

11

Newcastle United

12

4

2

6

11

14

−3

14

12

Leicester City

12

3

4

5

16

18

−2

13

13

Bournemouth

12

4

1

7

11

14

−3

13

14

Southampton

12

3

4

5

9

14

−5

13

15

Stoke City

12

3

4

5

15

24

−9

13

16

Everton

12

3

3

6

12

24

−12

12

17

West Bromwich Albion

12

2

4

6

9

18

−9

10

18

West Ham United

12

2

3

7

11

25

−14

9

19

Swansea City

12

2

2

8

7

15

−8

8

20

Crystal Palace

12

1

2

9

6

24

−18

5

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai