Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos baigėsi: lietuviškas futbolo sezonas startuoja sunkiasvorių akistata

Šalia palmės ant gulto su maudymosi trumpikėmis ir efektingais oranžiniais nuo saulės akiniais pasipuošęs Saulius Mikoliūnas gurkšteli greipfrutų sulčių kokteilį. Šviežias jo komandos draugas Donatas Kazlauskas čiumpa laidynę ir skuba lyginti naujo dizaino „Žalgirio“ marškinėlius. Į gimtąją Marijampolę šiemet sugrįžęs vartininkas Tomas Švedkauskas vis dar muša ritmą pagal Nasro Jacksono kūrinį „Night“, nes yra vietinės roko grupės „Old Label“ būgnininkas. Jo bendraklubis Markas Beneta jau pluša sporto salėje, o „Sūduvos“ strategas Victoras Basadre matuojasi naują beisbolo kepuraitę – įvaizdžio detalę, be kurios A lygos stadionuose neįsivaizduojamas.
LFF Supertaurės plakatas
LFF Supertaurės plakatas / Vilniaus „Žalgirio“ nuotr.

Visi šie fragmentai iš specialaus įvaizdinio klipo, skirto LFF Supertaurės mačui. Jo pavadinimas iškalbingas – „Atostogos baigėsi“.

Tris mėnesius žiemos miegu prasnaudęs Lietuvos futbolas bunda. Šeštadienio vakarą LFF Supertaurės rungtynėmis dvi stipriausios šalies komandos paskelbs naujojo sezono pradžią. Į favorito marškinėlius ir vėl spraudžiamas finansinius raumenis tarpsezonyje dar šiek tiek papustęs Vilniaus „Žalgiris“. Pirštinę metanti Marijampolės „Sūduva“ viliasi, kad takoskyra nuo čempionų bent jau sezono pradžioje nebus milžiniška.

Kai praėjusio lapkričio pabaigoje „Žalgiris“ apgynė A lygos nugalėtojų titulą, Marijampolės klubo ilgametis savininkas Vidmantas Murauskas garsiai pasvarstė, jog ši pergalė veikiausiai žymi sostinės ekipos dominavimo pradžią.

Anot suvalkiečio, solidžią savivaldybės paramą užsitikrinę žalgiriečiai turi visas galimybes viešpatauti Lietuvoje ne vieną ateinantį sezoną.

Futbolui neabejingas langus gaminančios Marijampolės bendrovės „Sumeda“ vadovas žino, ką sako.

Realybė tokia, kad A lygos čempionų titulą apginti yra gerokai lengviau, nei jį iškovoti.

Penki Lietuvos čempiono titulai iš eilės, kuriuos iškovojo FBK „Kaunas“, tokia pati Panevėžio „Ekrano“ serija, trys „Žalgirio“ triumfo metai ir po to lygiai tiek pat trukusi čempioniška futbolo šventė Marijampolėje...

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“

Šį sezoną „Žalgiris“ ir vėl kausis dėl trečiojo iš eilės A lygos čempionų trofėjaus ir bus tvirtas favoritas.

Tačiau pirmasis sezono išbandymas, kuris komandų laukia jau šį šeštadienį, gali pametėti staigmenų.

Vladimiro Čeburino komandai dar reikia laiko įsibėgėti bei nusikratyti tarpsezonio rūdis. O tai yra šansas varžovams, pirmiausia – „Sūduvai“.

Jei praėjęs tarpsezonis ir skuboti bandymai surasti naujus trenerius abiejose stovyklose priminė nedidelius žemės drebėjimus, tai šiemetinis judesys tėra seisminių zonų poslinkis, vargu, ar stipriai pakeisiantis Lietuvos futbolo reljefą.

Čempioniškos komandos architektas V.Čeburinas liko prie vairo, o klubo vadovė Vilma Venslovaitienė 56-erių specialistą iš Karagandos vadina geriausiu treneriu, kokį „Žalgiris“ per jos vadovavimo erą yra turėjęs.

Ketveriais metais jaunesnis ispanas V.Basadre taip pat liko Marijampolėje ir toliau bandys auginti pietietiškus futbolo daigus suvalkietiškoje dirvoje.

Praėjusiais metais Vilnius apgynė čempioniškas pozicijas, nors suvalkiečių mestas iššūkis buvo kur kas rimtesnis, nei daugelis tikėjosi. Ne mažą sezono dalį „Sūduva“ netgi laikėsi šiek tiek priekyje, tačiau galingas „Žalgirio“ finišas sudėjo visus taškus ant „i“.

Iki ketvirtojo rato vidurio išlaikytą įtampą ir intrigą galima laikyti Marijampolės sėkme, tačiau tai pakartoti ir šiais metais nebus lengva.

„Žalgiris“ tarpsezonio metu prarado nemažai svarbių figūrų, tačiau rankų sudėjęs nesėdėjo ir pertraukos metu atsiradusias skyles aktyviai lopė naujais kadrais.

Geriausias A lygos futbolininkas Hugo Videmontas Vilniuje palieka ypač didelius batus, kuriuos bus sunku užpildyti bet kam, tačiau ne mažiau svarbios yra ir į Rygos RFS išvykusio Karolio Uzėlos bei Ukrainą pasirinkusio Djibrilio Diaw netektys.

Elvio Žaldario nuotr./Elhadji Pape Diaw
Elvio Žaldario nuotr./Elhadji Pape Diaw

Senegalietis pagal „InStat“ rodiklius praėjusį sezoną buvo vienas geriausių A lygos žaidėjų, o tinkamos pamainos į vidurio gynėjo poziciją jam sostinės klubas kol kas taip ir nesurado.

„Žalgiriui“ nepavyko išspręsti ir puolėjo klausimo. Praėjusį sezoną pagrindiniam snaiperiui tenkančią naštą neblogai amortizavo H.Videmonto puikus žaidimas, tačiau jis išvyko. Klubo vadovė V.Venslovaitienė neslėpė, kad šį tarpsezonį surasti pajėgų puolėją yra ypač sunku.

Galiausiai viskas baigėsi tuo, jog prieš kelias dienas klubas iš naujo sukirto rankomis su 33-ejų slovaku Jakubu Sylvestru. Pasibaigus sutarčiai po praėjusio sezono jis buvo laisvasis agentas. Pernai per 36 rungtynes jis pelnė 8 įvarčius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Solidžiausiai žiemos metu „Žalgiris“ padirbėjo stiprindamas aikštės vidurį. Nors K.Uzėla išvyko, vilniečiai iš pagrindinės konkurentės „Sūduvos“ persiviliojo vieną geriausių A lygos futbolininkų Nicolasą Gorobsovą. Intriguojantis yra ir Juodkalnijos saugas Marko Miličkovičius. Jei šie du futbolininkai „susigros“, „Žalgirio“ vadovai gali laimėti ypač svarbią partiją.

fkzalgiris.lt nuotr./Nicolas Gorobsovas
fkzalgiris.lt nuotr./Nicolas Gorobsovas

Donatas Kazlauskas – dar vienas „Žalgirio“ naujokas, kuris į Vilnių sugrįžta turėdamas ką įrodyti. Po ne visai sėkmingų legionieriaus etapų Ukrainoje ir Rumunijoje 27-erių kretingiškis sieks „perkrauti“ savo karjerą. O puikiai pažįstama sostinė tam gali būti idealiausia vieta.

Žiemos darbais liko patenkintas ir V.Čeburinas.

„Pasiruošimą pradėjome dar sausį ir ruošėmės labai aktyviai. Turime nemažai žaidėjų, kuriems norėjome įskiepyti savo filosofiją, komandos stilių. Prieš mus iškelti dideli uždaviniai ir mes turime būti pasiruošę tam, kad galėtume tas užduotis įgyvendinti. Komandoje nemažai naujų žaidėjų, gerų papildymų, tad manau, kad žiemą rinkoje gerai padirbėjome“, – vertino strategas.

„Žalgirio“ judesiai tarpsezonio metu
downward-facing red arrow Išėjo upward-facing green arrow Atėjo
Senegal Djibrilis Diaw (gynėjas, Lvivo „Ruch“, Ukraina) Croatia Petaras Mamičius (gynėjas, Zagrebo „Hrvatski Dragovoljac“, Kroatija)
Germany Marko Karamarko (gynėjas, be klubo) Argentina Nicolas Gorobsovas (saugas, Marijampolės „Sūduva“)
Bulgaria Milenas Gamakovas (saugas, „Taraz“, Kazachstanas) Montenegro Marko Miličkovičius (saugas, Petrovaco OFK, Juodkalnija)
Lithuania Karolis Uzėla (saugas, Rygos RFS, Latvija) France Fabienas Ourega (saugas, „Orleans“, Prancūzija)
Croatia Tomislavas Kišas (saugas, Mezėkevešdo „Zsory“, Vengrija) Switzerland Oliveris Buffas (saugas, „Selangor“, Malaizija)
France Hugo Videmontas (puolėjas, „Aktobe“, Kazachstanas) Nigeria Mathias Oyewusi (puolėjas, „Postojna“, Slovėnija)
Lithuania Donatas Kazlauskas (puolėjas, Klinkėnų „Academica“, Rumunija)

Marijampolėje žiemos metus žaidėjų karuselė sukosi dar sparčiau. Po praėjusio sezono „Sūduvą“ paliko net 11 legionierių.

Visgi, V.Murausko teigimu, tik vienintelį iš jų – Jordaną N'Kololo – klubas norėjo išsaugoti. Tačiau galiausiai Kongo DR puolėjas pasirinko Kazachstaną ir Petropavlo „Kyzylžar“.

Net jeigu klubo vadovo žodžiai ir yra tiesa, tai nekeičia fakto, kad Marijampolė žiemą prarado daug svarbių žaidėjų. N.Gorobsovo persikėlimas į Vilnių bene skaudžiausias, nes geriausias žaidėjas išvyko į pagrindinio konkurento stovyklą.

Komandos veteranai Ivanas Kardumas ir Semiras Kerla galiausiai paliko Suvalkiją, nors su abiem „Sūduva“ norėjo atsisveikinti dar prieš praėjusį sezoną.

Jevgenas Jefremovas pernai buvo viena esminių figūrų A lygos vicečempionų dėlionėje, tačiau grįžo į Ukrainą. Prancūzas Romainas Habranas vadintas vienu efektingiausių A lygos futbolininkų, bet žaidė ne visada, o individualus žaidėjo talentas neretai prasilenkdavo su futbolininko IQ. Karjerą saugas pratęs Izraelio antroje lygoje, o štai skambiausiam praėjusio sezono „Sūduvos“ ėjimui – Keisukei Hondai, panašu, kad Lietuva gali tapti paskutine karjeros stotele.

Nepaisant šių praradimų, „Sūduvos“ žiemos darbus reikėtų vertinti pozityviai. Panašu, kad šį sezoną suvalkiečiai pagal piniginės storį bus tik 3–4 A lygos komanda, tačiau jos sudėtis, ko gero, ir toliau bus silpnesnė tik už tą, kurią turės „Žalgiris“.

Vartininkas T.Švedkauskas sugrįžta į tėviškę ir bus labai svarbus veiksnys įsigalėjus trijų lietuvių limitui, Justinas Januševskis turėtų cementuoti gynybos vidurį, o Levanas Mačarašvilis ir Marko Pavlovskis praėjusį sezoną buvo vieni ryškiausių A lygos futbolininkų, atitinkamai Kauno r. „Hegelmann“ ir Vilniaus „Riterių“ ekipose.

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Kule Mbombo
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Kule Mbombo

Puikiai lietuviams pažįstamas ir iš Kazachstano sugrįžtantis Simonas Urbys, o Kule Mbombo jau žaidė Marijampolėje pernai, bet vasarą sugrįžo į „Riga“ klubą, iš kurio buvo išnuomotas.

Vidurio saugas iš Kroatijos Tomislavas Gomeltas į Suvalkiją atsiveža įspūdingą CV, kuriame yra įrašai apie Italijos „Serie A“ bei olandų „Eredivisie“, bet kartu jis yra ir bene didžiausias X faktorius.

Atvykęs į Lietuvą atraminio saugo pozicijoje T.Gomeltas spėjo pažaisti vos du kėlinius. Mače su „Kauno Žalgiriu“, iškritus Aleksandrui Živanovičiui, buvo pastumtas į gynybos vidurį, tačiau šioje pozicijoje vargu ar žais.

„Sūduvos“ judesiai tarpsezonio metu
downward-facing red arrow Išėjo upward-facing green arrow Atėjo
Croatia Ivanas Kardumas (vartininkas, Traiskircheno FCM, Austrija) Lithuania Tomas Švedkauskas (vartininkas, Alytaus „Dainava“)
Bosnia-Herzegovina Semiras Kerla (gynėjas, Katokopijos „Doxa“, Kipras) Lithuania Justinas Januševskis (gynėjas, „Panevėžys“)
Ukraine Jevgenas Jefremovas (gynėjas, „Minaj“, Ukraina) Ukraine Jevgenas Protasovas (saugas, Charkovo „Metalist 1925“, Ukraina)
Croatia Igoris Jovanovičius (gynėjas, Bukarešto „Dinamo“, Rumunija) Croatia Tomislavas Gomeltas (saugas, Hagos ADO, Nyderlandai)
Spain Nacho Casesas (saugas, „Anangennisi Deryneias“, Kipras) Georgia Levanas Mačarašvilis (saugas, Kauno rajono „Hegelmann“)
Argentina Nicolas Gorobsovas (saugas, Vilniaus „Žalgiris“) Serbia Marko Pavlovskis (saugas, Vilniaus „Riteriai“)
France Romainas Habranas (saugas, Afulos „Hapoel“, Izraelis) Brazil Joao Pedro (saugas, Belo Orizontės „Cruzeiro“, Brazilija)
Japan Keisuke Honda (saugas, be klubo) Lithuania Simonas Urbys (puolėjas, Oralo „Akžajyk“, Kazachstanas)
Togo Serge'as Nyuiadzi (puolėjas, be klubo) DR Congo Kule Mbombo (puolėjas „Dibba Al-Hisn“, JAE)
DR Congo Jordanas N'Kololo (puolėjas, Petropavlo „Kyzylžar“, Kazachstanas)
Belarus Aleksandras Makasis (puolėjas, „Gomel“, Baltarusija)

Abi komandos žiemą praleido namuose ir visas kontrolines rungtynes žaidė savo aikštėse: „Žalgiris“ – „Sportimoje“, „Sūduva“ – „Hikvision“ manieže.

Sostinės komanda startavo sunkiais mačais su Rygos RFS (2:2) ir Suvalkų „Wigry“ (2:4), tačiau vėliau be problemų susitvarkė su penkiais Lietuvos klubais.

Parengiamosiomis savaitėmis žibėjo ir keturis įvarčius įmušė praėjusiais metais nemažai kritikuotas Josipas Tadičius.

Keturis įvarčius pelnė ir 23-ejų nigerietis Mathias Oyewusi. Jis su Vilniaus ekipa treniravosi dar nuo praėjusių metų rudens, tačiau dėl teisinio ginčo su buvusiu klubu Slovėnijoje neturėjo galimybės būti registruojamas.

„Žalgirio“ kontrolinės rungtynės
Data Varžovas Rezultatas Įvarčiai
01 22 Rygos RFS (Latvija) 2:2 F.Kyeremeh, S.Mikoliūnas
01 29 Suvalkų „Wigry“ (Lenkija) 2:4 M.Oyewusi, N.Gorobsovas
02 01 Vilniaus „Riteriai“ 3:0 M.Oyewusi, J.Tadičius, F.Kyeremeh
02 05 „Šiauliai“ 1:0 J.Tadičius
02 09 Kauno r. „Hegelmann“ 1:0 M.Burba
02 12 „Jonava“ 5:1 F.Ourega, M.Kuklys, M.Oyewusi, D.Kazlauskas, M.Miličkovičius
02 19 Kėdainių „Nevėžis“ 4:1 J.Tadičius (2), M.Oyewusi, M.Miličkovičius

„Sūduvai“ pastarosiomis savaitėmis sekėsi kur kas sunkiau. Iš šešių kontrolinių mačų suvalkiečiai laimėjo vos vieną, 2:0 pranokę Telšių „Džiugą“.

Buvo patirti trys pralaimėjimai, o dvejos rungtynės pasibaigė lygiosiomis. Tiesa, reikia pripažinti, kad suvalkiečiams pastaruoju metu stipriai koją kišo ir traumos.

„Kurį laiką neturėjome daug žaidėjų darbui, ne visi buvo iki galo atsigavę, tačiau dabar esame pasiruošę ir šeštadienį per 90 minučių gali nutikti bet kas“, – įsitikinęs V.Basadre.

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Victoras Basadre
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Victoras Basadre

Kad ir kaip bebūtų, strategui turėtų nemažai galvos skausmo kelti atakos smaigalys.

K.Mbombo įmušė abu įvarčius minėtame mače su Telšiais, o vienintelis kitas susitikimas, kuriame „Sūduva“ sugebėjo įmušti, buvo akistata su Gargždų „Banga“ (pasižymėjo naujokas J.Protasovas).

Nė vienam stipresniam A lygos klubui („Kauno Žalgiris“, „Panevėžys“, „Hegelmann“) „Sūduva“ įmušti nesugebėjo.

Kita vertus, kontrolinės rungtynės nėra lakmuso popierėlis, pagal kurį reikėtų brėžti „Sūduvos“ sezono perspektyvas.

Galima prisiminti, kad kontrolinėse rungtynėse „Sūduva“ strigo ir prieš praėjusį sezoną, kai laimėjo vos du mačus iš šešių.

„Sūduvos“ kontrolinės rungtynės
Data Varžovas Rezultatas Įvarčiai
01 26 Suvalkų „Wigry“ 0:1
01 30 Telšių „Džiugas“ 2:0 K.Mbombo (2)
02 05 „Kauno Žalgiris“ 0:3
02 10 Gargždų „Banga“ 1:1 J.Protasovas
02 15 „Panevėžys“ 0:2
02 19 Kauno r. „Hegelmann“ 0:0

Praėjusį sezoną „Žalgiris“ ir „Sūduva“ susitiko penkis sykius, bet suvalkiečiams pavyko laimėti tik pačią pirmąją akistatą balandžio viduryje.

Vėliau sostinės klubas savo oponentams klaidų nedovanojo, laimėdamas tiek du čempionato mūšius, tiek po baudinių triumfavęs LFF taurės ketvirtfinalyje.

„Pernai prieš „Žalgirį“ žaidėme penkis kartus, mačas taurėje sprendėsi baudinių serijoje, lygoje du kartus pralaimėjome – vieną kartą po labai vėlyvo įvarčio, kitą – kai pirmame kėlinyje netekome žaidėjo. Tad manau, kad visi mačai buvo lygūs ir ten galėjome ką nors nuveikti. Tikiuosi, kad ateinančios rungtynės bus tokios pat arba panašios“, – vylėsi V.Basadre.

Elvio Žaldario nuotr./Vladimiras Čeburinas
Elvio Žaldario nuotr./Vladimiras Čeburinas

Jo oponentas V.Čeburinas irgi pažymėjo, kad pirmojo sezono titulo laimėtoją lems vos vienas mačas, o jo metu gali nutikti bet kas.

„Čia nebus atsakomųjų rungtynių, čia nebus pridėto laiko – vienerios rungtynės, kurios lems viską. Tikiu, kad abi komandos sieks parodyti, ką joms pavyko pasiekti pasiruošimo metu, juolab kad abu klubai išlaikė branduolius“, – teigė specialistas iš Kazachstano.

„Žalgirio“ ir „Sūduvos“ akistatos 2021-aisiais
Data Turnyras Komandos Rezultatas
04.16 A lyga „Žalgiris“ – „Sūduva“ 1:2
06.11 A lyga „Sūduva“ – „Žalgiris“ 0:2
09.22 Taurė „Sūduva“ – „Žalgiris“ 0:0 (11 m 5:6)
10.27 A lyga „Žalgiris“ – „Sūduva“ 3:2
11.03 A lyga „Sūduva“ – „Žalgiris“ 2:2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas