Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionato B grupė: Velso žvaigždė, jauniausia komanda ir ko nerimauja Anglija

15min tęsia 2022-ųjų FIFA pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymą. B grupėje rungtyniaus Anglija, Iranas, JAV ir Velsas.
B grupės žvaigždės
B grupės žvaigždės / „Scanpix“ nuotr.

Anglija

Shirt badge/Association crest


2018 m. pasaulio futbolo čempionato pusfinalis. 2021 m. Europos čempionato finalas.

Po dešimtmečius trukusių slogių rezultatų futbolo išradėjų tauta įžvelgia kur kas daugiau prošvaisčių.

Ar gali Anglija pagaliau iškovotų pirmąjį tarptautinį vyrų futbolo titulą nuo 1966-ųjų, kai savo aikštėje laimėjo pasaulio pirmenybes?

Pastarieji rezultatai rodo, kad vargu.

Garetho Southgate'o treniruojama rinktinė be pergalių žaidžia jau šešerias rungtynes, o tai yra ilgiausia tokia serija, kokią nacionalinė rinktinė kada nors yra patyrusi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

Kai kurie žaidėjai yra praradę formą arba savo klubuose neturi žaidybinės praktikos. Kai kuriose kertinėse pozicijose trūksta aukščiausios kokybės žaidėjų ir vis dar abejojama dėl G.Southgate'o taktinių gebėjimų bei lankstumo, ypač svarbiausių mačų metu...

Vis dėlto G.Southgate'as pastaraisiais metais didžiuosiuose turnyruose įgavo daug reikalingos patirties. Anglijos rinktinės puolėjui Raheemui Sterlingui dabar metas išlaikyti šaltą protą, kol sirgaliai ir dalis žiniasklaidos praranda savąjį.

„Mums visada daromas spaudimas laimėti, o šis nedidelis mano formos praradimas nėra kažkas, dėl ko turėtume panikuoti, – sakė R.Sterlingas. Dabar turime progą išeiti į aikštę ir vėl parodyti, ką galime.“

Anglijos žiniasklaida visada vaidino svarbų vaidmenį sprendžiant, ar Anglijos futbolo treneris turi likti savo poste – tai praėjusį mėnesį pripažino ir pats G.Southgate'as. Atrodo, kad artėjant pasaulio futbolo čempionatui žiniasklaidos ir visuomenės parama treneriui mažėja.

„Žinojau, kad tam tikru momentu dirbant šį darbą toks laikas ateis“, – apie pastarosiomis savaitėmis patiriamą spaudimą kalbėjo strategas.

Kita vertus, taip gerai, kaip jo kartos rinktinei, Anglijai nesisekė jau senokai. Vienintelis treneris, anglams kol kas padovanojęs pasaulio čempionų titulą – jau miręs Alfas Ramsey. Po jo G.Southgate'as bene geriausius rezultatus su komanda demonstruojantis strategas.

Bet jei Anglijai nepavyks išeiti iš grupės arba ji pasitrauks aštuntfinalyje ar net ketvirtfinalyje, spaudimas G.Southgate'ui bus milžiniškas. Gali nutikti netgi taip, kad treneris po šešerių metų darbo nuspręs pasitraukti.

„Suprantu, kad sirgalių nuotaika keičiasi priklausomai nuo rezultatų. Suprantu, kad mano darbas bus vertinamas pagal tai, ką pasieksime Katare“, – ramiai kalba strategas.

Anglijos žaidėjas, kuris į Katarą vyksta būdamas po padidinamuoju stiklu, – vidurio gynėjas Harry Maguire'as.

„Manchester United“ kapitonas šį sezoną sulaukė daug kritikos ir piktdžiugos po virtinės šiurkščių klaidų „Premier“ lygoje.

Tiesa, Anglijos rinktinėje jis įprastai žaidžia kur kas geriau nei klube. Treneris pasitiki žaidėju ir nusprendė vežtis jį į Katarą.

Problema ir ta, kad tinkamos tvirtos pamainos šioje kertinėje pozicijoje G.Southgate'as neturi.

„Tokiomis akimirkomis turime palaikyti savo geriausius ir labiausiai patyrusius žaidėjus“, – filosofavo strategas.

Jau daugelį metų Anglijos išskirtinė problema didžiuosiuose turnyruose buvo nesugebėjimas dominuoti aikštės viduryje. Panašu, kad ši problema šiemet bus išspręsta.

Komandos atakas turėtų konstruoti Declanas Rice'as ir Jude'as Bellinghamas, o Kalvinas Phillipsas neseniai gydėsi traumą, bet irgi įtrauktas į sudėtį.

D.Rice'as ir J.Bellinghamas atrodo puikus tandemas – pirmasis turi begalę energijos, antrasis yra vienas talentingiausių jaunų žaidėjų Europoje.

Anglijai trūko kontrolės aikštės viduryje, kai 2018 m. pasaulio čempionato pusfinalyje jie susitiko su Kroatija ar „Euro 2020“ finale stojo prieš Italiją.

Galbūt J.Bellinghamas šią spragą užpildys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as

Harry Kane'as buvo rezultatyviausias 2018 m. pasaulio čempionato žaidėjas, įmušęs šešis įvarčius, o per „Euro 2020“ pridėjo dar keturis.

Išlaikydamas tokį tempą, jis pasibaigus čempionatui galėtų tikėtis būti visų laikų rezultatyviausias Anglijos žaidėjas šių turnyrų istorijoje.

„Tottenham Hotspur“ puolėjas rinktinėje yra įmušęs 51 įvartį ir tik dviem įvarčiais atsilieka nuo Wayne'o Rooney.

Sudėtis

Vartininkai: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle), Aaron Ramsdale (Arsenal)

Gynėjai: Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), Eric Dier (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kyle Walker (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Conor Coady (Everton), Ben White (Arsenal), Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Saugai: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount (Chelsea), Conor Gallagher (Chelsea), Declan Rice (West Ham), Jordan Henderson (Liverpool), Kalvin Phillips (Manchester City)

Puolėjai: James Maddison (Leicester), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle), Marcus Rashford (Manchester United)

Treneris

Gareth Southgate

Iranas

Shirt badge/Association crest

Irano nacionalinei futbolo rinktinei ruošiantis pasaulio futbolo čempionatui vėl žvilgsniai krypo šalia aikštės, o tiksliau – į moterų teises.

Islamo Respubliką apėmė antivyriausybiniai protestai, kai rugsėjo 16 dieną mirė 22 metų Mahsa Amini. Ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Vyrų komandos, kuri žais Katare, žaidėjai nedrąsiai išreiškė savo paramą Irano moterų teisėms.

Galima prisiminti, kad sausio mėnesį Iranas atkreipė laikraščių antraštes ne tik dėl to, kad 1:0 įveikė Iraką ir pateko į trečią iš eilės pasaulio futbolo čempionatą, bet ir dėl to, kad 2 tūkst. moterų buvo leista dalyvauti rungtynėse Teherano Azadi stadione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Queirozas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Queirozas

Visgi po dviejų mėnesių moterims buvo uždrausta dalyvauti kitose rungtynėse. Maža to, jos buvo apipurkštos pipirinėmis dujomis.

Nuo 1979 m. islamo revoliucijos Irane moterims paprastai draudžiama lankytis vyrų rungtynėse ir kituose sporto renginiuose. Teisių gynimo grupė netgi ragino FIFA pašalinti Iraną iš turnyro Katare.

Saugumo pajėgos smurtu numalšino neseniai vykusius protestus.

Mehdi Taremi, puolėjas, įmušęs įvartį pergalingame mače prieš Iraką, instagrame parašė, jog jam „gėda“ matyti vaizdo įrašus iš tėvynės, kur akivaizdžiai gatvėse prieš moteris naudojamas smurtas.

Irano futbolininkų Katare laukia sunkios pirmosios rungtynės – lapkričio 21 d. su Anglija. Po keturių dienų jie susitiks su Velsu, o po to – su JAV.

Paskutinės grupės rungtynės, be to, kad turės politinį atspalvį, gali būti labai svarbios abiem komandoms, norint žengti į atkrintamąsias.

„Mums patinka žaisti prieš geriausias pasaulio komandas. Anglija yra viena geriausių Europos komandų, Iranas viena geriausių Azijos komandų, todėl ir esame čia, kad sužaistume puikias rungtynes“, – grupės lyderio nesibaimina Iraną treniruojantis portugalas Carlosas Queirozas.

Iranas dar niekada nebuvo įveikęs pirmo etapo. Komanda pasaulio čempionate debiutavo 1978-aisiais Argentinoje ir žaidė penkiuose finaliniuose turnyruose.

1998 m. Prancūzijoje Iranas įveikė JAV 2:1 ir tai buvo vienos įsimintiniausių rungtynių turnyro istorijoje – daugiausia dėl politinio fono.

JAV oficialių diplomatinių santykių su Iranu nepalaiko nuo 1980 m., kai Irano studentai užgrobė JAV ambasadą Teherane ir 444 dienas joje laikė įkaitus.

Dieną prieš rungtynes Lione Irano komanda gavo nurodymus nespausti rankų amerikiečių žaidėjams. Tiesa, prieš rungtynių pradžią abi komandos susirinko bendrai nuotraukai.

Hamido Estili ir Mehdi Mahdavikios įvarčiai tą kartą lėmė pirmą Irano pergalę pasaulio čempionatų istorijoje.

Tiesa, nė viena komanda tąkart neišėjo iš grupės. Po dvejų metų abi rinktinės žaidė draugiškas rungtynes „Rose Bowl“ stadione Pasadenoje, Kalifornijoje.

Dabartinės komandos lyderis yra 30-metis M.Taremi. „Porto“ atstovaujantis iranietis šiemet puikiai žaidė tiek Čempionų lygoje, tiek Portugalijos čempionate.

C.Queirozas tik paskutinę akimirką galėjo atsikvėpti Sardaro Azmouno, kuriam spalio pradžioje apšilimo metu plyšo blauzdos raumuo. Buvo manoma, kad 27 metų Leverkuzeno „Bayer“ narys negalės žaisti nuo šešių iki aštuonių savaičių, bet galiausiai jis pateko į sudėtį.

S.Azmounas Irano rinktinėje per 65 mačus yra įmušęs 41 įvartį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sardaras Azmounas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sardaras Azmounas

Neseniai vykusiose draugiškose rungtynėse Iranas 1:0 nugalėjo Urugvajų ir Austrijoje sužaidė lygiosiomis 1:1 su Senegalu.

C.Queirozas buvo vėl paskirtas Irano treneriu rugsėjo pradžioje vietoj Dragano Skočičiaus.

Tai bus ketvirtasis jo pasaulio čempionatas. Jis vadovavo Iranui 2014 ir 2018 m., o 2010 m. treniravo savo gimtąją Portugaliją.

Į šį pasaulio čempionatą jis bandė patekti su Egipto rinktine, bet neįveikė atrankos ir buvo atleistas.

Sudėtis

Vartininkai: Alireza Beiranvand (Persepolis), Amir Abedzadeh (Ponferradina), Seyed Hossein Hosseini (Esteghlal), Payam Niazmand (Sepahan)

Gynėjai: Ehsan Hajsafi (AEK Athens), Morteza Pouraliganji (Persepolis), Ramin Rezaeian (Sepahan), Milad Mohammadi (AEK Athens), Hossein Kanaanizadegan (Al Ahli), Shojae Khalilzadeh (Al Ahli), Sadegh Moharrami (Dinamo Zagreb), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal), Majid Hosseini (Kayserispor), Abolfazl Jalali (Esteghlal)

Saugai: Ahmad Noorollahi (Shabab Al Ahli), Saman Ghoddos (Brentford), Vahid Amiri (Persepolis), Saeid Ezatolahi (Vejle), Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord), Mehdi Torabi (Persepolis), Ali Gholizadeh (Charleroi), Ali Karimi (Kayserispor)

Puolėjai: Karim Ansarifard (Omonia Nicosia), Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen), Mehdi Taremi (Porto)

Treneris

Carlos Queiroz (Portugalija)

JAV

Shirt badge/Association crest

Geriausias JAV rinktinės žaidėjas buvo ilgai marinamas ant savo klubo atsarginių žaidėjų suolelio ir šį sezoną žaidė nedaug. Du komandos vartininkai buvo priversti leistis į antrąjį Anglijos divizioną, o trečiasis „Premier“ lygoje irgi nesužaidė nė minutės.

Amerikiečiai po nesėkmės 2018 m. turnyre grįžta į pasaulio futbolo čempionatą su viena jauniausių šio čempionato sudėčių.

Į pasaulio čempionatą jie žengė sunkiai, pralaimėję paskutines lemiamas rungtynes, bet išsigelbėję dėl geresnio įvarčių santykio.

Greggo Berhalterio treniruojama komanda į turnyrą vyksta po pralaimėjimo 0:2 Japonijai ir lygiųjų 0:0 su Saudo Arabija.

Per pastarąsias septynerias rungtynes su pasaulio čempionatui besirengiančiomis šalimis JAV iškovojo tik vieną pergalę, patyrė tris pralaimėjimus ir tris kartus sužaidė lygiosiomis.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Pulisicas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Pulisicas

„Akivaizdu, kad rezultatai nėra tokie, kokių tikrai tikėjomės“, – neslepia komandos lyderis Christianas Pulisicas.

Ch.Pulisicas yra pirmasis amerikietis, žaidęs ir laimėjęs Čempionų lygos finalą, bet šį sezoną kautis dėl minučių Londono „Chelsea“ jam buvo sunku. Tiek prie atleisto Thomaso Tuchelio, tiek prie dabartinio trenerio Grahamo Potterio.

49 metų G.Berhalteris į pasaulio čempionatą yra patekęs tiek kaip JAV rinktinės žaidėjas, tiek kaip treneris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Berhalteris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Berhalteris

2006-ųjų pasaulio čempionato dalyvis komandos vairą perėmė 2018-aisiais. Nuo to laiko rinktinėje jis suteikė galimybę net 91 futbolininkui, iš kurių 56 debiutavo su nacionalinės rinktinės marškinėliais.

Dažniausiai prie jo amerikiečiai naudoja taktinę schemą 4–3–3.

Prieš ketverius metus Rusijoje vykusį turnyrą JAV praleido, o iš 2014 m. planetos pirmenybėse žaidusios komandos liko tik vienas žaidėjas – 29 metų dešinysis gynėjas DeAndre Yedlinas.

23,82 m. – JAV rinktinės amžiaus vidurkis atrankos varžybose. Tai buvo pati jauniausia vietą Katare iškovojusi rinktinė

„Tai šių vaikinų pasiekimas. Visiškai jais pasitikiu“, – pabrėžia G.Berhalteris.

Sudėtis

Vartininkai: Ethan Horvath (Luton), Sean Johnson (New York City), Matt Turner (Arsenal)

Gynėjai: Cameron Carter-Vickers (Celtic), Sergino Dest (AC Milan), Aaron Long (New York Red Bulls), Shaq Moore (Nashville), Tim Ream (Fulham), Antonee Robinson (Fulham), Joe Scally (Borussia Monchengladbach), DeAndre Yedlin (Miami), Walker Zimmerman (Nashville)

Saugai: Brenden Aaronson (Leeds), Kellyn Acosta (Los Angeles), Tyler Adams (Leeds), Luca de la Torre (Celta Vigo), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Cristian Roldan (Seattle)

Puolėjai: Jesus Ferreira (Dallas), Jordan Morris (Seattle), Christian Pulisic (Chelsea), Gio Reyna (Borussia Dortmund), Josh Sargent (Norwich), Tim Weah (Lille), Haji Wright (Antalyspor)

Treneris

Gregg Berhalter

Velsas

Shirt badge/Association crest

Velso žaidėjai ir trenerių štabo nariai nuščiuvo, kai garsus aktorius Michaelas Sheenas rinktinės treniruočių bazėje prieš šį pasaulio čempionatą pasakė jaudinančią kalbą.

Maišydamas velsiečių ir anglų kalbas, M.Sheenas kalbėjo apie viltį ir pasipriešinimą. Apie „raudoną audrą, artėjančią prie Kataro vartų“. Jis paminėjo mirusį komandos trenerį Gary Speedą ir paragino naująjį vadovą Robą Page'ą „atversti naujus istorijos knygų puslapius“.

Tai buvo jaudinanti kalba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Page'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Page'as

Bet panašu, kad Velsui ir taip Katare neturėtų trūkti motyvacijos.

Pirmą kartą nuo 1958 m. velsiečiai žais didžiausioje futbolo scenoje – tai dešimtmetį trukusio laipsniško tobulėjimo, kuris sutapo su vieno geriausių pasaulio futbolininkų Garetho Bale'o pasirodymu, kulminacija.

Kadaise brangiausias pasaulio futbolininkas, už kurį 2013-aisiais Madrido „Real“ sumokėjo 100 mln. eurų, padėjo Velsui patekti į du pastaruosius Europos čempionatus, o dabar – ir į pirmąjį pasaulio čempionatą per 64 metus.

Tai turnyras, kurio tokios Velso futbolo legendos kaip Ryanas Giggsas, Ianas Rushas, Markas Hughesas ir Neville'as Southallas taip ir nepasiekė.

Atrodė, kad bus sunku ir G.Bale'ui, kurio klubinė karjera vis sparčiau ritasi į saulėlydį – birželio mėnesį saugas paliko Madridą ir persikėlė į MLS komandą „Los Angeles FC“.

Tačiau susidaro įspūdis, kad nuolat traumų kamuojamas 33-ejų metų puolėjas geriausius pasirodymus ir toliau taupo savo nacionalinei rinktinei.

Savo naujame klube G.Bale'as retai žaisdavo visas 90 minučių ir po truputį didino krūvį ruošdamasis pasaulio pirmenybėms. Nepaisant to, Los Andželo klubas vis tiek dominavo reguliariajame sezone, be to, laimėjo MLS taurę.

Pats futbolininkas teigia, kad jaučiasi geresnės formos ir aštresnis pastaruoju metu. Jis vėl mėgaujasi futbolu, ko nebuvo paskutiniais metais Madride – išskyrus retas tarptautines pertraukas, kai galėjo atstovauti Velsui.

Galbūt Katare sulauksime dar vienos gražios gulbės giesmės?

„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as

Visgi dabartinė Velso rinktinė – tai ne vienas G.Bale'as.

Komandos smegenimis išlieka Aaronas Ramsey – dar vienas traumų kamuojamas žaidėjas.

21-erių Brennanas Johnsonas yra talentingas puolėjas, pirmą sezoną žaidžiantis „Premier“ lygoje ir atstovaujantis „Nottingham Forest“ ekipai.

„Fulham“ atstovas Danielis Jamesas bus vienas greičiausių turnyro žaidėjų, bet pastaruoju metu sulaukia nemažai kritikos dėl to, jog nesugeba realizuoti susikurtų progų.

Kiti R.Page'o komandos žaidėjai daugiausiai rungtyniauja žemesnėse Anglijos lygose.

Šią komandą vylėsi treniruoti R.Giggsas, bet birželį „Manchester United“ legenda atsistatydino, kai jam buvo iškelta byla dėl kaltinimų smurtu šeimoje.

R.Giggsas teigė nenorėjęs trikdyti komandos pasiruošimo Katarui, tad liko nuošalyje.

Prisiekusieji, dalyvavę R.Giggso byloje, rugpjūčio pabaigoje buvo paleisti, taip ir nesugebėję priimti nuosprendžio, tad futbolo legendos laukia pakartotinis teismo procesas liepos mėnesį.

Dėl šios bylos R.Giggsas netreniravo Velso ir per praėjusių metų „Euro 2020“.

Vienintelis Velso pasirodymas pasaulio futbolo čempionate kol kas įvyko 1958 m., kai komanda pasiekė ketvirtfinalį ir ten pralaimėjo būsimai čempionei Brazilijai.

Sudėtis

Vartininkai: Wayne Hennessey (Nottingham Forest), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Sheffield United).

Gynėjai: Neco Williams (Nottingham Forest), Ben Davies (Tottenham Hotspur), Ben Cabango (Swansea City), Joe Rodon (Rennes, on loan from Tottenham Hotspur), Chris Mepham (Bournemouth), Ethan Ampadu (Spezia, on loan from Chelsea), Chris Gunter (AFC Wimbledon), Connor Roberts (Burnley), Tom Lockyer (Luton Town).

Saugais: Aaron Ramsey (Nice), Joe Allen (Swansea City), Harry Wilson (Fulham), Joe Morrell (Portsmouth), Dylan Levitt (Dundee United), Rubin Colwill (Cardiff City), Jonny Williams (Swindon Town), Matthew Smith (Milton Keynes Dons), Sorba Thomas (Huddersfield Town).

Puolėjai: Gareth Bale (Los Angeles FC), Dan James (Fulham, on loan from Leeds United), Kieffer Moore (Bournemouth), Mark Harris (Cardiff City), Brennan Johnson (Nottingham Forest).

Treneris

Robert Page

Parengta pagal AP. pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas