Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos futbolininko talentas – ne tik aikštėje: sukūrė plaučių ventiliacijos aparatą

„Kritiniu atveju noriu padėti žmonėms, o ne užsidirbti“, – sako tikra sensacija Ispanijoje tapęs futbolininkas Álexas Quintanilla. „Ibiza“ klubui atstovaujantis futbolininkas su kolegomis sukūrė naujos kartos plaučių ventiliacijos aparatą „Ventijet“, kuris kainuoja dešimt kartų pigiau nei įprasti tokie prietaisai.
Álexas Quintanilla
Álexas Quintanilla / Marca nuotr.

„Ibiza“ klubas žaidžia trečiajame Ispanijos divizione ir šiais metais jau spėjo išgarsėti po to, kai vos nesustabdė čempionės „Barcelona“ komandos Karaliaus taurės turnyre.

Šešioliktfinalio rungtynėse Ibisos komanda net pirmavo 1:0, tačiau galiausiai pralaimėjo praleidusi dukart. Visgi pergalę katalonai sugebėjo išplėšti tik ketvirtą pridėto laiko minutę.

Tose rungtynėse „Ibiza“ gynėjas Á.Quintanilla liko tarp atsarginių, tačiau šiuo metu jis yra ryškiausia komandos žvaigždė.

Vyras yra proceso inžinierius ir su penkių specialistų komanda nuo 1995-ųjų kūrė plaučių ventiliacijos aparatą. Koronaviruso akivaizdoje ispanų darbas tapo ypač aktualus.

„Ventijet“ pagrindiniu architektu yra laikomas Á.Quintanilla uošvis Lucas Picazo.

Diario De Cadiz nuotr./Lucas Picazo
Diario De Cadiz nuotr./Lucas Picazo

Šis vyras daugybę metų dirbo intensyvios terapijos skyriuje. Būtent čia jis sukūrė ir naujos kartos sistemą, kuri padeda išplėsti paciento plaučius ir tiekti deguonį į prastai vėdinamą jų vietą.

Naujo ventiliacijos aparato kūrimo darbus ispanai užbaigė per 19 dienų – visi bandymai ir diskusijos vyko nuotoliniu būdu.

„Kiekvieną dieną dirbome mažiausiai po 12 valandų, bet stengtis buvo verta. Pasiekėme norimą rezultatą ir dabar esu be galo laimingas“, – kalbėjo futbolininkas.

Ibiza klubo nuotr./Álexas Quintanilla
Ibiza klubo nuotr./Álexas Quintanilla

Pagrindinis ispanų pristatyto ventiliacijos aparato skirtumas nuo įprastų sistemų – gerokai didesnis oro tiekimo slėgis. Dėl šios priežasties kraujas geriau prisotinamas deguonimi, o būtent dėl jo trūkumo pradeda gesti pacientų organai.

„Šis prietaisas gali padėti išgyventi 60-70 proc. sunkiai koronavirusu sergančių pacientų“, – optimistiškai kalba daktaras L.Picazo.

Prietaisas jau buvo patikrintas Kadise esančioje „Puerta del Mar“ ligoninėje ir rezultatai visus maloniai nustebino. Kol kas naujasis kūrinys nebuvo testuojamas su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais. Dabar L.Picaso komandos laukia naujas etapas – bus atliekami tyrimai su gyvūnais, kurių plaučių patologijos yra panašios į COVID-19.

Nauja sistema kainuos apie 2-3 tūkst. eurų ir jos kaina bus apie dešimt kartų mažesnė už įprastus plaučių ventiliavimo aparatus.

Ispanai teigia, kad „Ventijet“ parduos už savikainą. „Tiesiog norime padėti visuomenei šiuo sunkiu laikotarpiu, o ne pasipelnyti“, – teigia Á.Quintanilla.

Asmeninio archyvo nuotr./Álexas Quintanilla
Asmeninio archyvo nuotr./Álexas Quintanilla

Šį prietaisą dar turės patvirtinti Ispanijos sveikatos apsaugos ministeriją, tačiau kūrėjų komanda įsitikinusi, kad esant sudėtingai situacijai šalyje biurokratinės procedūros netruks ilgai.

Á.Quintanilla yra Bilbao „Athletic“ klubo akademijos auklėtinis, tačiau didžiąją karjeros dalį praleido žemesniuose Ispanijos futbolo divizionuose.

Šiuo metu futbolininkas sėkmingai derina šią profesiją su inžinerija.

„Nežaidžiu tokiame lygyje, kad futbolas būtų vienintelis mano pasirinkimas. Visada reikia turėti planą B“, – teigia Á.Quintanilla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas