Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bėdas kėlęs ranka, o paskui dantimis, Luisas Suarezas susitvarkė su galva

Iš pradžių buvo ranka. Tada – dantys. Tačiau šiame pasaulio futbolo čempionate Urugvajaus rinktinei labiau padeda Luiso Suarezo gebėjimai žaisti futbolą kojomis ir galva.
Luisas Suarezas
Luisas Suarezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galbūt šįkart jo galva veikia teisingai.

Kaip ir bendražygiui „Barcelona“ klube ir geram bičiuliui Lioneliui Messi, taip ir L.Suarezui tai veikiausiai paskutinis pasaulio čempionatas.

Geriausiu atveju, liko trejos rungtynės, pradedant Urugvajaus penktadienio ketvirtfinalio maču su Prancūzija 17 val.

L.Messi nesėkmės pasaulio pirmenybėse jau užprotokoluotos. L.Suarezo patirtis iki šiol buvo dar kartesnė. Abejose čempionatuose prieš tai, Urugvajaus rinktinės puolėjas ne tik nuvylė, bet ir užsitraukė gėdą, pirmajame sukčiavęs, o antrajame prisilipdęs nešvariausio žaidėjo etiketę.

„Bręsti, mokasi iš klaidų ir gyveni dabartimi“, – žaisdamas trečiose pasaulio pirmenybėse sakė L.Suarezas, prieš Urugvajaus rungtynes su Prancūzija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas

2010 metais Pietų Afrikoje L.Suarezo spektaklis buvo toks: jis blokavo Ganos futbolininko smūgį ranka per paskutiniąsias pratęsimo sekundes. L.Suarezas buvo išvarytas iš aikštės už tyčinį žaidimą ranka, bet Gana nerealizavo 11 metrų baudinio.

L.Suarezo suktybė ir laukinis džiaugsmas aikštėje įsiminė ilgam: jis padėjo Urugvajui pasiekti pusfinalį ir atėmė paskutinį šansą iš Afrikos komandos.

VIDEO: Luis Suarez's handball in Uruguay vs Ghana 2010 World Cup

2014 metais Brazilijoje jo pasitraukimas iš čempionato buvo dar labiau šokiruojantis: L.Suarezas įkando Italijos rinktinės gyėnjui Giorgio Chiellini grupės varžybose, palikdamas pastebimą dantų žymę ant italo kairiojo peties. FIFA diskvalifikavo L.Suarezą devynerioms rungtynėms ir keturiems mėnesiams. Tai buvo jau trečias atvejis, kai L.Suarezas sulaukė bausmės už varžovo įkandimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Chiellini ir Luisas Suarezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Chiellini ir Luisas Suarezas

Būdamas 31-erių L.Suarezas grįžo į pasaulio čempionatą trečią, turbūt jau paskutinį kartą.

Šiose pirmenybėse jis atsako į žurnalistų klausimus apie buvusius nuopolius ramiai, be susierzinimo ženklų. Jis nebando, ko nors nuslėpti.

L.Suarezas teigė, kad susidoroti su praeities šešėliais jam padėjo Oscaras Tabarezas – dabartinis Urugvajaus rinktinės treneris, buvęs mokytojas.

„Tabarezas labai padeda. Jis vienas geriausių trenerių pasaulyje dėl savo asmenybės, dėl gebėjimų padėti žaidėjams, – sakė L.Suarezas. – Man asmeniškai jis labai padėjo. Prieš rungtynes jis visada kalbasi su manimi apie tai, kas vyksta mano galvoje. Tai svarbu man. Tie pokalbiai yra svarbūs.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oscaras Tabarezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oscaras Tabarezas

Jau dešimtmetį O.Tabarezas kartoja mantrą su Urugvajaus futbolininkais – joje sudėtas žmogiškumas, darbo etika, pagarba kitiems.

Urugvajaus rinktinė per pasaulio čempionatą Rusijoje įsikūrė Žemutinio Naugardo sporto centre, kur kambariai ir baldai labiau primena mokyklą, o ne penkių žvaigždučių viešbučius, kokiuose gyvena kitos komandos.

Urugvajaus žaidėjai, taip pat ir ryškiausios komandos žvaigždės, yra prašomos nusinešti ir išsiplauti savo lėkštes po valgio. Futbolininkai patys valo savo futbolo batelius, tamposi treniruočių ekipiruotę ir yra mokami gerų manierų. Pavyzdžiui, spaudos konferencijose pirmiems pasisveikinti su žurnalistais: „labas rytas“ ar „laba diena“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas

L.Suarezo vaidmuo rinktinėje pasikeitė. Anksčiau keldavęs problemų visai komandai, dabar jis bando būti pavyzdžiu, koks ir turi būti komandos veteranas.

„Dabar esu vienas vyriausių, pavyzdys, į kokį žvalgosi ir jaunimas, – sakė L.Suarezas. – Per rungtynes galima susinervinti, bet tuo pačiu metu privalau likti ramus. Turiu būti geras pavyzdys jaunesniems. Reikia išmokti suvaldyti save tokiose situacijose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito