Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilų futbolo mašina pasirengusi nuplauti vokišką gėdą

Brazilija pasiryžusi galutinai nusimesti košmarus po 1:7 Vokietijai pralaimėto pusfinalio 2014 metų pasaulio čempionate savo šalyje. Nuo 2016 metų, kai brazilų rinktinę pradėjo treniruoti Tite, penkis kartus planetos čempionė vėl tapo laiminti mašina ir pirmoji iš visų užsitikrino teisę žaisti Rusijoje.
Brazilijos rinktinės lyderis – Neymaras
Brazilijos rinktinės lyderis - Neymaras / „Scanpix“ nuotr.

Vokiečių gniuždančią pamoką dėl traumos iš šalies tada stebėjęs Neymaras dabar stojasi ant kojų po pėdos lūžio.

Tačiau brangiausias pasaulio futbolininkas nebėra nepamainomas Brazilijos rinktinėje. Ji ir be Naymaro atrodė puikiai ir laimėjo rungtynių, tarp jų ir kontrolinį mačą prieš Vokietiją kovo mėnesį Berlyne.

„Tokio kaip jis, trūktų bet kuriai komandai, – sakė ilgametis Brazilijos rinktinės gynėjas Thiago Silva. – Tačiau neturėdami jo mes kartais labiau apibrėžiame žaidimo stilių.“

Pele apie Neymarą: Pagal savo įgūdžius jis jau dabar yra geriausias žaidėjas pasaulyje.

Šį pasaulio čempionatą Brazilija pasitinka labiau subalansuota aikštėje – elitinių žaidėjų yra kiekvienoje pozicijoje.

Brazilai dominavo pasaulio čempionato atrankos varžybose, nepaisant to, kad buvo išbarstę taškų pačioje kelio pradžioje, kol komandą treniravo vėliau atleistas Dunga.

Brazilija turėtų būti dar labiau pavojinga Rusijoje, jei Neymaro žaidime nebeliks traumos padarinių – „Paris Saint-Germain“ puolėjas nežaidė kelis mėnesius nuo vasario.

„Pagal savo įgūdžius jis jau dabar yra geriausias žaidėjas pasaulyje, – apie Neymarą pareiškė Brazilijos futbolo legenda Pele. – Atėjo laikas jam suspindėti.“

„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės lyderis - Neymaras
„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės lyderis - Neymaras

Štai artimesnis žvilgsnis į Brazilijos komandą:

Treneris

Per mažiau nei dvejus metus Adenoras Leonardo Bachi – geriau žinomas kaip Tite – pavertė Braziliją viena iš čempionato favoričių.

Kitaip nei gynybinio stiliaus mėgėjas Luizas Felipe Scolari, su kuriuo brazilai triumfavo 2002 metais, bet patyrė vokiečių antausį 2014 metais, – Tite augo būdamas Carlo Ancelotti gerbėju. O pastarojo italo treniruoti klubai visad būdavo gerai subalansuoti. Nuo 2014 metų Tite ir C.Ancelotti vis pasikeičia nuomonėmis ir idėjomis. Skeptikai kalba, kad Tite komandos muša per mažai įvarčių, bet jis sugeba žaidėjus ir žurnalistus nukreipti taip, kad šie nekritikuotų. Su „Corinthians“ klubu iškovoti titulai nuo 2011 iki 2015 metų įrodo, kad 57 metų treneris yra vertas vadovauti nacionalinei komandai.

„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės treneris Tite.
„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės treneris Tite.

Vartininkai

Alissonas Beckeris nebuvo itin populiarus prieš dvejus metus, kai užsivilko pirmojo Brazilijos rinktinės vartininko aprangą. Dabar 25 metų brazilas yra pagrindinis „Roma“ klubo vartų sargas, o tarp jo gerbėjų yra ir pats Gianluigi Buffonas. Alissono įgūdžiai žaisti abejomis rankomis ir kojomis privertė Tite pastumti „Manchester City“ vartininką Edersoną ant atsarginių suolo. Vis sklinda kalbos, kad Alissono kita stotelė bus Madrido „Real“. O trečia Tite opcija vartuose yra jam gerai pažįstamas Cassio iš „Corinthians“ komandos.

„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės vartininkas Alissonas
„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės vartininkas Alissonas

Gynėjai

Per dvylika Pietų Amerikos atrankos rungtynių komandą treniruojant Tite, Brazilija praleido tik tris įvarčius. Treneris mėgsta remtis solidžiu gynybos ketvertu, kurį sudaro „Paris Saint-Germain“ duetas Dani Alvesas ir Marquinhos, Miranda iš Milano „Inter“ ir dar Madrido „Real“ kairysis gynėjas Marcelo. Svarbiausias atsarginis veikiausiai bus PSG vidurio gynėjas Thiago Silva.

„Scanpix“ nuotr./Marcelo
„Scanpix“ nuotr./Marcelo

Saugai

Philippe Coutinho turėtų pakeisti Renato Augusto, kuris žaidžia Kinijoje, kaip pagrindinis atakų organizatorius. Jei taip bus, Coutinho vietą kairėje turėtų užimti darbštusis Williamas iš „Chelsea“. Fredas taip pat turėtų būti pagrindinėje sudėtyje.

Labiau gynybiniame variante išvystume Fernandinho, kuris neseniai tapo Anglijos čempionu su „Manchester City“. Madrido „Real“ atraminis saugas Casemiro gali pasiūlyti daug pagalbos ginantis, o Vilniuje profesionalo karjerą prieš daugiau nei dešimtmetį pradėjęs „Barcelona“ saugas Paulinho ne tik ginasi, bet ir pelno įvarčius.

„Scanpix“ nuotr./Paulinho
„Scanpix“ nuotr./Paulinho

Puolėjai

Kontrolinėse rungtynėse įvarčiu jau pasižymėjusio Neymaro sportinė forma bus aiškesnė jau įsibėgėjus čempionatui Rusijoje. Jei kiltų bėdų, Tite jo vietoje galėtų panaudoti Willianą. Nors Gabrielis Jesusas iš „Manchester City“ buvo rezultatyviausias brazilų žaidėjas atrankos kovose, jam konkurenciją sudaro „Liverpool“ puolėjas Firmino. Tite neturi klasikinio vidurio puolėjo, bet atsargoje yra mobilesni žaidėjai: Douglas Costa iš „Juventus“ ir Taisonas iš Donecko „Šachtar“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Jesusas švenčia įvartį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Jesusas švenčia įvartį

Grupės rungtynės

Brazilija įsikūrė Sočyje, nors šiame Juodosios jūros kurorte ir nesužaidė kontrolinių mačų. Grupės E varžyboms brazilams prasidės Rostove prie Dono, kur birželio 17 dieną laukia mačas su Šveicarija. Sankt Peterburgas bus kita Brazilijos stotelė – ten žais su Kosta Rika birželio 22 dieną, o paskutinis mačas bus su Serbija birželio 27 dieną Maskvoje.

„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./Brazilijos rinktinės sirgaliai

Brazilijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Alissonas („Roma“, Italija), Edersonas („Mancester City“, Anglija), Cassio („Corinthians“);

Gynėjai: Thiago Silva (PSG, Prancūzija), Miranda (Milano „Inter“, Italija), Marquinhos (PSG, Prancūzija), Marcelo (Madrido „Real“, Ispanija), Filipe Luisas (Madrido „Atletico“, Ispanija), Fagneris („Corinthians“), Pedro Geromelas („Gremio“), Danilo („Manchester City“);

Saugai: Paulinho („Barcelona“, Ispanija), Casemiro (Madrido „Real“, Ispanija), Philippe Coutinho („Barcelona“, Ispanija), Renato Augusto („Beijing Sinobo Guoan“, Kinija), Fredas (Donecko „Šachtar“, Ukraina), Fernandinho („Manchester City“, Anglija), Willianas (Londono „Chelsea“, Anglija);

Puolėjai: Neymaras (PSG, Prancūzija), Douglas Costa (Turino „Juventus“, Italija), Gabrielis Jesusas („Manchester City“, Anglija), Roberto Firmino („Liverpool“), Taisonas (Donecko „Šachtar“, Ukraina).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito