Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Brexit“ atgarsiai futbole: kaip tai paveiks „Premier“ lygą?

Anglijos „Premier“ futbolo lygos atstovai dar prieš Didžiosios Britanijos referendumą dėl Europos Sąjungos pasisakė už šalies pasilikimą ES.
Paulis Pogba
Paulis Pogba / „Scanpix“ nuotr.

Piliečiams nusprendus palikti ES, su šio sprendimo pasekmėmis susidurs ir pati lyga, ir jos klubai bei žaidėjai.

„Goal.com“ pristato pagrindines šio sprendimo pasekmes:

Įtaka perėjimų kainoms

Svaro sterlingo kursas iškart dramatiškai krito, tai reiškia, kad mažiau kompanijų norės investuoti Didžiojoje Britanijoje.

Tai padidins „Premier“ lygų klubams mokesčius už žaidėjus, kurie atvyksta iš užsienio. Tarkime „Juventus“ paprašys 160 mln. eurų už Paulį Pogbą. Kritus svaro kursui, Anglijos klubai turėtų papildomai sumokėti 30 mln. svarų sterlingų – žaidėjo kaina išsipūs nuo 113 iki 144 mln. svarų sterlingų.

Tuo tarpu, kitų Europos Sąjungos šalių klubai su tokiomis kliūtimis nesusidurs. Dar daugiau, kitoms šalims bus pigiau įsigyti „Premier“ lygos žaidėjus.

Investuotojai

Anglijos lyga yra itin patraukti užsienio investuotojams. Net 14 klubų iš dalies ar visiškai yra valdomi užsieniečių. Gera naujiena, kad jiems bus palyginti pigiau įsigyti Anglijos klubus, dėl nuvertėjusio svaro.

Tačiau, jei apskritai investuotojai norės mažiau investuoti Didžiojoje Britanijoje, tai palies ir futbolo klubus.

Žaidėjų pirkimas

Šiuo metu 65 proc. „Premier“ lygos žaidėjų yra užsieniečiai. Iki šiol britai galėjo be vargo įsigyti žaidėjus, kurie turi ES pasą. Tačiau, jei Didžioji Britanija atsisakys laisvo darbuotojų judėjimo, tuomet ir žaidėjus pirkti bus daug sunkiau.

Kol kas neaišku, kokiu keliu pasuks britai. Blogiausiu atveju, ES žaidėjams galios tos pačios taisyklės kaip ir iš kitų užsienio šalių atvykstantiems futbolininkams. Tai reiškia, kad žaidėjai gali persikelti į Jungtinę Karalystę tik tada, jei yra sužaidę tam tikrą tarptautinių rungtynių skaičių.

Jeigu tokios taisyklės būtų galiojusios, į „Premier“ lygą savo laiku nebūtų galėję atvykti tokie žaidėjai kaip Ericas Cantona, Paolo Di Canio ar Cristiano Ronaldo.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

ES darbo leidimai

Šiuo metu Pietų Amerikos žaidėjai gali judėti „Premier“ lygoje, jeigu jų tėvai yra kilę iš Europos Sąjungos šalių ir jie gali gauti ES pasus. Taip yra pasielgę Angelis di Maria ir Diego Costa.

Kiti užsieniečiai, kuriuos įsigyja Anglijos klubai, yra skolinami ES šalių klubams, kad lengviau gautų vizas, prieš sugrįždami į pirminius klubus.

Britų išėjimas yra gera naujiena tik advokatams, kurie turės ieškoti skylių įstatymuose, kad „Premier“ lygos klubai galėtų laisvai pirkti užsienio talentus.

„Scanpix“ nuotr./Diego Costa
„Scanpix“ nuotr./Diego Costa

19 straipsnis

Pagal FIFA taisykles yra draudžiama pirkti žaidėjus, kuriems mažiau nei 18 metų. Išimtis taikoma tik perėjimams Europos Sąjungoje, kur galima įsigyti žaidėjus nuo 16 iki 18 metų.

Britams palikus sąjungą, „Premier“ lygos klubai nebegalės pirkti jaunų žaidėjų. Tokiu būdu į Angliją atkeliavo tokios žvaigždės kaip Cescas Fabregasas, Paulis Pogba ir Hectoras Bellerinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas