Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos visuomenė niršta dėl FIFA sprendimo neleisti dėvėti aguonos žiedų

FIFA nusprendė uždrausti Didžiosios Britanijos futbolo rinktinėms per pasaulio čempionato atrankos rungtynes į aprangą įsisegti aguonos žiedą, kuris Britanijoje yra žuvusiųjų kare pagerbimo simbolis. Šis FIFA sprendimas britų žiniasklaidoje vadinamas hipokritišku, absurdišku ir amoraliu, neigiamai pasisako ir patys futbolininkai.
Anglijos rinktinės marškinėliai
Anglijos rinktinės marškinėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kiekvienais metais lapkričio 11 dieną Jungtinėje Karalystėje minima Atsiminimo diena, kurios metu pagerbiami karuose žuvę britai. Ši diena pradėta švęsti po Pirmojo pasaulinio karo 1919 metais. Atminimo simbolis – raudonas aguonos žiedas.

Kasmet lapkričio 11-ąją aguonos žiedais nusagstoma visa Jungtinė Karalystė, diena minima ir kitos buvusiose JK kolonijinėse žemėse – Kanadoje, Australijoje ir pan.

Vis dėlto FIFA draudžia ant marškinėlių bet kokius politinius, religinius arba komercinius simbolius. Tokiu FIFA laiko ir raudoną aguonos žiedą, tuo pykdydama Jungtinės Karalystės visuomenę.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May tokį FIFA sprendimą pavadino kvailyste, o peticija prieš draudimą JK jau susilaukė daugiau nei 300 tūkst. žmonių parašų.

„Scanpix“ nuotr./Aguonos žiedas ant juodo rankos raiščio
„Scanpix“ nuotr./Aguonos žiedas ant juodo rankos raiščio

Penktadienį, lapkričio 11-ąją, „Wembley“ stadione atrankoje į pasaulio čempionatą susirems Anglijos ir Škotijos rinktinės. Abiejų šalių futbolo federacijos jau paskelbė, kad nepaisys FIFA draudimo, futbolininkai ant rankų vilkės juodus raiščius, prie kurių bus prisegti aguonų žiedai.

„Jeigu galėsime turėti aguonos žiedą, būsime patenkinti. Mes visi norime jį dėvėti, nesvarbu, kurioje vietoje“, – sakė anglų puolėjas Harry Kane'as.

Tiek Anglijos, tiek Škotijos futbolo federacija žino, kad po šių rungtynių už aguonos žiedų dėvėjimą sulauks baudų, tačiau tai nesvarbu.

Škotijos ir Anglijos rinktinės yra didžiulės varžovės, patys žmonės irgi dažnai rodo neapykantą vieni kitiems. Tai dar labiau paskatino Anglijoje įvykęs referendumas dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, kam Škotija nepritaria. Vis dėlto, kai tema pasisuka apie žuvusiųjų kare pagerbimą, abi tautos yra vieningos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aguonos žiedo simbolis futbolo stadione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aguonos žiedo simbolis futbolo stadione

2011 metais FIFA buvo padariusi išimtį Velso, Anglijos ir Škotijos rinktinėms ir leido dėvėti aguonos žiedą. Tam prireikė didelio spaudimo iš tuomečio JK premjero Jameso Camerono ir princo Williamo. Tačiau šiemet FIFA nusprendė išimčių nebedaryti.

Penktadienį rungtynes atrankoje į pasaulio čempionatą žais ir Šiaurės Airijos rinktinė (namuose su Azerbaidžanu), o Velso futbolininkai į aikštę išbėgs šeštadienį (namuose su Serbija). Airiai nusprendė nepykdyti FIFA ir apsiribos juodais raiščiais, o Velso futbolo federacija dar neapsisprendė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Velso rinktinės marškinėliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Velso rinktinės marškinėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas