Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brutalu: nutrauktose šešiolikmečių rungtynėse – smurtas prieš teisėją ir nevaldomi tėvai

Vilniuje jaunimo futbolo rungtynės buvo nutrauktos anksčiau laiko dėl smurto ir visas ribas peržengusio elgesio jauno teisėjo atžvilgiu. Lietuvos futbolo federacija (LFF) apdalino kaltininkus baudomis, tačiau šie 15min samprotavo apie per griežtas sankcijas.

„Samsung Galaxy Watch“ Elitinės jaunių lygos rungtynėse kovo 15-ąją susitiko VFA „Geležinis Vilkas“ ir FK „Žalgiris“.

Daug kontakto, pražangų, kortelių, grubus futbolas, necenzūrinės replikos iš jaunuolių tėvų, teisėjo užgauliojimai ir net mėtymasis sniegu – toks buvo susitikimo fonas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono stadione, kuriame namų rungtynes žaidžia „Geležinis Vilkas“.

Galiausiai mačą teko nutraukti neseniai pilnametystės sulaukusiam teisėjui Edgarui Edui Dirmeikiui.

Jis už šiurkščią pražangą aikštės viduryje parodė antrą geltoną kortelę vienam iš „Geležinio Vilko“ futbolininkų, tačiau tuo epizodas nesibaigė. Jaunasis futbolininkas suartėjo su arbitru ir rėžėsi į jį krūtine.

Teisėją užpuolė ir kiti šeimininkų futbolininkai, keli jaunieji žalgiriečiai stojo teisėjo ginti, tačiau E.E.Dirmeikis sušvilpė rungtynių pabaigą ir jas nutraukė anksčiau laiko.

Aikštėje užvirė chaosas, į ją pasileido ir žiūrovai, ir treneriai – visi jie įrodinėjo savo tiesas teisėjui, kuriam teko atlaikyti didžiulį spaudimą.

Pirmadienį LFF išplatino pranešimą, kuriame nurodė griežtas bausmes:

  • „Žalgiriui“ įskaityta techninė pergalė 3:0;
  • Všį Vaikų futbolo akademijai „Geležinis Vilkas“ skirta 1150 eurų bauda;
  • „Geležinis Vilkas“ iki sezono pabaigos namų rungtynes žais be žiūrovų;
  • Treneris Linas Virketis suspenduotas iki sezono pabaigos;
  • Treneris Nikolajus Pupkinas suspenduotas iki sezono pabaigos;
  • Skirtos bausmės netinkamai besielgusiems „Geležinio Vilko“ žaidėjams.
  • „Geležinio Vilko“ klubas įpareigotas organizuoti kvalifikuoto specialisto vedamus agresijos valdymo ir prevencijos mokymus, kuriuose privalo dalyvauti U16 komanda ir treneriai.

Grasino „pakasti“

Jaunuosius žalgiriečius treniruojantis Justinas Baužys 15min pasakojo, kad jau nuo pačios rungtynių pradžios jautėsi maksimali įtampa, o varžovų komandos grubiam žaidimui didelę įtaką darė treneriai ir tėvai.

„Mes neturime priekaištų teisėjui, nors jis padarė keletą kritinių klaidų, nelabai kontroliavo pačias rungtynes“, – pabrėžė J.Baužys.

„Nuo pat pirmos minutės varžovai nebandė žaisti futbolo, bandė grubiai daužytis. Kai ilgai treniruoji, matai, kur yra bereikalingi padkatai, beviltiški bandymai išmušti kamuolį“, – tęsė „Žalgiriečio“ akademijos techninis direktorius.

Jo teigimu, „Žalgirio“ futbolininkai į kontaktą atsakė, nors įprastai yra žinomi dėl labiau technika, ne jėga paremto inteligentiško futbolo.

nuotr. facebook.com/Greta Marija Jonkutė/„Geležinio vilko“ šešiolikmetis puola teisėją
nuotr. facebook.com/Greta Marija Jonkutė/„Geležinio vilko“ šešiolikmetis puola teisėją

J.Baužys teigė girdėjęs vieno varžovų paauglio grasinimą teisėjui. Jaunuolis žadėjo arbitrą „pakasti“.

„Neseniai vienas žaidėjas iš „Geležinio Vilko“ perėjo pas mus į akademiją. Gal jie supykę, įsižeidę“, – svarstė J.Baužys.

Gresia dar rimtesni nemalonumai

15min susisiekė ir su LFF naujuoju prezidentu Edgaru Stankevičiumi, kuris pasakojo, jog pats dalyvavo dviejuose posėdžiuose, kuriuose buvo sprendžiama ši situacija.

„Mačiau videomedžiagą, kalbėjau su teisėjų, vaikų ir jaunių asociacijų atstovais. Mačiau, kaip elgėsi tėvai, sirgaliai, žaidėjai“, – pasakojo E.Stankevičius.

Jis teigė, kad rungtynių įraše puikiai girdimos aplink aikštę buvusių tėvų replikos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

„Keiksmų lavinos liejasi, grasina, smogia teisėjui. Nekvepia gražiai. Tuo labiau kad „Geležiniam Vilkui“ tai ne pirmas epizodas, jau buvo įspėtas klubas dėl to. Šįkart ganėtinai viskas griežta, kad suprastų, jog to netoleruosime“, – pabrėžė LFF prezidentas ir pridūrė, kad N.Pupkinui dar nebuvo pasibaigusi galioti ankstesnė drausminė nuobauda.

E.Stankevičius pabrėžė, kad, jei panašūs įvykiai pasikartos, „Geležiniam Vilkui“ sankcijos gali būti dar griežtesnės: „Tada bus ir nuo sertifikavimo ši akademija patraukiama.“

„Tik pastūmimas“

„Geležinio Vilko“ akademijos vienas iš trenerių Alvydas Koncevičius 15min pabrėžė, kad LFF iškart jiems skyrė „maksimalią bausmę“.

„Padarysime išvadas, didelis signalas ne tik mūsų akademijai, bet ir visam jaunimo futbolui, kad taip elgtis negalima“, – kalbėjo A.Koncevičius ir patikino, jog buvo surengtas susirinkimas.

Jo teigimu, „muštynių aikštėje nebuvo“.

„Tik pastūmimas krūtine į krūtinę. Jaunas teisėjas, žaidžia 16-mečiai, teisėjavo 18 ar 19 metų teisėjas. Tokioms rungtynėms, manyčiau, reikėjo paskirti vyresnį teisėją, nes buvo Vilniaus derbis“, – svarstė treneris.

„92-ąją minutę viduryje aikštės vyko žaidybinis momentas. Iš galo mūsų žaidėjas, mušdamas kamuolį, užkabino žmogų. Pagal taisykles jam skirta geltona kortelė. Bet užplūdo emocijos. Parašė, kad vos ne muštynės kilo. Iki to nuėję nebuvo. Žinote, jaunas. Teisėjas ėjo link žaidėjo, žaidėjas link teisėjo. Ir grynai krūtinėmis susidūrė“, – dėstė A.Koncevičius.

Jis šią situaciją vadino „pamoka visiems“.

Teisėjui krūtine trenkęs jaunuolis gavo 10 rungtynių diskvalifikaciją, tik tas nėra įvardinta LFF Drausmės komiteto pranešime.

„Tokiam amžiuje 10 rungtynių – per daug“, – svarstė A.Koncevičius.

Iki sezono pabaigos dar yra likę trys mėnesiai, tad treneriai N.Pupkinas ir L.Virketis ilgai negalės dalyvauti „Geležinio Vilko“ rungtynėse.

Beje, būtent L.Virketis buvo vyr. treneris skandalingame mače su „Žalgiriu“, tačiau į 15min klausimus atsakyti vengė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas