Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čempionų lygoje – ypatinga futbolo idealogijų kaktomuša: P.Guardiola prieš D.Simeone

Pirmaisiais savo trenerio karjeros metais Diego Simeone, dirbdamas Argentinoje, paprašė Pepo Guardiolos, tuo metu vadovavusio „Barcelona“ klubui, kad galėtų apsilankyti Katalonijoje ir stebėti keletą šios komandos treniruočių.
Diego Simeone ir Pepas Guardiola
Diego Simeone ir Pepas Guardiola / Sporting News nuotr.

„Barcelona“ tuo metu buvo pirmaujantis pasaulio futbolo klubas, 2008–2012 m. sukėlęs revoliuciją savo „tiki-taka“ perdavimų stiliumi, kurį ypač mėgo P.Guardiola ir kurį konstravo tokie žaidėjai kaip Andrésas Iniesta ir Xavi Hernándezas.

Tačiau tai nebuvo skirta D.Simeonei.

„Mes kalbėjomės, – prisiminė P.Guardiola, – ir jis man pasakė: Man tai nepatinka. Aš to nejaučiu.“

D.Simeone buvo kovingas ir sunkiai dirbantis vidurio saugas. Būdamas futbolininku, jis kitaip suvokė futbolo grožį, kuris galiausiai tapo P.Guardiolos požiūrio priešingybe.

„Scanpix“/AP nuotr./Diego Simeone
„Scanpix“/AP nuotr./Diego Simeone

Dviejų skirtingų futbolo filosofijų kaktumuša netrukus pradėjo puošti Ispanijos futbolą. 2011 m. D.Simeone persikėlė į Europą ir tapo Madrido „Atlético“ treneriu. Tai įvyko praėjus keliems mėnesiams po to, kai „Barcelona“ antrą kartą laimėjo Čempionų lygą ir hipnotizuojančiu stiliumi triumfavo Londono „Wembley“ stadione.

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, abu treneriai tebėra futbolo Olimpe: D.Simeone vis dar įkūnija tvirtą ir bekompromisę „Atlético“ komandą, o P.Guardiola savo idėjomis kuria meną aikštėje su „Manchester City“ komanda.

Antradienį Čempionų lygos ketvirtfinalyje „Manchester City“ susitiks su „Atlético“ ir tai bus pirmas šių komandų tarpusavio susitikimas. Pirmas komandoms, bet net ne joms vadovaujantiems treneriams.

P.Guardiola ir D.Simeone šiuo metu yra vieni labiausiai atpažįstamų pasaulio trenerių. Iki šiol akis į akį jie yra susidūrę tris sykius.

Pastarąjį kartą tai įvyko 2016 m. Čempionų lygoje, kai „Atlético“ po įtemptos pusfinalio kovos eliminavo P.Guardiolos vadovaujamą Miuncheno „Bayern“. Tai buvo vienas skaudžiausių P.Guardiolos patirtų smūgių Čempionų lygoje po paskutinio titulo, kurį futbolo genijus iškovojo 2011 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola ir Diego Simeone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola ir Diego Simeone

Vienintelis kitas kartas, kai P.Guardiola ir D.Simeone susidūrė akis į akį, buvo 2012 m. vasarį, likus keliems mėnesiams iki Pepos pasitraukimo iš „Barcelona“. Katalonijos komanda Ispanijos lygos rungtynėse nugalėjo 2:1.

Visose trejose rungtynėse skirtumą lėmė vienas įvartis. Šį pavasarį galima tikėtis panašaus vaizdo, net jei Mančesterio komanda akistatą pasitinka kaip poros favoritė.

„Jie bus labai agresyvūs, – pirmadienį kalbėjo „Man City“ saugas Bernardo Silva. – Jie neduos mums įkvėpti, tad laukiame intensyvaus mačo. Rungtynės tikrai nebus atviros, nes tokia yra „Atlético“ pagrindinė ypatybė.“

Aštuntfinalyje „Atletico“ elimavo kitą Mančesterio komandą „United“.

„Pirmąsias 15–20 minučių „Man Utd“ negalėjo įkvėpti“, – savo būsimus priešininkus gyrė P.Guardiola.

Būtent šis gebėjimas sužlugdyti varžovą ir išskiria „Atlético“ iš kitų komandų. Daugelį metų ši „nesportinė taktika“ siutina varžovų trenerius ir žaidėjus, tačiau D.Simeone į tai absoliučiai nekreipia jokio dėmesio.

„Kartais tai žiauriai vargina, bet aišku, kad tai niekada nepasikeis“, – apie „Atlético“ futbolą kalbėjo „Liverpool“ gynėjas Andrew Robertsonas. Jo komandą 2020-aisiais iš Čempionų lygos išmetė būtent Madrido komanda.

Praėjusį sezoną D.Simeone bandė paversti „Atlético“ labiau atakuojančia komanda, išnaudodamas tokių puolėjų, kaip Luisas Suarezas ir João Félixas, savybes.

Visgi, kai ateina svarbiausių išbandymų metas, argentinietis kaipmat grįžta prie destruktyvesnio ir pragmatiškesnio plano. Toks greičiausiai bus demonstruojamas ir antradienį Mančesterio „Etihad“ stadione.

P.Guardiolos žaidimo plane dominuoja puolimo idėjos, bet, nepaisant filosofijų skirtumo, katalonas stengiasi išlikti taktiškas ir tikina, jog nenori „teisti“ tokių trenerių kaip D.Simeone.

„Jie tiesiog turi kitokį požiūrį į žaidimą“, – šypsosi Pepas.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Ir čia argentiniečio kritikams legendinis treneris turi patarimą.

„Iš tiesų jie yra labiau atakuojantys, nei žmonės mano. Taip, Diego nenori rizikuoti praleistais įvarčiais, bet gindamiesi jie turi labai daug kokybės ir ypač puikiai žaidžia paskutiniame trečdalyje. Viskas priklauso nuo kamuolio padėties, žaidimo momento, bet visi tos komandos žaidėjai tiksliai žino, kaip ir ką turi daryti kiekvieną akimirką. Laimint, pralaimint, paskutinėmis, pirmosiomis minutėmis“, – pagarbiai apie būsimą priešininką atsiliepė P.Guardiola.

Laiko tempimas, teisėjų spaudimas?

„Kas sprendžia, kas futbole yra negražu, o kas gražu? Svarbiausia aikštėje elgtis protingai“, – kalbėjo P.Guardiola.

Katalonas ne vieną kartą buvo kaltinamas, kad perneleyg skaudžiai nudega dėl savo įmantrių taktinių gudrybių būtent svarbiausiuose Čempionų lygos mačuose. O klausimo apie tai sulaukė ir šio ketvirtfinalio išvakarėse.

„Mėgstu per daug galvoti ir prikurti kvailų taktikų, kad po to, kai nelaimiu, būčiau nubaustas“, – sarkastiškai į užuominą reagavo strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas