Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai įvyko! Švedijos milžiną sudorojęs „Žalgiris“ žengė istorinį žingsnį

Pagaliau! Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai pasiekė tai, ko dar nebuvo pavykę padaryti jokiam šalies klubui – užsitikrino vietą Europos taurių varžybų grupių etape. Trečiadienio vakarą UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo atsakomosiose rungtynėse Vladimiro Čeburino auklėtiniai dar kartą ir svečiuose 2:0 pranoko daugkartinį Švedijos čempioną „Malmo“ bei žengė į trečią atrankos etapą.
Nicolasas Gorobsovas
Nicolasas Gorobsovas / nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt

Jame vilniečiai susitiks su „Bode/Glimt“ klubu iš Norvegijos.

Prieš savaitę Lietuvos čempionai namuose iškovojo pergalę 1:0 ir buvo žingsniu priekyje.

Trečiadienio vakarą buvo sunku. Didžiąją dalį mačo vilniečiai gynėsi ir laukė savo progos. Už kantrybę buvo atlyginta. 34-ąją minutę svečiai laimėjo pora dvikovų aikštės viduryje, Oliveris Buffas atliko puikų perdavimą į priekį, o nuo švedų atitrūkęs Mathiasas Oyewusi šaltakraujišku smūgiu pažeme užtildė „Eleda“ stadiono tribūnas.

Bet ir tai nebuvo viskas. Prasidėjus antram kėliniui jau Peteras Mamičius smagiai praskuodė kairiu kraštu ir nors kroato pirmasis perdavimas tikslo nepasiekė, kamuolys labai patogiai atšoko Renanui Oliveirai, kuris ramiai persvarą padvigubino.

1979-aisiais „Malmo“ pasiekė Europos Čempionų taurės (dabar Čempionų lyga) finalą ir iki šiol yra vienintelė tuo galinti pasigirti Švedijos komanda, bet trečiadienio vakaras priklausė žaliai baltiems, o fantastiškai žaidusio Edvino Gertmono per 180 minučių taip ir nepramušę šeimininkai mačą baigė dešimtyje – be 78-ąją minutę iš aikštės išvyto kapitono Anderso Christianseno.

Vilniaus „Žalgirio“ klubui UEFA Čempionų lygos atrankoje dar niekada nebuvo pavykę įveikti dviejų atrankos etapų. 1999-aisiais komandos viltis ties šiuo laipteliu sužlugdė Kyjivo „Dinamo“ (0:1, 0:2), pernai – Budapešto „Ferencvaroš“ (1:3 ir 1:2). 2014–2017 m. žalgiriečiai kovas Europoje pradėdavo iš karto nuo 2-ojo etapo ir nė karto šio barjero neperžengė.

Iki šio sezono šioje varžybų stadijoje vilniečiai per visa istoriją buvo iškovoję vos vieną pergalę. 2017-aisiais tuometinė Valdo Dambrausko komanda buvo namuose 2:1 laimėjusi prieš Razgrado „Ludogorec“, bet svečiuose sostinės klubas kapituliavo 1:4.

Bet tada atėjo 2022-ųjų liepa. Prie komandos vairo stojus V.Čeburinui, vilniečiai sugebėjo padaryti tai, kas visiems laikams papuoš Lietuvos futbolo metraščius.

„Žalgiris“ ne tik pateko į Čempionų lygos trečią atrankos etapą, tačiau ir užsitikrino garantuotą vietą bent jau UEFA Konferencijų lygos grupių varžybose.

Europos taurių grupių etape iki šiol nėra žaidęs joks Lietuvos klubas.

Be istorinio kelialapio, Malmėje triumfavęs „Žalgiris“ užsitikrino mažiausiai 2,9 mln. eurų piniginį prizą. Tokių pinigų nėra regėjusi jokia Lietuvos komanda.

Malmo FF (Swe) Zalgiris (Ltu)

„Malmo“ – „Žalgiris“ 0:2
(I rungtynės 0:1, bendras rezultatas – 0:3)
32' (0:1) Mathiasas Oyewusi
52' (0:2) Renanas Oliveira

„Malmo“ (4-3-3): Johanas Dahlinas; Jonas Knudsenas, Niklas Moisanderis, Lasse Nielsenas, Felixas Beijmo; Andersas Christainsenas, Sergio Pena, Moustafa Zeidanas; Veljko Birmančevičius, Ola Toivonenas, Jo Inge Bergetas.

„Žalgiris“ (4-4-2): Edvinas Gertmonas, Joelis Bopesu, Mario Paveličius, Nemanja Ljubisavljevičius, Petaras Mamičius, Nicolasas Gorobsovas, Oliveris Buffas, Marko Miličkovičius, Fabienas Ourega; Mathiasas Oyewusi, Renanas Oliveira.

Teisėjas – Kristo Tohveras (Estija)

Tiesiogiai:

„Malmo“ – „Žalgiris“ 0:2

97 min. Rungtynės baigiasi. Tai yra istorinis vakaras, mielieji. „Žalgiris“ keliauja ten, kur nėra buvęs joks Lietuvos klubas.

90 min. Pridedamos 7 minutės.

87 min. „Žalgirio“ sirgaliai skanduoja: „Lietuva, Lietuva!“. Panašu, kad šis vakaras Lietuvos futbolui tikrai istorinis.

80 min. „Malmo“ sirgaliai palieka tribūnas.

78 min. Susistumdymas aikštės viduryje. Gustas Jarusevičius ant vejos. Teisėjas rodo dvi geltonas kortele žalgiriečiams, o „Malmo“ kapitonui Andersui Christiansenui ištraukia... raudoną. Pergalė dar arčiau...

71 min. Vladimiras Čeburinas drąsiai daro keitimus. Aikštėje parodė Francis Kyeremeh, Donatas Kazlauskas, Justas Jarusevičius.

62 min. Laikas tiksi, bet švedai nepasiduoda. „Malmo“ užgula vilniečių vartus, bet Lietuvos čempionai didvyriškai ginasi.

52 min. Kosmosas! „Žalgiris“ priekyje 2:0. Petaras Mamičius pasileidžia kairiu kraštu. Atlieka perdavimą į vartininko aikštelę. Kamuolys atmušamas, tačiau pirmas prie jo suskubęs Renanas Oliveira smūgiu pažeme dvigubina persvarą. Čia tai bent!

47 min. Antrasis kėlinys prasideda audringai. Po žalgiriečių klaidos švedai turi progą, bet ja nepasinaudoja.

45 min. Pridedama viena minutė. Tribūnos švilpia. Pirmas kėlinys baigiasi. Nuostabi pradžia.

37 min. Tribūnos švilpia. Praeidamas pro žurnalistus vienas „Malmo“ sirgalius trenkia kumščiu per stalą. Atmosfera kaista. „Žalgirio“ fanai užtraukia: „OoOo iš lėto leidžiasi saulė...“

35 min. „Žalgirio“ vadovės Vilmos Venslovaitienės reakcija į įvartį.

Mariaus Bagdono nuotr./Vilma Venslovaitienė
Mariaus Bagdono nuotr./Vilma Venslovaitienė

34 min. ĮVARTIS!!! Fantastika. Žalgiriečiai laimi keletą oro dvikovų aikštės viduryje ir puikiai prieš varžovų vartininką išveda Mathiasą Oyewusi. Nigerietis pabėga, ramiai siunčia kamuolį pažeme į vartų tinklą. „Žalgiris“ priekyje 1:0.

32 min. Geltoną kortelę gauna ir Marko Miličkovičius.

29 min. Joelis Bopesu už pražangą prieš Veljko Birmančevičių gavo geltoną kortelę. Andersas Christiansenas vėl pasiuntė ilgą kamuolį link lietuvių vartų, bet pirštų galais vėl gelbėjo Edvinas Gertmonas.

26 min. Mario Paveličius prie pat baudos aikštelės prieš vartus pargriovė Ola Toivoneną. Baudos smūgį atliko Andersas Christainsenas. „Malmo“ kapitonas perkėlė sienelę, bet fantastiškai sužaidė Edvinas Gertmonas.

20 min. Edvinas Gertmonas demonstruoja visą savo meistriškumą.

18 min. Dar viena „Žalgirio“ proga. Joelis Bopesu smagiai pasileidžia dešiniu kraštu ir atsiduria labai pavojingoje zonoje, bet lemiamu metu perdavimas nepavyksta.

12 min. Pirma pavojingesnė ataka prie švedų vartų. Petaras Mamičius sužaidžia sienelę su Fabienu Ourega, įsiveržia į baudos aikštelę, bet smūgis nepavyksta ir kamuolys tampa lengvu Johano Dahlino grobiu. Pirmas smūgis į vartų plotą. Ir jį atlieka „Žalgiris“.

11 min. Visas žaidimas visiškai persikelia į „Žalgirio“ aikštės pusę. Švediškas presas stiprėja, tačiau rimtesnio pavojaus šeimininkams sukurti taip ir nepavyksta. Edvinas Gertmonas kartkartėmis įsijungia į žaidimą ir atrodo labai užtikrintai.

4 min. Kaip ir prognozuota, „Malmo“ nuo pat pirmųjų minučių perima iniciatyvą ir daugiau kontroliuoja kamuolį, bet pavojingo pavojaus kol kas nėra. Žalgiriečiai nesunkiai apsigina.

1 min. Mačo arbitras iš Estijos Kristo Tohveras pradeda akistatą. Važiuojam!

19:51 val. Atmosfera stadione puiki. Tribūnose dominuoja Di Blae (mėlynieji) ir Himmelsblatt (dangaus mėlynieji), bet savo saujelę ištikimiausių sirgalių turi ir „Žalgiris“.

Lietuviai užtraukia „Ant kalno mūrai!“.

Mariaus Bagdono nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai
Mariaus Bagdono nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai

19:33 val. Galima drąsiai teigti, kad jau yra aiškūs ir būsimi „Žalgirio“ varžovai. Norvegų „Bodo/Glimt“ galingai pradėjo atsakomąją akistatą su „Linfield“ (Šiaurės Airija) ir sužaidus pusvalandį jau pirmauja 4:0. Pirmą mačą svečiuose norvegai pralaimėjo 0:1, tačiau akivaizdu, kad šįkart pasieks saldų revanšą. Sėkmės atveju, „Žalgiris“ Čempionų lygos varžybas tęstų akistata su Budės komanda.

Jei „Žalgiriui“ nepavyktų įveikti Čempionų lygos antrojo atrankos etapo barjero, toliau lauktų rungtynės UEFA Europos lygos trečiajame atrankos etape ir akistata su „F91 Dudelange“ iš Liuksemburgo.

18:47 val. Pagaliau turime ir startines sudėtis. Vladimiras Čeburinas į aikštę leis lygiai tą patį vienuoliktuką, kuris prieš savaitę iškovojo pergalę Vilniuje.

Įdomus faktas – visi 11 V.Čeburino pasirinkti futbolininkai yra skirtingų tautybių.

Milošas Milojevičius, lyginant su dvikova Lietuvoje, savo sudėtyje pakeitė keturis futbolininkus.

UEFA nuotr./Startinės sudėtys
UEFA nuotr./Startinės sudėtys

18:39 val. Prieš rungtynes teko pasivaikščioti stadiono prieigose ir pasidairyti po „Malmo“ suvenyrų pardavimo taškus. Oficialūs „Malmo“ marškinėliai kainuoja 130 eurų, šalikas – 20–25 eurus, kepuraitė – 30.

Mariaus Bagdono nuotr./Suvenyrų pardavimo taškas
Mariaus Bagdono nuotr./Suvenyrų pardavimo taškas

Alaus bokalas stadione esančioje oficialioje užkandinėje atsieis 7 eurus.

Mariaus Bagdono nuotr./Užkandinės meniu
Mariaus Bagdono nuotr./Užkandinės meniu

18:32 val. Nors bilietų prekyba į šias rungtynes vyko gana vangokai, „Malmo“ atstovas 15min žurnalistui mačo dienos popietę žadėjo, jog į 22,5 tūkst. vietų „Eleda“ stadioną vis tiek turėtų susirinkti apie 20 tūkst. aistruolių.

Bilietai į kol kas svarbiausią „Malmo“ mačą šį sezoną kainavo nuo 120 iki 435 kronų (9,5–41,6 euro).

Galima neabejoti, jog „Žalgirio“ laukia karštas vakaras. Malmės sirgaliai garsėja savo sugebėjimu kurti gyvybingą atmosferą ir būtent jiems priklauso „Allsvenskan“ sukelto didžiausio triukšmo rekordas – 127 decibelai.

Malmės klubas fanų kontekste išsiskiria tuo, jog turi didžiausią moterų sirgalių frakciją Europoje, kuri vadinasi „Malmosystrar“ (Malmės seserys) ir kurią sudaro virš 200 narių. Įdomu ir tai, kad oficialaus komandos fanų klubo „MFF Support“ pirmininkė taip pat yra moteris – Thelma Ernst.

18:01 val. Šis vakaras gali būti istorinis. Vilniaus „Žalgirio“ klubui UEFA Čempionų lygos atrankoje dar niekada nėra pavykę įveikti dviejų atrankos etapų. 1999-aisiais komandos viltis ties šiuo laipteliu sužlugdė Kyjivo „Dinamo“ (0:1, 0:2), pernai – Budapešto „Ferencvaroš“ (1:3 ir 1:2). 2014–2017 m. žalgiriečiai kovas Europoje pradėdavo iš karto nuo 2-ojo etapo ir nė karto šio barjero neperžengė.

Praėjusią savaitę Vilniuje iškovota pergalė – vos antroji, kurią Vilniaus klubas iškovojo šioje varžybų stadijoje. Pirmą kartą „Žalgiriui“ laimėti buvo pavykę 2017-aisiais prieš Razgrado „Ludogorec“, bet svečiuose sostinės klubas kapituliavo 1:4.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas