Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionų lygos trilerį išgyvenęs V.Čeburinas triumfuoja: „Bravo, bravo, bravo!“

„Ooo-oo iš lėto leidžiasi saulė...“ – dainavo „Pietų IV“ tribūna antradienio vakarą, kuomet po didžiulės liūties sostinėje startavo Vilniaus „Žalgirio“ lemtingas mūšis Čempionų lygos atrankoje prieš „Ballkani“. Ir Lietuvos čempionai po įtemptos kovos įžengė į antrąjį etapą, dramatiškai įveikę varžovus iš Kosovo per pratęsimą 1:0.

Praėjusių metų europinėje kelionėje „Žalgirį“ į priekį vedė „Lambada“ ritmai. Šįkart „Pietų IV“ pasirinko legendinį „Karališkos erdvės“ kūrinį.

Tad ruoškitės, šešėlių valdovai ateina.

„Nevertėtų sakyti, kad tai buvo prasčiausios mūsų rungtynės ir barstyti savęs pelenais“, – spaudos konferencijoje pirmąjį susitikimą Kosove, pasibaigusį 1:1, pirmadienį prisiminė Vladimiras Čeburinas.

Ir jei Prištinoje vaizdas aikštėje vertė griebtis už galvų, o lygus rezultatas atrodė kaip sėkmingas, ant LFF stadiono sintetinės vejos žalgiriečiai dovanojo daug mielesnį akiai futbolą.

Rungtynių pradžia Vilniuje buvo tamsoka, bet sulig iš už debesų išlindusia saule pasirodė ir progos: Oliveris Buffas, Francis Kyeremeh, o tada Marko Miličkovičius grasino varžovų vartams itin pavojingais smūgiais, bet tikslo nepasiekė.

Varžovai pirmajame kėlinyje turėjo vieną nuostabią progą, kuomet Ermalas Krasniqi išbėgo prieš Edviną Gertmoną, bet „Žalgirio“ vartininkas puikiai gelbėjo komandą.

Braziliškos „Lambados“ ritmai antrajame kėlinyje Lietuvos čempionus į priekį stūmė, bet rezultato nedavė, nors V.Čeburinas po susitikimo sirgalius keletą kartų vadino dvyliktu žaidėju.

Žiūrovai jau kilo iš savo vietų 85-ąją minutę, galvodami, kad lemiamas momentas atėjo. Mathiaso Oyewusi smūgiuotą kamuolį atmušė varžovų vartininkas, o Renanas Oliveira suskubo prie kamuolio pirmas. Beliko tik pataikyti į vartų stačiakampį, bet to puolėjas padaryti nesugebėjo.

Lipo pagrindinio laiko pabaigoje „Žalgiris“ ant varžovų vartų, bet neužlipo – teko žaisti pratęsimą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“

Ir jo pradžioje LFF tribūnos sprogo nuo tokio triukšmo, kokio Lietuvos futbole seniai girdėti neteko – 96-ąją minutę 23-ų nigerietis M.Oyewusi pabėgo į priekį, suklaidino vartininką ir iš aštraus kampo nukreipė kamuolį į tinklą.

„Situacija buvo labai sunki. Buvo momentų anksčiau, iš kurių paprasčiau įmušti. Bravo Mathias, jis tokiu greičiu bėgdamas sugebėjo pelnyti įvartį. Bet mes sakome, kad muša visa komanda. Jis yra vykdytojas, bet visa kita padarė visa komanda“, – kalbėjo treneris Vladimiras Čeburinas.

Ir pats strategas pasidžiaugė po pelnyto įvarčio, bet tai darė, kaip jam įprasta, gana santūriai.

„Jei pasakysiu, kad buvau ramus, meluosiu, – juokėsi specialistas iš Kazachstano. – Įvartis yra tai, ko mes visi laukiame. Įmušėme, bet po jo reikėjo kiek nuraminti komandą. Turi būti maksimali koncentracija, nes greitai gali ateiti atsakomasis.

Labai pasidžiaugiau su komanda persirengimo kambary, ten galima reikšti emocijas, čia reikėjo elgtis ramiau.“

Likusių komandos narių emocijos taip veržėsi per kraštus po įvarčio, kad „Žalgirio“ vartininkų treneris Mantas Tamulionis gavo raudoną kortelę ir nuo suolo buvo išvytas į rūbinę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“

„Toks momentas, – atsiduso V.Čeburinas. – Įmušėme įvartį ir visi, visas personalas, bėgo sveikinti M.Oyewusi. Varžovų suolas reiškė pretenzijas. Aš nieko ypatingo nemačiau, todėl negaliu nieko ir pasakyti. Kiek aš žinau Mantą, o mes dirbame jau antrus metus, jis visiškai nekonfliktiškas žmogus.“

Antrojo pratęsimo kėlinio pradžioje M.Oyewusi galėjo mušti ir dar vieną, bet po jo reido smūgiuotą kamuolį atmušė vartininkas. Netrukus – dar viena nuostabi proga, tačiau Manto Kuklio galingas šūvis sudrebino skersinį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“

Pačioje papildomo laiko pabaigoje M.Oyewusi turėjo ir dar vieną progą – privertė „Ballkani“ vartininką išdarinėti stebuklus, bet tai galiausiai jau nebuvo svarbu. E.Gertmonas paskutinėmis akimirkomis padirbėjo iš peties prie savo vartų, o „Žalgiris“ netrukus po finalinio švilpuko šoko triumfo šokį.

Nors šansų komanda per visą mačą turėjo labai daug ir atliko 22 smūgius, iš kurių 11 skriejo į vartų plotą, V.Čeburinas nesikrimto dėl neišnaudotų galimybių.

„Visada sakome, kad tai – futbolas, – šypsojosi treneris. – Taip, buvo momentų, kuriuos reikėjo realizuoti, sudėtingiau kai kuriuose buvo neįmušti nei įmušti. Bet matėte, koks įvartis krito. Tai buvo visos komandos pastangos, mes visi to labai norėjome. Galime šaukti, kalbėti, daryti, ką norime, bet atlikėjai aikštėje yra futbolininkai. Tuo ir gražus futbolas, todėl jį visi ir mylime.“

V.Čeburinas puikiai prisiminė, kad „Ballkani“ komandos žaidėjai, ištraukus burtus, džiūgavo lyg laimėję titulą. Jie buvo labai patenkinti, kad reikės žaisti su „Žalgiriu“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Kosovo „Ballkani“

„Mes tai matėme, – neslėpė specialistas. – Tai buvo mums papildomas stimulas. Tačiau šiandien, kaip matote, viskas yra kitaip. „Ballkani“, reikia pasakyti, kad tikrai gera komanda, gerai sukomplektuota, bet „Žalgiris“ eina toliau.“

Retai kada pamatysi V.Čeburiną besišypsantį stadione, bet po tokios pergalės treneris iš Kazachstano negailėjo gražių žodžių visiems: ir žaidėjams, ir sirgaliams, ir net vertėjui, sėdėjusiam šalia spaudos konferencijoje.

„Valio „Žalgirio“ žaidėjams“, – triumfavo V.Čeburinas.

„Bravo, bravo, bravo visai komandai“, – sakė jis.

M.Kuklys: geras perdavimas – gražus įvartis

„Jei nebūčiau žaidęs, rungtynės būtų geros. Dabar, kai žaidžiau, tai labai, labai geros, – po susitikimo šypsojosi Mantas Kuklys. – Smagu prisiminti jausmą, kuris buvo pamirštas truputį. Tikrai pelnytai nugalėjome. Žaidimą pakeitėme po pirmo mačo kardinaliai. Esu labai laimingas ir džiaugiuosi už visą komandą.“

Būtent M.Kuklys atliko rezultatyvų perdavimą M.Oyewusi, kuris mušė lemtingą įvartį.

„Geras perdavimas, gražus ir įvartis“, – ironiškai šyptelėjo 35-rių saugas, į aikštę mestas per pridėtą antrojo kėlinio laiką.

Elvio Žaldario nuotr./Mantas Kuklys
Elvio Žaldario nuotr./Mantas Kuklys

M.Oyewusi, pasak M.Kuklio, yra žaidėjas, labiau tinkamas žaisti atvirą futbolą.

„Matėme, kad jis turi gerą greitį. A lygoje reikia žaisti prieš komandas, kurios yra susispaudusios, ten jam plotus rasti sunkiau“, – dėstė M.Kuklys.

Čempionų, Europos ar Konferencijų lygos grupių etapas yra sena ir nepasiekta svajonė daugeliui futbolininkų. M.Kuklys – ne išimtis.

„Asmeniškai ilgai gyvenu su ta svajone. Nemanau, kad man tai gali pakišti koją. Kurie nauji žaidėjai atvažiuoja, jiems gal yra kiek kitaip, tas gal ir jautėsi pirmosiose rungtynėse. Jei tikėsime, žaisime kaip šiandien, ypač pirmą kėlinį, galime tikrai nemažai nuveikti“, – tiki „Žalgirio“ veteranas.

Svajonės gaudynės tęsis jau kitą savaitę – antrajame Čempionų lygos atrankos etape „Žalgiris“, jei neįvyks stebuklas, susigrums su Švedijos čempione „Malmo“ ekipa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas