Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 užklupo ir V.Slivką: 12 dienų Graikijos ligoninėje, simptomai ir gydytojai, lankę pro langą

Vykintas Slivka po trejų metų Edinburge šią vasarą patraukė piečiau – sukirto rankomis su Atėnų „Apollon Smyrnis“ klubu. Lietuvos futbolo rinktinės saugas rugpjūčio pabaigoje patraukė į naująją karjeros stotelę, tačiau negalėjo net pagalvoti, kad pirmoji patirtis ten bus susijusi ne tik su futbolu, bet su tuo, kas pastaruoju metu kausto pasaulį – V.Slivkai buvo diagnozuotas COVID-19 virusas. Futbolininkas sutiko 15min papasakoti savo nemalonią, tačiau laimingai pasibaigusią istoriją.
Vykintas Slivka
Vykintas Slivka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Permainos V.Slivkos karjeroje prasidėjo gegužės pabaigoje, kai Edinburgo „Hibernian“ paskelbė, jog lietuvis kitą sezoną komandai neatstovaus.

Tiesa, saugas tam galėjo ruoštis beveik metus – dar praėjusią vasarą „Hibernian“ siūlė V.Slivkai pratęsti sutartį, tačiau jo netenkino siūlomos sąlygos. Žiemą klubo atstovai dar kartą kreipėsi į panevėžietį, bet sąlygų pagerinti nesiteikė, tad keliai išsiskyrė.

Palikti Edinburgą, kuriame praleido trejus metus, lietuviui buvo nelengva, tačiau ir naujų iššūkių jau norėjosi.

„Scanpix“ nuotr./Vykintas Slivka
„Scanpix“ nuotr./Vykintas Slivka

„Sezono eigoje tai žaisdavau, tai ne. Kai komandai reikėjo pergalių, žaidžiau, paskui pradėjo labiau jaunimą statyti į mano vietą. Buvo kelerios rungtynės, kur net tribūnose teko prisėsti. Nelabai gražiai iš tos pusės“, – 15min pasakojo V.Slivka.

Koronaviruso pandemijai sukausčius sporto pasaulį naują klubą susirasti nebuvo lengva misija, o pagrindinis prioritetas renkantis buvo konkurencinga ir stipri lyga.

25-rių futbolininkas pasakojo tokios ilgos vasaros dar neturėjęs, tačiau džiaugėsi galimybe ilgiau pabūti su artimaisiais. Galiausiai, sukirtęs rankomis su „Apollon Smyrnis“, jis pakilo į Graikiją, bet krikštas naujame karjeros etape buvo toli gražu ne pats smagiausias.

nuotr. fcapollon.gr/Vykintas Slivka
nuotr. fcapollon.gr/Vykintas Slivka

V.Slivka pasakojo, kad būnant Škotijoje atrodė, jog COVID-19 virusas yra kažkur šalia visą laiką: veikė tik maisto prekių parduotuvės, ribojimai buvo griežti. Kai birželio viduryje jis grįžo į Lietuvą, čia pamatė daug geresnę situaciją, veikiančias kavines ir daug mažesnius naujų COVID-19 atvejų skaičius vyriausybės pranešimuose.

Panašiai buvo ir nuvykus į Graikiją, kur veikė kavinės, žmonės vaikštinėjo be kaukių, o ir naujų susirgimų nebuvo fiksuojama daug.

Bet...

Kai pas V.Slivką atvyko šeima, jis dar neturėjo susiradęs nuolatinio būsto, tad išsinuomojo butą ir vakare, prieš eidamas miegoti, įjungė kondicionierių. Ryte savijauta buvo prasta.

„Yra man buvę praeityje, kad nuo kondicionierių peršąlu, temperatūra pakyla. Galvojau, kad tikrai tiesiog peršalau, bet vis tiek paskambinau komandos vadybininkui, pasakiau, kad gal reikėtų pasitikrinti. Pasitikrinau ir prašau – testas teigiamas. Tuomet paėmė kraują, nebuvo geras tyrimas, todėl išvežė į ligoninę“, – pasakojo V.Slivka.

Iš viso futbolininkas ligoninėje gulėjo 12 dienų, nors aukšta temperatūra – daugiau nei 38 laipsniai – laikėsi dvi dienas.

Pasitikrinau ir prašau – testas teigiamas

V.Slivka mano, kad sėkmingai ligą išsigydęs būtų ir namuose, tačiau gydytojai, gavę į savo globą profesionalų futbolininką, norėjo jį palaikyti ligoninėje ir nuolatos stebėti būklę.

„Nebuvo faina“, – tas 12-ka nieko neveikimo dienų prisiminė V.Slivka, kurio sužadėtinė ir šešių mėnesių mergaitė, ką tik atvykusios į naują miestą, buvo priverstos saviizoliuotis dėl artimo kontakto.

Kai futbolininkui temperatūra nukrito, visas dienas laikėsi bendras silpnumas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka

„Bet nežinau, ar čia nuo koronaviruso, ar nuo to gulėjimo palatoje, kai niekur negali išeiti. Per tas dvi savaites suvaikščiojau gal tik kokį kilometrą, eidamas tik į tualetą ir balkoną“, – pasakojo V.Slivka.

Guldymui į ligoninę jis buvo visiškai nepasiruošęs – net telefono įkroviklio neturėjo, bet tada tiek klubas, tiek ir sužadėtinė padėjo, kai atsiuntė keletą siuntinių.

Maistas ligoninėje nebuvo pats skaniausias, tad čia siuntiniai itin gelbėjo. Tiesa, palyginti sąlygų ligoninėje Graikijoje ir Lietuvoje V.Slivka negali – tai buvo pirmas kartas gyvenime, kai bent naktį jam teko praleisti palatoje.

Matydavau, kad atveža senesnius žmones, jiems prijungia deguonies aparatus. Kažkas dar ir šaukdavo naktimis

„Tai nebuvo ta įprastinė ligoninė. Gerai, kad čia šiltas oras – gydytojai ateidavo per ilgą balkoną, atidarydavo langą, patikrindavo deguonies kiekį kraujyje ir pamatuodavo temperatūrą. Dar ir antibiotikų duodavo. Kiek aš skaičiau, WHO rašo, kad nerekomenduoja duoti antibiotikų, bet jie duodavo“, – stebėjosi V.Slivka.

Futbolininkas patirtį COVID-19 skyriuje lygino su filmu.

LFF.lt nuotr./Vykintas Slivka
LFF.lt nuotr./Vykintas Slivka

„Lyg mirtį neštum... Tas jaučiasi, bet paskui pripranti. Turėjau kambarioką – pabėgėlį iš Nepalo. Gaila tik, kad jis angliškai nelabai kalbėjo. Jam kažkaip prasčiau buvo... Ir šiaip matydavau, kad atveža senesnius žmones, jiems prijungia deguonies aparatus. Kažkas dar ir šaukdavo naktimis, tas irgi nuotaikos nepridėdavo“, – išskirtinę patirtį prisiminė V.Slivka.

Iškęsti 12 dienų nebuvo paprasta, tad futbolininką gelbėjo neribotas internetas, serialai, knygos ir skambučiai artimiesiems.

„Kai savaitės pabaigoje parodo, kiek laiko praleidai prie telefono, tai išeidavo vos ne po 10 valandų per dieną“, – juokėsi V.Slivka.

Kitą dieną po išrašymo iš ligoninės 25-erių panevėžietis su šeima pasidarė COVID-19 testus, rezultatas buvo neigiamas, nors pats V.Slivka sako neabejojęs, kad užsikrėtimą tyrimai dar rodys.

„Šeimai reikėtų pasidaryti testą, ar persirgo. Aš manau, kad persirgo, nes, jei nebūtų jie užsikrėtę, tai nežinau, kaip tai įmanoma. Bet jokių simptomų neturėjo“, – kalbėjo futbolininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka

Jis vis dar nenutuokia, kur konkrečiai galėjo pasigauti virusą, bet užsikrėtimas turėjo įtakos ir klube.

„Iškart visa komanda buvo izoliacijoje, atšaukė po kelių dienų turėjusias vykti draugiškas rungtynes. Visiems komandoje atliko testus, dar sirgo vartininkas, kitas žaidėjas ir sporto direktorius“, – pasakojo V.Slivka.

Laiką palatoje dėl COVID-19 leidęs futbolininkas neslėpė matęs keistų komentarų ir sąmokslo teorijų, esą virusas neegzistuoja ar yra visiškai nepavojingas.

„Iš pradžių gal ir ima pyktis, bet manau, kad tie žmonės turi kažkokių problemų. Ne kiek pyktis, bet gal gaila tų žmonių. Nemanau, kad iš gero gyvenimo jie... Aišku, manau, kad yra žmonių ir tokių, kurie naudojasi šita situacija. Visokie pseudožurnalistai ir feisbuko veikėjai, kurie, tikriausiai, puikiai supranta šitą dalyką ir viskuo naudojasi“, – nuomonę dėstė V.Slivka.

Sulaukęs neigiamo testo rezultato sportininkas iškart grįžo į treniruotes, kurių turėjo po dvi per dieną.

„Buvo sunku, ypač 3-4 pirmas dienas. Man pasakė, kad yra du variantai: arba mes lėtai įeinam į formą, bet tada būtų reikėję praleisti keletą rungtynių, arba dabar užsikraunam ir galėsiu žaisti. Aišku, šitas kelias rizikingesnis, nes išauga traumos tikimybė“, – aiškino V.Slivka, pasirinkęs sudėtingesnį kelią ir norintis kuo greičiau įsitvirtinti naujoje komandoje.

Dabar lietuvis nemalonius viruso reikalus jau pastūmęs į šalį ir su komanda ruošiasi naujo sezono startui, kuris vyks sekmadienį, kai „Apollon Smyrnis“ namuose priims „Larissa“ komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant