Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darsyk į lenkišką ožio ragą suriestų kauniečių tikslas – pirmas trofėjus klubo istorijoje

Naktį lenkai savo simboliais išpaišė naujutėlaitį Dariaus ir Girėno stadioną, vidudienį surengė triukšmingą eiseną specialiai jiems uždaryta pagrindine Kauno arterija Parodos kalnu, o galiausiai ir dominavo aikštėje. Ypač svetingai Poznanės „Lech“ priėmęs „Kauno Žalgiris“ savo europinę kampaniją baigė tradiciškai – vos tik pradėjęs.

Pagarbos svečiams iš kaimyninės šalies ketvirtadienio vakarą Kaune buvo stipriai per daug.

Aikštėje ypač.

Nors rungtynių išvakarėse „Kauno Žalgirį“ treniruojantis Marius Stankevičius prisiekinėjo tikintis, jog jo auklėtiniai gali sukurti stebuklą ir panaikinti dviejų iš Lenkijos parsivežtų įvarčių deficitą, ant vejos viskas klostėsi taip, kaip šį sezoną ir esame įpratę.

Šalies vicečempionai mačą baigė parklupdyti ant kelių ir darkart išplakti lenkišku diržu – 1:2.

„Žaidėme su labai galingu varžovu, kuris stengiasi ilgai kontroliuoti kamuolį ir tai aikštėje aiškiai matėsi. Atidavėme visas jėgas, stengėmės ir paskutiniųjų, bet lengva tikrai nebuvo. Pirmiausia reikėjo susitvarkyti psichologiškai, o tai padaryti buvo sunku. Kontroliuoti kamuolį ir atlikti kelis perdavimus mačo pradžioje sekėsi sudėtingai. Bendrai noriu padėkoti savo komandai už pastangas nepaisant to, kokie priešininkai bebūtų. Visi suprantame, kad varžovas – geresnės kokybės, bet mūsų klubas stengiasi progresuoti ir žengti į priekį. Dėkoju savo štabui, kurie atliko didžiulį darbą, na ir, žinoma, mūsų fanams, kurie taip gausiai šiandien susirinko aktyviausių sirgalių zonoje ir nuostabiai mus palaikė“, – trumpą žygį Europoje apibendrino M.Stankevičius.

Kai naktį prieš rungtynes į Kauno stadioną įsiveržęs žinomas „Lech“ grafičių meistras Kawu ant 229 sektoriaus sienos nupiešė nuotaikingą „Lech“ šaliką laikantį Poznanės simbolį ožiuką, ryte atsipeikėję šeimininkai tik trūkčiojo pečiais ir nežinojo, ką daryti – pykti ar žavėtis.

Kawu piešinys Dariaus ir Girėno stadione
Kawu piešinys Dariaus ir Girėno stadione

Ožiai – Poznanės rotušės atributai. Kiekvieną vidurdienį jie išlenda iš centrinio bokšto laikrodžio ir minutę pasiramsto ragais.

Žaismingą raguotį, pasipuošusį „Lech“ spalvomis, Kawu yra nupiešęs ne viename garsiame Europos stadione. Nuo šiol varnelė yra uždėta ir ant Kauno Ąžuolyno.

Maža to, lenkai naktį nukarpė televizijos kabelius ir taip šeimininkams pridarė dar daugiau rūpesčių.

Bet uždažyti sienos ir principingai atstatyti kaktos prieš triukšmadarius iš Poznanės kauniečiai nesugebėjo. Ramstytis su kur kas didesnius ir tvirtesnius ragus turinčiais varžovais sunkiai sekėsi ir futbolininkams.

„Čia nereikia ieškoti pasiteisinimų. Visi supranta, kad varžovai šiandien tikrai yra stipresni. Bet žinoma, galėjome išspausti daugiau. Suprantu vaikinus, jiems tai nauja patirtis, jaučiasi kur kas didesnis jaudulys ir tai matėsi paprasčiausiose situacijose, tarkim atliekant paprasčiausią perdavimą. Trūko ramybės, o galiausiai tokiose smulkmenose viskas ir sprendžiasi. Pirmiausia „Lech“ meistriškumas buvo didesnis. Čia visai kiti greičiai, kiekvieną savaitę mes tokios patirties neturime. Svarbiausia, kad vyrai ir toliau siektų savo tikslo ir dirbtų. Iš savo patirties tai žinau – viską, ką pasiekiau, tik savo darbu. Galbūt mums šiandien dar ir trūksta kokybės, bet tai galime kompensuoti didesniu noru ir atsidavimu, labiau stengtis“, – Lenkijos čempionato bronzinio prizininko jėgą pripažino M.Stankevičius.

Lyginant su maču prieš savaitę M.Stankevičius starto sudėtyje atliko tris keitimus, šansą suteikęs Gratui Sirgėdui, Edvinui Kloniūnui ir Andri Karvackiui, bet „Kauno Žalgirio“ paveikslas nuo to netapo šviesesnis.

Rungtynėse, kuriose kauniečiai turėjo naikinti dviejų įvarčių deficitą, M.Stankevičius išrikiavo penkių gynėjų bloką, tačiau nei vienas iš jų nesugebėjo laimėti oro dvikovos 14-ąją minutę, kai nedidukas Filipas Marchwinskis galva praktiškai nuo vartų linijos įmušė pirmą įvartį.

Po kelių minučių kauniečiai turėjo geriausią savo progą, kai vienas prieš vartininką iššoko Antonas Fase, bet pirmajame mače nuostabų įvartį įmušęs olandas šį kartą spyrė į vartininką Bartoszą Mrozeką ir šeimininkai liko tuščiomis.

„Geriausi puolėjai iš pusprogės įmuša įvartį. Mūsų lygoje kartais neužtenka ir dešimt progų, kad sugebėtume įmušti“, – viena svarbiausių mačo epizodų prisiminė M.Stankevičius.

fkzalgiris.lt nuotr./Marius Stankevičius
fkzalgiris.lt nuotr./Marius Stankevičius

Vėliau iš toli laimę bandė G.Sirgėdas ir tas pats A.Fase, bet iškrapštyti lenkų iš komforto zonos bei įmesti taškų į Lietuvos klubų taupyklę UEFA koeficientų lentelėje kauniečiai taip ir neįstengė.

Maža to, 81-ąją minutę lenkai turėjo galimybę persvarą padvigubinti, nes naiviai Arturą Sobiechą baudos aikštelėje truktelėjo E.Kloniūnas. Visgi nuo baudinio žymos smūgiavęs pats nukentėjusysis kirto į virpstą.

Antrą įvartį lenkai įmušė jau per pridėtą laiką, kai Adrielis Ba Loua treniruočių stoveliais pavertė žalgiriečių gynėjus ir po puikaus slalomo tarp jų mušė neatremiamai.

Per likusį laiką Karolis Uzela po rikošeto dar sugebėjo įmušti paguodos įvartį, sulaukė M.Stankevičiaus plojimų, tačiau tai buvo menka paguoda.

Tolyn žengė stipresnė komanda ir ji ketvirtadienį vilkėjo ne marškinėlius su žaliai baltu skydu ir krepšinio kamuoliu ant jų.

„Praleisti įvarčiai tikrai per pigūs. Taip, jie yra geresni, bet lenkai tiek pirmajame mače, tie čia įmušė pirmiausia dėl mūsų klaidų. Jei norime kilti aukščiau, tokių kertinių klaidų turime daryti mažiau. Galėjome nukabinti nosį, bet stengėmės iki pabaigos. Tokie dalykai galiausiai prideda ir pasitikėjimo. Psichologinis mūsų lygis šiuo metu tikrai nėra aukščiausias, bet aš tikiu, kad šie vyrai gali padaryti tą skirtumą. Tikiu jais. Galiausiai ir šiame mače įmušėme įvartį ir kuo greičiau bėgome į aikštės vidurį, stengdamiesi lyginti rezultatą. Tai mane džiugino labiausiai“, – po mačo kalbėjo žalgiriečių treneris.

„Kauno Žalgiris“ penktus metus iš eilės žaidė Europos taurių varžybose ir ketvirtąkart nesugebėjo įveikti jau pirmojo barjero.

„Kauno Žalgiris“ Europos taurėse

Sezonas Varžybos Etapas Varžovas Namuose Išvykoje
2019–2020 Europos lyga 1Q Kipras Lisamosolio „Apollon“ 0:2 0:4
2020–2021 Europos lyga 1Q Norvegija „Bodø/Glimt“ - 1:6
2021–2022 Konferencijų lyga 1Q Gibraltaras „Europa“ 2:0 0:0
2Q Velsas „The New Saints“ 0:5 1:5
2022–2023 Konferencijų lyga 1Q Slovakija „Ružomberok“ 0:0 0:2
2023–2024 Konferencijų lyga 2Q Lenkija Poznanės „Lech“ 1:2 1:3

Visgi kur kas blogiau yra tai, kad ši atkarpa kitą sezoną išvis gali nutrūkti.

Didžiausiu biudžetu klubo istorijoje sezoną pradėjęs „Kauno Žalgiris“ vietiniame fronte stipriai dega.

Šiuo metu M.Stankevičiaus komanda A lygoje užima tik penktą poziciją ir nuo ketvirtosios, kuri galėtų atverti kelią į Europą, jau atsilieka 7 taškais.

Langą į Senojo žemyno turnyrus kauniečiai galėtų pramušti laimėję LFF taurės varžybas, bet ši perspektyva irgi neatrodo labai šviesi – dar reikia įveikti tris priešininkus.

Per nuo 2004-ųjų skaičiuojamą klubo istoriją „Kauno Žalgiris“ dar nėra laimėjęs nė vieno vietinės reikšmės trofėjaus.

M.Stankevičius tiki, kad tai gali nutikti šiemet.

„Šiandien žvelgiant į A lygos lentelę man irgi atrodo, kad realiau vietą Europoje galime iškovoti per taurės turnyrą. To pirmiausia norėtųsi dėl paties klubo, dėl žaidėjų. Klubas jokio trofėjaus savo kambaryje dar neturi, tad tikrai būtų malonu. Kita vertus, mūsų galimybių A lygoje taip pat nenurašau. Tikiu, kad galime kovoti dėl trečios vietos, kad ir koks didelis atotrūkis bebūtų. Pirmiausia, mums reikia kovoti dėl pasitikėjimo savo jėgomis. Tikiu, kad dirbdami išvien ir darydami tai, ką darėme antrajame kėlinyje šiandien, mes galime. Mūsų siekiamybė ir toliau lieka trečia vieta. Esu maksimalistas ir noriu, kad augtume kiekviename mače. Tik laimint įgauni pasitikėjimo“, – samprotavo „Kauno Žalgirio“ strategas.

Kauniečius pranokęs „Lech“ UEFA Konferencijų lygos trečiajame etape susitiks su Trnavos „Spartak“ iš Slovakijos.

Antrą sezoną „Lech“ treniruojantis olandas Johnas van den Bromas po mačo neslėpė, kad didžiąją darbo dalį jo auklėtiniai padarė prieš savaitę, kai laimėjo pirmąjį mačą namuose 3:1.

„Scanpix“ nuotr./Johnas van den Bromas
„Scanpix“ nuotr./Johnas van den Bromas

„Esame laimingi, kad laimėjome ir Kaune. Visuomet žaidžiame dėl pergalės, tai yra „Lech“ DNR ir smagu, jog pavyko iškovoti pergalę svečių teritorijoje. Įmušus pirmą įvartį buvo labai svarbu išlaikyti persvarą, šiek tiek atsipalaidavome, žaidėme ramiau. Viskas neblogai pavyko, svarbiausia, jog išvengėme traumų, parotavome sudėtį ir gana komfortiškai žengėme toliau. Galbūt mačo pabaigoje kamuolys ir nesilaikė aikštės viduryje, atakavo tai viena, tai kita komanda, bet visa situacijos kontrolė vis tiek priklausė mums. Bendrai atlikome gerą darbą. Įprastai nesu iki galo patenkintas savo komandos žaidimu, noriu, kad kiekvienose rungtynėse žaistume vis geriau, bet turiu pripažinti, kad šioje sezono stadijoje mūsų forma yra tikrai nebloga, tas jaučiasi ir tribūnose – smagu buvo matyti tokį puikų palaikymą net ir žaidžiant svečiuose. Jis tikrai buvo išskirtinis. Nuo šiandien visos mūsų mintys sukasi apie Trnavos komandą. Šis mėnesis Europoje mums labai svarbus“, – po mačo kalbėjo „Lech“ strategas, nenorėjęs daryti išvadų ir vertinti kauniečių pajėgumo bei svarstyti, kaip ši komanda atrodytų Lenkijos „Ekstraklasa“ pirmenybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas