Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Déjà vu regėjęs E.Jankauskas: „Nusipelnėme daugiau nei turime“

Kol Kaunas ir naujieji Dariaus ir Girėno stadiono šeimininkai į pasaulį žiūrį pro iškreiptų dioptrijų stiklus, staiga be namų likusi Lietuvos futbolo rinktinė buvo priversta glaustis už 70 km į pietvakarius esančioje Marijampolėje. Visgi sugrįžimas į Suvalkijos sostinę po vienuolikos metų Edgaro Jankausko komandai baigėsi ne mažesniu nusivylimu nei mačo išvakarėse išgirdus žinią apie keičiamą rungtynių vietą. UEFA Tautų lygos starte 0:1 pralaimėta Kiprui.
UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kipras
Edgaras Jankauskas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Ironiška, tačiau likus kiek daugiau nei pusvalandžiui ir futbolininkams apšilinėjant Marijampolės stadione užgrojo Jessicos Shy „Žiburiai“.

Centrinėje tribūnoje mintimis dalijosi kiti du šalies futbolo „žiburiai“ Žydrūnas Buzas ir Arūnas Pukelis.

Blausūs vilties žiburiai pirmą pusvalandį švietė ir aikštėje – mūsiškiai žaidė kur kas geriau už priešininkus, turėjo net keletą realių progų pasižymėti, tačiau sėkmės stipriai stigo, o 34-ąją minutę Modestas Vorobjovas šiurkščiai suklydo perduodamas kamuolį Vykintui Slivkai ir jį perėmę kipriečiai nuskubėjo į priekį.

Ioannis Pittas pasiuntė kamuolį į vartus...

Déjà vu – tas pats Solnos AIK puolėjas į mūsų vartus įmušė ir lapkritį, kai šios abi komandos žaidė draugiškas kontrolines rungtynes Limasolyje.

Iš balno buvo išmušti ne tik Lietuvos futbolininkai aikštėje, bet ir įvarčio šventimo garso takelį „Freed from Desire“ kaipmat užleidęs stadiono didžėjus.

Šeimininkai stipriai pasimetė. Kurį laiką aikštėje tvyrojo beveik neskiedžiama niūruma.

Tiesa, sužaidus valandą po Armando Kučio puikaus perdavimo išorine pėdos dalimi į baudos aikštelę pavojingai įkirto Artūras Dolžnikovas. Lietuvis gavo priešininko smūgį iš nugaros, tačiau mačui vadovavęs Igoris Pajacas iš Kroatijos baudinio neskyrė nei iš karto, nei pasikonsultavęs su VAR asistentu.

Mačo pabaigoje E.Jankauskas jau atrodė tarsi virėjas, bandantis pagaminti vakarienę iš pilno likučių šaldytuvo – gyvinti vaizdą keitimais prieš sutankinta Kipro gynybą sekėsi sunkiai.

Pačioje dvikovos pabaigoje išgelbėti tašką galėjo A.Kučys, tačiau jo smūgį pažeme atrėmė vartininkas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kipras
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kipras

Apmaudi nesėkmė. Lietuviai buvo geresni pagal tikėtino įvarčio (xG) statistiką (1,41 prieš 0,51), ilgiau kontroliavo kamuolį, atliko daugiau smūgių, dažniau kėlė kampinius, tačiau nosį vėl skaudžiai iškruvino mūsų lentynos komanda.

Esminę rungtynių klaidą padaręs M.Vorobjovas vienas pirmųjų movė į rūbinę, vos tik trumpai padėkojęs ištikimiausiems rinktinės sirgaliams „Vyčio“ tribūnoje*.

„Rungtynės nebuvo blogos, žaidėme geriau, sukūrėme daug progų, bet svarbiausia futbole yra įvarčiai, o jų neįmušėme. Šios rungtynės man priminė tą mačą, kuris buvo Kipre. Net tas pats žmogus įmušė įvartį iš beveik identiškos situacijos. Tuo tarpu mūsų susikurtos progos, kurių suskaičiavau tris ar keturias, buvo nevaisingos. Daugumą jų susikūrėme per pirmąsias dvidešimt minučių. Pradėjome tikrai labai aktyviai ir galingai, uždirbome daug pražangų, turėjome daug standartinių situacijų, bet... Deja... Pritrūko kažkur tikslumo, kažkur sportinės sėkmės. Antrajame kėlinyje Kipras jau perėjo į gynybinį išsidėstymą. Mes panaudojome beveik visus atakuojančius resursus, metėme tris tokius žaidėjus, išėmėme vidurio gynėją, paskutines minutes žaidėme ilgais kamuoliais, ieškojome „antrų kamuolių“ ir turėjome puikią progą, bet Kiprą išgelbėjo puikiai sužaidęs vartininkas“, – po rungtynių kalbėjo E.Jankauskas.

„Kabintis“ už epizodų, kai lietuviai buvo labai arti baudinio, tačiau nesulaukė arbitro iš Kroatijos malonės, strategas nebuvo linkęs.

„Gerai nemačiau tų epizodų, bet jei VAR pasakė, kad nebuvo, tai... Bet ir be VAR mes turėjome savo galimybių ir nusipelnėme daugiau nei šiuo metu turime. Pralaimėjimas apmaudus, atidavėme daug jėgų. Buvo daug atsidavimo, daug kokybės. Tai buvo gerai sužaistos rungtynės. Ironiška, bet taip pat kalbėjau ir po rungtynių Kipre“, – prisiminė E.Jankauskas.

Treneris neslėpė, kad ypač skaudu pralaimėti, praleidus tokį „pigų“ įvartį.

„Dėl to labai ir apmaudu. Turėjome savo ataką, ją pradėjome – viskas buvo tarsi taip, kaip ir norime matyti. Tačiau tuomet sekė klaida, netikslus perdavimas, o varžovai tuo pasinaudojo ir išpildė viską tiesiog idealiai. Viskas įvyko milimetriniu tikslumu – mūsų žaidėjas nepasiekė kamuolio, jų žaidėjas padarė gerą perdavimą ir kamuolys įkrito į mūsų vartus. Labai apmaudus įvartis ir dar tokiu nedėkingu momentu, kai visiškai dominavome aikštėje ir kontroliavome situaciją. Jautėme, kad įvartis bręsta, bet tada atsitiko taip, kaip apsitiko...“, – apmaudo neslėpė strategas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kipras
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kipras

Iki išvykos į Marijampolę Lietuvos rinktinė šiemet dar nebuvo pralaimėjusi per pagrindinį laiką.

E.Jankauskas gyrė aikštės kokybę ir net neatmetė galimybės žaisti Marijampolėje, jei ūkiškumo akivaizdžiai stokojantys kauniečiai nesugebės paruošti aikštės po mėnesio vyksiančiam antram Tautų lygos langui, kuriame mūsų varžovais bus Kosovas ir Rumunija.

„Visko gali būti. Mums jau sakė, kad čia tik kelių dienų klausimas ir žolė žaliuos taip, kaip turi žaliuoti. Kitos rungtynės po mėnesio, tikiu, kad per tiek jau ir žolė ataugs. Žinau, kad aikštę prižiūrintis žmogus žino, ką daro. Viliuosi, kad viskas bus gerai. Kaunas jau buvo tapęs mūsų namų stadionu. Stadionas, kuris šalies futbolo reprezentacijai tinka labiau. Tikiuosi, kad ten ir žaisime... Visgi kaip variantas B, Marijampolėje viskas buvo labai gerai“, – kalbėjo strategas.

Lietuvos rinktinės ambicijoms grupėje nelikti paskutinėje ketvirtoje vietoje jau pirmajame mače buvo suduotas triuškinantis smūgis. Keltis po šio niukso nebus lengva, nes jau pirmadienį E.Jankausko vyrų laukia sunkus mūšis Bukarešte su solidžiai pastarajame čempionate žaidusiais ir atkrintamąsias pasiekusiais rumunais.

*PATAISYTA: pirminiame teksto variante buvo parašyta, kad Modestas iš karto movė į rūbinę nepadėkojęs ištikimiausiems Lietuvos rinktinės sirgaliams „Vyčio“ tribūnoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas