Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtmetį CSKA praleidęs D.Šemberas sukrėstas karo: „Pirmą dieną manęs ten nebūtų“

Deividas Šemberas beveik visą savo sportininko karjerą praleido Rusijoje, o dabar su siaubu stebi Vladimiro Putino sukeltą karą Ukrainoje ir ten žūstančius žmones. Buvęs futbolininkas jautė pareigą pasisakyti griežtai ir viešai ragino Lietuvos futbolo federaciją (LFF) imtis visų įmanomų veiksmų. Jis reiškė palaikymą Ukrainai bei mūsų šalies sportininkams, nusprendusiems palikti Rusijos klubus.

Ketvirtadienį, kai Rusija užpuolė Ukrainą, LFF pranešė, kad visus Supertaurės rungtynėse surinktus pinigus už parduotus bilietus perves „Blue/Yellow for Ukraine“ organizacijai, o tolimesnius veiksmus skelbs po UEFA posėdžio.

Bet tokio žingsnio, anot D.Šembero, nepakako. Vilniaus regiono futbolo sąjungai (VRFS) vadovaujantis buvęs futbolininkas išplatino pranešimą.

„Kreipiamės į LFF vadovybę ragindami imtis lyderystės. Būnant UEFA nare nereikia trypčioti vietoje ir laukti, kokius sprendimus priims ar nepriims UEFA vykdomasis komitetas. LFF, būdama UEFA nare, turėtų ryžtingai kelti klausimą dėl Rusijos futbolo visiško izoliavimo ir pašalinimo tiek iš UEFA, tiek iš FIFA. Okupantai neturi teisės būti bendroje futbolo šeimoje“, – pranešime cituojamas buvo D.Šemberas.

Žinant politines tėkmes tose organizacijose, manau, nebus greito sprendimo

Kai UEFA ėmėsi sankcijų, o Lietuvoje ėmė vis didėti spaudimas, LFF ėmėsi ir ryžtingesnių žingsnių – Lietuvos futbolo federacija priėmė sprendimą nežaisti su Rusijos komandomis, taip pat kreipėsi į FIFA ir UEFA ragindama nedelsiant suspenduoti Rusijos futbolo federacijos narystę bei kitokį dalyvavimą jų organizuojamuose renginiuose.

„Pritariu, manau, kad nuo pirmų minučių ji (reakcija – aut. past.) negalėjo būti kitokia, – 15min apie LFF sprendimus kalbėjo D.Šemberas. – Stebėdamas eigą, jaučiau pareigą pasisakyti. Atėjo laikas federacijai užimti labai griežtą poziciją.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Deividas Šemberas po susitikimo su José Couceiro
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Deividas Šemberas po susitikimo su José Couceiro

Paklaustas, ar federacija gali imtis daugiau priemonių, buvęs sportininkas sakė, kad šiandien jau yra padaryta viskas, kas priklauso nuo mūsų šalies futbolo galvų.

„Dabar tarptautinių asociacijų vykdomųjų komitetų pareiga spręsti ir nuspręsti šalies agresorės likimą. Žinant politines tėkmes tose organizacijose, manau, nebus greito sprendimo. Bet tikiuosi, kad jis bus, jei toliau tęsis tai, kas vyksta dabar. Nebent pavyks artimiausiu metu pasiekti paliaubas, susitarimus valstybių lygyje, gal tuomet tarptautinės organizacijos ir suminkštins savo sprendimų toną. Jei situacija nesikeis, turi būti griežčiausios priemonės“, – įsitikinęs D.Šemberas.

1998-siais į Rusiją iš Vilniaus „Žalgirio“ patraukė dabartinis sostinės futbolo vadovas. Treji metai Maskvos „Dinamo“, vėliau net dešimtmetis Maskvos CSKA, dar dveji – Vladikaukazo „Alania“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Šemberas grumiasi dėl kamuolio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Šemberas grumiasi dėl kamuolio

„Dėl to ir puikiai žinau, kas yra Rusijos politika, kas yra Rusijos propaganda. Man gaila Rusijos žmonių. Ten daug gerų žmonių, bet jie nemato nieko – tik rusišką propagandą. Jei jie žiūrėtų ir matytų plačiau, jie visi šiandien būtų gatvėse. Deja, šitos valstybės ir šito... nežinau, kaip jį pavadinti švelniau, organizuojama propaganda yra kažkas baisaus. Man tiesiog trūksta žodžių. Visa širdimi palaikau Ukrainos žmones ir labai tikiuosi, kad viskas greitai pasibaigs. O Rusija, nežinau kaip švelniau pasakyti... Pastatė save į tokią nepavydėtiną padėtį, kad jai šitas labai stipriai atsirūgs“, – neabejoja D.Šemberas.

Maskvos CSKA garsėja kaip vienas iš Kremliaus įtakos įrankių, tačiau Lietuvos rinktinėje 82 rungtynes sužaidęs buvęs futbolininkas tikino, jog režimo rankų per dešimtmetį nepajautė.

Man gaila Rusijos žmonių. Ten daug gerų žmonių, bet jie nemato nieko – tik rusišką propagandą

„Tuo metu klubas priklausė privačiam asmeniui, privataus asmens verslo grupei, todėl nejautėme tų struktūrų įtakos. Galėjome orientuotis tik į sportą. Nežiūrint į tai, kas buvo, dabar yra visai kas kita“, – 15min pasakojo D.Šemberas.

Jo trofėjų lentynoje – trys Rusijos čempiono medaliai, šešiskart D.Šemberas laimėjo Rusijos taurę, keturis – Supertaurę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mačo pabaigoje su „Manchester United“ naujoku G.Obertanu susistumdęs lietuvis D.Šemberas buvo priverstas palikti aikštelę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mačo pabaigoje su „Manchester United“ naujoku G.Obertanu susistumdęs lietuvis D.Šemberas buvo priverstas palikti aikštelę

„Dabar ne apie juos galvoju ir ne apie savo praeitį. Dabar galvoju apie Ukrainą ir apie Ukrainos žmones, kad visa tai kuo greičiau pasibaigtų. Tai neturi jokios prasmės“, – nukirto buvęs futbolininkas.

D.Šemberas išreiškė palaikymą ir Lietuvos sportininkams, kurie vienas po kito palieka Rusijos klubus dėl šalies sukelto karo.

„Neabejoju, kad pasielgčiau taip pat – pirmą dieną manęs ten nebūtų. Labai sveikinu ir pritariu, kas tai padarė. Taip, tai buvo nelengvas sprendimas, taip, kai kuriems tai buvo gyvenimo kontraktai, bet daug kas atsisako daug ko dėl taikos, ramybės, ateities pasaulyje“, – neabejoja D.Šemberas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas