Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didysis finalas – jau šiandien: kam bus prisiūta trečioji čempiono žvaigždė?

Kylianas Mbappé ir Lionelis Messi. Šių dienų ryškiausia futbolo superžvaigždė prieš bene geriausią šios sporto šakos žaidėją istorijoje. Argentina prieš Prancūziją. Visa tai – sekmadienio vakarą išvysime FIFA pasaulio futbolo čempionato finale.

Tai bus finalas, kokio dauguma ir tikėjosi. Akis į akį stos po du pasaulio čempionų titulus turinčios ekipos. Vienai iš jų po sekmadienio vakaro ant marškinėlių bus prisiūta trečioji žvaigždutė.

K.Mbappé tapo pasauliniu fenomenu, prieš ketverius metus Rusijoje atvedęs Prancūziją prie čempionų titulo ir dabar turi galimybę pasivyti Brazilijos legendą Pele, kuris irgi tapo čempionu pirmuose dviejuose savo pasaulio čempionatuose.

Bet kitoje barikadų pusėje – dar ryškesnė asmenybė. L.Messi – 35-erių genijus, kuris šio sporto didžiąją sceną pastaruosius penkiolika metų dalijosi su Cristiano Ronaldo.

Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr./Kylianas Mbappe
Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr./Kylianas Mbappe

Daugelis tai vadina svajonių finalu. Prancūzija siekia tapti pirmąja komanda nuo 1962-ųjų, kuriai būtų pavykę apginti čempionų titulą.

Argentina taip pat siekia trečiojo titulo, kuris futbolo istorijoje leistų L.Messi galiausiai atsistoti šalia legendinio Diego Maradonos. L.Messi tai bus paskutinis planetos čempionatas.

„Mums reikės visų jėgų ir visos energijos. Tik tokiu būdu galime susikauti su labai konkurencinga komanda, kurioje žaidžia viena šio sporto legendų“, – įsitikinęs Prancūzijos rinktinės vartininkas Hugo Llorisas.

Abi finalo dalyvės turi nemažai panašumų. Jau dabar aišku, kad pasaulio čempione taps komanda, kuri turnyro metu patyrė pralaimėjimą.

Tiek Argentinai, tiek Prancūzijai tai nutiko grupėje. Albiceleste sensacingai pirmose turnyro rungtynėse krito prieš Saudo Arabiją, Prancūzija – nieko nelėmusiame pirmo etapo finiše 0:1 nusileido Tunisui.

Pirmą kartą Artimųjų Rytų šalyje vykstančiame turnyre finalo dalyvės pralaimėjo arabų ekipoms. Nei Saudo Arabija, nei Tunisas į atkrintamąsias nepateko.

Pusfinalyje abi komandos žaidė užtikrintai. Argentina laimėjo ir šeštą savo pusfinalį pasaulio čempionatų istorijoje, 3:0 sutriuškinusi Kroatiją.

Prancūzija, nors ir gavo rimtą iššūkį, bet vis tiek 2:0 susitvarkė su didžiausiu turnyro išsišokėliu Maroku.

Prancūzija kartais buvo priversta gintis iš paskutiniųjų, tačiau jai pavyko iškovoti pergales, nepaisant to, jog žaidžia tikrai ne geriausiai.

Visgi Les Bleus jėgą šių dienų planetos futbolo vertikalėje puikiai iliustruoja vienas faktas – pasaulio čempionato finale prancūzai žais ketvirtą kartą per pastaruosius septynis pasaulio čempionatus, t. y. daugiau nei bet kurios kitos šalies rinktinė.

Kam atiteks trečioji žvaigždė?
Kam atiteks trečioji žvaigždė?

Pasaulio taurė – ne vienintelis trofėjus, dėl kurio sekmadienį kovos L.Messi ir K.Mbappé.

Abu žaidėjai kol kas šiame čempionate yra pasižymėję po penkis sykius ir siekia „Auksinio batelio“ apdovanojimo.

„Esu labai laimingas pasiekęs tai, kad galėsiu žaisti paskutines savo pasaulio čempionato rungtynes finale ir kovoti dėl trofėjaus. Šis pasaulio čempionatas man paskutinis, nes iki kito dar beveik ketveri metai. Taigi nemanau, kad tuomet būsiu pasirengęs. Ir jei sekmadienį mums pavyks laimėti, tai bus tobula pabaiga“, – sakė L.Messi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Apie savo komandos lyderį prieš finalą nemažai kalbėjo ir Argentinos strategas Lionelis Scaloni.

„Man didelė garbė jį treniruoti ir matyti dar žaidžiantį. Kiekvieną kartą, kai matai jį aikštėje, tai yra didžiulis motyvacijos šaltinis komandos draugams, sirgaliams ir visam pasauliui“, – įsitikinęs Albiceleste strategas.

Prieš lemiamą mūšį D.Deschamps'ui reikėjo kalbėti ne tik apie auklėtinius ir Argentiną, bet ir savo ateitį.

Specialisto kėdė kaip reikiant buvo susvyravusi prieš metus, kai Prancūzija Europos čempionato aštuntfinalyje sensacingai prapylė Šveicarijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Scaloni
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Scaloni

Dabar prie šio klausimo sugrįžta vėl, bet jau pats treneris turi apsispręsti, ar norės tęsti darbus, ar ne.

„Tai nėra svarbiausias dalykas prieš šį finalą“, – nedaugžodžiavo strategas, kuris yra vienas iš trijų asmenų su Mario Zagallo ir Franzu Beckenbaueriu, kuris pasaulio čempionu yra tapęs ir kaip treneris, ir kaip žaidėjas.

Sekmadienio vakarą jis gali tapti ir dar vieno įspūdingo pasiekimo autoriumi. Iki šiol vos vienas treneris – italas Vittorio Pozzo – yra tapęs pasaulio čempionu du kartus (1934 ir 1938).

„Visada didžiuojuosi, kai pasiekiame tokį rezultatą. Puiku, kad patekome į finalą. Kaip treneris, labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi savo žaidėjais. Tikrai negalvoju apie save, bet galiu įvertinti tai, ką mums kartu pavyko pasiekti. Kalbant apie mano pasiekimus, aš čia nesu svarbiausias. Komanda yra svarbesnė už mane. Turime galimybę apginti titulą ir tai yra didelis pasiekimas“, – įsitikinęs D.Deschamps'as.

Jis tikrai nepamiršo, kad prieš ketverius metus kelyje į auksinį triumfą jo vyrai aštuntfinayje jau buvo susitikę su ta pačia Argentina ir tuomet prireikė net septynių įvarčių trilerio.

„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as
„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as

Galiausiai prancūzai triumfavo 4:3 ir žengė toliau.

„Tiek mes, tiek jie puikiai supranta, kad žais prieš stipriausią varžovą, koks tik gali būti šiame čempionate, tačiau padarysime viską, kad tiek mūsų tauta, tiek mes patys būtume dar laimingesni, – žadėjo D.Deschamps'as. – Turime dvi labai kokybiškas komandas. Tikėtina, kad rungtynes laimės ta, kuri padarys mažiau klaidų; kam pavyks tai padaryti, tas ir pakels trofėjų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas