Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausią ažiotažą keliantis finalas moterų futbolo istorijoje: Vokietija ar Anglija?

Anglija prieš Vokietiją. Europos moterų futbolo čempionato finalas Londono „Wembley“ stadione. Didžiausias ažiotažas, koks tik yra buvęs moterų futbole. Ir milžiniška intriga, nes ryškios favoritės šio vakaro rungtynėse nėra.
Prieš finalą šalia „Wembley“ stadiono
Prieš finalą šalia „Wembley“ stadiono / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neabejojama, kad tai bus tikras spektaklis, po kurio – bet kurios pergalės atveju – daug eilučių futbolo metraščiuose bus perrašyta.

Vokietija yra labiausiai tituluota rinktinė moterų futbole. Laimėjusi aštuonis Europos čempionatus, įskaitant šešis iš eilės 1995-2013 metais.

Anglija dukart žaidė finaluose, bet abu pralaimėjo.

Pastarąjį kartą – 2009 metais... Vokietijai.

Anglijai tai būtų pirmasis moterų futbolo trofėjus ir pirmasis apskritai futbolo trofėjus nuo 1966 metų, kai vyrai triumfavo pasaulio čempionate.

Iš viso per 27 tarpusavio mačus anglės iškovojo vos dvi pergales. Ir lygiosiomis sužaidė tik keturiskart.

Nepaisant to, vokiečių leidinys „Bild“ finalo favorite vadina Angliją.

Namų pranašumas ir įspūdingas rezultatyvumas (20 įvarčių turnyre, vokietės pelnė 13) – pagrindinės to priežastys.

„Anglija šiuo metu pamišusi. 90 tūkst. jų sirgalių sugužės į „Wembley“ stadioną, kai aistruolių iš Vokietijos tebus 3 tūkst.“, – rašo „Bild“.

„Žinoma, tai gali suteikti ir pranašumą – mes juk neturėsime, ką prarasti. Anglėms galbūt tai bus net sudėtingesnės rungtynės“.

Tikiuosi, kad iš pradžių „Wembley“ priklausys Anglijai, o pabaigoje – mums

„Tai, ką Anglija demonstruoja šiame turnyre – žiauriai gerai. Jų žaidimas – neįtikėtinai dinamiškas, trykštantis pasitikėjimu. Tačiau pirmasis pusvalandis mače su Švedija parodė, kad jos pažeidžiamos“, – kalbėjo Vokietijos rinktinės trenerė Martina Voss-Tecklenburg.

Išties, Švedija nuostabiai pradėjo pusfinalio mačą su anglėmis, bet savo progų neišnaudojo ir galiausiai kapituliavo 0:4.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš finalą šalia „Wembley“ stadiono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš finalą šalia „Wembley“ stadiono

Moterų futbolo šuolis Anglijoje siejamas su 50 mln. svarų, kuriuos „Nacionalinė loterija“ į moterų futbolą investavo per pastarąjį dešimtmetį.

O ši kelionė titulo link – su Nyderlandų specialiste Sarina Wiegman, kuri 2017 metais iki triumfo Europos čempionate nuvedė savo šalies rinktinę.

Dabar ji užkūrė Anglijos rinktinės mechanizmą, kurio negali sustabdyti niekas. S.Wiegman laimėjo visas 11 rungtynių Europos čempionatuose, įskaitant Nyderlandų žygį 2017-aisiais.

Ji taptų pirmąja trenere, triumfavusia su dviem skirtingomis komandomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anglijos rinktinės žaidėjos ir trenerė Sarina Wiegman
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anglijos rinktinės žaidėjos ir trenerė Sarina Wiegman

Treniruojama S.Wiegman, Anglija vos per 18 rungtynių pasiekė 100 įvarčių ribą.

Neįtikėtina, bet visas čempionato rungtynes S.Wiegman pradėjo identiška startine sudėtimi.

Millie Bright – yra tikra uola gynyboje, aikštės viduryje virveles tampo Keira Walsh, o priekyje nenuilsdama pluša Ellen White.

Žiba jaunosios Lauren Hemp ir Beth Mead, tačiau ne mažiau prie sėkmės prisideda ir nuolat pasiteisinantys S.Wiegman keitimai.

Alessia Russo kildama nuo atsarginių žaidėjų suolelio pelnė net 4 įvarčius. Ella Toone taip pat kaskart puikiai įsilieja. Atrodo, kad Nyderlandų specialistė tiksliai žino, ką ir kada traukti iš rankovės.

Anglės parodė, kad gali kovoti dėl pergalės net ir neturėdamos kamuolio kontrolės, kai ketvirtfinalyje eliminavo Ispaniją.

Vokietės galbūt nekūrė tiek skambių antraščių, bet nuolatiniu aukštu spaudimu, pavyzdiniu darbštumu ir šaltu protu atakose pasižyminčios M.Voss-Tecklenburg auklėtinės pelnytai nukeliavo iki finalo.

Giulia Gwinn yra turnyro lyderė pagal rungtynių metu įveiktą atstumą (51,6 km), Sara Doorsoun yra pirma pagal perdavimų tikslumą (96 proc.), o Lena Oberdorf laimėjo daugiausiai dvikovų (20).

„Wembley“ stadione jos neturės didesnio palaikymo, tačiau vokietės puikiai žino, kokį užnugarį turi tėvynėje – pusfinalio mačą su Prancūzija Vokietijoje stebėjo net 12 mln. žiūrovų.

„Vokietijai iki šiol teko patirti tiek daug skirtingų išbandymų: ispanių kamuolio kontrolė, austrių atkaklumas, prancūzių greitis – ir visus juos įveikė. Ši Vokietijos komanda yra komanda visomis prasmėmis“, – rinktinę apibūdino Vokietijos žurnalistė Anna-Sophia Vollmerhausen.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexandra Popp
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexandra Popp

Intriguoja ir tai, kas taps „Auksinio batelio“ laimėtoja.

Anglijos rinktinės puolėja Beth Mead ir Vokietijos rinktinės veteranė Alexandra Popp pirmauja – abi pelnė po šešis įvarčius.

B.Mead įmušė nepamirštamą „hat-trick'ą“ mače su Norvegija, o A.Popp tapo pirmąja žaidėja, įmušusia įvartį penkiose Europos čempionato rungtynėse iš eilės.

Ji gali tapti tik antrąja žaidėja po prancūzo Michelio Platini, kuriai pavyko pasižymėti visose Europos čempionato rungtynėse. M.Platini tai padarė 1984 metais.

B.Mead siekia pagerinti Alano Shearerio Anglijos rekordą – septynis įvarčius, pelnytus 1996 m. Europos čempionate.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martina Voss-Tecklenburg
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martina Voss-Tecklenburg

„Tai rungtynės, dėl kurių gyveni“, – sakė Anglijos rinktinės kapitonė Leah Williamson. Ji neabejoja, kad palaikymas stadione bus įspūdingas.

„Palaikymas, kurio iki šiol sulaukėme, buvo neįtikėtinas. Nėra abejonės, kad finale mums tai suteiks pranašumą“.

„Tikiuosi, kad iš pradžių „Wembley“ priklausys Anglijai, o pabaigoje – mums“, – netiesiogiai į tai replikavo M.Voss-Tecklenburg.

„Norime žaisti savo žaidimą, būti drąsios, agresyvios, atiduoti visas jėgas, žaisti kaip komanda. Iki šiol tai gerai veikė“, – raktą į galimą pergalę bandė įvardinti Vokietijos rinktinės trenerė.

M.Voss-Tecklenburg gali tapti tik antrąja moterimi (po buvusios komandos draugės Silvios Neid), laimėjusia Europos čempionatą ir kaip žaidėja, ir kaip trenerė.

2009 m. su „Duisburg“ laimėjusi UEFA Čempionų lygą, ji taip pat siekia tapti pirmąja trenere, kuriai pavyko laimėti svarbiausias Europos klubų ir rinktinių varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas