Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

E.Jankauskas giria, bet ir įspėja „Panevėžį“: „Būtų pati didžiausia klaida“

„Net neabejoju, kad intriga A lygoje dar bus“, – sako Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / nuotr. Elvio Žaldario/LFF

A lygos lyderių mūšyje, pasibaigusiame netikėtu „Panevėžio“ pergalės šokiu sostinėje, E.Jankauskas išbandė sau neįprastą amplua – rungtynių komentatoriaus.

Kelti balsą po pelnyto įvarčio teko jau pačią pirmą minutę, kuomet Jeffrey Sarpongas galingu šūviu į priekį išvedė svečius.

Po pusvalandžio rezultatą išlygino Liviu Antalis, šaltakraujiškai realizavęs 11 metrų baudinį, skirtą po kaukėto Lino Klimavičiaus žaidimo ranka.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./„Panevėžio“ kapitonas Linas Klimavičius žaidė sulaužyta nosimi.
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./„Panevėžio“ kapitonas Linas Klimavičius žaidė sulaužyta nosimi.

Bet nuo suolo antrajame kėlinyje pakilęs „Panevėžio“ lyderis Ariagneris Smithas pataikė į tolimąjį vartų kampą ir italo Gino Lettieti auklėtiniai, pabaigoje atlaikę Vilniaus „Žalgirio“ atakų šturmą, triumfavo 2:1 (1:1).

VIDEO: Rungtynių santrauka

Laimėjęs lyderių mūšį „Panevėžys“ pergalių seriją A lygoje pratęsė iki 8 iš eilės, o persvarą prieš artimiausią persekiotoją – Vilniaus „Žalgirį“ – padidino iki 6 taškų. Maža to, aukštaičiai dar turi ir 1 mačą atsargoje.

Dalis futbolo gerbėjų „Panevėžiui“ jau ėmė kabinti aukso medalius. Taškų nebarstantys ir itin drausmingai besiginantys G.Lettieri auklėtiniai šiame sezone A lygoje yra patyrę vos 1 nesėkmę – dar gegužės pabaigoje 1:2 prieš tą patį „Žalgirį“, o visą šią vasarą renka tik pergales.

Iš likusių 13 mūšių A lygoje jau tik vienas laukia su „Žalgiriu“ – ir tas namuose, tad viskas nuo šiol – pačių panevėžiečių kojose.

„Pati didžiausia klaida dabar būtų įsileisti į galvą mintis, kad titulas jau arti. Yra labai daug pavyzdžių, kad per likusias rungtynes iššvaistoma ir didesnė taškų persvara“, – perspėjo E.Jankauskas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Edgaras Jankauskas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Edgaras Jankauskas

„Sakyčiau, dabar tai ir bus pati didžiausia „Panevėžio“ trenerių atsakomybė. Kad žaidėjai neapkrautų savo galvų tokiomis mintimis. 6 taškai – kaip ir nemažai, bet sužaisk vienas rungtynes nesėkmingai, kitas lygiosiomis ir žiūrėk, kad liko vos vienas. Čempionatas dar tikrai nesibaigė ir „Žalgiris“ ginklų nesudės iki pat paskutinių turų“, – pridūrė nacionalinės komandos vairininkas.

– Didžiulę intrigą kėlusią akistatą stebėjote iš komentatoriaus kėdės. Koks jums buvo tas lyderių mūšis?

– Sakyčiau, pirmiausia reikia įvertinti priešistorę. Žinau, kad „Panevėžiui“ teko žaisti po itin sunkios kelionės, po karščio Izraelyje (ketvirtadienio vakarą UEFA Konferencijų lygos atrankoje panevėžiečiai išvykoje 0:1 nusileido Beer Ševos „Hapoel“ vienuolikei, – aut. past.).

Viską įvertinus, reikia nukelti skrybėlę prieš „Panevėžį“. Pats rungtynių turinys man patiko. Įtampa, kova, emocija, gražūs įvarčiai. Tokie ir turi būti tie pirmaujančių komandų derbiai. Įtampą, manau, jautė ir žiūrovai, ir teisėjai. Matėsi, kad pabaigoje jiems pristigo kantrybės.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./„Panevėžio“ pergalės šokis Vilniuje
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./„Panevėžio“ pergalės šokis Vilniuje

– Ir prieš, ir po rungtynių netrūko kalbų, kad tokios reikšmės mačą reikėtų nukelti. „Žalgiris“ turėjo 2 dienomis daugiau poilsio, taip pat neturėjo keliauti, nes ir su Stambulo „Galatasaray“ žaidė Vilniuje.

– Taip, mano žiniomis, „Panevėžys“ prašė nukelti šias rungtynes. Manyčiau, kad tai būtų logiška. Abiem klubams šiame etape.

Priverstas žaisti „Panevėžys“ pasirinko visiškai logišką taktiką. Atsitraukė. Panevėžiečiai žinojo, kad neturės jėgų visas rungtynes sužaisti vienodu tempu. „Žalgiris“ turėjo akivaizdų pranašumą.

Bet „Panevėžys“ parodė tikrą charakterį. Strategiškai labai protingai pasirinko sudėtį ir atliko keitimus. Rungtynes pradėjo su penkiais naujais, šviežiais žaidėjais, kurie nežaidė Izraelyje, o žaidę į aikštę žengė vėliau. 30–40 minučių atlaikyti yra lengviau nei visas rungtynes.

„Panevėžys“ išvengė akivaizdžių kolapsų. Taip, galbūt nusileido žemiau, bet antrajame kėlinyje žaidė taip pat, kaip ir „Žalgiris“ su „Galatasaray“. Išleido savo greičiausią žaidėją (Ariagnerį) Smithą, kuris moka puikiai tvarkytis su kamuoliu, jį priimti, palaikyti. Yra protingas žaidėjas.

Aišku, įmušę antrą įvartį, panevėžiečiai visai prisispaudė prie savo vartų, „Žalgiris“ pradėjo šturmą, bet norimo rezultato vilniečiams jis nedavė.

– Jau įpratome, kad futbolo madas Lietuvoje diktuoja „Žalgiris“. Pernai Vladimiro Čeburino auklėtiniai surengė istorinį žygį ir Europoje, jų biudžetas – trigubai didesnis nei „Panevėžio“, bet dabar atrodo, kad laimėti čempionatą bus neįtikėtinai sunku. Ko trūksta „Žalgiriui“?

– Rungtynėse su „Galatasaray“ viskas buvo atvirkščiai. „Žalgiris“ nuo pat pradžių žaidė antru numeriu ir turėjo daugiau erdvių kontratakose. Turėjo savo puolėją (Mathiasą Oyewusi, – aut. past.), kuris, ko gero, yra geriausiai tinkantis tokiam futbolo braižui.

Vakar viskas vyko atvirkščiai. „Panevėžys“ buvo „Žalgirio“ batuose. Vilniečiams teko žaisti pirmu numeriu. Erdvių buvo mažiau.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas

Aišku, kad favoritas buvo „Žalgiris“. Sakyčiau, kad A lyga šiemet tuo ir žavi, kad favoritai tikrai ne visada nugali. Ne pirmas toks rezultatas, sunkiai prognozuojamas. Galbūt tai šiek tiek kalba ir apie ūgtelėjusį A lygos lygį.

– O kur didžiausia „Panevėžio“ stiprybė? Gynyba? Treneris G.Lettieri?

– Jų statistika – tiesiog įspūdinga. Jau 17 rungtynių (iš 23) A lygoje panevėžiečiai baigė nepraleidę įvarčio. Faktas, kai tai yra trenerio ir visos komandos nuopelnas. Tą varžovų spaudimą pradeda jau puolėjai ir kartais net neleidžia pereiti su kamuoliu. Taip pat ir vartų sargas, Vytautas Černiauskas – tikrai labai stabilus šiame sezone.

Manau, kad „Panevėžys“ yra geriausiai subalansuota A lygos komanda. Net ir žiūrint į tą trumpą atsarginių žaidėjų suolą – tie penki keitimai, jie niekada nesusilpnina bendro komandos vaizdo.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gino Lettieri
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gino Lettieri

Kukli ekipa, kuri žino, ką daro. Nėra jokios arogancijos. Visi dirba savo darbą, siekia rezultato. Vienaip ar kitaip jį pasiekia. Išsaugo savo vartus sausus. Jie tikrai yra tame čempioniškame kelyje. Bet tai dar nereiškia, kad tą tikslą jie ir pasieks. Įtampa, manau, išliks iki pat paskutinių turų. Juolab, kad nereikia dar nurašyti ir tų pačių „Šiaulių“.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius