Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Zubas keliasi į Portugalijos elitinę lygą: „Viskas ekspromtu ir netikėtai“

Emilijui Zubui netrukus priklausys stipriausioje futbolo lygoje žaidžiančio Lietuvos futbolininko statusas. 31-erių panevėžietis vartininkas prieš keletą dienų pasirašė sutartį su Portugalijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančiu „Arouca“ klubu. „Primeira Liga“ yra šeštasis pagal pajėgumą Europos nacionalinis čempionatas, o jame debiutuoti iki šiol yra pavykę vos vienam mūsų šalies atstovui – Čempionų lygos laimėtojui Edgarui Jankauskui.
Emilijus Zubas
Emilijus Zubas / FC Arouca nuotr.

E.Zubas suraitė parašą ant sutarties, kuri galios iki 2023-ųjų birželio.

„Mano agentas turkas paskambino vieną rytą ir pasakė, kad yra variantas išvykti į Portugalijos aukščiausią lygą. Iš karto pasakiau, kad norėčiau, nes žaisti tokiame lygyje – kiekvieno futbolininko tikslas. Užtrukome gal kokias penkias valandas, kol suderinome sąlygas, jie nupirko bilietus, kitą rytą atskridau ir vakare pasirašiau kontraktą. Trečią dieną jau treniruojuosi su komanda. Viskas ekspromtu ir netikėtai“, – 15min pasakojo Lietuvos vartų sargas.

FC Arouca nuotr./Emilijus Zubas su klubo vadovais po sutarties pasirašymo
FC Arouca nuotr./Emilijus Zubas su klubo vadovais po sutarties pasirašymo

Porto aglomeracijoje įsikūręs klubas savo istoriją pradėjo 1951-aisiais, kaip garsiojo „Porto“ klubo filialas. Pirmuosius penkis dešimtmečius komanda žaidė regioninėse lygose, kol 2010-aisiais galiausiai pasiekė antrąjį pagal pajėgumą Portugalijos divizioną ir dar po trijų sezonų pakilo į aukščiausią lygą. Elitiniame divizione „Arouca“ praleido tris sezonus, bet po to buvo nukritusi ne tik į antrą, bet ir į trečią lygą.

Praėjusį sezoną antroje lygoje „Arouca“ finišavo trečia, bet po sėkmingos papildomos atkrintamųjų serijos vėl sugrįžo į stipriausią „Primeira Liga“.

Nors klubo vadovai prieš sezoną neslėpė, kad pagrindinis komandos tikslas yra išlikti elite, kol kas laikytis nusibrėžto kurso „arokėnams“ sekasi ypač gerai.

Sužaidus trylika turų „Arouca“ tarp 18 komandų žengia devintoje pozicijoje.

Portugalijos „Primeira Liga“ lentelė
Portugalijos „Primeira Liga“ lentelė

„Man visada komandos tikslai yra svarbesni už asmeninius pasiekimus. Svarbiausia yra kolektyvinė sėkmė. Tikiuosi, jog būsiu tas žaidėjas, kuris padės komandai kovoti dėl išlikimo lygoje. Taigi šį tikslą sezono pabaigoje mes visi kartu pasieksime“, – prisistatydamas vietos sirgaliams kalbėjo E.Zubas.

FC Arouca nuotr./Emilijus Zubas
FC Arouca nuotr./Emilijus Zubas

Vietos specialisto Armando Evangelistos treniruojamos komandos pagrindą sudaro legionieriai iš Brazilijos. Jų klube yra 10 – netgi daugiau nei vietos futbolininkų.

Su dviem brazilais – Victoru Braga ir Fernando Castro – Emilijui teks konkuruoti dėl vietos starto sudėtyje. „Arouca“ turi ir ketvirtą vartininką – 22-ejų kamerūnietį Noybertą Haymambą.

31-erių panevėžiečiui Portugalija bus jau septinta užsienio šalis, kurioje jis rungtyniaus. „Ekrane“ karjerą pradėjęs vartininkas yra žaidęs Latvijos, Lenkijos, Kipro, Danijos, Izraelio ir Turkijos ekipose.

Emilijaus Zubo karjera
2008–2012 Panevėžio „Ekranas“
2013–2015 Rygos „Daugava“ (Latvija)
2013 Belchatovo GKS (Lenkija) nuoma
2013 Larnakos AEK (Kipras) nuoma
2014 „Viborg“ (Danija) nuoma
2014–2015 Belchatovo GKS (Lenkija) nuoma
2015–2016 Belsko-Bialos „Podbeskidzie“ (Lenkija)
2016–2020 „Bnei Yehuda“ (Izraelis)
2020–2021 Adanos „Demirspor“ (Turkija)

„Prieš priimdamas šį pasiūlymą dar šiek tiek konsultavausi su Portugalijoje žaidusiais keliais futbolininkais iš Izraelio. Vienas jų – Ernesto Šetkaus bendraklubis. Jis viską papasakojo apie klubą, atsiliepimai buvo geri. Kita vertus, kvietė Portugalijos aukščiausios lygos klubas, tad tų dvejonių pernelyg daug ir nebuvo. Tai man geras šansas. Reikėjo jį pasirinkti“, – 15min teigė E.Zubas.

– Ar turėjote daugiau variantų?

– Turėjau kelis pasiūlymus, bet jie tikrai nebuvo tokie geri, kaip šis iš Portugalijos. Kai sulaukiau jo, iš karto pasakiau, kad galit pirkti bilietus (juokiasi). Prieš tai buvusiems pasiūlymams gerokai trūko konkretumo – tai nori, tai po to klubų atstovai dingsta kuriam laukui. Čia – viskas tiesiai šviesiai. Po kelių valandų paskambino vartininkų treneris, videoskambučiu pabendravome, viską išsiaiškinome ir susidėliojome.

– Kalbėjotės apie savo vaidmenį komandoje?

– Kai kviečia į komandą, visada žada, kad būsi pagrindinis vartininkas (šypsosi). Šis kartas irgi ne išimtis. Visgi tą vietą reikės išsikovoti ir dirbti kiekvieną dieną. Garantuotų pozicijų tokio lygio futbole tiesiog nebūna – privalai kiekvienoje treniruotėje įrodinėti, kad esi to vertas.

– Kaip priėmė komandos draugai?

– Gana šiltai, džiaugiuosi, kad daug žaidėjų kalba angliškai. Man tai buvo svarbiausia. Kiekvieną dieną jaučiuosi vis geriau. Klubo treniruočių bazė yra įsikūrusi Porto apylinkėse. Visi žaidėjai gyvena šiame mieste ir į treniruotes važiuoja apie 30 min. Treniruočių sąlygos taip pat yra geros, klubas turi kelias aikštes, visas atsistatymo priemones. Kol kas gyvenu viešbutyje, bet ieškau apartamentų Porto mieste. Kai juos pavyks surasti, atvyks ir šeima.

– Sezono pradžioje „Arouca“ maloniai stebina ir yra įsitvirtinusi turnyro lentelės viduryje. Ar jau teko kalbėtis apie komandai keliamus tikslus?

– Nei su treneriais, nei su vadovais apie uždavinius per daug nekalbėjome, bet, kaip jie sako, Portugalijoje aplenkti didįjį penketą – Lisabonos „Benfica“, Lisabonos „Sporting“, „Porto“, „Braga“ ir Gimarainso „Vitoria“ – reikia stebuklo. Visos likusios komandos, anot trenerių, panašaus lygio, su jomis tikrai galima kovoti. Visada reikia kelti aukščiausiu tikslus, bet manau, kad pirmasis aštuntukas ar dešimtukas yra tikrai realus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Emilijus Zubas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Emilijus Zubas

– Kada galima sulaukti jūsų debiuto?

– Teoriškai įmanoma, kad žaisčiau jau ateinantį savaitgalį. Dabar dirbu treniruotėse, treneriai vertina mano galimybes ir fizinę būklę. Lietuvoje dirbau su vartininkų treneriu Mindaugu Malinausku. Tad noriu jam labai padėkoti, kad padėjo išlaikyti formą. Kiekvieną dieną jaučiuosi vis stipresnis. Jeigu ne šį savaitgalį, tai kitą jau tikrai būsiu pasirengęs ir registruojamas. Na, o dėl žaidimo spręs treneriai.

– Ar nebuvo sunku palikti Turkiją, kurioje rungtyniavote iki praėjusio birželio?

– Su Adanos „Demirspor“ tapome antrojo diviziono nugalėtojais, o Turkijoje yra normali praktika iškopus į elitinę lygą stiprintis ir pakeisti didžiąją dalį sudėties. Adanos komanda irgi pirko daug, iš 25 futbolininkų liko gal šeši, o tarp naujokų buvo net Mario Balotelli. Su turkais išsiskyrėme tikrai gražiai, be pykčių ir konfliktų.

– Lietuvos rinktinės treneriu tapus Valdui Ivanauskui į nacionalinę komandą nebuvote kviečiamas. Galbūt ši sutartis su „Arouca“ padės susigrąžinti pagrindinio vartininko pirštines ir rinktinėje?

– Per šį laikotarpį teko kalbėtis su vartininkų treneriu Audriumi Ramonu. Šnekėjome apie vaidmenį ir situaciją rinktinėje. Man atstovauti rinktinei ir savo šaliai visada buvo garbė ir neapsakomas jausmas. Kiekvienas žaidėjas turi norėti apsivilkti rinktinės marškinėlius ir siekti šio tikslo, o mes, vyresni žaidėjai, turime būti pavyzdžiu jaunimui, kuris deda dar pirmus žingsnius futbolo pasaulyje.

Žinoma, teko skaityti ir apie situaciją tarp V.Ivanausko ir Modesto Vorobjovo. Manau, kad abu turėtų susiskambinti, vyriškai pasikalbėti ir išspręsti konfliktinę situaciją. Privalome gerbti trenerius ir visą kolektyvą, bet tokie žaidėjai kaip Modestas taip pat yra labai svarbūs ir reikalingi rinktinėje.

Giedriaus Vaitkevičiaus/Futbolo.TV nuotr./Emilijus Zubas
Giedriaus Vaitkevičiaus/Futbolo.TV nuotr./Emilijus Zubas

Istorijoje – tik vienas lietuvis

E.Zubas gali tapti tik antruoju lietuviu, kuriam yra pavykę debiutuoti Portugalijos aukščiausioje lygoje, kuri visai neseniai Europos stipriausių lygų reitinge užėmė 5-ąją vietą ir lenkė net Prancūzijos „Ligue 1“ (dabar „Primeira Liga“ vėl sugrįžo į šeštą poziciją – aut. past.).

Iki šiol Iberijos pusiasalio pakraštyje yra žaidęs tik Edgaras Jankauskas, kuris per savo karjerą atstovavo trims šios šalies klubams – Lisabonos „Benfica“, „Porto“ ir „Belenenses“.

Karjerą neseniai baigęs Lukas Spalvis taip pat turėjo sutartį su Lisabonos „Sporting“, bet patyrė traumą jau per pirmąsias priešsezonines rungtynes ir aukščiausioje Portugalijos lygoje nedebiutavo. Vėliau jis buvo paskolintas „Belenenses“ ekipai, bet ir joje dėl traumos nesužaidė nė vieno mačo.

Lisabonos „Benfica“ klubui vis dar priklauso Kauno rajono „Hegelmann Litauen“ ekipai paskolintas Vilius Armalas, bet jis prasibrauti į Čempionų lygos aštuntfinalį šiemet pasiekusios legendinės portugalų komandos sudėtį irgi šansų neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas