Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Euro 2016“ debiutantai: kelintas kartas jiems buvo sėkmingas?

Ateinantį penktadienį prasidedančiame Europos čempionate debiutuos net penkių šalių rinktinės. Tokio gausaus naujokų skaičiaus žemyno pirmenybės nėra turėjusios dar nė karto per visą savo istoriją.
Velso futbolo rinktinė
Velso futbolo rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

Albanijai, Šiaurės Airijai, Islandijai, Velsui ir Slovakijai tokia sėkmė nusišypsojo pirmą kartą. Ypač šiuo laimėjimu džiaugiasi Albanijos ir Islandijos atstovai, kadangi šių šalių komandoms dar išvis niekada nėra pavykę įveikti atrankos į pasaulio ar Europos pirmenybes. Šiaurės airiai, valai ar slovakai praeityje yra žaidę planetos čempionate.

Peržengti išsvajotą Rubikoną albanams prireikė dvylikos bandymų. Būtent po tiek mėginimų Europos čempionatų atrankos cikluose atsivėrė finalinio etapo durys. Tiek pats kartų belstis tarp stipriausių teko ir Islandijos futbolininkams, tuo tarpu tik nuo 1993-iųjų egzistuojanti Slovakijai į elitą prasibrovė šeštuoju mėginimu.

Ilgiausiai šio istorinio momento laukė Velso ir Šiaurės Airijos rinktinės – po 14 atrankos ciklų.

„Euro 2016“ debiutantai
„Euro 2016“ debiutantai

Pačiame pirmajame Europos čempionato finaliniame etape debiutantų buvo vos keturi, kadangi būtent tiek rinktinių kovojo dėl pirmojo Henri Delaunay trofėjaus. Įdomu, kad net trys iš šių valstybių jau net neegzistuoja – Čekoslovakija, Sovietų Sąjunga ir Jugoslavija. Ketvirtoji – šeimininkė Prancūzija – rengia ir šiemetinę futbolo šventę.

Iki šiol didžiausia debiutantų banga Europos pirmenybes buvo užplūdusi 1996-aisiais, kai čempionatas buvo pirmą kartą išplėstas nuo 8 komandų iki 16.

Tuomet į futbolo tėvynėje Anglijoje vykusį turnyrą atvyko keturios naujos ekipos – Bulgarija, Kroatija, Šveicarija ir Turkija. Pirmą kartą savo vėliavas taip pat gynė Rusijos ir Čekijos rinktinės, kurios yra laikomos atitinkamai Sovietų Sąjungos ir Čekoslovakijos futbolo tradicijų tęsėjomis.

Europos čempionatų debiutantai
Metai Komandų skaičius Debiutantai
1960 4 Čekoslovakija, Prancūzija, Sovietų Sąjunga, Jugoslavija
1964 4 Danija, Vengrija, Ispanija
1968 4 Anglija, Italija
1972 4 Belgija, Vakarų Vokietija
1976 4 Nyderlandai
1980 8 Graikija
1984 8 Portugalija, Rumunija
1988 8 Airija
1992 8 Škotija, Švedija
1996 16 Bulgarija, Kroatija, Šveicarija, Turkija
2000 16 Norvegija, Slovėnija
2004 16 Latvija
2008 16 Austrija, Lenkija
2012 16 Ukraina
2016 24 Albanija, Islandija, Šiaurės Airija, Slovakija, Velsas

Iki šiol iš dabartinių 55 UEFA narių, Europos čempionato finaliniame etape nėra dalyvavusios 22 šalių rinktinės, tiesa, viena iš jų – Kosovas – į konfederaciją priimta tik šiemet, tad atrankos varžybose dar nedalyvavo nė karto.

Kartu su mūsiškiais savo šventės dar taip pat kantriai laukia Andora, Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Bosnija ir Hercegovina, Kipras, Estija, Farerų salos, Suomija, Gruzija, Gibraltaras, Izraelis, Kazachstanas, Kosovas, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Makedonija, Malta, Moldova, Juodkalnija ir San Marinas.

Lietuva atrankos varžybose kol kas dalyvavo tik šešis kartus. Šiaurės Airijos ir Velso pavyzdžiai rodo, kad išsvajotos akimirkos Lietuvos futbolo gerbėjams dar gali tekti laukti labai ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas