Sportas gyvai
06 16

„Euro 2024“ debiutuojantis lietuvis Donatas Rumšas: „Tai buvo šio sezono tikslas“

Europos futbolo čempionate varžosi 24 pajėgiausios žemyno ekipos, tačiau ne ką mažiau svarbus ir 25-os komandos darbas. 15min žvilgsnis šį kartą krypta į teisėjų korpusą, kuriame šiais metais Vokietijoje yra ir stiprus lietuviškas atspalvis.
Donatas Rumšas
Donatas Rumšas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį Štutgarte vyksiančiame C grupės mače tarp Danijos ir Slovėnijos debiutuos lietuvis Donatas Rumšas.

Kai balandžio pabaigoje UEFA paskelbė „Euro 2024“ dirbsiančius teisėjus, džiaugsmingi šūksniai nuskambėjo ir Lietuvos teisėjų futbolo asociacijos kabinete.

Geriausias Lietuvos arbitras sulaukė neeilinio įvertinimo. 36-erių palangiškis artimiausią mėnesį Vokietijoje dirbs rezerviniu teisėju, o jo ilgametis asistentas Aleksandras Radiušas pakviestas kaip rezervinis asistentas.

LFF nuotr./Donatas Rumšas
LFF nuotr./Donatas Rumšas

D.Rumšas „Euro 2024“ matysime ketvirto teisėjo pareigose, šalia komandų atsarginių suolelių, o A.Radiušas savo šanso sulauks tuo atveju, jei darbo negalės tęsti kuris nors pagrindinės brigados asistentas.

Sekmadienį lietuvis dirbs su šveicarų brigada, kuriai aikštėje vadovaus Sandro Schäreris.

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje dar nėra buvę atvejo, kad mūsų šalies arbitras dirbtų žemyno pirmenybėse.

Tiesa, 1984-aisiais Prancūzijoje vykusiame Europos čempionate teisėjavo vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolo teisėjų Romualdas Juška.

Tuo metu Sovietų Sąjungai atstovavęs arbitras dirbo aikštės teisėju viename grupės mače Strasbūre, kur Vakarų Vokietija žaidė su Portugalija (0:0).

Alfredo Pliadžio nuotr./Romualdas Juška
Alfredo Pliadžio nuotr./Romualdas Juška

Futbolo teisėjo asistento karjerą D.Rumšas pradėjo būdamas septyniolikos. 2009-aisiais jis jau vadovavo LFF I lygos rungtynėms, o po dviejų metų – ir A lygos rungtynėse. 2016-aisiais palangiškis pradėjo tarptautinę karjerą, kurį laiką buvo geriausio šalies arbitro Gedimino Mažeikos komandos narys, o šiam baigus karjerą, pats tvirtai perėmė Lietuvos futbolo teisėjų vėliavą.

Praėjusiais metais lietuvis sulaukė ypatingo įvertinimo ir buvo pakviestas į Argentinoje vykusį FIFA pasaulio U20 jaunimo čempionatą.

Šį sezoną D.Rumšo pavardė vėl nuolat šmėžavo Europos taurių varžybų protokoluose: du Čempionų lygos mačai (Glazgo „Celtic“ – Romos „Lazio“, „Kobenhavn“ – „Manchester United“), Europos lygos dvikova (Lisabonos „Benfica“ – „Toulouse“), Konferencijų lygos aštuntfinalis tarp Haifos „Maccabi“ ir Florencijos „Fiorentina“.

„Prieš šį sezoną buvome išsikėlę du pagrindinius tikslus. Vienas – olimpinės žaidynės Paryžiuje, kitas – būtent šis Europos čempionatas. Kol kas nepriklausau Elito grupei, bet esu Pirmos grupės skirstytų teisėjų sąraše, tiek šis, tiek pastarieji trys sezonai buvo tikrai sėkmingi, tad slapta tikėjausi, kad sulauksiu šio įvertinimo. Širdies kampelyje jausmas buvo, bet kol nebuvo viskas aišku oficialiai, stengiausi šios minties stipriai neprisileisti. Iš vienos pusės kvietimas kiek netikėtas, iš kitos – labai džiaugiuosi“, – 15min pasakojo Vokietijoje dirbantis D.Rumšas.

Tullio Puglia/UEFA nuotr./Donatas Rumšas
Tullio Puglia/UEFA nuotr./Donatas Rumšas

Klaipėdos universitete statybos inžinerijos magistro studijas pabaigęs D.Rumšas iki šiol teisėjo darbą derina su vienos statybų bendrovės projektų vadovo pareigomis.

Vokietijoje aikštės teisėjais dirba 18 geriausių Senojo žemyno arbitrų. Po du atstovus turi šeimininkė Vokietija, Anglija, Italija ir Prancūzija. Iš viso šį čempionatą aptarnauja 89 teisėjai, asistentai ir VAR arbitrai.

Visi „Euro 2024“ aikštės teisėjai
  • Arturas Soaresas Diasas (Portugalija)
  • Jesúsas Gilis Manzano (Ispanija)
  • Marco Guida (Italija)
  • Istvanas Kovacsas(Rumunija)
  • Ivanas Kruzliakas (Slovakija)
  • François Letexier (Prancūzija)
  • Danny Makkelie (Nyderlandai)
  • Szymonas Marciniakas (Lenkija)
  • Halilas Umutas Meleras (Turkija)
  • Glennas Nybergas (Švedija)
  • Michaelas Oliveris (Anglija)
  • Daniele Orsato (Italija)
  • Sandro Schäreras (Šveicarija)
  • Danielis Siebertas (Vokietija)
  • Anthony Tayloras (Anglija)
  • Clémentas Turpinas (Prancūzija)
  • Slavko Vinčićius (Slovėnija)
  • Felixas Zwayeris (Vokietija)

Maža to, kaip prieš tai vykusiame Europos čempionate pagal UEFA ir CONMEBOL mainų programą į „Euro 2024“ pakviestas ir Pietų Amerikos konfederacijos atstovas. Prieš trejus metus čempionate dirbo argentinietis Fernando Rapallini, šį kartą – kitas šios šalies atstovas Facundo Tello ir du jo asistentai.

Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose vykstančiame „Copa America“ švilpia ir Italijos atstovas Maurizio Mariani.

„Scanpix“ nuotr./Facundo Tello
„Scanpix“ nuotr./Facundo Tello

Arbitrų komandas kiekvienose rungtynėse sudaro aikštės teisėjas, du teisėjo asistentai, ketvirtasis teisėjas, atsarginis teisėjo asistentas stadione ir trijų rungtynių vaizdo teisėjų komanda.

Viso turnyro metu teisėjams padeda UEFA teisėjų vykdomasis direktorius Roberto Rosetti ir UEFA teisėjų komiteto nariai. Tarp jų – Vlado Sajnas, patyręs, daugiau nei 20 metų dirbantis komiteto narys, „Euro 2020“ finalui vadovavęs olandas Björnas Kuipersas ir 2011-ųjų Europos lygos finalui teisėjavęs ispanas Carlosas Velasco Carballo.

„Gegužę visi kartu praleidome tris dienas. Susipažinome su darbu, su lydinčiais asmenimis, kelionių specifika ir kitais techniniais klausimais. Buvo ir aukšto intensyvumo bėgimo pratimas, kurio metu didele sparta įveikus atstumą kartu su asistentu reikėjo eiti prie ekrano ir vertinti vienokia ar kitokią žaidybinę situaciją bei priimti sprendimą“, – 15min pasakojo D.Rumšas.

Geriausio Lietuvos arbitro teigimu, iki čempionato pradžios nebuvo aišku, su kuria brigada kuriose rungtynėse teks dirbti.

„Teisėjai apie savo paskyrimą sužino likus trims dienoms iki rungtynių. Jau prieš čempionatą žinojau, kad keliauti teks nemažai ir apkrovimo rezerviniai teisėjai turės daugiau nei tie, kurie vadovauja aikštėje. Tokio lygio renginyje dar nesu buvęs. Tie finaliniai etapai, kuriuose buvau iki šiol, kaip U17 Europos čempionatas, ar U20 pasaulio pirmenybės savo formatu kiek skyrėsi“, – mintimis dalijosi palangiškis.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Rumšas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Rumšas

„Esu visiškai įsitikinęs, kad tai geriausias kada nors futbolo turnyrui sudarytas teisėjų sąrašas. Mes didžiuojamės jame esančiomis pavardėmis“, – prieš čempionato pradžią vykusiame susitikime su žiniasklaidos atstovais pabrėžė UEFA teisėjų vykdomasis direktorius Roberto Rosetti.

Atrinkti arbitrai gegužės mėnesį rinkosi Frankfurte, kur jiems buvo surengti specialūs kursai. Seminaro metu teisėjai gavo daug informacijos apie rungtynių organizavimo, medicinos, technologijų ir sąžiningumo klausimus, tačiau daugiausia dėmesio buvo skirta jų vaidmeniui per 90 minučių.

Tai – vienas iš svarbiausių darbotvarkės klausimų, į kurį šiame čempionate yra skiriamas ypatingas dėmesys. Teisėjų užduotis rungtynių metu ne tik priimti teisingus sprendimus, tačiau ir formuoti teigiamą žaidimo įvaizdį bei rodyti tinkamą pavyzdį jaunesniems žaidėjams ir sirgaliams.

Likus kelioms savaitėms iki pirmenybių Diuseldorfe UEFA teisėjų korpuso vadovai buvo susitikę su visų „Euro 2024“ komandų treneriais ir pravedė jiems instruktažą dėl naujovių.

„Kalbame apie žaidimo įvaizdį. Žaidėjai ir treneriai turi gerbti mūsų darbą, o jei to nedarys, imsimės veiksmų. Ir čia labai svarbus ir jūsų, žurnalistų, vaidmuo. Tai, kaip jūs elgiatės su teisėjais, yra labai svarbu. Be teisėjų negali būti futbolo. Taigi, jei jūs palaikote teisėjus, vadinasi, jūs palaikote futbolą“, – savo nuomonę dėstė R.Rosetti.

UEFA nuotr./Roberto Rosetti
UEFA nuotr./Roberto Rosetti

UEFA vyriausiasis teisėjas leido suprasti, kad šiame čempionate bus daug kortelių, įskaitant raudonas, kurių „linija“ turėtų būti šiek tiek nuleista.

Skatinant pagarbą ir sąžiningą žaidimą, UEFA paskelbė naują direktyvą, pagal kurią teisėjai tiesiogiai kalbėsis tik su komandų kapitonais ir paaiškins svarbiausius sprendimus aikštėje. Kapitonas įpareigotas prisiimti atsakomybę už savo komandos draugus, prašydamas jų gerbti teisėją, laikytis atstumo ir nesiartinti prie teisėjų.

Kai kapitonas yra vartininkas ir nėra arti veiksmo, jis paskiria vieną atsakingą aikštės žaidėją, kuris atstovauja komandai pokalbiuose su teisėju. Šis žaidėjas yra įrašoma protokole likus 75 minutėms iki rungtynių pradžios. Tokių rinktinių šiame čempionate yra dvi – Italija (Gianluigi Donnarumma) ir Slovėnija (Janas Oblakas).

„Stengiamasi kuo labiau išvengti mobingo ir situacijų, kai teisėją apsupa žaidėjų būrys. Spaudimą teisėjas visada jaučia, bet norisi, kad vaizdas aikštėje būtų korektiškas ir žaidimo įvaizdis būtų visai kitoks. Todėl žaidėjų pykčiai, protestai ar atbėgimai iš atstumo šiame čempionate nėra toleruojami ir tai puikiai visi žinojo dar prieš čempionatą. Jau Čempionų lygos finale Slavko Vinčičius dvi geltonas korteles rodė už nesutikimą su teisėjo sprendimu. Tokios linijos arbitrai laikysis ir Vokietijoje“, – pasakojo D.Rumšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius