Sportas gyvai

„Euro 2024“ podiumas: A.Pogrebnojus vertina visų 24 rinktinių marškinėlius

„Visa futbolo marškinėlių mados tendencija po truputėlį krypsta į retro stilių. Prognozuočiau, kad dar po kelerių metų futbolininkai vėl žais su kiek per dideliais marškinėliais, kaip buvo dešimtajame dešimtmetyje“, – svarstė Aleksandras Pogrebnojus. Sporto madai neabejingas dizaineris pokalbyje su 15min žurnalistu aptarė visų 24 „Euro 2024“ rinktinių aprangas, įvardijo favoritus bei didžiausius „nevykėlius“.
Aleksandras Pogrebnojus
Aleksandras Pogrebnojus / 15min koliažas

Šiame „Euro 2024“ ant komandų aprangų matome šešis prekės ženklus: „Adidas“, „Nike“, „Puma“, „Macron“, „Hummel“ ir „Joma“.

Amerikiečių „Nike“ yra gausiausiai atstovaujama bendrovė, rengianti devynias ekipas, arba 37,5 proc. visų dalyvių. Vokiečių „Adidas“ turi šešias komandas (25 proc.), „Puma“ – keturias (16,66 proc.) po vieną dalyvę rengia „Macron“, „Hummel“ ir „Joma“.

„Euro 2024“ aprangos pagal gamintoją
„Euro 2024“ aprangos pagal gamintoją

Prieš trejus metus vykusiame čempionate „Nike“ irgi turėjo devynis atstovus, o jiems didžiausią konkurenciją sudarė „Adidas“ (8) ir „Puma“ (4). Po vieną komandą rengė „Jako“, „Hummel“ ir „Joma“.

Lyginant su praėjusiu turnyru reikšmingesnis pokytis buvo tik vienas. Europos čempionė Italijos rinktinė per šį laikotarpį pakeitė savo techninį rėmėją iš „Puma“ į aršiausią jų konkurentą „Adidas“.

Šeimininkė Vokietija savo „Adidas“ aprangoje pabandė suderinti klasiką ir modernumą. Balti namų marškinėliai alsuoja klasikine elegancija. Ant rankovių įkomponuota „deganti“ vokiška trispalvė primena erelio sparnus.

„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas
„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas

Daug dėmesio šiemet sulaukė ir drąsi Vokietijos svečių apranga. Pirmą kartą pasirinkti violetiniai atspalviai simbolizuoja turnyro šeimininkės įvairovę ir buvo labai palankiai sutikti tiek futbolo gerbėjų, tiek mados specialistų.

Vis dėlto, naujoji Vokietijos rinktinės apranga prieš turnyrą buvo linksniuojama ne tik teigiamame kontekste. To priežastis – šriftas, o tiksliai numerio 4 dizainas.

Internete mikliai išplito vaizdai, kuriuose 44-asis numeris ant vokiečių marškinėlių lyginamas su nacių specialaus dalinio (SS) organizacijos simboliu.

Vokietijos rinktinės marškinėliai
Vokietijos rinktinės marškinėliai

Vokietijos futbolo sąjungai teko stabdyti marškinėlių su šiuo skaičiumi prekybą, o galiausiai ir keisti patį šriftą.

Belgija – siurrealizmo ir humoro tėvynė. Šiemet šios šalies išvykų apranga dedikuota populiariam belgų karikatūristui Hergé. Šį mados ansamblį įkvėpė 1929 metais pristatytas nuotykių ieškantis reporteris Tintinas.

Šviesiai mėlyni marškinėliai, balta apykaklė, rudi šortai ir baltos kojinės neabejotinai patiks „Manchester City“ sirgaliams, ypač tiems, kurie mėgsta abejose komandos žaidžiantį Keviną De Bruyne'ą.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne ir Romelu Lukaku
„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne ir Romelu Lukaku

Ikoninius šachmatinius Kroatijos namų marškinėlius šiemet puošia itin dideli raudonos ir baltos spalvos langeliai. Nors kritikai teigia, kad dėl tokio dizaino žaidėjai labiau primena juokdarius nei futbolo žvaigždes, per dideli kvadratai yra modernūs ir „laisvi“ – tarsi drąsus teptuko potėpis ant įprastų proporcijų neatitinkančios drobės.

Prancūzijos rinktinė čempionate yra įvardijama ne tik kaip viena ryškiausių favoričių, tačiau ir kaip komanda, turinti vieną gražiausių ir solidžiausių aprangų komplektų.

Išvykos balti marškinėliai paryškinti karališkomis mėlynomis juostelėmis, kurios pereina į raudoną spalvą ir tokiu būdu atspindi Prancūzijos vėliavą. Namų marškinėliai tradiciškai yra ryškiai mėlynos spalvos. Iš pirmo žvilgsnio gal kiek didokas yra kultinis nacionalinis simbolis Galijos gaidys. Dėl šios priežasties futbolo komandos marškinėliai šiemet net kiek primena tuos, su kuriais žaidžia taip pat viena stipriausių pasaulyje Prancūzijos regbio rinktinė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyllianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyllianas Mbappe

Drąsus dizaino pasirinkimas primena 1984 m. turnyrą, kuriame Michelis Platini atvedė Prancūziją į Europos čempionų titulą.

Portugalija namų komplektui šiemet irgi rinkosi laikui nepavaldžią raudoną eleganciją. Apykaklę ir rankogalius puošia juodos ir žalios spalvos akcentai. Specialistų teigimu, šie marškinėliai turėtų išlikti stilingi daugelį metų.

Su vienus labiausiai atpažįstamais futbolo marškinėliai tradiciškai žaidžia Nyderlandų rinktinė.

Imago / Scanpix nuotr./Memphis Depay
Imago / Scanpix nuotr./Memphis Depay

Šiemet olandai atsivežė ryškiai oranžinius namų marškinėlius su mėlyna apykakle. Kaip ir portugalų atveju, šiuos marškinėlius labai gerai įvertino mados kritikai – neretai paprastumas yra rafinuotumo viršūnė.

Dizaineris A.Pogrebnojus dažnai eksperimentuoja su sportinėmis aprangomis, yra ne kartą siūlęs alternatyvias marškinėlių koncepcijas ir Lietuvos futbolo rinktinei ir Lietuvos olimpiečiams, o visai neseniai pristatė ir naują sporto ir laisvalaikio kolekciją, sukurtą 2024 metų didžiausiam sporto renginiui Paryžiuje.

„Be konkurencijos šitą „Euro 2024“ grožio konkursą laimi Prancūzija. Jų marškinėliai su didžiuliu šalies simboliu gaidžiu primena Platini laikus. Reikia pažymėti, kad „Les Bleus“ geri abu komplektai – tiek namų, tiek išvykos. Labai gerai atrodo ir olandų marškinėliai. Jie jau kiek modernesni, bet irgi gražūs. Abi šios šalys jau į kelis turnyrus iš eilės atsiveža tikrai geras aprangas. Dar „ant ribos“ austrai ir čekai su savo liūtu. Tarp baisiausių aprangų – Belgijos svečių ir Italijos. Reikia pripažinti, kad „Adidas“ pastaruoju metu nesukuria gražių aprangų. Įprastai italų marškinėliai būdavo labai geri, o dabar... Sakyčiau Škotijos apranga iš visos „Adidas“ čempionatui skirtos kolekcijos yra bene geriausia“, – 15min aprangas vertino A.Pogrebnojus.

Asmeninio archyvo nuotr./Aleksandras Pogrebnojus
Asmeninio archyvo nuotr./Aleksandras Pogrebnojus

Dizaineris ne pirmą kartą didžiųjų turnyrų metu pasigenda įvairovės.

„Kai aprangas rinktinėms tiekia vos keli gamintojai, tai taip ir būna. Keli variantai geri, o visos kitos išvis neišsiskiria. Dauguma gamintojų bendraudamos su federacijomis dabar turi tikslą sukurti kaip galima labiau klasikinį marškinėlių variantą, kuris patiktų masėms ir būtų kuo geriau parduodamas. Ir tai yra klaida. Mano galva, žmonėms nepatinka masinė prekyba. Reikia rizikuot. Žinoma, kartais gali nepataikyti, bet bent jau bus kitaip“, – savo nuomonę dėstė pašnekovas.

Aptardamas kelių pastarųjų čempionatų marškinėlių tendencijas A.Pogrebnojus pažymi, kad išskirtinių ar išliekamąją vertę turinčių aprangų sukuriama vis mažiau.

„Kas yra gera apranga? Tiesiog, jeigu esate dideliame stadione, pasižiūrėkite į kiek vyresnius žmones ir būtent ten pamatysite geriausias aprangas, kurios jau yra patikrintos laiko, – patarimą dalijo dizaineris. – Pastaraisiais metais įsišaknijęs įprotis ant nacionalinės rinktinės marškinėlių naudoti tik federacijos logotipą man nelabai patinka. Aš asmeniškai ir Lietuvos rinktinės aprangoje naudočiau tik tą klasikinį aukso spalvomis įrėmintą Vytį raudoname skyde. Daugelis šalių tų logotipų jau net nesiuvinėja, o tiesiog uždeda plastikinius. Iš toli – gal ir nieko, bet pačiupinėjus aiškiai matosi, kad tie marškinėliai yra „negyvi“, tarsi žaisliniai.“

Futbolui neabejingas dizaineris savo favoritų Vokietijoje neturi.

„Tokiuose čempionatuose dažniausiai sergu už pačias silpniausias komandas. Šį kartą nėra islandų, tai palaikysiu kartvelus. Pasaulio čempionate simpatizavau Naujajai Zelandijai“, – prisiminė pašnekovas.

Pateikiame A.Pogrebnojaus nuomonę visų 24 čempionate dalyvaujančių rinktinių aprangas.

Vokietija

Vokietijos apranga
Vokietijos apranga

Šita balta „Adidas“ apranga – apie nieką. Violetinė? Anksčiau visi šios rausvos (ružavos) spalvos bijojo. Prisimenu, kad tokios spalvos marškinėlius turėjo tik kažkuri Prancūzijos regbio komanda. Visgi kai Davidas Beckhamas su Lioneliu Messi suprato, kad reikia daryti kažką kitokio („Inter Miami“ dominuojanti spalva yra rausva – aut.past.), dabar visas pasaulis „eina“ panašiai. Vokiečiai? Jie tarsi rodo, kad nieko nebijo, rodo atvirumą įvairovei, bet ar kada jie su tokia spalva anksčiau žaidė? Prisimenu juos žalius, prisimenu juodus, bet ne tokius... Jei taip jie kalba apie lygybę, tada reikėjo užsidėti vaivorykštę. Nėra ko bijoti. Žinoma, jie išsiskirs, bet man atrodo labai mažai kam patiks.

Šveicarija

Šveicarijos apranga
Šveicarijos apranga

Nesu trijų logotipų ant marškinėlių šalininkas. Šveicarai savo apranga visai neišsiskiria.

Vengrija

Vengrijos apranga
Vengrijos apranga

Pirma, kas krenta į akis – logotipų kapinės. Trys nedideli ženklai vienas šalia kito atrodo labai prastai. Kažkokia margalynė. Balta vengrų apranga atrodo geriau.

Škotija

Škotijos apranga
Škotijos apranga

Iš visų „Adidas“ šiam čempionatui pasiūlytų variantų škotų marškinėliai bene gražiausi. Jų mintį suprantu, panašu, kad pasirinktas škotiško kilto tartano medžiagos motyvas.

Ispanija

Ispanijos apranga
Ispanijos apranga

Visiškai niekam tikę. Daug tokių neparduosi.

Italija

Italijos apranga
Italijos apranga

Baisu. Italai visada turėjo vienus gražiausių marškinėlių, o dabar tai yra viena prasčiausių aprangų. Man labai patikdavo „švarios“ italų aprangos, kai mėlyni ar balti marškinėliai buvo gaminami tik su Italijos trispalvės skydu. Bendrai „Adidas“ ženklas atrodo prastai. Štai senoji „gėlė“ buvo graži. Nesuprantu, kam italams reikia tos žalios aprangos.

Albanija

Albanijos apranga
Albanijos apranga

Ne pats blogiausias variantas.

Kroatija

Kroatijos apranga
Kroatijos apranga

Kroatija visada čempionatuose išsiskiria savo šachmatine apranga, bet man asmeniškai jų išvykos aprangos net būna įdomesnės. Šiam čempionatui gerokai išdidinti kvadratai man atrodo irgi neblogai. Kaip ir įprastai – kroatai šiame čempionate yra labai atpažįstami.

Slovėnija

Slovėnijos apranga
Slovėnijos apranga

Gana modernūs, ypač balti. Irgi trys simboliai ant marškinėlių, bet centre esantys kalnai duoda balanso ir viską atsveria. Jie dominuoja ir nusveria kitus ženklus. Tiesiog matai kalnus ir ornamento fragmentą apačioje. Aišku, jei nebūtų visai jokių logotipų, tik kalnai, viskas būtų dar gražiau. Bet čia neišvengiama.

Danija

Danijos apranga
Danijos apranga

„Hummel“ danams yra padaręs daug gerų aprangų, bet ši tikrai nėra tokia.

Serbija

Serbijos apranga
Serbijos apranga

Visiškai nevykę komplektai, ypač išvykos. Atrodo tarsi būtų komandos, kuri žaidžia trečioje lygoje.

Anglija

Anglijos apranga
Anglijos apranga

Anglai kaip anglai... Nieko išskirtinio. Britai tikrai galėjo geriau. Jei žiūrėsime istoriškai, man geriausiai žiūrėjosi 1982-ųjų pasaulio čempionato jų marškinėliai. Tuo metu komandos kapitonas buvo Kevinas Keeganas ir tų laikų modelis tarp gerbėjų yra gana populiarus net ir šiomis dienomis. Rezerviniai tamsūs marškinėliai su trimis auksiniais liūtais – kiek įdomesni. Bet ta dryžuva šonuose – kam ji reikalinga?

Lenkija

Lenkijos apranga
Lenkijos apranga

Tiesiog – apranga. Lenkų aprangos dažniausiai būna visiems aiškios, paprastos, nedaug viena nuo kitos skiriasi ir nekelia jokių klausimų. Tiesiog dar įkomponuojama emblema ir viskas.

Nyderlandai

Nyderlandu apranga
Nyderlandu apranga

Graži ir ryški apranga, bet man gražiausia ir istoriškai sėkmingiausia yra 1988-ųjų „oranžinių“ apranga, kai jie laimėjo Europos čempionatą.

Austrija

Austrijos apranga
Austrijos apranga

Tarpinis variantas, bet tikrai ne pats prasčiausias.

Prancūzija

Prancūzijos apranga
Prancūzijos apranga

Vienareikšmiškai gražiausia šio čempionato apranga. Labai geri abu prancūzų komplektai. Balti marškinėliai, kuriuose juostos pereina iš mėlynų į raudonas atrodo irgi puikiai.

Belgija

Belgijos apranga
Belgijos apranga

Belgų šviesi apranga atrodo baisiausiai iš visų įmanomų. Atrodo kaip nuskalbta. Gali drąsiai varžytis prasčiausios nominacijoje kartu su serbais.

Slovakija

Slovakijos apranga
Slovakijos apranga

Daug ką pasako trys logotipai ant marškinėlių, tačiau šiuose marškinėliuose viskas dar blogiau, nes „Nike“ simbolis šiame trejete yra „silpnas“ ir tada atrodo, kad visas šis derinys „krypsta kažkur į šoną“. Keista, nes tokią klaidą turėtų pastebėti jau pradedantis dizainą studijuoti žmogus.

Rumunija

Rumunijos apranga
Rumunijos apranga

Nieko, bet tik tiek. Atrodo labai primityviai. Standartinis modelis, uždėtas federacijos logotipas, ant rankovių ornamentai... Bloga nėra, tiesiog klasikinė apranga. Geltona gražiau atrodo nei raudona.

Ukraina

Ukrainos apranga
Ukrainos apranga

Ukrainiečiai pasirinko tradicinį variantą ir kryptį, kurios laikosi jau keletą pastarųjų čempionatų. Jų marškinėliuose įkomponuotas šalies žemėlapio kontūras su Krymu. Jų mintis visai kitokia nei daugelio dalyvių ir visi supranta kokia, juolab kad politinę žinią per savo aprangą ukrainiečiai yra siuntę ir anksčiau.

Turkija

Turkijos apranga
Turkijos apranga

Jie yra musulmonai ir istoriškai su rinktinės aprangomis eksperimentuoja mažai. Čia klasikinis variantas. Minimalistinė apranga, pusmėnulis su žvaigžde ir viskas. Šiame čempionate turkai atrodo tikrai gerai.

Sakartvelas

Sakartvelo apranga
Sakartvelo apranga

Šventas Jurgis – labai gražus simbolis, tik galėjo būti kiek didesnis, tada atrodytų visai gerai. Nesuprantu, kodėl kartvelai turi būti juodi. Balta apranga su tais kryželiais man šiek tiek irgi dvelkia kapinėmis, tad nežinau, ar tai gera idėja, nors jų vėliava man yra viena gražiausių Europoje. Iš jos tikrai buvo galima padaryti kažką geresnio.

Portugalija

Portugalijos apranga
Portugalijos apranga

Portugalų dabartinė apranga labai klasikinė, įprastos raudonos spalvos ir prie jos prisikabinti labai sunku. Jų federacijos logotipas kryžius šiems marškinėliams irgi gerai tinka. „Ledo“ spalvos išvykų apranga – taip pat graži. Čia tarsi keraminių plytelių motyvas, o jis Portugalijoje yra labai populiarus. Gera idėja.

Čekija

Čekijos apranga
Čekijos apranga

Atrodo neblogai, liūto motyvas yra gražus, viena geresnių šio čempionato aprangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius