Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos lygos finalas: „Man Utd“ pergalės kaina – 60 mln. eurų vertės sutartis ir auksinis bilietas

„Manchester United“ ekipą nuo kelialapio į Čempionų lygą ir trofėjaus, kurio dar nėra „raudonųjų velnių“ apdovanojimų kambaryje, skiria 90 minučių. Trečiadienio vakarą Stokholmo „Friends Arena“ stadione Jose Mourinho bandys atvesti savo komandą prie istorinio triumfo Europos lygos turnyre. Kelią favoritui bandys pastoti iš jaunų futbolininkų sudaryta Amsterdamo „Ajax“ ekipa.
Jose Mourinho
Jose Mourinho / „Scanpix“ nuotr.

Trys Čempionų lygos (anksčiau Europos) taurės, UEFA Supertaurė ir jau neegzistuojantis Europos taurių laimėtojų taurės trofėjus. Visų šių titulų kopijos dūla „Old Trafford“ stadiono muziejaus lentynose.

Bet vienas laimikis nesumedžiotas iki šiol. Nei tuometinės UEFA taurės, nei dabar Europos lyga vadinamo turnyro „Man Utd“ dar nėra laimėjęs, o tai reiškia, kad Jose Mourinho trečiadienio vakarą Švedijos sostinės priemiestyje Solnoje turės ypatingą misiją.

Visus tris svarbiausius Europos taurių trofėjus savo kolekcijose turi vos keturi Senojo žemyno klubai: Londono „Chelsea“, Miuncheno „Bayern“, Turino „Juventus“ ir būsimas „raudonųjų velnių“ varžovas „Ajax“.

Kad ir kaip keistai beskambėtų, trečiadienio vakaras kur kas svarbesnis bus Anglijos klubui.

Antrą vietą Nyderlandų „Eredivisie“ užėmęs Amsterdamo klubas net ir pralaimėjęs Solnoje kitą sezoną žais Čempionų lygos atrankoje, tuo tarpu „Man Utd“ – tai paskutinė galimybė išgelbėti savo reputaciją.

Vos šeštąją vietą Anglijos čempionate užėmę „raudonieji velniai“ liko už Čempionų lygos borto, bet vis dar gali prasmukti į prestižiškiausią žemyno turnyrą per atsargines duris – laimėdami Europos lygą.

Dar 25 mln. yra pakibę ore dėl subtilybių, saistančių komandą sutartimi su „Adidas“.

Dar vienas papildomas svarmuo, spaudžiantis J.Mourinho pečius – beveik 60 mln. eurų, kurie yra pastatyti ant kortos.

Paskaičiuota, jog patekimas į Čempionų lygą Mančesterio ekipai garantuotų apie 35 mln. eurų. Dar 25 mln. yra pakibę ore dėl subtilybių, saistančių komandą sutartimi su „Adidas“.

Teigiama, jog joje yra įtrauktas punktas, jog sportinės aprangos gamintojas gali neišmokėti šios sumos, jeigu „Man Utd“ antrus metus iš eilės liks šalia svarbiausio žemyno turnyro.

„Ypatinguoju“ save vadinančiam J.Mourinho pirmieji metai Mančesteryje nenusisekė. Bet kuris kitas „Man Utd“ strategas, užėmęs Anglijos čempionate šeštąją vietą, būtų sumaišytas su žemėmis, tačiau charizmatiškasis portugalas netgi ir tokiomis aplinkybėmis yra išskirtinis.

„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho
„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho

Pergalė Solnoje J.Mourinho vėl leistų sugrįžti ant pasaulio elito trenerių lieptelio, nuo kurio pastaraisiais metais 54-erių specialistas buvo negailestingai stumiamas šalin.

Vėl priartėjęs prie viršūnės, treneris sugrįžo prie metodų, kuriais garsėjo visą savo šlovingą karjerą. J.Mourinho kandus liežuvis pastaraisiais metais buvo gerokai atšipęs, bet užuosdamas saldų pergalės kvapą, treneris vėl ėmėsi sparnuotų išvedžiojimų ir prieš šį Europos lygos finalą netgi piktinosi, jog „Ajax“ klubas neturėjo išvis žaisti šiame turnyre.

„Tai juk Čempionų lygos komanda, ji turėjo žaisti tame turnyre. Nemanau, kad teisinga, jog iš stipriausio turnyro iškritusi komanda toliau tęsia kovą Europos lygoje“, – postringavo specialistas.

Kaip laimėti šį trofėjų, „Special One“ puikiai žino. 2003-iaisiais jis padovanojo „Porto“ ekipai istorinę pergalę, o tos auksinės komandos sudėtyje buvo ir dabartinis Lietuvos rinktinės strategas Edgaras Jankauskas.

Pasitikėjimo treneriui prieš didįjį trečiadienį netrūksta ir dar dėl vienos priežasties. Iki šiol prieš „Ajax“ ekipą jis yra laimėjęs visas šešias akistatas.

Į lemiamą mūšį J.Mourinho kariauna stoja gerokai aplamdyta. Šis finalas galėjo turėti ypatingą potekstę, jei į Stokholmą būtų atvykęs Zlatanas Ibrahimovičius, tačiau legendinis švedas patyrė sunkią kelio traumą ir komandos draugų žaidimą stebės tik iš tribūnų. Maža to, „Man Utd“ šįsyk negalės padėti traumas besigydantys Marcosas Rojo, Ashley Youngas ir Luke‘as Shaw bei kortelių prisirinkęs pagrindinės sudėties vidurio gynėjas Ericas Bailly.

Mančesterio futbolininkus prislėgė ir pirmadienio naktį įvykdytas teroro aktas šiame mieste, per kurį žuvo 22 žmonės, dar apie 50 buvo sužeista. „Visi esame sukrėsti tragiškų įvykių, kurie prieš kelias dienas įvyko Mančesteryje, bet finale privalome atlikti savo darbą. Žinoma, atmosfera bus įelektrinta kitaip nei įprasta, tačiau tikiu, kad visas Mančesteris labai laukia šios pergalės ir mes ją sugebėsime miestui padovanoti“, – kalbėjo J.Mourinho.

„Raudonieji velniai“ šiame mače turėtų žaisti su juodais gedulo raiščiais.

„Ajax“ šio turnyro finale rungtyniaus antrą kartą. 1992 metų dvejų rungtynių finalo serijoje Amsterdamo futbolininkai nugalėjo „Torino“.

„Scanpix“ nuotr./Peteris Boszas
„Scanpix“ nuotr./Peteris Boszas

Pakartoti šį pasiekimą trečiadienio vakarą gali nepaprastai jauna komanda. Peterio Boszo vadovaujama komanda šiemet sirgalių simpatijas pelnė ne tik akiai patraukliu žaidimu, bet ir tuo, jog jos amžiaus vidurkis vos siekia 22 metus.

Manoma, kad tokią jauną sudėtį treneris į aikštę mes ir svarbiausioje sezono akistatoje.

Jei vyrai nesijaudintų prieš tokios svarbos mačą, galėčiau lengva ranka juos siųsti pas daktarą.

„Jei vyrai nesijaudintų prieš tokios svarbos mačą, galėčiau lengva ranka juos siųsti pas daktarą. Svarbiausia, kad emocijos ir jaudulys nepaimtų viršaus. Svarbiausia yra žaisti savo žaidimą, o tuomet ir turėsime savo šansą“, – įsitikinęs nuo praėjusių metų klubui vadovaujantis 53-ejų P.Boszas.

Prieš dvikovą dėl netekčių teko kaip reikiant pasukti galvą ir jam. Dvikovą dėl geltonų kortelių praleis vienas pagrindinių gynėjų Nickas Viergeveris, o atakuojantis saugas Daley Sinkgravenas dar tebesigydo kelio traumą.

Šio sezono ketvirtfinalyje „Ajax“ palaužė Gelzekircheno „Shalke“, o pusfinalyje – „Lyon“ klubą. „Raudonieji velniai“ ketvirtfinalyje tik per pratęsimą įveikė Briuselio „Anderlecht“, o pusfinalyje nukovė Vigo „Celta“.

„Manchester United“ su „Ajax“ tarpusavyje grumsis penktą kartą. Iki tol keturis sykius jie susitiko būtent antrajame pagal pajėgumą Europos turnyre. Ekipos pasidalijo po dvi pergales, bet Anglijos klubas abukart eliminavo „Ajax“ iš tolesnių varžybų. Tai nutiko 1977 ir 2012 metais.

Pastaruosius trejus metus Europos lygoje triumfavo „Sevilla“ futbolininkai. Pernai jie lemiamame mūšyje 3:1 pranoko „Liverpool“. Šį sezoną Sevilijos komanda žaidė Čempionų lygoje.

Iš viso „Sevilla“ šį trofėjų iškovojo penkis kartus – daugiausia iš visų žemyno ekipų. Po tris kartus taurę laimėjo Turino „Juventus“, Milano „Inter“ ir „Liverpool“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas