Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 12

Futbolas iki šiol vienijo Iraną. Dabar jis atspindi susiskaldymą

Istoriškai Irano futbolo rinktinė buvo šalies gyventojų, ne valdžios komanda. Melli (išvertus iš persų kalbos – nacionalinė) ekipa laikyta apolitine jėga, šalies žmonėms kūrusi įsivaizduojamo Irano idealą.
Irano futbolo rinktinė
Irano futbolo rinktinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Metų metus Melli vienydavo ir džiugindavo susiskaldžiusią tautą. Jos palaikymas iš esmės buvo besąlyginis.

Iki dabar.

Artėjant pirmajam pasaulio futbolo čempionatui Vidurio Rytuose, jau lapkričio 20-ąją startuosiančiam Katare, Irano rinktinė atsidūrė neįprastoje padėtyje – tarsi tarp dviejų ugnių.

Melli buvo įtraukta į vidaus politiką šalyje, kurioje moterų ir jaunimo vedamas pasipriešinimas reikalauja užbaigti dvasinį valdymą, siekia daugiau asmeninių laisvių ir lygybių.

Protestus paskatino tragiška 22-ejų Mahsos Amini mirtis rugsėjo viduryje. Jauna moteris Teherane, Irano sostinėje, mirė per moralės policijos sulaikymą dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Moterys Turkijoje protestuoja prieš brutalų Irano moralės policijos elgesį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Moterys Turkijoje protestuoja prieš brutalų Irano moralės policijos elgesį

Dalis aktyvistų pačiame Irane ir pasaulyje kreipėsi į FIFA su prašymu neleisti Iranui dalyvauti pasaulio futbolo čempionate.

Jie pabrėžia ne tik valdžios susidorojimą protestuotojais, per kurį žuvo daugiau nei 250 žmonių, bet ir išliekančias ribotas galimybes moterims patekti į futbolo stadionus bei valdžios siunčiamus ginkluotus dronus, padedančius Rusijai atakuoti Ukrainą.

Irano pašalinimas atrodo labai mažai tikėtinas. FIFA neseniai išsiuntė laišką visoms pasaulio čempionato dalyvėms, raginantį susikaupti futbolui, o ne politikai.

Vis dėlto palaikymas nacionalinei komandai Irane nebėra besąlyginis. Ekspertai, sirgaliai, žurnalistai, buvę žaidėjai ir treneriai atvirauja, kad šalis šiuo klausimu – kaip niekada susiskaldžiusi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Moterys Turkijoje protestuoja prieš brutalų Irano moralės policijos elgesį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Moterys Turkijoje protestuoja prieš brutalų Irano moralės policijos elgesį

Tai puikiai girdisi skausmo pilname 80-mečio Jalalo Talebi balse. Jo treniruotas Iranas 1998-aisiais pasaulio čempionate Prancūzijoje pasiekė svarbiausią pergalę šalies istorijoje, kai nugalėjo JAV (šiemet Iranas ir JAV vėl pateko į tą pačią grupę).

Futbolą jis vadina „gyvenimo dalimi“, tačiau palaiko protestuotojus ir teigia, kad „šiuo metu nėra tinkamas laikas“ šaliai dalyvauti pasaulio čempionate. J.Talebi galvoja atsisakyti komentatoriaus darbo tarptautinėje televizijoje ir netgi nežiūrėti nė vienų Irano rungtynių.

„Kaip aš galiu žiūrėti futbolą, kai mano kaimynas, brolis, mano tautiečiai ir tautietės yra tokioje blogoje situacijoje?“ – klausė J.Talebi, pats gyvenantis Šiaurės Kalifornijoje, JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas