Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyg Dovydas Galijotą – „Žalgiris“ Vilniuje parvertė švedų futbolo galiūną

Penkiolika kartų didesnį biudžetą turintis „Malmo“ klubas praėjusį sezoną varžėsi su pačiais geriausiais Europoje – UEFA Čempionų lygos grupių etape. Tačiau antradienį Vilniuje pamoką jiems davė Vilniaus „Žalgiris“. Lietuvos čempionai šventė pergalę 1:0 (0:0).
Temos: 1 LFF stadionas

Vienintelį rungtynių įvartį pačioje antrojo kėlinio pradžioje gražiu smūgiu pelnė „Žalgirio“ legionierius iš Prancūzijos Fabienas Ourega.

Atsakomosios antrojo Čempionų lygos atrankos etapo rungtynės kitą savaitę vyks Švedijoje, bet „Žalgiris“ po šios pergalės atsidūrė dar arčiau savo svajonės – tapti pirmuoju futbolo klubu iš Lietuvos, patekusiu į grupių etapą Europoje.

Įveiktas „Malmo“ barjeras žalgiriečiams garantuotų vietą bent jau UEFA Konferencijų lygos grupėse.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Sausakimšos LFF stadiono tribūnos
Lukas Balandis / BNS nuotr./Sausakimšos LFF stadiono tribūnos

Sausakimšo LFF stadiono tribūnų palaikomi Vladimiro Čeburino auklėtiniai drąsiai pradėjo susitikimą ir kūrėsi kur kas pavojingesnes progas nei aiškiais favoritais laikyti varžovai.

„Malmo“ graužtis nagus galėjo tik rungtynių pradžioje, kai V.Birmančevičius šovė aukštai virš vartų, o žalgiriečiai galėjo įmušti ir daugiau. Ypač nesėkmingai ataka susiklostė praėjusių rungtynių herojui M.Oyewusi, kuris stovėdamas ant vartų linijos kamuolį sugebėjo pasiųsti ne į tinklą, o atgal į aikštę.

Rungtynėms artėjant prie pabaigos stadione susirinkusių žiūrovų širdys buvo nusiritusios į kulnus – teisėjas iš Bulgarijos Georgi Kabakovas skyrė 11 metrų baudinį į „Žalgirio“ vartus. Laimei, šoninis arbitras pakėlė nuošalės vėliavėlę ir baudinys buvo atšauktas.

Netrukus įtampos neatlaikė ir apverktino LFF stadiono apšvietimas. Kuriam laikui šviesa buvo visiškai dingusi. Tiesa, aikštėje dar nebuvo tamsu ir teisėjas leido tęsti rungtynes.

Vieną skambiausių pergalių per klubo istoriją iškovojęs Vilniaus „Žalgiris“ įveikė Švedijos čempioną „Malmo“ – 1:0.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Žalgiriečių emocijos po pergalės
Lukas Balandis / BNS nuotr./Žalgiriečių emocijos po pergalės

Antras kėlinys

90+5 min. Finalinis švilpukas! 1:0!

90+1 min. Teisėjas prideda net 5 minutes. „Žalgiris“ stengiasi ne tik gintis, bet ir kontratakuoti. Atsilaikyti lieka nebedaug.

88 min. Teisėjas parodo, kad kortelių pasiimti nepamiršo. Iš pradžių geltonąja baudžiamas „Malmo“ žaidėjas N.Moisanderis, o vėliau – ir žalgirietis N.Ljubisavljevičius.

83 min. R.Oliveira aikštę palieka ant neštuvų. Reikia tikėtis, kad futbolininkas rimtos traumos nepatyrė. Jį keičia D.Kazlauskas. Aikštėje pasirodo ir M.Kuklys, vietoje O.Buffo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Renanas Oliveira ploja žiūrovams
Lukas Balandis / BNS nuotr./Renanas Oliveira ploja žiūrovams

80 min. Kuriozas LFF stadione – dingo apšvietimas... Laimei, vis dar šviesu, tad teisėjų brigada leidžia tęsti rungtynes.

79 min. „Žalgiris“ pavojingas kontraatakose – G.Jarusevičius šauna į vartus, bet „Malmo“ vartininkas savo vietose.

75 min. Stadione susirinkusių žiūrovų širdys nusirita į kulnus – teisėjo iš Bulgarijos švilpukas skelbia 11 metrų baudinį į „Žalgirio“ vartus. Laimei, šoninis arbitras kelia nuošalės vėliavėlę ir baudinys – atšaukiamas.

73 min. Pirmuosius keitimus atlieka ir V.Čeburinas. Įvarčio autorių F.Ouregą ir M.Oyewusį keičia G.Jarusevičius bei F.Kyeremeh.

72 min. Dar viena progelė Vilniaus „Žalgiriui“. R.Oliveira suklaidina varžovą, bet nuo 16 metrų smūgiuoja virš vartų.

70 min. „Malmo“ treneriui vis labiau nepatinka tai, ką jis mato aikštėje. M.Milojevičius iš karto atlieka net 3 keitimus. Svečiai keičia taktiką ir bandys žaisti dviem puolėjais.

67 min. Perėmę kamuolį žalgiriečiai siunčia jį į priekį link M.Oyewusi ir R.Oliveiros, kurie akivaizdžiai greitesni už galingai sudėtus „Malmo“ gynėjus.

65 min. Pelnę įvartį V.Čeburino auklėtiniai šiek tiek atsitraukia ir leidžia „Malmo“ ilgiau kontroliuoti kamuolį. Tiesa, švedams nieko pavojingesnio sukurti nepavyksta. „Žalgiris“ patikimai ginasi.

57 min. Ištikimiausi „Žalgirio“ sirgaliai „Pietų IV“ tribūnose traukia „Šešėlių valdovą“ – Vilniuje tęsiasi reta futbolo šventė: pilnas stadionas žmonių, kokybiškas futbolas ir pranašumas prieš Švedijos galiūnus.

49 min. ĮVARTIS! 1:0! Koks Fabieno Ouregos šūvis. „Žalgirio“ legionierius fantastišku tolimu smūgiu į tolimą viršutinį vartų kampą išveda šeimininkus į priekį. LFF stadiono tribūnos sprogsta iš džiaugsmo. Mušant įvartį „Žalgiriui“ šiek tiek nusišypsojo ir sėkmė – kamuolys grybštelėjo varžovo galvą, o vartininkas jo nepasiekė.

46 min. „Malmo“ treniruojantis serbas Milošas Milojevičius nieko nelaukia ir iš karto imasi permainų – geriausios svečių progos neišnaudojęs V.Birmančevičius sodinamas ant suolo, o jį keičia Moustafa Zeidanas.

Pirmas kėlinys

45+2 min. Po pirmojo kėlinio – 0:0. Pagal smūgius į vartus „Žalgiris“ priekyje 8:3, pagal smūgius į vartų plotą taip pat pirmauja šeimininkai – 3:1. „Malmo“ gali pasigirti ilgesne kamuolio kontrole – 56 proc. laiko prieš 44.

45+1 min. Greitasis M.Oyewusi paleidžiamas į priekį, žalgirietis pirmasis liečia kamuolį, kontaktas su varžovu, bet teisėjo iš Bulgarijos Georgi Kabakovo švilpukas, nepaisant visų šeimininkų protestų, tyli.

42 min. Kėlinio pabaigoje abi komandos vis dažniau klysta aikštės viduryje, tad nei vieniems, nei kitiems nepavyks sukurti nieko aštresnio.

37 min. „Malmo“ apsipranta LFF stadione ir ima vis ilgiau žaisti su kamuoliu. „Žalgiriui“ tenka kentėti.

28 min. Švedijos čempionai stengiasi nuleisti kamuolį ant žemės ir taip ilgiau jį palaikyti. Vis dėlto nieko pavojingesnio, išskyrus pačią rungtynių pradžią, svečiams sukurti nepavyksta – „Žalgiris“ pasiaukojamai ginasi.

21 min. Tai, kas labiausiai skriaudė „Malmo“ klubą pirmajame etape kovojant su Islandijos klubu – kova antrajame aukšte, bado akis ir Vilniuje. Žalgiriečiai akivaizdžiai dominuoja oro dvikovose.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vladimiro Čeburino nurodymai žalgiriečiams
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vladimiro Čeburino nurodymai žalgiriečiams

16 min. „Žalgiris“, priešingai, po sėkmingos rungtynių pradžios žaidžia dar drąsiau. V.Čeburino auklėtiniai gražiai dalinasi kamuoliu ir atrodo pranašesnė komanda aikštėje.

9 min. Kaip?! „Žalgiris“ užgula varžovų vartus, bet M.Oyewusi įsigudrina stovėdamas ant vartų linijos kamuolį pasiųsti ne į tinklą, o atgal į aikštę... Ataka dar nesibaigia, tačiau švedai galiausiai blokuoja ir pavojingą Renano Oliveiros bandymą. Žalgiriečiams lieka tik griebtis už galvos. „Malmo“ žaidėjai atrodo sutrikę dėl tokios įvykių eigos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mathiasas Oyewusi
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mathiasas Oyewusi

8 min. Kokios dvi progos ir prie vienų, ir prie kitų vartų. Iš pradžių suklysta „Žalgirio“ gynėjai, bet Veljko Birmančevičius gailestingas – šauna virš vartų. Kitoje pusėje vienas į puolimą išbėga M.Oyewusi, bet pirmojo etapo herojus smūgiuoja tiesiai į „Malmo“ vartų sargą.

5 min. Pirmosiomis rungtynių minutėmis aikštėje vyksta žvalgyba – ekipos pratinasi ne tik viena prie kitos, bet ir prie ne pačios pirmosios jaunystės dirbtinės LFF stadiono dangos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LFF stadiono tribūnose – ir prezidentas Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./LFF stadiono tribūnose – ir prezidentas Gitanas Nausėda

Šįkart Lietuvos čempionų startinėje sudėtyje – tik vienas lietuvis, vartų sargas Edvinas Gertmonas. Treneris iš Kazachstano Vladimiras Čeburinas ant suolo paliko kapitoną Saulių Mikoliūną, bet nuo pirmųjų minučių į aikštę išleido dvikovos su „Ballkani“ herojų nigerietį Mathiasą Oyewusį. Kapitono raištį ryši argentinietis Nicolas Gorobsovas.

Švedijos čempionų gretose – keturi švedai. Tai vartininkas Johanas Dahlinas, gynėjai Martinas Olssonas ir Felixas Beijmo bei puolėjas Isaacas Kiese Thelinas.

„Žalgiris“ ir „Malmo“ susitinka antrajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape.

Pirmajame Lietuvos čempionai praėjusią savaitę 1:0 po pratęsimo palaužė „Ballkani“ iš Kosovo, o „Malmo“ netikėtai vargo su Reikjaviko „Víkingur“ iš Islandijos – bendras rezultatas 6:5.

„Malmo“ klubo nuotr./„Malmo“ futbolininkai
„Malmo“ klubo nuotr./„Malmo“ futbolininkai

Verta prisiminti, kad „Žalgirio“ ir „Malmo“ keliai Europoje jau yra susikirtę. Prieš 7 metus, dar treniruojami Valdo Dambrausko, vilniečiai išvykoje sužaidė 0:0, bet namie nusileido varžovams 0:1.

„Malmo“ praėjusį sezoną sugebėjo prasibrauti net iki Čempionų lygos grupių etapo. Švedijos klubo biudžetas – net 39 mln. eurų. Šio sezono „Žalgirio“ net 15 kartų mažesnis – 2,65 mln.

„Žalgirio“ ir „Malmo“ poros laimėtojas pateks į trečiąjį Čempionų lygos atrankos etapą ir taip užsitikrins patekimą bent jau į UEFA Konferencijų lygos grupių varžybas.

Pralaimėjusiai ekipai žygis Europoje dar irgi nesibaigs – ji kovas tęs laipteliu žemiau, Europos lygos atrankoje.

Atsakomosios „Žalgirio“ ir „Malmo“ rungtynės kitą savaitę vyks Švedijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas